Engeland – Bempton Cliffs - Flamborough Head (Agro Natura) week 24 2024
Door: reisleider Henk de Lange
Alle foto's zijn van Henk de Lange tenzij anders vermeld
Dinsdag 11 juni
Vandaag beginnen we aan een reis die voor het tweede jaar op rij op het programma staat, na het succes van afgelopen jaar. Dit jaar gaan we een weekje later op bezoek, eens kijken of dat verschil maakt. De beide plekken "Bempton Cliffs" en "Flamborough Head" zijn prachtige plekken om de zeevogels goed van dichtbij te kunnen zien en fotograferen!
De weersverwachtingen voor de komende dagen zijn wisselvallig, dus met een bui moeten we zeker rekening houden. We zullen het zien, dat hebben we niet in de hand. Maar je hoopt op droog weer met af en toe zon natuurlijk.
De groep bestaat uit 8 deelnemers en mij als reisleider. Met deze korte reis gaat geen kok/chauffeur meer mee. We eten de eerste avond in de cottage een gemakkelijke maaltijd en gaan de avond van dag 3 eten in het café 50 meter naast onze cottage.
Bij de Kiss&Ride bij Rotterdam centraal en "de lang parkeren" parkeerplaats stappen de deelnemers in en hebben we de groep compleet en rijden we met zijn allen de ferryboot op en verdelen de hutten. Daarna gaan we gezamenlijk eten op de boot en zoeken we de hutten op voor de nacht.
Woensdag 12 juni
Om half acht Engelse tijd meren we aan bij de kade in Kingston upon Hull, Het duurt nog even voordat we uiteindelijk door de douane heen zijn en zo kunnen we vanaf een uur of negen echt beginnen aan de 3 dagen in Engeland. Het links rijden went al snel, en vlak bij de boot stoppen we even om al onze apparatuur bij de hand te hebben.
De Ferryboot, welkom in Hull en de ijzeren Grutto
Hier zien we naast het kunstwerk, de ijzeren Grutto een ouder met jong van de Rouwkwikstaart langs het fietspad scharrelen. Een paar Kneutjes vliegen weg als we te dichtbij komen en aan de overkant zitten een paar Scholeksters in het gras langs de dijk.
Kijken naar de Scholeksters, juveniele Rouwkwikstaart en prachtig rood Klaprozenveld
Op weg naar onze cottages doen we eerst drie leuke plekjes aan langs de rivier de Humber. De rivier staat onder invloed van getij en zo te zien is het nu afgaand water.
stop 1: Paull Holme Strays
Vanaf de parkeerplaats loop je zo het gebied in dat bestaat uit graslanden, rietvelden en slikplaten. Als eerste zingt er een Kleine Karekiet en laten een paar Putters zich horen. Zelf blijf ik in de buurt van de auto rondhangen terwijl de groep een rondje loopt. Daar horen en of zien ze o.a. Grasmus, Kleine Karekiet, Rietgors, Zwartkop en Fazant.
Reeën en Putter en wandeling langs de dijk
Zelf zie ik twee Reeën lopen in het gras totdat er iemand met een hond verschijnt, dan zijn ze snel weg. Als vogels o.a. Roodborst, Zwarte Kraai, Roek, Groenling, Merel en Winterkoning. Op het slik zitten alleen wat Bergeenden en vliegt er een Kleine Zilverreiger weg. Ik hoor nog wel een Tureluur en een Wulp roepen, de Tureluur jaagt een Zwarte Kraai weg. Bij de auto hangt een Torenvalk in de lucht die daarna op de struiken gaat zitten.
stop 2: Stone Creek
Haventje, duivenmelker, en bewijsplaatjes van Kluut, Kleine Zilverreiger en Bergeend
Bij dit leuke super kleine haventje lopen we een stuk over de dijk. Een man met een andere vogelhobby “postduiven” laat hier een aantal van zijn duiven oefenen met rondjes vliegen door een paar kratten te openen. Hij is echter wel beducht voor een Slechtvalk, die hier af en toe ook wel eens opduikt, tja en hier hebben we tegenstrijdige belangen, de man wil de Slechtvalk natuurlijk niet zien, maar wij wel 😉. Gelukkig voor de duiven zien we er geen.
