Camargue, Crau, Causses en Gorges (Agro Natura) (29-04/06-05) 2023

banner00

Door: reisleider Henk de Lange

Alle foto's zijn van Henk de Lange tenzij anders vermeld!

Zaterdag 29 april

We verzamelen ons op het hoofdstation van Rotterdam, om van daaruit te vertrekken voor een prachtige 8-daagse reis naar de Camargue, Crau, Causses en Gorges.

1 persoon moest helaas op het laatste moment annuleren, zodat we met 8 personen op pad gaan. Ik ben deze week de reisleider en Rikus Hulscher (eigenaar van Agro Natura) zou in principe als chauffeur dienstdoen, maar dit loopt door omstandigheden anders dan gepland waardoor ik de functie van chauffeur er ook bij krijg 😉, Rikus gaat verder wel gewoon mee.

banner01 400
Aangekomen in hotel “La Camargue”

Iets na 10 uur vertrekken we met de trein naar Brussel, daar stappen we over op de TGV die ons aan het eind van de dag in Avignon brengt. En zo komen we iets na 18 uur aan in Avignon. Daar moeten we door de chauffeurswissel ook de papieren over zetten op mijn naam, wat even wat extra tijd kost, waarna we met de huurbus voor deze week op pad kunnen. De eerste Nachtegaal is al te horen in de bosjes vlak bij het station, hier ook een zingende Zwartkop en een paar Boerenzwaluwen.

We moeten zo'n 75 km rijden tot onze eindbestemming voor vandaag en dat is een leuk hotelletje “La Camargue” in Salin-de-Giraud mooi in het gebied liggend.

Het laatste stukje vanaf Arles de Camarque in rijdend zien we o.a. al wat Zwarte Ibissen, minimaal 20 Lachsterns, 1 Kleine Zilverreiger, een aantal Bijeneters en Zwarte Wouwen en ook een paar Grauwe Gorzen op de stroomdraden zitten. En zo komen we rond 20 uur aan en als we de bagage op onze kamers hebben gebracht, kunnen we een half uurtje later aanschuiven voor een heerlijke maaltijd, waar we allemaal wel zin in hebben na zo'n reisdag. En zo vertelt Jan Koreneef, deelnemer die vaak meegaat als 2e gids dat hij zonet toen hij zijn raam opendeed een vreemd geluid hoorde, en wat blijkt, dit kwam van een Kuifkoekoek. Hij vermoedt zelfs dat er twee achter elkaar aan zaten. Ook een tiental Gierzwaluwen vliegen hier door de dorpsstraten!

Het eten wordt prima verzorgd door de aardige eigenaren van het hotel. Ik vertel wat het programma van morgen wordt en daarna lopen we nog even buiten, toch nog hopen op de Kuifkoekoek 😉.

Zondag 30 april

Na het ontbijt rijden we tegen 8 uur weg voor een rondrit vandaag door het noordoostelijke deel van de Camargue, waarbij we een aantal vogelkijkpunten aandoen. We doen het gebied rondom het museum aan en eindigen de dag bij “Étang du Fangassier”, waar we hopen op binnenvallende Flamingo's die daar vaak overnachten.

banner02 1920

Een paar van de Zwarte Ibissen(500+)

Buiten voor het hotel zie je de Ringmussen al druk in de weer met voer in de bek de gaten in de bomen inschieten. Een half uur later stoppen we langs de weg want er lopen in het grasland een paar Zwarte Ibissen. Als we uitstappen zien we het goed, het zijn er een paar meer zeker een paar honderd, misschien wel 500! Echt niet normaal zoveel! Nog nooit zoveel bij elkaar gezien. Ook een paar langsvliegende Geelpootmeeuwen en Lachterns en zowel roepende Koekoek, Nachtegaal, Kuifleeuwerik, Graszanger en Cetti's Zanger en nog een paar langsvliegende Gele Kwikstaarten.

Marais du verdier

Bij de eerste stopplek “Marais du verdier” is weer van alles te horen en te zien: Graszanger, Cetti's Zanger, Watersnip, Veldleeuwerik, Nachtegaal, Boerenzwaluwen, Lachsterns, Kleine Karekiet, Kuifleeuwerik, Bruine Kiekendief, Ooievaar, Grote Zilverreiger, Purperreiger en Koereigers. Wat ook een mooi gezicht is zijn de witte Camargue paarden met 1 bruine ertussen waarvoor de Koereigers foerageren.

banner03 1920

“Marais du verdier” met uitkijkplateau

Er staat een klein onderkomen waar wat uitleg wordt gegeven over de omgeving en de soorten die je er zou kunnen zien. Ook is er een plateau waar je op kunt staan voor een beter overzicht. Onderweg naar met Museum nog weer meerdere Lachsterns over de velden vliegen.

banner04 1920

De Camargue paarden met Koereiger, Grote Zilverreiger en Lachstern

Musée de la Camargue

Net iets na 10 uur komen we bij het museum “Musée de la Camargue” aan. Naast de Nachtegaal die je meteen al hoort zit hier ook een Orpheusspotvogel prachtig te zingen in de boom. En als we daar naar staan te kijken en luisteren komt er ook een Slangenarend overvliegen. Ook een Kleine Zilverreiger en Zwarte Wouw vliegen voorbij. Als we verder het gebied inlopen horen we ook de eerste Zwartkopmeeuwen roepen.

banner05 1920

Achter het scherm zitten de Bijeneters en vanuit de hut zijn o.a. de Steltkluten en Zwartkopmeeuwen te zien

Ook Kuifleeuwerik en Graszanger laten zich horen. Een groepje van 6 Koereigers vliegt voorbij en een jagende Bruine Kiekendief boven het riet. We lopen door en horen ook meerdere Cetti's Zangers, Nachtegalen en Graszangers en zien vlak bij het water ook de eerste Zwartkopmeeuwen. Op het pad laat een Gekraagde Roodstaart zich mooi bekijken. Een Grauwe Gors, Torenvalk en Bijeneters zijn te zien.

banner06 1920

Orpheusspotvogel, twee rupsen van nachtvlinders, boven: Wilgenhoutrups, onder: Kleine Hagelheld en Bosruiter

Op het water zitten een paar Bosruiters. Ook een tiental broedende Zwartkopmeeuwen vlak bij de grotere kolonie Kokmeeuwen. Er loopt 1 Lepelaar en 1 Zwarte Ibis.

