Engeland-Schotland - Farne Islands - Bass Rock en Cheviot Hills(Agro Natura) week 22 2022

banner00 1920

Door: reisleider Henk de Lange

Alle foto's zijn van Henk de Lange tenzij anders vermeld!

Zondag 29 mei

Na de eerste kennismaking in IJmuiden met de deelnemers en de boot overtocht naar Newcastle gaat de mooie vogelreis nu echt beginnen. Samen met Kok/Chauffeur Jaap Schelvis en Reisleider Jan Koreneef die in het verleden deze reis al een paar keer heeft gemaakt maar nu als deelnemer meegaat. Jan mag ik af en toe om raad vragen wanneer dat nodig mocht zijn. Zelf ben ik in de meeste gebieden wel geweest maar dat is al weer wat jaren geleden. Gelukkig liggen de eilanden nog steeds op dezelfde plek ???? Om half 10 meren we aan en een half uur later zijn we gelukkig allemaal door de douane. Rikus heeft het busje achter gelaten op de parkeerplaats, met de meeste benodigdheden voor de eerste dag. We moeten alleen nog even langs de supermarkt voor vers brood.

banner01 1920

We varen Mouth Of The Tyne binnen om aan te meren in Newcastle

Op de zee en in de haven zijn de eerste Zeevogels al gezien, Jan-van-Genten en Noordse Stormvogels over zee keilend en in de haven Alk, Zeekoet, Eidereend, Grote Stern en Noordse Stern.

banner02 1920

De Scholekster en rivier "Rede" vanaf de brug gezien

We rijden vanaf de supermarkt richting Bellingham, waar onze eerste stop is bij een bruggetje vlak voor Bellingham aan rivier "Rede". Als we uitstappen horen we al een vreemd geluid, het blijkt van een vogel die je in eerste instantie niet direct aan de rivier verwacht, het is een Scholekster. Enkele deelnemers zien hier twee IJsvogels voorbij schieten. Ook de eerste Grote Gele Kwikstaart laat zich mooi zien.

banner03 1920

Grote Gele Kwikstaart en Winterkoning

In Bellingham aangekomen zitten in het riviertje "Hareshaw Burn" nog een aantal Grote Gele Kwikstaarten. Ook een paar Winterkoningen vliegen af en aan met insecten in de bek. De Zwartkop laat zich luid en duidelijk horen uit de bosjes langs de rivier. Via een klein bruggetje kun je een klein rondje lopen die weer uit komt bij de grotere brug waar de auto staat. De Huiszwaluwen en Boerenzwaluwen vliegen hier rond.

We vervolgen onze route en rijden richting Kielder Forest, 20 min. rijden tot aan de eerste korte stop bij de stuwdam. Op het water zien we een mooie Grote Zaagbek man. En rond ons heen vliegen o.a. de nodige Oeverzwaluwen. Ook een Buizerd wordt hier gezien.

banner04 1920

Lunchen bij Kielder Forest Water en de Grote Zaagbek(man)

Als we een paar kilometer doorrijden komen we bij een bezoekerscentrum van het gebied. Hier gaan we eerst genieten van een lekkere lunch die Jaap verzorgt. Ondertussen vliegen hier Huiszwaluwen rond, die blijken hun nestjes gemetseld te hebben onder de overkapping van de toiletten, daar worden natuurlijk wel wat foto’s van gemaakt.

We kijken even bij een soort blokhut waar vrijwilligers een paar dagen in de week staan met telescopen, die gericht zijn op een paal aan de overkant van het meer in het bos waar Visarenden op broeden. Met de verrekijker is dat amper te zien, met de telescoop al beter, maar het beste is die binnen in de blokhut te zien op een groot scherm, De Visarend wordt gevolgd met een camera en ja dan zie je de vogel in vol ornaat. Ze hebben 6 of 7 nesten in de weide omgeving, maar om verstoring te voorkomen pakken ze dit zo goed aan. In de bosjes rond de parkeerplaats hoor je Goudvinken roepen. Ook de Tjiftjaf en Vinken laten zich horen en zien. Ondertussen heb ik een dagkaartje gekocht voor het gebied zodat je overal mag parkeren.