“Gewone” Zeehonden, Roodborst en Heggenmus
Als we wat verder de dijk zijn opgelopen zien we ook een Kluut langs de rand van het slik lopen tussen de Bergeenden, waarvan sommigen met jongen lopen. Er liggen ook een aantal Zeehonden, het zijn “gewone” Zeehonden. Op een paaltje zit een Graspieper. Er lopen hier ook een aantal Kleine Zilverreigers langs het slik. Ook Blauwe Reiger, Kokmeeuwen en Scholeksters zijn er aanwezig op de slikplaten.
Haas, Torenvalk en Fazant
Bij het haventje roept een Grasmus en Zwartkop en zit er een Heggenmus op een takje en een prachtig mannetje Fazant loopt door parmantig door het gras. Ook hier is een Torenvalk aanwezig en gaat even op een struik zitten rusten..
stop 3: Old Hall Road - Sunk Island
Deze plek wil ik nog even beter bekijken, daar zou je tot vlak bij de rivier kunnen komen via een doodlopende weg. Hier liggen dan weer wat leuke slikplaten waar van alles op kan zitten. Maar helaas, net het laatste stuk is het een privé weg en mag je niet verder, dus laten we deze plek maar voor wat die is. Langs de weg nog wel een vrouwtje Fazant met een aantal al grote jongen. We hadden wel gehoopt op Rode Patrijzen hier, maar ze laten zich niet zien.
We rijden door naar onze Cottages waar we tegen 13:30 aankomen. We mogen er al eerder in waarna we hier ook de picknick maar doen en nemen er nog een lekkere kop koffie bij.
Vanmiddag was de bedoeling op een boottocht te maken onderlangs Bempton Cliffs, maar gisteravond was al meegedeeld dat het niet kon doorgaan vanwege de te ruige zee. Helaas gaan de tochten op donderdag en vrijdag achteraf ook allemaal niet door, waardoor we het programma aanpassen en zo andere mooie plekken bezoeken.
Flamborough Head
Om half drie rijden we naar Flamborough Head naar de parkeerplaats bij de vuurtoren. Daar lopen we eerst een klein rondje te beginnen door een veld met orchideeën, Brede Orchis staat hier veel. Op het kale omgewoelde land zitten een aantal Kneutjes en langs de rand een vrouwtje van de Geelgors. Op de struiken zingen Heggenmussen.
Jan-van-Genten vliegen continue langs over zee
Bij de kustlijn aangekomen vliegen er al de eerste treintjes Jan-van-Genten voorbij. Langs de helling een Graspieper en op de grens van water en rotsen liggen vele tientallen Grijze Zeehonden in verschillende baaien.
Brede Orchis, kustlijn en Kneu, vrouw en man
De vele Grijze Zeehonden rustend langs de vloedlijn
En dan begint het grote genieten van de duizenden zeevogels. Veel Alken, Zeekoeten en Drieteenmeeuwen zitten te broeden. Daartussen soms een Noordse Stormvogel, maar deze soort is zeldzamer. En dan zien we de eerste Papegaaiduiker, wat een schoonheid heeft zo’n beestje 😉, de eerste heeft toch een tijdje onze aandacht!
Drieteenmeeuwen, indringer wordt afgeslagen, waarna de band verstevigd wordt 😊
Genieten langs de ruige kustlijn met een klein regenbuitje op het eind
En zo genieten we al met deze korte wandeling van de vele Zeevogels en worden ook de eerste jonkies al gezien. Aan het eind van deze wandeling krijgen we zowaar een bui op de kop, het blijft hier voor vandaag gelukkig bij.
Alken
Na dit korte rondje loopt de groep nu het weer droog is, verder door naar een volgende parkeerplaats en die is 5 km verderop. De wandeling is langs de ruige prachtige kustlijn. Zelf loop ik het eerste stuk mee, waarna ik terug loop en met de auto naar de andere parkeerplaats rijdt. In het eerste stukje loopt nog een Waterhoen met jong bij een klein plasje op de golfbaan die hier ook ligt.