banner08 1920

Kolonies Zwartkopmeeuw links en Kokmeeuw rechts

Veel Steltkluten op de punt van een eilandje en een paar lopen dichtbij. Een dikke 300 Flamingo's. Twee Tafeleenden tussen de Wilde Eenden, een tiental Knobbelzwanen en achterin zien we nog 3 adulte Witwangsterns en een Dwergstern vliegen.

banner07 1920

Bijeneter, Lepelaar en Steltkluten

Rechts vanuit de hut te zien horen we Bijeneters. Als we buiten de hut zijn kunnen we ze beter zien bij dat lange scherm. Er vliegen er een stuk of tien rond en het lijkt erop dat ze daar voor die boompjes waar ze in zitten, broeden in de wal, is echter van onze kant niet te zien, maar je ziet ze daar telkens invliegen.

banner09 1920banner10 1920

Vanaf dit plateau de Zwartkopmeeuw en de Baardmannetjes mooi te zien

Een ander vlonderpad oplopend zien en horen we een mannetje Rietgors evenals enkele Kleine Karekieten en Gele Kwikstaarten. Op het plateau laten zich een paar Baardmannetjes prachtig bewonderen. Ook vliegen meerdere Zwartkopmeeuwen voorbij. Terug bij de bus eerst maar eens lekker lunchen!

banner11 1920

Koereiger, lekker lunchen en Koekoek

Na de lunch rijden we verder. Onderweg meerdere Zwartkopmeeuwen op het natte land. Op een hoek stoppen we om te kijken op de plassen waar veel Zwarte Ibissen op staan o.a. Ook Steltkluten en een Grote Karekiet is hier te horen in het riet.

banner12 1920

Zwartkopmeeuw, en kijken naar de Zwarte Ibissen 

Bij de dijk van de “Le Petit Rhône” staat de helling mooi in bloei met klaprozen. Hier o.a. een Grote Bonte Specht, Buizerd en een paar Staartmezen. Een Ralreiger loopt achteraan in een nat veld langzaam de bosjes in.

banner13 1920

Ralreiger, bloeiende Klaprozen en een Egypische Treksprinkhaan op dezelfde dijk

Verder onderweg komt een Grauwe Kiekendief(man) ons voorbijvliegen. En weer een stukje verder hangt er een Slangenarend in de lucht! Op een ander ondergelopen stukje land, lopen een aantal Bosruiters tussen de Zwartkopmeeuwen en vliegt er een Witwangstern rond. Trouwens overal waar we maar uitstappen hoor je praktisch Nachtegalen en hier en daar een Cetti's zanger.

banner14 1920

Slangenarend, Bosruiter, Zwartkopmeeuw en uitkijkpunt

Bij een volgend uitzichtpunt horen we een Waterral zijn kenmerkend speenvarken geluid doen. Op het meer van “Étang de Vaccarès” waar we ook zicht op hebben, lopen vlak bij de rand een aantal Flamingo's. Aan de andere kant over de graslanden komt nog een Slangenarend voorbij. Op een klein plasje iets verder lopen 3 Kluten en vliegt een Zwarte Wouw over.

Étang du Fangassier

banner15 1920

“Étang du Fangassier”, Flamingo's en Zwarte Wouw

We rijden nu het gebied in over de dijken tussen alle watervlaktes door richting “Étang du Fangassier”. Op het eerste stuk lopen een aantal Bontbekplevieren en Strandplevieren. Ook lopen er een paar Kleine Zilverreigers in de kreekjes en loopt er een Kuifleeuwerik voor de auto.

banner16 1920

Strandplevier, Bontbekplevier en Zilverplevier

We hebben geluk, op de bosjes zien we de Brilgrasmus zitten, in totaal zien we er vier die wel telkens voor ons uitvliegen. Ook zitten er twee Witkeelkwikstaarten. Heel ver weg zitten alleen door de telescoop te zien geschat zo'n 50 Zilverplevieren, die je ook hoort en misschien wel 2500 Bonte Strandlopers.

banner17 1920

Witkeelkwikstaart, Brilgrasmus en Kleine Zilverreiger

Ook veel Flamingo's verspreid over het gebied, soms komen er nog groepjes aanvliegen. Ook een groepje van 6 kluten vliegt voorbij en er loopt 1 Zilverplevier dichterbij. Een Grauwe Gors neemt nog een bad, terwijl een Boerenzwaluw in het avondzonnetje toekijkt. En met een leuke soort, Dunbekmeeuwen nemen we afscheid van dit gebied. We hebben om 20 uur afgesproken voor het eten en eerlijk gezegd beginnen we ook wel trek te krijgen, en zo rijden we terug naar ons hotel.

banner18 1920

Badderende Grauwe Gors, Boerenzwaluw, Kuifleeuwerik en Dunbekmeeuwen

Na het eten strekken we nog even de benen. We horen een muur van geluid van duizenden kikkers uit het moerras. Een Ransuil vliegt als het al donker is geruisloos voor onze neus langs, wel even schrikken. Aan de andere kant van ons hotel horen we nog vier Bosuilen tegen elkaar roepen, in ieder geval jongen en ouders die op elkaar reageren. Hierna zoeken we na een lange maar mooie dag onze slaapkamers op.

Maandag 1 mei

Vandaag gaan we naar twee andere mooie gebieden, Nationaal park “des Alpilles” een bergachtig gebied net ten zuiden van Avignon en “de Crau” weer een stukje zuidelijker daarvan, een Steppegebied.

Bij het hotel een hoop Huismussen en enkele Turkse Tortels. Als we het dorp uitrijden zien we een Hop op een hekje zitten en daarna even in het gras. We nemen de veerpont “Bac de Barcarin”. Wachtend op de pont horen we Graszanger en Nachtegaal en vliegen er rond het water Gierzwaluwen en Boerenzwaluwen. In een stuk land aan de overkant veel Kokmeeuwen en een 20-tal Lachsterns en 1 Geelpootmeeuw.

des Alpilles

banner19 1920

wandelen in de bergen en een Eekhoorn

We zijn aangekomen in het bos/berggebied van des Alpilles bij “La Caume”, waar we een wandeling maken waarbij we redelijk op hoogte blijven. In het bos horen en/of zien we o.a. Vink, Roodborst, Cirlgors, Boomleeuwerik, Goudhaan, Zwartkop, Pimpelmees en Koolmees. Ook een Eekhoorn springt van de ene naar de andere boom. Ook zien we een prachtige vlinder, het is de Blauwe IJsvogelvlinder.