banner05 1920

De oude spoorbrug en een bemost vogelhuisje

We rijden door naar de parkeerplaats “Bakethin” zo’n 13 km verder, dat ligt helemaal op het eind van het meer. Hier zijn twee wandelingen gepland. De eerste is een kort rondje langs een watertje en langs een hele oude spoorbrug. Bij het watertje vliegen twee Grauwe Vliegenvangers zenuwachtig heen en weer van en naar de boom terug, echt zoals we de soort kennen. Een prachtig bemost vogelkastje hangt hier aan de boom. We lopen verder richting de spoorbrug als ik eenmalig een Fluiter hoor, omdat ik hem maar 1 keer kort hoor twijfel ik nog. Bij de Spoorbrug zwemmen in de verte Knobbelzwaan en Grauwe Ganzen. Jan Koreneef hoort nu ook eenmalig de Fluiter. Verder lopend horen en zien we een Grote Bonte Specht en een paar Goudvinken. Ook Fitis en een Goudhaan horen of zien we.

Nog iets verder hoort Jaap Schelvis ook eenmalig de Fluiter. Het zou allemaal om dezelfde kunnen gaan omdat we er een beetje omheen liepen in het kleine rondje, wel frappant hoor. Terug bij het begin van de route blijkt dat de andere route is afgesloten, er komen wel mensen vandaan overigens. De storm heeft te veel schade aangericht en het kan dus nog gevaarlijk zijn er te lopen. Natuurlijk houden we ons netjes aan de regels en besluiten dan een stukje terug te rijden om te kijken of we de andere plek kunnen vinden waar nog meer camera’s op Visarenden gericht staan.

banner06 1920

Rouwkwikstaart en Heggemus

We komen uit bij een parkje met vakantiehuisjes van Landal Greenparks. Ook is hier het “Kielder Water Bird Of Prey Centre” daar gaan we natuurlijk niet kijken, we willen de vogels in het wild zien, niet met een show of in hokjes of volières. We lopen een stukje naar beneden waar een Rouwkwikstaart zich gewillig op de plaat laat vastleggen. Op een muurtje zit de eerste Heggemus. Helaas was de Visarend hier niet te zien, volgens Jan hebben ze alles hier nu weggehaald waar ze eerdere jaren voor de corona wel stonden, jammer.

We nemen de mooie route terug die Rikus in de tomtom heeft gezet, het is nog wel meer dan 100 km rijden. We komen door prachtige valleien met kleine stromende riviertjes. Onderweg stoppen we een paar keer waar we o.a. Tapuiten, Roodborsttapuiten, Wulp, Kievit en een Torenvalk zien.

Na deze prachtige en lange tocht brengen we onze bagage naar onze kamers toe, waarna Jaap een lekkere snelle maaltijd op tafel weet te zetten met heerlijke kaasjes en soep met stokbrood. Na het eten vullen we ons eerste gezamenlijke daglijst in waarbij we uitkomen op een aantal van 63 soorten voor de eerste echte vogeldag. Daarna vertel ik kort wat er morgen op het programma staat waarna iedereen lekker het bed opzoekt, wat toch wat beter slaapt dan op zo’n boot.

Maandag 30 mei

Cheviot Hills

We gaan de bergen in naar Cheviot Hills deze ochtend. Helaas regent het wel als we vertrekken en dat blijft de hele ochtend jammer genoeg aanhouden. Het weerhoudt ons er niet van om een wandeling te maken naar de top van de berg vanaf de parkeerplaats. Voordat we er zijn hebben we echter al de nodige Rode Patrijzen gezien. Er zitten er best wel veel, dit komt ook omdat we zo’n beetje de eerste auto zijn die daar langs komt. Bij de eerste stop kan iedereen toch al wat foto’s maken van deze Rode Patrijzen. In de bomen horen we Kleine Barmsijzen. Achterop de wei zitten een paar Grote Lijsters.

banner07 1920

Rode Patrijs, begin van de wandeling en Suffolk Schaap op hoogte

Als we bij de parkeerplaats zijn uitgestapt en iedereen in de regenkleding is gehesen gaan we eerst over een bruggetje de rivier over, hier zijn al prachtig de Grote Gele Kwikstaarten en Waterspreeuwen te bewonderen. We lopen allemaal op ons eigen tempo naar boven en door het nattige weer zijn de vogels ook wat rustiger. Boven de bomen bij het begin nog weer een paar Kleine Barmsijsjes en roept een Koekoek.