Papegaaiduikers blok
Ik haal de groep op bij de andere parkeerplaats, ze zijn stuk voor stuk allemaal onder de indruk van wat ze gezien hebben, prachtig de Papegaaiduikers kunnen zien, maar ook de andere mooie Zeevogels, zelfs ook twee Kuifaalscholvers langs vliegend. En dan het landschap niet te vergeten, de ruige kust met zijn inhammen die vol zitten met vogels.
Zeekoeten, Noordse Stormvogels, Graspieper
Bij de auto zit nog een Rouwkwikstaart achter vliegjes aan voor zijn kroost en staat er in het gras een Graspieper met de bek vol vliegjes voor zijn jongen. Tijdens de wandeling zijn ook de Veldleeuweriken uitbundig aanwezig met hun zang en wordt er een Roodborsttapuit gezien.
Telpost voor in het najaar, Waterhoen en Rouwkwikstaart
En na deze prachtige dag rijden we naar onze cottages toe en gaan daar aan de borrel met aansluitend een maaltijd en gaan op tijd naar bed.
Donderdag 13 juni
Bempton Cliffs
Voor het ontbijt doen we een poging om de Kerkuil te zien. En zo gaan we met de hele groep om 5 uur in de ochtend al naar Bempton Cliffs. Er staan slechts en paar auto’s en er lopen net zo weinig mensen op dit uur van de dag.
En bij het eerst uurtje dat de zon opkomt maken we al mooie foto's en is het nog rustig op de platforms
In het gebied achter het bezoekerscentrum hangen op goede afstand van elkaar twee kasten waar de Kerkuilen in broeden. Maar helaas voor ons laten ze zich in tegenstelling tot verleden jaar niet zien. Bij de bosjes bij het bezoekerscentrum hangen ook nog veel voersilo’s waar Ringmussen, Kool- en Pimpelmezen op zitten. Daaronder scharrelen weer meerdere Heggenmussen en Kauwtjes schudden de boel af en toe op. Op een antenne zitten Putter, Rouwkwikstaart en Boerenzwaluw bij zonsopkomst te wachten tot het wat warmer wordt.
Rietgors, Torenvalk, Veldleeuwerik(foto @ Maarten Wins) en Ringmus
Ondertussen genieten we wel van de vele Jan-van-Genten langs de kust op en bij de rotsen. We lopen inderdaad nog wel met handschoenen aan in deze tijd 😊. Als de zon boven de horizon komt en stijgt worden de kleuren in het “gouden” uurtje nog mooier bij de Jan-van-Genten.
Jan-van-Genten in de vroege uurtjes
En zo maken de fotografen onder ons de prachtigste foto’s met dit zachte licht of in tegenlicht van alle soorten zeevogels. Als we om 7:30 uur terug gaan naar de cottage hebben we wel trek allemaal in een lekker ontbijt. Ik haal voor de gelegenheid nog wat lekkere broodjes, dat hebben we wel verdiend 😉.
Fotograferen, toegenomen drukte, kijken en tellen
Rond een uur of 10 zijn we weer terug bij Bempton Cliffs, het is inmiddels zo druk geworden dat we de auto nu op een uitwijkparkeerplaats moeten zetten. We spreken een tijd af om 13:00 uur bij de auto zodat iedereen zijn eigen ding kan doen. En zo gaan de deelnemers verschillende kanten op.
Jan-van-Genten blok
Zelf loop ik een heel stuk langs de kust noord richting “Filey”, het beschermde gebied uitlopend. Nog steeds veel Jan-van-Genten, maar alleen lastiger te zien. Hoe verder je weg loopt, hoe minder mensen er lopen. Ook een Rietgors en een Torenvalk zie ik hier.
Alken zijn goed vertegenwoordigt
Onderweg meerdere Jan-van-Genten met jongen gezien, eentje was al wel heel groot. En ja ook hier de grootste rovers van de zeevogels zijn hier: de Zilvermeeuwen. Ik kom er eentje tegen die een kuiken van een Zeekoet of Alk naar binnen werkt, niet leuk om te zien, maar ja dat is ook natuur.