banner20 1920

Blauwe IJsvogelvlinder(foto @Bea Nijhof) en mooie rotsformaties

Vlak voor het verste en hoogste punt horen en zien we in ieder geval 1 Provençaalse Grasmus. De vogels laten zich maar lastig zien vandaag omdat het eigenlijk veel te hard waait, ze blijven meer in de dekking van de bosjes of lage struikjes zitten helaas. Hoog in de lucht mooi een paar Alpengierzwaluwen en twee Havikarenden, voor deze twee soorten is dit een goede plek om ze te zien. En zo komen we tegen 12:30 weer terug bij de bus.

de Crau

We rijden naar “de Crau” en stoppen daar vlak voor nog bij een meer “L'étang Des Aulnes” waar we eerst de lunch gaan gebruiken. We lopen een stuk langs de rand van het meer waar wat bomen staan. Hier horen/zien we o.a. Zwartkop, Nachtegalen, Cetti's Zanger en Boomkruiper en cirkelen er twee Ooievaars en totaal zes Vale Gieren over ons heen.

banner21 1920

Boomstam die ook horizontaal groeit, Vale Gier, langs het meer lopen en Zwarte Wouw

Ook een Groene Specht laat zich horen en kort zien. Op het water zitten Futen, Meerkoeten en Knobbelzwanen. In het riet zijn meerdere Grote Karekieten luid te horen. Ook vliegen er twee Zwarte Wouwen over en zit hoog in de populieren een Wielewaal te roepen.

Als we daarna weer doorrijden naar de parkeerplaats van de Crau zien we links 1 Scharrelaar in een kale boom zitten, helaas is die net iets te snel weg, waardoor niet iedereen hem ziet, jammer, ook een foto lukt niet. Het laatste stukje rijden zien we nog een tiental Kauwen, Roeken en Geelpootmeeuwen en op het land meer dan tien Koereigers.

banner25 1920

borden met uitleg in het Frans langs de route in het gebied

Rond 16:30 komen we op de parkeerplaats aan. Het waait nog steeds verschrikkelijk hard helaas, we hoopten dat het later in de middag zou gaan liggen. De wind maakt het er niet makkelijk op om de vogels te gaan zien op de steppen.

banner23 1920

Een kudde merinoschapen zorgt voor de begrazing en op zoek naar de Griel 

Maar goed we zijn hier nu en hebben het weer niet in de hand. We lopen een rondje door de Crau heen, een beperkte route die je mag lopen. Veruit het grootste deel is niet toegankelijk voor de rust van de vogels. Het is een grote open vlakte met ruig gesteente. Omdat we wat later zijn hopen we ook nog de Griel te horen en te zien. De schapen hebben zelfs een aanpepaste kleur

banner22 1920

Parelhagedis

Als eerste zien we prachtig een Parelhagedis aan de rand van het pad. Zo af en toe gaat de wind even kort liggen en dan horen we zowaar Kalanderleeuweriken, die we ook omhoog zien komen en wordt er 2 keer een Kortteenleeuwerik gehoord door Jan Koreneef. Ook een Veldleeuwerik is te horen. Een Kleine Torenvalk jaagt boven het land. En bij de auto terug nog een Slangenarend. Helaas de Griel had er geen zin in vandaag, jammer want die zit hier zeker! Zo zie je maar welke de invloed van wind ook heeft op de vogels.

banner24 1920

Wandelen in de steppen en goed luisteren(foto @Bea Nijhof) wat niet meevalt met de harde wind  

We gaan op weg richting het hotel via de N568 en al in de eerste kilometers terug nog voordat we weer bij het meertje langs komen al zeker weer 10 Zwarte Wouwen overvliegend, en in het land zeker 16 ooievaars en een stuk of 20 Koereigers. Helaas geen enkele Scharrelaar te zien, waar ze hier na zeggen verleden jaar 10-tallen zagen.

banner26 1920

Slangenarend van onder en boven, Grauwe Kiekendief(vrouw) en Kleine Torenvalk

Zo halverwege de N568 stoppen we even als we er af kunnen, en ook langs deze weg weer twee Slangenarenden, waarvan één een donkere fase is. Lastig rijden met een Slangenarend recht voor je hangend boven de snelweg. Tussen de Slangenarenden door komt er een vrouwtje Grauwe Kiekendief voorbij.

banner27 1920

Kleine Trap in de Telescoop(foto @Bea Nijhof), opvliegende Kleine Trap en Roodpootvalk

Met de telescoop turen wordt er al snel een Kleine Trap gezien. Even later vliegt die zelfs een stukje en ploft weer neer. Een tweede exemplaar wordt ook gevonden. Toch gelukt om ze te zien, iedereen is er blij mee! En maar liefst 15 Kleine Torenvalken vliegen hier rond! Ik maak wat foto's en zie er ook eentje tussen die wat donkerder is. Op de foto zie ik het later, een Roodpootvalk! En na deze mooie stop rijden we verder. Op een meertje langs de D268 naar de veerpont, zeker 30 Slobeenden en 20 Bergeenden. Bij de boot wachtend nog Gierzwaluwen, Huiszwaluwen en Boerenzwaluwen in de lucht, er roept nog een Nachtegaal en de laatste Slangenarend laat zich nog zien op een mast. En als toetje voor vandaag nog een overvliegende Kwak om 21 uur vanaf de pont als het al aardig donker is.

Dinsdag 2 mei

Parc Ornithologique du Pont de Gau

We gaan het “Parc Ornithologique du Pont de Gau” bezoeken aan de westkant van de Camargue. Het park gaat om 9 uur open, en we willen op tijd zijn als die opengaat, kom je iets later dan komen er bussen vol met schoolkinderen die het park bezoeken. Op zich goed de jeugd met de natuur kennis te laten maken, maar als we daarvoor rond kunnen lopen is het even iets rustiger. Het is bijna een uur rijden dus we stoppen nu niet veel onderweg.