banner08 1920

Op weg naar de top, even pauze op de top en onderweg naar beneden prachtige Blu Bells veldjes

Verder de berg op vliegen en zitten een paar Roodborsttapuiten en Graspiepers. Bovenin bij de top hebben we een korte pauze. Hier horen we het geluid van de Schotse Sneeuwhoenders. We dalen daarna langzaam af waar bij enkele deelnemers de Schotse Sneeuwhoenders ook nog vliegend zien als ze opvliegen. Ook horen we Watersnippen onderweg maar krijgen ze niet te zien. Een stuk lager komen we door het gebied waar de Wulp zich heeft gehuisvest, hij laat luid en duidelijk blijken dat we wel wat door moeten lopen. Ook liggen hier veldjes met blue bells. Ondanks het slechte, zeg maar “Schotse” weer geniet toch iedereen van de wandeling in deze prachtige omgeving.

banner09 1920

Waterspreeuw, Oeverloper en Grote Gele Kwikstaart in de regen in de rivier

Teruglopend langs de rivier zien we nog weer de nodige Grote Gele Kwikstaarten en Waterspreeuwen in de rivier, en op de weg zit een Oeverloper en enkele deelnemers hebben een Paapje gezien. Bij en in de auto eten we ons broodje op waarna we op weg gaan naar onze tweede bestemming.

Newton By The Sea

banner10 1920

Het "ford" waar we door moeten rijden

Het is een uur rijden waarbij we over een prachtig stukje heidegebied rijden waar we ook weer de nodige Rode Patrijzen zien evenals Fazanten en een Tapuit. Onderweg passeren we ook een “ford” waar je met de auto door de rivier komt, stukje avontuur ????

Newton By The Sea - Link House

“Newton By The Sea” bestaat uit twee delen, het eerste is een wandeling naar de plek waar de Dwergsterns en de Noordse Sterns broeden en ligt vlak bij “Link House” waar een parkeerplaats is. We lopen eerst door de duinen waar we o.a. de Roodborsttapuit en Kneutjes op de bosjes zien zitten.

banner11 1920

Links: Noordse Sterns broeden in de duinen, midden: Dwergsterns broeden op het strand, rechts: met de telescoop kijken naar de Dwergsterns 

Als we bij het gebouwtje komen waar de vrijwilligers zitten die de Sterns 24/7 beschermen zitten daar de Noordse Sterns heel dichtbij op een paar meter afstand te broeden, prachtig. De Dwergsterns zitten een stuk verder en zijn met de telescoop wel waar te nemen, echter zegt men dat het strand tijdelijk is afgesloten. Er vliegt ook een andere soort tussen en wat blijkt het is een zeldzame soort waar de twitchers van Engeland speciaal voor komen, het is een Amerikaanse Zwarte Stern, die hier voor het tweede jaar op rij tussen de Noordse Sterns rond vliegt, toch wel leuk zo’n vogel die normaal in Canada of Noord-Amerika voorkomt. Als we daarna verder lopen richting een brug zien we ook Bontbekplevieren.

banner12 1920

Noordse Stern, Dwergstern, Amerikaanse Zwarte Stern en Bontbekplevier

Hier zijn ook een aantal Grote Sterns beter te zien. Kievit, Grote en Kleine Mantelmeeuw, Kokmeeuw en Zilvermeeuw vliegen en zitten langs de uitloper van de rivier de zee in stroomt. En een Steenloper loopt in het zilte groen. Net over de brug heb je iets beter zicht op de Dwergsterns maar ze blijven wel ver weg.

banner13 1920

Roodhalsgans, Veldleeuwerik, Roodbortstapuit(man) en Graspieper

Teruglopend langs de randen van de weilanden en de duinen komt er een groep ganzen aanvliegen, de eerste paar zijn Grauwe Ganzen maar dan roept een deelnemer dat er Roodhalsganzen tussen zitten, nou die verwacht je hier niet zo direct in het voorjaar. Ze strijken neer iets verderop en we kunnen ze daarna goed bekijken, ze blijken wel geringd. Er zitten ook wat Bergeenden, Wilde Eenden en Krakeenden en Slobeenden overigens. Op de paaltjes en draad zitten o.a. Veldleeuwerik, Graspieper en Roodborsttapuit. Bij de auto terug zingt de Zanglijster nog steeds, die er af en toe iets ingooit van een Nachtegaal. Merels zie en hoor je hier in Engeland ook echt overal, voor mijn gevoel veel meer nog dan in Nederland.