Drieteenmeeuwen
De platforms staan inmiddels boordevol mensen die al die mooie zeevogels bekijken. De “Puffin” is wel populair, die naam hoor je vaak, maar je moet ze wel zoeken. Vaak als je langer kijkt zie je er steeds meer of ze komen aanvliegen. Je moet gewoon geduld hebben en dan wordt je beloond.
Zeekoeten, met op de vierde foto bovenste rij een gebrilde Zeekoet en Papegaaiduikers
Als ik al teruggelopen ben ter hoogte van het bezoekerscentrum net iets na 12 uur zie ik mensen wijzen naar de zee toe. Wat zal daar te zien zijn. Ik kom er snel achter, een stuk of 6 Dolfijnen zwemmen er voorbij, dat is de eerste keer dat ik ze zelf hier zie, prachtig!
Helaas verdwijnen er ook kuikens in de kelen van Zilvermeeuwen, De Dolfijnen die op zee langskomen en zeilbootje
Ik ontmoet iedereen bij het bezoekerscentrum waar iedereen zich tegoed doet aan koffie/thee met een lekker stuk taart. En zo rijden we tegen 13:00 uur weg van deze prachtige plek vol van indrukken.
Danes Dyke Nature Reserve
We gaan naar een ander natuurgebiedje kijken: “Danes Dyke Nature Reserve”. Een man vertelde gisteren dat hij daar een jagende Kerkuil had gezien, dus we doen nog een poging.
We lopen eerst door een stukje bos, waarna we op een strand uitkomen. In de verte zie je de plaats Bridlington liggen, waar vandaan de boottochtjes vertrekken. We lopen langs de oostkant de kliffen omhoog en als we bovenkomen hangt er een Torenvalk in de lucht te bidden. Een paar deelnemers blijven iets langer op het strand.
Door het bos bij bij "Danes Dyke" aan het strand turen over zee en een Vink
We spreken af dat de groep verder loopt en ik dan met de auto naar “South Landing Beach” rijdt en ze daar weer oppik. Bovenaan zit een prachtig mannetje Geelgors te zingen! Als ik terug loop naar de trap om af te dalen, kom ik de andere deelnemers net tegen. Zij hadden toen ze net bovenaan de trap aankwamen twee Rode Wouwen gezien, geweldig, die had ik hier zelf nou niet direct verwacht zo aan de zee. Zij lopen door en ik ga naar beneden. In het bos kwamen ze nog een man tegen die daar zat met twee honden, die wel een heel vreemd verhaal vertelde van mensen die hier verdwenen, hij vertelde maar door totdat de deelnemers toch maar weer doorliepen.
Aan het strand bij "Danes Dyke", Rode Wouw (foto @ Maarten Wins) en Geelgors
Toen ik zelf doorreed naar “South Landing Beach” kwam ik nog langs een doodlopende weg bij een boerderij vanwaar je wel naar de zee kunt lopen, ik zie daar ook wel wandelaars. Het gaat al wel door mijn hoofd “Als ze maar niet hier aankomen”. Maar goed ik rij verder.
Bij South Landing Beach parkeer ik de bus en loop eerst naar beneden op strandhoogte, daar ga ik aan de zuidzijde omhoog het klif op om te zoeken naar de Grauwe Klauwier, die hier ook moet zitten. Wel weer een prachtige Geelgors man. Dan gaat mijn telefoon, de deelnemers staan ergens te wachten maar niet hier. En ja hoor dus precies wat ik al vermoedde staan ze bij die boerderij waar ik langs reed 😊.
Ik loop terug naar de auto en rijd naar hen toe waarna we nog een keer naar Bempton Cliffs rijden. Vanmorgen vertelde een van de vrijwilligers dat de Kerkuilen na 14 uur vaak gingen jagen voor de jongen die ze hebben. De beide kasten zijn ook bezet. Maar helaas zowel bij “Danes Dyke” als “Bempton Cliffs” blijft het zonder resultaat. Rond een uur of vier rijden we terug naar onze cottages en nemen we even een rustmomentje met aansluitende borrel.
Bij Bempton Cliffs zoeken we nog naar een Kerkuil, Broedkast Kerkuil en proosten in de pub!