Onderweg komen we een Slangenarend, Bijeneter, Torenvalk en een paar Zwarte Wouwen overvliegend tegen. Ook zien we nog een veld vol met zeker 60 Zwarte Ibissen.

banner28 1920

Jonge Blauwe Reigers op nest, broedende Zwarte Ibis, Kwak en Flamingo's kijken

En zo zijn we iets na negen uur in het park en horen al de eerste Nachtegaal. Nog even iets kort over de opzet van het park, er worden hier gewonde vogels opgevangen en weer opgelapt. Het gebied is verder open van buitenaf, zodat er ook veel wilde vogels aanwezig zijn waardoor het aantrekkelijk is om veel soorten op deze manier van vrij dichtbij te kunnen bekijken, zonder dat ze verstoord worden. De vogels zijn hier mensen gewend die er rondlopen.

banner29 1920

Flamingo in vlucht

We lopen eerst rechts het park in en zien al van alles. Er zitten zeker naar schatting 100 Kleine Zilverreigers, 50 Blauwe Reigers, 800 Flamingo's, 50 Koereigers en 1 Kwak, 10 Steltkluten, 1 Cetti's Zanger, 4 Kluten, 1 Zwarte Ibis, 4 Witwangsterns en 1 Kleine Karekiet rond het eerste deel, genoeg om van te genieten.

banner30 1920

Aanvliegende Flamingo's en Zwarte Ibissen waarbij je kunt zien dat ze toch niet zo zwart zijn als daar het licht op en bepaalde manier opvalt

Op een ander plasje, wat verder lopen zit een grote kolonie van zeker 200 Zwartkopmeeuwen en 100 Kokmeeuwen vergezeld van 10 Visdiefjes en 30 Kluten. Er worden veel foto's genomen en het weer is ook goed voor het licht.

banner32 1920

De kolonie Zwartkopmeeuwen

En zo tegen10:30 lopen we een stukje terug richting de ingang, waarna we dan de linker kant het gebied in lopen. Hierbij doen we een grote wandeling om een heel groot meer met veel kijkhutten. Als we langs de ingang lopen zien we inderdaad busladingen vol met schoolkinderen binnenkomen die allemaal naar het gedeelte gaan waar we net wegkomen, dus Rikus had ons niet voor niets gezegd echt op tijd hier te beginnen.

banner31 1920

Grote groepen Flamingo's

We lopen een bruggetje over en hier horen we een Graszanger en zit vlak voor ons een Beverrat in het water. Als we langs de kant kijken zien we een van de toppers waar je hierop hoopt er zit een Purperkoet! Soms wat lastig te zien in het jonge riet, en het blijken er zelfs twee te zijn, prachtig!

banner33 1920

Steltkluut, Visdieven, rechts daar waar we staan zit de Beverrat en ook de Purperkoet

We lopen daarna door en horen en zien een alarmerende Kleine Zwartkop en nog een Cetti's Zanger. Vanuit de hut is in de verte een grote groep van zo'n 70 Zwarte Ruiters zichtbaar. Op het slik voor ons komen tot 5 Dwergsterns mooi zitten en loopt er een Oeverloper. Een Kleine Zilverreiger en een Witkeelkwikstaart lopen op de slikplaten.

banner34 1920

Purperkoet blijft in de dekking, alarmerende Kleine Zwartkop, Dwergsterns en Zwarte Ruiters tussen de Kluten

banner35 1920

Verschillende hutten, Bergeend en Steltkluut

Vanaf een andere kijkhut zien we een Waterral tussen een paar graspollen door rennen. Ook hier weer Kleine Zwartkop en Cetti's zanger. Verder zien we langs het meer bij diverse kijkplekken ook nog 3 Groenpootruiters, een paar Bergeenden en nog twee Oeverlopers en 1 Zwarte Ruiter dichtbij.

banner36 1920

Kleine Zilverreiger, Zwarte Ruiter, Oeverloper en Waterral(bewijsplaatje)

Het laatste stuk wat we lopen is soms ook wat droger land en hier loopt een Kuifleeuwerik in de buurt van een paar witte Camague paarden. Er zitten in de bosjes twee Provençaalse Grasmussen te alarmeren en bij de uitgang nog een Groenling.

banner37 1920banner38 1920

Vliegende Steltkluut, Groenpootruiter, Camargue paarden en nog een paar kleurrijke Flamingo's

We hebben al ontzettend veel gezien hier en genieten nog even na in de bus.

Scamandre

Na drie kwartier rijden komen we aan bij het meer van “Scamandre”. Onderweg nog 1 Lepelaar overvliegend, Zwarte Wouwen, een paar Koereigers en echt honderden Zwartkopmeeuwen.

banner39 1920

Informatiecentrum, rondwandelen en twee Beverratten

We gebruiken hier eerst de lunch en vinden een bankje in de schaduw. Het waait overigens wel weer hard. Na de lunch trekken we hier het park in en horen al een Koekoek. Ook een mooi mannetje Gekraagde Roodstaart laat zich zien. Meerdere Nachtegalen en Cetti's Zangers laten weten wat hun territorium is. En het barst hier van de Zwarte Ibissen in het gebied zelf en overvliegend, zeker meer dan 250 stuks. Ook hier een Graszanger zingend. Twee Beverratten zitten in het eerste plasje.

banner40 1920

Vogelkijkhut, Aalscholvers met Geelpootmeeuw en Witwangstern

Als we tussen de meren doorlopen eerst over een vlonder naar een hut zien we enkele Visdieven en twee Witwangsterns, Futen, Waterhoen en een aantal Aalscholvers en zien nu een Koekoek al roepend overvliegen! In het riet Kleine Karekieten.

banner41 1920

De Krooneend en Purperkoet

Over een dijk tussen de meren door zien we nu prachtig 5 Krooneenden. En als we daar naar zitten te kijken en te fotograferen, komt er zomaar een Purperkoet uit de dekking en die laat zich vervolgens prachtig zien! En als dat nog niet genoeg is nog eens een tweede exemplaar, wat een geluk! Eerlijk gezegd had ik die Purperkoet niet eens in de gaten de eerste foto, ik zag door de camera alleen maar de Krooneend en pas later zag ik de Purperkoet toen ik de foto bekeek op de camera 😉.

banner42 1920

Krooneenden. Knobbelzwanen met jongen, Zwarte Ibis, Flamingo en Steltkluten

Ook Knobbelzwanen met jongen op het water. Het laatste stukje teruglopen naar de auto nog zeker 5 Nachtegalen en een Dodaars op een plas. Dit was ook weer een prachtig gebied om te bezoeken.

banner43 1920

De Meerkoet had het niet zo op de mooie Krooneenden

We rijden terug naar ons dorp, wat een uur rijden is en besluiten om daar dan nog bij de zoutpannen te gaan kijken. Onderweg nog een Lachstern, Ooievaar, Buizerd, Zwarte Wouw en Koereiger.