Low Newton by the Sea

Daarna rijden we een paar km de andere kant op om naar “Low Newton by the Sea” te kijken, het tweede gedeelte van de middag. Als we aan zee komen zien we al veel Steltlopertjes langs de vloedlijn en op het strand lopen. Een leuk aantal Steenlopers, Bontbekplevieren en Drieteenstrandlopers en slechts een enkele Bonte Strandloper. Op het strand een Rouwkwikstaart die zijn jong voert. En ook Wilde Eenden, Kokmeeuwen en Eidereend met jongen langs de waterkant en een Aalscholver is aan het vissen.

banner14 1920

Links:Eidereend met jongen, midden: Drieteenstrandloper, Steenloper, Bontbekplevier, Bonte Strandloper en Wilde Eend, rechts: Rouwkwikstaart met jong

Een paar honderd meter langs de duinen kun je daar doorsteken naar twee plasjes, eentje met vogelkijkhut en een zonder. Een paar deelnemers besluiten om niet mee te gaan en zullen wachten bij een bankje. In de duinen staan nog een paar kleurrijke bloemen. Bij het eerste plasje zonder hut zit ook nog een Grutto.

banner15 1920

Kluut, Slobeenden en Rietzanger

Een paar Kluten zitten er te broeden en er lopen een aantal Bonte strandlopers tussen de Bontbekplevieren. Ook is de Tureluur en de Scholekster aanwezig. Een groepje van vier Slobeenden strijkt voor ons neer in het water. Zowel Waterhoen als Meerkoet zitten er op de plas.

banner17 1920

kijkhut en strand

Bij het plasje voor de kijkhut zien we ook nog Krakeenden en horen we de Rietzanger en staat er een Blauwe Reiger langs de kant. Langs het strand teruglopend zijn nog steeds dezelfde gemende groep Strandlopers te zien.

banner16 1920

Steenlopers en Drieteenstrandlopers

Ondanks de regendag van vandaag hebben we toch leuke soorten mogen zien, en na het eten kunnen we de balans opmaken en komen uit op maar liefst 79 soorten waarvan 31 nieuw.

Dinsdag 31 mei

Farne Islands

We moeten deze ochtend vroeger uit de veren, we beginnen om 6:45 aan ons ontbijt. Vandaag gaan we twee mooie boottochten maken naar de “Farne Islands”. In de ochtend gaan we naar Staple Island en in de middag naar het eiland Inner Farne.

banner18 1920

Slikplaten vlak voor Bamburgh en het plasje vlak voor Seahouses

Voordat we daar zijn stoppen we eerst nog even bij een mooie kijkplek langs de drooggevallen slikplaten vlak voor Bamburgh. Het is Eb en het water heeft zich helemaal teruggetrokken waarbij de meeste vogels zijn meegetrokken zo te zien. En zitten nog wat Bergeenden en iets verderop het slik nog een paar Bontbekplevieren en op de zandbank in de verte loopt nog een Grote Zaagbek vrouw. Vlak voor Seahouses zitten er in een zoetwaterplasje o.a. Grote Canadese Ganzen en Kuifeenden die we als soort kunnen noteren.

banner19 1920

Spreeuw eet uit hand Engelsman en we zitten klaar in de haven voor vertrek

In de haven aangekomen eten de jonge Spreeuwen uit de hand totaal niet schuw. Het weer lijkt goed, heel weinig wind en licht bewolkt boven zee. Boven “de vaste wal” trekken af en toe wel wat donkerder wolken voorbij. Dat blijkt ook als ik even naar Buienradar kijk, de strook waar de “Farne Islands” in zitten blijft buienloos, terwijl er verder op zee en verder het land in allemaal buienfronten voorbij trekken, we hebben echt geluk!