En om 19:30 gaan we 50 meter verderop de pub in voor een heerlijke maaltijd met een net zo lekker drankje naar keuze. Iedereen vindt het eten lekker en zo sluiten we deze mooie dag af. Het weer was vandaag ook heel mooi, zelfs de zon kwam er nog af en toe bij en geen druppel regen vandaag! In de nacht hoor je de regen wel op het dakraam kletteren.
Vrijdag 14 juni
Thornwick Bay
Vanochtend gaan we om 6 uur beginnen. Een van de deelnemers had gistermiddag bij ons laatste bezoek nog een praatje gemaakt met een andere bezoeker die hier bekend was. Hij vertelde dat de Kerkuilen en ook Velduilen de laatste tijd jagen achter hotel Viking, dat is vlak bij Thornwick Pools en Thornwick Bay. Zelf had ik ook al gelezen dat daar een week geleden Velduilen waren gezien.
Omgeving Thornwick Bay met Thornwick Pool en de kijkhut hierbij en een Groenling
We lopen hier wat rond en spreken een tijd af bij de bus. Zelf kijken we even op het plasje waarbij de ingang eerst lastig te vinden is, en het plasje op zich omringd is door bosschages waar je niet doorheen kunt kijken. Er is een gedateerde kijkhut aanwezig, maar op het water is niet zoveel te zien, Wilde Eend en Meerkoet dat was het wel. Heggenmus zit op de struiken.
Thornwick Bay en Heggenmus (foto @ Maarten Wins)
Bij een ander Rietveld(meertje) wat helemaal dichtgeslibd is van het riet zingt een Kleine Karekiet. Ook zit er een Grasmus op een struik te zingen. Putters en Groenlingen laten zich ook zien en horen en een Rouwkwikstaart zit op de grond, waar ook een Veldleeuwerik in het gras hipt.
Flamborough Head
Na het ontbijt zet ik vier deelnemers af bij Bemton Cliffs, die lopen vanaf daar naar de parkeerplaats van North Landing een mooie wandeling langs de kustlijn. De andere vier deelnemers breng ik naar de vuurtoren en die lopen vanaf daar ook naar de parkeerplaats van North Landing. Daar rij ik zelf naar toe en kijk daar rustig aan de kust.
Jan-van-Genten
Veel Brede Orchis staat daar in het kruidenrijke gras, waar ook de Graspieper zich thuis voelt.. Als ik omhoog loop zingt er prachtig een Rietzanger op de helling. Tussen alle Zeevogels brengen ook de Zilvermeeuwen hun jongen groot. En langs de kust vliegen weer de nodige slierten van Jan-van-Genten voorbij.
Brede Orchis,, Rietzanger, jonge Zilvermeeuwen en Graspieper
De stijle wandem vol zeevogels
Overal op de Rotswanden zijn de vele zeevogels aan het broeden. Zo zie ik ook dat een paartje Zeekoeten heel behoedzaam wisselt van plek en dat het jong wordt overgedragen. Op zo'n richel mag niet veel misgaan of het jong ligt beneden. Ook de Zilvermeeuwen hebben het op de kuikens gemunt, zie andere foto.
De wissel van de Zeekoeten ouders bij het kuiken
Volgens de voorspellingen zou het tot een uur of 12 droog blijven daarna regen en dan wel van langdurig formaat. We besluiten het eerste korte rondje te gaan lopen van twee dagen geleden bij Flamborough Head, daar waar de Papegaaiduikers op zijn mooist te zien zijn. Als het dan slecht weer wordt zijn we snel bij de auto of het restaurant.
Papegaaiduikers, weer prachtig te zien van dichtbij!
Bij de vuurtoren aangekomen krijgen we toch een echt serieuze regenbui en wachten daarbij dan maar even in de auto tot die over is. En zo kan er tien minuten later begonnen worden aan de korte wandeling van zo’n 1,5 km. Twee deelnemers lopen op eigen gelegenheid langs de kliffen en een ander groepje van vier doet dat ook maar nemen ergens een andere afslag. Zelf rij ik alvast naar de cottages met twee andere deelnemers waarvan er één was uitgegleden en toch maar even een andere broek aan wil trekken. Daarna laden we alle tassen en bagage in omdat we die tot een uur of twee daar konden laten staan.