Salin-de-Giraud - Zoutpannen

Als we aankomen bij de zoutvlaktes zien we eerst twee Bontbekplevieren, 70 Bonte Strandlopers, 40 Geelpootmeeuwen, een paar Kluten en Bergeenden en horen een paar Nachtegalen en 20 Dunbekmeeuwen.

banner44 1920

Bonte Strandlopers en Zilverplevieren

banner45 1920

Op de voorgrond Dunbekmeeuwen met in hun midden een van de twee Reuzensterns en achterop Grote Sterns

Nog iets verder door naar het eindpunt 15 Zilverplevieren, 3 Reuzensterns over ons heen vliegend en zeker 60 Grote Sterns rustend in het water, hier vergezeld van vele honderden Dunbekmeeuwen! Ook zo'n 200 Kleine Strandlopers, 20 Drieteenstrandlopers en 30 Bonte Strandlopers, 1 Tureluur en 4 Strandplevieren. Op de struikjes twee Witkeelkwikstaarten.

banner48 1920

Wespendieven, Grote Stern met visje en Witkeelkwikstaart

En naast dit alles op deze plek nog een aparte waarneming waarbij Jan helemaal uit zijn dak gaat 😊, er komen uit zee twee Wespendieven aanvliegen op trek mogelijk vanuit Afrika en flappen over ons heen en later nog een derde exemplaar, fantastisch dit te zien!

banner46 1920

Dunbekmeeuwen en Kluten

We stappen nog even uit op het eind zodat enkelen met de voeten in de zee kunnen lopen terwijl de Lachsterns en Geelpootmeeuwen er voorbijvliegen.

banner47 1920

Kleine Strandloper, Bontbekplevier, Drieteenstrandloper en het kijken daarnaar!

Terugrijdend kijken we nog even bij de zoutbergen, waar de vrachtwagens af en aan rijden en hun zout daar neerkiepen. 

banner49 1920

Even de zee volen aan de voeten en de zoutbergen (foto 1 @Bea Nijhof)

En zo wordt het tijd om naar ons hotel te gaan en te genieten van een lekkere maaltijd na deze heerlijke dag!

Woensdag 3 mei

Vandaag gaan we ons verplaatsen naar ons tweede onderkomen in een compleet ander gebied. We gaan de bergen in naar de Causses met diep ingesleten dalen en ravijnen de Gorges aan de westkant van de Cevennen. Iets voorbij het plaatsje “Le Rozier” zitten we in een hotel op een prachtige plek langs de rivier “La Jonte”.

Als we ingepakt zijn vliegen er nog een tiental Gierzwaluwen door de straten rond het hotel. Onderweg door de Camargue zien we nog een aantal Lachsterns, Graszangers, Grauwe Gorzen, Zwart Wouwen en twee Kuifleeuweriken. Op een gegeven moment zien we zelfs een klein “belletje” van roofvogels bestaande uit 4 Wespendieven, 4 Zwarte Wouwen en 1 Boomvalk. Ook een Nachtegaal roept hier waar we staan.

banner50 1920

Een Wespendief en Boomvalk uit het belletje, Witte Kwikstaart en eerste Grauwe Klauwier

Verder rijden zien we nog meer Lachsterns, 1 Slangenarend en 1 Buizerd en op een nat stuk land nog zo'n 50 Zwarte Ibissen. Nog steeds in de Camargue nog zeker 150 Zwartkopmeeuwen en 500 Kokmeeuwen. Voorbij de stad Aigues-Mortes op de grote plassen nog een paar honderd Flamingo's, 6 Steltkluten, 4 Kleine Zilverreigers.

Midden in de stad Montpellier in een parkje een paar Grote Lijsters. Als we een half uur later er weer uit zijn rijden we door mooi landschappelijk gebied afwisselend van weide en bos, en zien we een mannetje Grauwe Kiekendief als we voorbijrijden.

banner51 1920

Hop op dak en tuin waarin de twee Rode Patrijzen liepen

En zo rijden we door klein dorpjes waar we prachtig een Hop op een dak zien zitten. Ook Grasmus en Europese Kanaries horen we en ook zien we twee Torenvalken, 2 Witkeelkwikstaarten, een vrouwtje Grauwe Klauwier en een Koekoek. Ik stop toevallig even voor een groot huis met mooie bloemetjestuin en dan zien we twee Rode Patrijzen lopen.

Vlak voordat we aankomen bij “Circus of Navacelles” waar de weg lekker omhoog slingert al zeker 10 Vale Gieren, wordt er Zwartkop, Nachtegaal, Tjiftjaf en Bergfluiter gehoord. Op hoogte aangekomen zien we een Slangenarend en een Wespendief overvliegen.

Circus of Navacelles

banner52 1920

Informatiebord, Orpheusspotvogel, Vale gieren en Westelijke Baardgrasmus

Op de parkeerplaats bij “Circus of Navacelles” zingt een Orpheusspotvogel en een Grauwe Gors in de boompjes. We nemen plaats bij het restaurant om wat te drinken en horen hier weer een Bergfluiter maar ook een Boomklever en Koekoek. Een andere mooie soort, de Westelijke Baardgrasmus zingt achter ons in de bosjes, in totaal zien we er wel drie, geweldig,

banner53 1920banner54 1920

Koffiepauze en omgeving met mooie bloemen zoals Blauwe Lis, Torenvalk, Alpenkraai en een prachtige vlinder, de Koninginnenpage

Na de koffie lopen we naar de rand van de indrukwekkende vallei toe. Je hoort hier het geluid van de Alpenkraaien weerkaatsen tegen de steile hellingen. Met de telescoop kun je zien dat ze ver weg onder de rotsen daar op nesten zitten. We zoeken hier nog naar een Blauwe Rotslijster, maar jammer genoeg vinden we deze soort niet, je hoort alleen Merels, die qua zang wel wat weg hebben van de Rotslijsters. Boven de bloemenvelden met o.a. de Blauwe Lis, vliegen een aantal fraaie Koninginnenpages rond.

banner55 1920banner59 1920

De prachtige vallei waar je over uit kijkt! (foto 2 en 4 @Bea Nijhof)

Als we door zijn gereden zien we bij een klein riviertje een Grote Gele Kwikstaart en vliegen er een paar Rotszwaluwen rond. Onderweg stoppen we ook nog om te lunchen en zien daar o.a. Zwarte Mees en Kuifmees en er vliegen een paar mooie Cleopatra vlinders(mannetjes), prachtig gele vlinder met oranje op de vleugels. Ze zijn alleen zo snel dat ik ze niet op de foto krijg.