Staple Island

Om 9:30 vertrekken we naar Staple Islands, de schipper vaart eerst om een paar andere eilandjes heen waar we o.a. de Grijze Zeehonden kunnen zien liggen luieren. Als we bij de aanlegsteiger van Staple Island aankomen ligt het hele water vol met zeevogels, en zien we de rotsen ook al helemaal vol zitten, vele duizenden vogels om je heen, wat een spektakel. Zeekoeten, Alken, Papegaaiduikers, Kuifaalscholvers en Drieteenmeeuwen, maar ook wat kleinere aantallen van de Noordse Stormvogel, Kleine Mantelmeeuw en de Zilvermeeuwen.

banner23 1920

De boot komt ons weer ophalen, Staple Island vanaf het water gezien

Op het eiland worden we verwelkomt door de beheerders van Natural Trust, waarna iedereen 1 uur de tijd heeft om een rondje te lopen in dit geweldige decor.

banner20 1920

Drieteenmeeuw, Kuifaalscholver met jong en Papegaaiduiker

Direct al bij het aanmeren zit er prachtig een Drieteenmeeuw ons op te wachten, en een paar meter omhoog wordt je al weer opgehouden door een Kuifaalscholver met kleine jongen. Weer 10 meter verder een aantal prachtige Papegaaiduikers, hoe komen we zo ooit rond? Afijn na de eerste indrukken lopen we toch maar wat verder eerst tussen de Zilvermeeuwen door, waarbij je moet opletten niet op de eieren te trappen die er open en bloot liggen, Er ligt wel een steentje bij met uitroepteken in een felle kleur zodat je er op gewezen wordt!

banner21 1920

Alk

Iedereen geniet op zijn eigen tempo en manier van alles wat er te zien is. Wat vandaag het geval is, is dat de papegaaiduikers massaal met vis in de bek komen aanvliegen voor het eerst dit jaar volgens de beheerders.

banner27 1920

Zeekoet, links gebrild

Prachtig gezicht, maar moeilijk vast te leggen zo snel ze gaan. Ze worden ook op de hielen gezeten door die luie Zilvermeeuwen welke proberen de papegaaiduikers hun vis te stelen, dan hoeven ze zelf de zee niet op.

banner22 1920

Kleine Mantelmeeuw, Noordse Stormvogel en Eider(man)

Er wordt door velen menig foto geschoten van al dit fraais, en dan is zo’n uur ook maar weer zo om als we diep onder de indruk allemaal weer plaats nemen op de boot. National Trust heeft sinds een paar weken de toegangstijden aangepast waardoor we nog maar 1 uur in plaats van 2 uur kunnen rondlopen. De boottocht op zich duurt drie uur.

Inner Farne

Als we weer in de haven zijn hebben we 1 uur de tijd om rustig te lunchen, in het dorp te kijken en even naar het toilet te gaan. Om 13:30 stappen we weer op dezelfde boot met schipper voor onze middagtocht naar de “Inner Farne”

banner29 1920

Noordse Stern

Dit eiland staat vooral bekend om zijn grote hoeveelheid Noordse Sterns die hier broeden, dit overigens naast alle andere soorten zeevogels als Alk, Zeekoet, Papegaaiduiker, Kuifaalscholver, Drieteenmeeuw en Noordse Stern. Daarnaast zie je ook broedende Eidereend en Kokmeeuw. Sommige jaren zit er ook wel eens een Dougalls Stern tussen de Noorse, maar dit jaar is er nog geen eentje gezien volgens een beheerder waar ik mee sprak. Deze soort zit een tiental km verder op “Coquet Island” vlak bij het plaatsje “Amble”. Waar de soort door bescherming aanwezig blijft. Hier zou je weer met een apart boottochtje heen kunnen gaan, maar de boottijden moeten ook passen in ons programma en is facultatief al we er dan al heen gaan.

banner24 1920

Grijze Zeehonden

Maar even teug naar “Inner Farne” waar we na een redelijk lang tochtje tussen allemaal eilandjes door al helemaal opgewarmd zijn met alle Grijze Zeehonden en Zeevogels als voorgerecht. We worden voor 1 uur losgelaten op het eiland. Het is 10 voor 3! Dus 10 voor 4 moeten we terug zijn bij de boot.