South Landing Beach
De kust van boven gezien bij South Landing Beach, Veldleuwerik, wandelpad en Grasmus
Met zijn drieën rijden we nog even naar ”South Landing Beach” toe, daar tot waar de groep gisteren zouden moeten lopen 😊. Hier ligt een grote reddingsboot in een loods. Als we het strand op lopen zien we ook nog iets anders leuks. In de hoge wal hebben Oeverzwaluwen hun nest, die af en aan vliegen met insecten. We gaan hier aan de oostkant omhoog. Bovenaan zien we prachtig weer een mannetje Geelgors.
Oeverzwaluwenwand aan zee, Geelgors, Chinese Muntjak en oude brug
Ik ben hier nog niet eerder geweest en we lopen er een rondje langs een grasland waar een Ree in staat, althans dat denk ik eerst, maar als ik beter kijk ziet deze er toch iets anders uit de horens zijn wat langer en ze hebben soort van strepen op de kop. Ik denk meteen aan een Chinese Muntjak, en die is het ook. Dit van oorsprong Chinees hertje werd in 1838 in Engeland geïntroduceerd en is nu voornamelijk in Zuid-Engeland als zelfstandige soort aanwezig.
Als we net weer in de auto zitten begint het te regenen, het is nu bijna 15:00 uur. We rijden terug naar de vuurtoren en daar zie ik aan de kant de vier deelnemers die van het padje zijn geraakt 😉. Ze zijn iets te ver doorgelopen en hebben een pad genomen dwars door de velden en komen net op het moment dat wij daar langsrijden tussen de bosjes door aan de weg. Goed getimed! Ze stappen in en we rijden door naar het restaurant bij de vuurtoren. Een van de andere twee deelnemers loopt er net toevallig en de laatste deelnemer zit net aan de koffie met cheesecake, maar geen probleem ik had ook om 16:00 uur afgesproken te vertrekken vanaf hier.
We wachten rustig tot de groep compleet is, waarna we de terugreis naar de ferryboot aanvaarden. Onderweg stoppen we nog een keertje en trakteren we ons op heerlijk prijswinnend ijs van Mr. Moo’s. Daarna naar de haven, de boot op en de overtocht maken. Gezamenlijk hebben we op de boot gegeten en heb na het eten nog even de zonsondergang meegemaakt.
Buffet aan boord en het afscheid van Engeland met zonsondergang
Het betreft een korte reis waarbij de focus ligt bij het mooi bekijken van de verschillende soorten zeevogels, het aantal soorten is hier van ondergeschikt belang, desalniettemin hebben we toch wel 67 soorten gezien. De deelnemers laten weten genoten te hebben van de reis en de fotografen onder ons zijn benieuwd naar hun foto's. En zo zetten we de volgende ochtend weer voet aan wal in Rotterdam waar we afscheid van elkaar nemen.
De volledige Waarnemingenlijst Vogelreis Engeland - Bempton Cliffs en Flamborough Head vindt u hier in (PDF formaat) of (Excel formaat)
Wilt u ook wel eens zo'n mooie reis mee beleven, kijk dan bij Agro Natura voor informatie en opgave:
Website: https://agronatura.nl/engeland-vogelreis-bempton-cliffs
Hieronder nog een paar foto's in exstra groot formaat
Wat een leuke reis om kennis te maken met het vogelen.
Goed georganiseerd en prima gefaciliteerd.
En een niet te grote groep.
Henk, dank je wel voor de goede zorgen!
We hadden veel geluk met het weer, ondanks de twijfelachtige voorspellingen en jammer dat de boottocht niet door kon gaan maar het was een hele leuke trip en een leuke groep en ik heb veel foto's kunnen maken. We hadden inspraak bij de plannen en het werd goed georganiseerd. Bedankt Henk !
We hebben (weer) een geweldig mooie reis gemaakt met AgroNatura met Henk als reisleider en gids. Bempton Cliffs is een bijzondere locatie voor een beperkt aantal soorten die je dan wel weer in enorme hoeveelheden ziet. Echt een bijzondere ervaring. Deze reis is een aanrader, indien mogelijk met deze reisleider en gids.
Henk bedankt , ook voor het mooie verslag.