Het laatste stukje weg is wel spannend om te rijden, super smal, je moet de bochten soms terugsteken om ze te nemen en steil naar beneden. Ik merk wel dat er veel grappen achter in de bus gemaakt worden om de moed erin te houden 😉.

banner56 1920banner57 1920

Mooie bergdorpjes en bruggen vanwaar we kijken naar Waterspreeuwen en Grote Gele Kwikstaart, naast de rivier Koningspages en een Kauw broed in de rotsen

Naast de rivier zitten op de modderige grond een tiental Koningspages bij elkaar, zo hebben we ze beide vandaag gezien, de Koningingepages al boven in de bergen.

banner58 1920

Met twee Grote Gele Biertjes 😉 kijken we naar de rivier waar deze twee Waterspreeuwen naast het gebouwtje in de verte zitten en nog een Raaf overvliegt, ook de ober had er zin in(foto @Jannie Reitsma) , en de rots(vuist) buiten mooi verlicht.

Maar gelukkig komen we goed aan bij ons hotel, en als de kamers verdeeld zijn en we de bagage daar hebben achtergelaten kijk ik even op het balkon met uitzicht op de rivier. En ja het is meteen raak, maar liefst 2 Waterspreeuwen en een Grote Gele Kwikstaart laten zich prachtig zien. En na deze laatste mooie waarnemingen gaan we lekker eten in het restaurant van het hotel.

Donderdag 4 mei

Voor het ontbijt zien we de Waterspreeuw en de Grote Gele Kwikstaart alweer boven de rivier langs scheren of op een steentje in het water zitten, loerend op eten. Ook worden Vink, Zwartkop, Koekoek, Winterkoning, Koolmees en Vuurgoudhaantje gehoord en/of gezien.

Vandaag gaan we naar twee bijzondere plekken toe. Het gebied “Chaos de Nîmes-le-Vieux" en naar het gierenplatform en bezoekerscentrum in het dal van de Jonte.

Chaos de Nîmes-le-Vieux

Als eerste stoppen we bij een prachtig gebied met rotsformaties “Chaos de Nîmes-le-Vieux”. Hier maken we een wandeling om rotsvogels te zoeken. Onderweg nog een overvliegende Slangenarend, een paar Vale Gieren, enkele Tapuiten in het ruige land, 1 Grote Bonte Specht overvliegend en een zingende Veldleeuwerik boven een veld.

banner60 1920

Waterspreeuw in ochtendzonnetje, Tapuit vrouw en man en Vale Gier

Bij een paar boerderijen parkeren we de auto en daar veel Boeren- en Huiszwaluwen als ook Huis- en Ringmussen. Als we het gebied in lopen horen en zien we twee Boomleeuweriken en een Zwarte Roodstaart. Iets verder in een bosje zingt een Westelijke Baardgrasmus, zit een Tapuit in de top van een boompje, roept een Koekoek en zweeft er een Vale Gier over. Tussen de rotsen zie je een Muurhagedis ritselen.

banner61 1920

wandelen het gebied in

En dan horen we iets zingen wat op een Merel lijkt, maar het net niet is, en ja hoor wat een geluk hebben we er zit een Rode Rotslijster te zingen, echt geweldig! En iedereen is onder de indruk en kan de vogel goed bekijken zowel met verrekijken als dichtbij via de telescoop.

banner63 1920

Rode Rotslijster

Nadat deze prachtige waarneming lopen we door en als we op het hoogste punt zijn vliegt er een roepende Raaf over en cirkelt er een Slangenarend. Ook een paar Witte Kwikstaarten tussen de stenen en een aantal Groenlingen in de struiken. Ook zijn er nog wel Rotsmussen gehoord, maar helaas niet kunnen zien.

banner62 1920

De rotsige omgeving, Muurhagedis en de Slangenarend die daarop loert

Het tweede stukje teruglopend naar de auto horen we verder weg in een weiland weer de Rode Rotslijster zingen, hij zit boven op een boompje. Ik twijfel is dit wel dezelfde en als iemand anders van de groep blijft staan kijken naar dit exemplaar loop ik nog even door om te zien of er op de eerste plek ook nog een zingt. En jawel hoor het blijken er dus zelfs twee te zijn die tegelijk zingen, hoe mooi kan dit zijn 😊.

banner64 1920banner65 1920

Zwarte Roodstaart, Wildemanskruid en de Westelijke Smaragdhagedis

En terwijl een Buizerd over ons heen vliegt zien we op de rotsen een prachtig exemplaar van de Westelijke Smaragdhagedis. Overigens op de borden staat ook dat je in de trektijd kans hebt op een Rode Rotslijster hier, en dat hebben we gelukkig. De Rode Rotslijster broedt meestal boven de 1500 meter voor, hier zit je op een hoogte van zo'n 1100 meter.

banner66 1920

Bord met informatie over het gebied en de vogels, en en oud vervallen schuurtje

We rijden dezelfde weg terug en in de plaats Meyrueis zoeken we een terras op om koffie te drinken met wat lekkers. We zitten naast de rivier en daar is ook een Zwarte Roodstaart, Waterspreeuw en een Grote Gele Kwikstaart te zien naast Turkse Tortels en Gierzwaluwen.

banner67 1920

Nog wat mooie rotsformaties

Ons hotel rijden we voorbij en gaan kijken bij “House of the Vultures”(Maison des Vautours) een 5 kilometer verder. Van hieruit zijn vanaf 1990 drie soorten gieren geherintroduceerd: Vale Gier, Monniksgier en Lammergier. De Aasgier is hier op eigen kracht teruggekomen.

banner68 1920

Lammergieren, Alpenkraai en man van informatiecentrum legt herintroductie uit

Nog onderweg hiernaartoe roept Rikus Stop! Hij ziet een Lammergier boven ons, en als ik een goede plek vindt om veilig te stoppen, kunnen we allemaal snel de bus uit en zien daar prachtig twee Lammergieren en is het even genieten.

House of the Vultures

Aangekomen in bij “House of the Vultures” krijgen we eerst uitgebreid uitleg over de herintroductie van de gieren. Daarna lopen we door het informatiecentrum, waarbij je eindigt op een mooi platvorm waarvandaan je geweldig uitzicht hebt op voornamelijk de Vale Gieren. Er zitten er op de nesten en er vliegen er een tiental rond.

banner69 1920

De enige Aasgieren die we zien 😊, het platform met uitzicht op broedende Vale Gieren en Monniksgieren, de twee hier rechts zitten dus ver weg op die rots

Volgens een van de gidsen hier duurt het nog even voordat de Monniksgieren te zien zijn, we wachten dan nog even een half uurtje en dan rond 17:30 komt de eerste over zeilen, gevolgd later door nog een paar. Iemand anders op het plateau weet zelfs twee Monniksgieren in een van de vele telescopen te zetten die er op een boompje op de rotsen zitten aan de overkant van de vallei. Een Monniksgier wordt zelfs nog aangevallen door een Slangenarend in de lucht, geweldig om te zien!

banner71 1920

Genieten van Vale Gieren, Slangenarend en Alpenkraaien

Naast al dit gierengeweld wordt er ook een Bergfluiter en Tjiftjaf gezien en gehoord. Ook Rotszwaluwen, 1 Alpengierzwaluw en Gierzwaluwen worden gezien. Een gids legt me nog even uit waar we mogelijk de Aasgier kunnen zien en waar die broedt.

banner70 1920

Nog een paar kunstgieren, Monniksgier 2x en Vale Gieren

We rijden langs die wand terug naar het hotel en kijken daar nog even, maar helaas de Aasgier is hier niet te zien. Wel vliegen er een paar Alpenkraaien langs de wand en horen we uit het dal een Zanglijster en een Zwarte Specht.