Net aan land worden we al getrakteerd door de Noordse Sterns die af en toe iemand op het hoofd pikt. Gelukkig hebben we allemaal een pet of muts op waardoor die scherpe snavel niet direct ons hoofd raakt, met bloed ten gevolg. Ze zitten ook op centimeters naast het pad waar je langs moet.

banner30 1920

foto links is van Jaap Schelvis. Noordse Stern valt mij aan en ook Jaap, helemaal rechts ziet niet wat er boven zijn hoofd hangt

 Als je doorloopt blijft die meestal nog wel zitten maar bij stilstand gaan ze toch even de lucht in om je duidelijk te maken dat je beter door kunt lopen.

banner26 1920

Kuifaalscholver em Grote Sterns

Iedereen kiest zijn eigen pad op het kleine rondje waarbij je elkaar toch weer tegenkomt. Bij een paar kleine plasjes zit ook een kolonie Grote Sterns en zelfs een paar Visdieven.

banner47 1920

Eieren Zilvermeeuw, pas op waar je loopt! en één van de Visdieven

Wat wel opvalt is dat soort wel aardig bij soort zit. De Papegaaiduikers hebben hier naast de Zilvermeeuwen nog een plaaggeest bij in de vorm van Kokmeeuwen. De kleine Papegaaiduikers hebben het niet makkelijk hoor, maar door de hoeveelheid komen er telkens gelukkig nog genoeg groot. De enige vogels die je nu met jongen ziet zijn Kuifaalscholvers, bij de andere soorten heb ik geen jongen kunnen ontdekken.

banner25 1920

Drogende Aalscholver, broedende Eider(vrouw) en Kokmeeuw

De stank valt in het niet bij al die pracht die je om je heen ziet, het is voor iedereen toch echt genieten weer. Na een uur zit het er helaas weer op, en we begeven ons naar de boot. Als ik tel mis ik er nog wel even twee die de tijd uit het oog verloren hadden, maar goed de schipper wacht wel even totdat iedereen er is en vertrekt dan.

banner28 1920

Zeekoet met rechts de gebrilde versie

We varen nog langs een paar kolonies van Grijze Zeehonden en nemen onder het toeziend oog van langs vliegende Jan-van-Genten afscheid van de eilanden en zetten tegen half vijf weer voet aan de vaste wal in Seahouses.

banner32 1920

Jan-van-Genten vliegen langs Staple Island

Onder de indruk van het gebodene rijden we weer naar onze cottages terug waarna we om zeven uur van de maaltijd kunnen gaan genieten die Jaap voor ons heeft gemaakt.
We nemen de lijst even door voor vandaag, we kijken terug op een geweldig mooie dag, niet in het minst omdat het ook helemaal droog is gebleven. Veel foto’s en indrukken hebben we straks om op terug te kijken. We komen op 60 soorten voor vandaag waarvan 7 nieuwe.

banner31 1920

Omdat ze zo mooi zijn nog een selectie van de Papegaaiduikers

Laat op de avond loop ik nog even met 1 van de deelnemers naar de rivier toe. Er lopen wat Konijnen en vanaf de rivier stijgt een Grote Zaagbek vrouw op en vliegt verder weg. We lopen door tot een volgend gebouwtje en waar de weg weer afbuigt van de rivier. Hier laten Geelgorzen zich mooi zien, maar doordat het al donker wordt nog moeilijk uit de hand te fotograferen. Nog wat napratend over de dag van vandaag in het schemer zegt de deelnemer tegen mij, he wat een groot Konijn ???? zit daar, als ik kijk zie ik nog net welk Konijn hier uit de hoge hoed komt, er rent een Das over de weg. Jammer we hadden denk ik net iets te hard gepraat en we hadden er niet eens op gerekend. Maar goed is een leuke soort om waar te nemen. Terug bij de huisjes is bij de meesten het licht al uitgegaan en pakken wij ook onze slaap.

Woensdag 01 juni

Vandaag hebben we weer een boottocht in het verschiet, dit keer is dat in Schotland bij North-Berwick waar we naar Bass Rock varen om de Jan-van-Genten te zien.
We ontbijten gewoon om 7:30 uur waarna we eerst een wandeling langs de rivier maken richting de ophangbrug die ze aan het renoveren zijn, en wat langer duurt dan ze van te voren hadden ingeschat. Aan de overkant van de brug is Schotland. Jaap zal ons om 9:30 bij de brug oppikken, waarna we eerst naar St. Abbs Head rijden om daar een mooie wandeling langs de ruige kliffen te maken.

 banner33 1920

Geelgors, wandeling langs de rivier

Op de rivier zitten nog een paar Grote Zaagbekken vrouw en langs de weg zijn de nodige Geelgorzen zingend te zien en te horen evenals een mannetje Rouwkwikstaart. Als we iets over de helft zijn van de wandeling zien we een Roofvogel komen aan cirkelen, we denken eerst Buizerd, maar wel wit en al snel zien we ook op de foto van de deelnemers dat het geen buizerd maar een prachtige Visarend betreft. Als die steeds dichter bij komt en recht over ons heen gaat genieten we ervan, zo mooi dichtbij. En als die van ons af vliegt komt er ook nog een tweede Visarend bij, een mazzeltje is dat zeg! Goed begin zo van deze dag.

banner34 1920

Rouwkwikstaart en Visarend

Bij de brug zie ik samen met nog een andere deelnemer een Nachtegaal in een bosje tussen de takken verstopt met zijn opvallen grote oog. Hij laat zich alleen niet horen. Wel een Zanglijster die ook af en toe een stukje Nachtegaal doet. Wel verwarrend hoor. De Zwartkop laat zich ook nog duidelijk horen.

St. Abbs Head

Na een uurtje rijden komen we rond 10:30 aan bij St. Abbs Head en parkeren we bij het informatiepunt van The National Trust for Scotland die dit gebied beheerd. Er is wat informatie en staan wat folders klaar en er is een vrijwilliger aanwezig die je graag iets verteld van het gebied. Op een bord staan de laatste waarnemingen. Op de parkeerplaats al ziet Jan een Slechtvalk hoog over vliegen, ik kan hem ook nog meekrijgen maar is wel snel. We spreken af rond 13:00 uur terug te zijn van de wandeling, waarna we dan een half uurtje de tijd hebben om de broodjes en drinken die we klaargemaakt hebben te nuttigen. 13:30 gaan we dan richting North-Berwick.

banner36 1920

Wandeling langs de kustlijn waar ook een veldje is waar de Kleine Vuurvlinder wordt beschermd

De wandeling is tussen de 5,5 en 4 km lang, na gelang welke route je kiest. Iedereen kiest voor de lange route tot aan de vuurtoren en langs het binnenlandplasje weer terug naar de parkeerplaats.
Er zijn weer veel Zeevogels gezien, die we gisteren ook zagen, Zeekoet, Alk, Drieteenmeeuw, Noordse Stormvogel en Kuifaalscholver zijn de belangrijkste. Papegaaiduikers zouden er ook moeten zitten, maar heb deze zelf niet gezien. Wel een Oeverpieper laag bij het water, naast de vele Graspiepers in het gras bovenlangs. De kustlijn is hier prachtig met mooie uitzichten op de zee die hier op de kust beukt. De vele Vogels maken het plaatje compleet! Er wordt ook nog een leuke vlinder gezien de Kleine Vuurvlinder. Halverwege de heenweg naar de vuurtoren zie ik een aantal van onze groep die al een stuk verder zijn gewandeld allemaal omhoog kijken naar een paar Roofvogels die daar hoog in de lucht cirkelen. Het zijn een paar Buizerds met daarbij een Slechtvalk die vervolgens recht over de groep vliegt richting de kliffen, dat was een prachtige waarneming voor de voorste groep.

banner35 1920

Drieteenmeeuw, Zeekoeten dringen voor een plekje, en de rots met Zeekoeten en een paar Jan-van-Genten

Bij de vuurtoren aangekomen gaan we langs de rand zitten met uitzicht op een mooie rots met voornamelijk heel veel Zeekoeten, maar op de top zitten ook een aantal Jan-van-Genten tussen. Alvast een goede opmaat voor straks ????. Langs de rotskust zitten ook wel aardig wat Duiven, een mengelmoes van Stads- en of Rotsduif en alles wat daar tussenin mengt, lastig om precies te zeggen wat het is.

banner37 1920

Het dorpje St. Abbs, zoetwaterplas achter de rotsen en ruige kustlijn

Door het binnenland lopen we terug, de ene groep langs de lage kant van het meer en de andere groep bovenlangs het meer, hier heb je ook beter zicht op het water. Er zitten Dodaars, Meerkoet, Waterhoen, Kuifeend en Knobbelzwaan met jongen op het water. Roodborsttapuit en Zwartkop in en op de bosschages. Kneu, Rouwkwikstaart en Geelgors later langs het weggetje. En in het bos op het laatste stukje zit een Roekenkolonie.