Vrijdag 5 mei

Half acht komt iedereen voor het ontbijt aangelopen. Daarna lopen we even onder ons hotel langs de rivier, over de rivier scheren in rechte lijn de Waterspreeuwen langs ons. Ook een paar Grote Gele Kwikstaarten zijn te zien op de steentjes in het water. De bosvogels zijn hetzelfde als gisteren met aanvulling van Tjiftjaf.

banner72 1920

Naar het ontbijt en langs de rivier kijken waar Barbelen zwemmen

Vandaag gaan we op pad naar de hoogten van de indrukwekkende Causse Méjan. We maken een rondrit door het mooie gebied waarbij we een aantal malen stoppen om de omgeving te verkennen. We rijden rustig over kleinere weggetjes waarbij we elk moment kunnen stoppen als we iets leuks zien. De rit is zo'n 90 kilometer in totaal.

banner73 1920

Massieve bergen en bij "Point Sublime" prachtig uitzicht

Als eerste stoppen we om langs de rivier te kijken, we hopen toch nog wel op een IJsvogel, en we hebben geluk, er wordt er eentje gezien. In de vallei zijn wel regelmatig Vale Gieren te zien en langs de steile wanden Alpenkraaien. Verder onderweg worden o.a. Bergfluiter, Koekoek en een Westelijke Baardgrasmus gehoord.

Point Sublime

Rond een uur of elf komen we bij “Point Sublime” terecht. Dit is een prachtige plek met inderdaad een subliem uitzicht over een vallei, waarbij je de vogels om de oren vliegen! Koningspages zitten hier op de strak geknipte heggen.

banner74 1920

Terras waar veel voorbij vliegt op ooghoogte, Koningspage, Alpenkraai en Rode Wouw

Een Rode Wouw komt mooi over ons heen vliegen, later nog een tweede exemplaar. Een tiental Vale Gieren geeft een geweldige vliegshow door prachtig laag voor ons langs te vliegen, zo zien we ze ook eens van de bovenkant 😊. We gaan er maar even voor zitten op een terras. En hier zijn ook tientallen Alpengierzwaluwen te zien tussen Gierzwaluwen, maar de eerste is hier in de meerderheid, wat mooi! De koffie wordt koud omdat je maar blijft fotograferen. Ook een aantal Alpenkraaien vliegt gezellig mee. Een Monniksgier zweeft voorbij en de Slangenarend hangt even in de lucht.

banner75 1920

Monniksgier, Alpengierzwaluwen, Slangenarend en Roodborsttapuit

Verder zitten hier als we rondlopen 2 Koekoeken tegen elkaar op te bieden. We horen Nachtegaal, Zwartkop en Bergfluiter en zien o.a. Boomkruiper, Tjiftjaf, Europese Kanarie en Westelijke Baardgrasmus. En alsof het nog niet op kan komt er ook nog een Wespendief over ons heen.

banner76 1920

Even iets dichterbij de Vale Gier

Het was genieten hier, maar we gaan verder rijden en zien een Buizerd, Groene Specht(vrouw) en een Roodborsttapuit onderweg. In een klein dorp stoppen we even en stappen uit omdat hier van allerlei kleine vogeltjes vliegen. Gaai, Nachtegaal, Vuurgoudhaan en Bergfluiter horen we. Een Raaf vliegt over en een aantal Europese Kanaries vliegt hier rond. Maar de mooiste soort was een Grijze Gors, die wordt kort gehoord en we zien hem wegvliegen over een heg heen, waar we hem helaas niet meer terugvinden.

banner77 1920

Bergdorp, Grauwe Klauwier, links vrouw, rechts man

We rijden verder en zien drie Grauwe Klauwieren prachtig op de struiken zitten. Een Orpheusspotvogel zingt fanatiek in een boompje en een paar Grauwe Gorzen zijn te horen op de bosjes. Bij een volgende stop langs een veldweg met bosrand aan de andere kant horen we drie Kwartels roepen vanuit het hoge gras, ook twee Veldleeuweriken schroeven al zingend omhoog.

banner78 1920

Cleopatra vlinder op de rugzak, Orpheusspotvogel, de plek van o.a. de Kwartels(foto @Bea Nijhof), Grasmus

Ook hier weer Grauwe Gors, Koekoek, en een paartje Grauwe Klauwier. Op de dennenboompjes langs de bosrand zit een Cirlgors. Een Grasmus zingt ook continue door.

banner79 1920

Cirlgors, Geelgors, Tapuit vrouw en man

We rijden langs de D16 en zien tot aan ons hotel o.a. nog vijf Roodborsttapuiten(4xman), 1 Torenvalk, 4 Veldleeuweriken, 10 Tapuiten, 2 Koekoeken, 1 Grauwe Gors, 1 Geelgors en 1 Cirlgors op dezelfde struik, 1 Grote Lijster, 1 Pimpelmees, 6 Alpenkraaien en nog eens een paartje Grauwe Klauwier. En als geweldige afsluiter zien we nog mooi een Duinpieper op een paaltje gaan zitten!

banner80 1920

Grauwe Gors, Duinpieper, Veldleeuwerik en nog eens zoeken naar de Aasgier(foto @Bea Nijhof)

Op het eind hebben we nog een keer een poging gedaan om de Aasgier te zien te krijgen, maar ook dit keer geen resultaat, het blijft dus bij die nepper uit het bezoekerscentrum dit jaar. Het is weer een mooie dag geweest en we sluiten af met een heerlijke maaltijd waarbij een van de deelnemers nog een kleine conference geeft en de dagen even kort doorneemt. Prachtig en met veel humor weet hij er feilloos de puntjes uit te halen en zo sluiten we al lachend en met een lekker drankje af.

Zaterdag 6 mei

En zo komt er ook een einde aan deze prachtige reis, we pakken de bus in nadat we nog even naar de Waterspreeuw hebben gekeken. Onderweg nog een aantal Vale Gieren, maar we hebben weinig tijd meer om te stoppen helaas. We vertrekken iets later dan gepland en moeten nog zo'n 3 uur rijden naar Avignon, waar we tegen 13 uur de TGV naar Brussel nemen. Daar stappen we over op de trein naar Rotterdam waar we dan tegen 21 uur aan komen.  

Ik mag wel zeggen dat we een bijzondere leuke groep deelnemers hadden, naast het vogels kijken was er ook veel humor en hebben we veel gelachen, het was een ontspannen reis. Daarnaast hebben we ook nog ontzettend veel gezien en komen we op een totaal van maar liefst 154 soorten vogels. En zo komen we iets voor 21 uur aan in Rotterdam waar we afscheid van elkaar nemen en iedereen het laatste stukje naar huis met de trein neemt. Een aantal hadden nog wel last van een aanrijding met de trein waardoor die later thuiskwamen dan gewenst.

De volledige Waarnemingenlijst Vogelreis Camargue, Crau, Causses en Gorges vindt u hier in (PDF formaat) of (Excel formaat)

Wilt u ook wel eens zo'n mooie reis mee beleven, kijk dan bij Agro Natura voor informatie en opgave:

Website: https://agronatura.nl/frankrijk-camargue-vogelreis-camargue-crau-causses-gorges

9 reacties

  • Geweldig reisverslag, Henk! Met zoveel foto´s moet het selecteren wel een helse klus geweest zijn... Hele leuke reis in fijn gezelschap en super veel gezien. In 2024 ben ik weer van de partij!

  • Wat een mooi verslag Henk. Dat je dat zoveel maanden later nog weet te vertellen.

    Ik was weer even terug, en bij de groep en ook in de heerlijke temperatuur van toen.
    Prachtige foto’s.

    Hartelijk dank. Groeten voor allemaal 😘

    Gewijzigd op vrijdag 17 november 2023 11:52 door Super User.
  • Hoi Henk,

    ik heb net genoten van verslag en schitterende foto’s. Wat was het een mooie reis, prachtige vogels, mooi landschap, een leuk gezelschap en heel veel plezier.

    Toppers voor mij waren o.a. de Purpurkoet en de Rode Rotslijster.

    Je was een prima inval chauffeur en de manier waarop je die extra klus op je nam verdient mijn complimenten.

    Reisgenoten ik bewaar aan jullie allemaal mooie vrolijke momenten daarvoor 🙏 en de hartelijke groeten!

    Gewijzigd op vrijdag 17 november 2023 16:40 door Super User.
  • Henk, dank voor het uitgebreide verslag en de mooie foto's.  Jan, ook bedankt dat je alles zo secuur bijhield!

    Al met al een terugblik op een intensieve week met veel vogels, prachtige landschappen, diepe ravijnen (! 🤣) en een hele leuke, lach-grage groep!

    Gewijzigd op vrijdag 17 november 2023 11:53 door Super User.
  • Goedemorgen allemaal,

    ik heb geen enkele foto ingeleverd maar dat was niet nodig, prachtige foto's van jullie. 😄

    Het was een mooie gezellige week.

    De wachtwoorden ravijntje en pijlsnel die ik elke dag nog intoets houden dat gevoel vast 🤣

    Gewijzigd op vrijdag 17 november 2023 16:41 door Super User.
  • Hallo Henk

    Wat een mooi reisverslag! Je moet er even op wachten maar dan heb je ook wat. Fijn om deze foto's te kunnen bekijken, die zijn heel wat beter dan de foto's die ik nam met mijn mobiel. Heerlijk dat je de vogelnamen erbij hebt gezet, anders zou ik me weleens kunnen vergissen.
    Ik kijk met veel plezier terug op deze reis. Fijn gezelschap en wat een soortenrijkdom! Ik ben geen echte vogelaar meer een liefhebbende leek. Met de ogen en oren die de vogelaars onder ons meenamen heb ik zoveel meer kunnen zien. Meekijken door de telescopen die hartelijk gedeeld werden, turen naar de rode rotslijster maar ook naar de prachtige perzikgekleurde koereiger.
     
    Zoveel soorten, ik had zelf nog nooit een baardmannetje gezien en het leek me een onbeduidend vogeltje met Alice Cooper ogen, totdat we door een zee van riet waadden en er aan alle kanten baardmannetjes te zien waren. Het duurde bij mij nog steeds even voordat ik ze zag, maar met geduld wees Henk mij waar ik kijken moest. Wat een prachtig beestje, die kleurencombinatie afgezet tegen het goudgele zonovergoten riet. Vleugeltjes zo delicaat en mooi ingekleurd, de combinatie van geel, diep lichtbruin met blauwgrijs je zou het zelf nooit zo kunnen bedenken.
     
    Door de verschillende landschappen viel er ook telkens weer wat nieuws te beleven. De tapuiten die lekker in beeld gingen zitten, zo veel zwarte ibissen met hun glanzende kleuren in de zon, de grappige waterspreeuw, alle indrukwekkende grote vliegers, het juweel van de smaragdhagedis.
     
    Elke dag was er wel een waarnemingsgeluksmoment. 
    Het verslag brengt mooie herinneringen terug.
    Zowel van de vogels als van de gezellige mensen.
     
    Dank je wel
    Groetjes aan iedereen!
    Gewijzigd op vrijdag 17 november 2023 16:43 door Super User.
  • Goedemorgen Henk,

    Geweldig reisverslag!
    ik ga de reis naar Camargue etc. volgend jaar met Agro Natura maken.

    Jouw verslag heeft mij nu al enthousiast gemaakt.

    met vriendelijke groet,

    Frans Woord

     

     

     

     

     

    • Hallo Frans,

      dat is leuk om te horen allebei, ik hoop dat jij met de groep ook een prachtige reis hebt volgend voorjaar.

      Zelf ben ik er volgend jaar niet bij helaas, ga met andere reizen mee.

      Maar ervaren reisleider Jaap Schelvis gaat jullie zeker net zoveel moois laten zien.

      Jan Koreneef ook genoemd in het verslag gaat ook mee in 2024 en heeft ook erg veel kennis van vogels.

      Dus dat gaat zeker goed komen.

      groeten,

      Henk

       

       

       

       

Jouw reactie

Als antwoord op Some User
Free Joomla! templates by Engine Templates