Bass Rock

Iedereen is op tijd terug en we zitten nog even rustig na te genieten van de wandeling voordat we de bus instappen naar Bass Rock. De rit duurt een uur, en als we in de buurt komen doemen er eigenlijk twee rotsen op eentje op zee Bass Rock natuurlijk, waar we voor komen, maar ook een op land die heet “North Berwick Law” “Law” betekent in het Schots, een alleenstaande kegelvormige heuvel. Het is een vulkaankegel ontstaan in de IJstijd. Raar gezicht zo’n 187 meter hoge bult in het hier redelijk vlakke land.

banner38 1920

Vulkaankegel “North Berwick Law” en Bass Rock

Het weer is helemaal opgeklaard en de lucht is bijna strak blauw. Voor vertrek hebben we nog tijd om even van een heerlijk softijsje te genieten in de haven. En om 15:30 nemen we allemaal plaats achterin de boot en dit blijkt wel een van de beste plekken te zijn. Weinig last van opspattend water en als je staat sta je niet te veel mensen in de weg die foto’s willen maken. We varen eerst langs een ander eiland waar we alvast weer een paar mooie Zeevogels zien, als Zeekoet, Alk, Kuifaalscholver en een enkele “gewone” Aalscholver, Drieteenmeeuw, Noordse Stormvogel, Eider en Papegaaiduiker. Met de laatste soort ging het volgens de bootgids bergafwaarts, maar door gerichte bescherming nemen de aantallen weer toe.

banner39 1920

Kuifaalscholver, Eider met jongen en Papegaaiduikers

De man die het verhaal doet heeft er echt plezier in en praat met veel mensen op de boot en maakt grapjes. Een van onze deelnemers krijgt de opdracht om mooie foto’s te maken van bepaalde houdingen van de Jan-van-Genten. Met de bekken scharrend omhoog, omhoog kijken of duikend. We doen ons best maar valt nog niet mee.

banner40 1920

Jan-van-Genten en vuurtoren op Bass Rock

Vlak bij de Bass Rock nemen de aantallen schrikbarend toe, overal om je heen op het water aan de kant of in de lucht Jan-van-Genten, nou probeer er dan maar het juiste moment eens uit te kiezen ????. Het bootje draait af en toe zodat iedereen even aan de kant van de rots kan kijken. Wat een spektakel is dit weer, Iedereen geniet van dit tafelreel, en binnen een uur varen we al weer terug. Vrijwel iedereen vindt een uurtje net iets te kort. Je hebt wel tochtjes waarbij je aan land komt, die zijn speciaal voor fotografen en kosten meer dan 100 pond extra p.p.

banner41 1920

Jan-van-Genten blok

Terug bij de haven zien we nog een roeiboot met vrouwen aan het trainen, en liggen de vele manden om kreeften te vangen op de kant. In North Berwick zien we ook een gebreid werkstuk wat gemaakt is voor koningin Elisabeth die morgen 70 jaar op de troon zit. We hebben er al meer gezien afgelopen week, overal zitten ze bovenop de rode brievenbussen en er blijkt een wedstrijd mee gemoeid, wie de mooiste maakt.  

banner42 1920

Roeisters, Kreeftenkooien, werkstuk Queen Elisabeth en uithangbord restaurant The Goblin Ha'

Na deze geweldige ervaring met de Jan-van-Genten rijden we voor een diner naar country-pub-restaurant Goblin Ha’ in Gifford waar ik om 18:00 uur gereserveerd heb. We komen iets eerder aan maar ze hebben al een tafel voor ons klaar staan waar we met zijn allen kunnen zitten. Leuke Schotse pub met veel ruimte om te eten. We genieten hier nog even na van vanmiddag en genieten van een pint schots bier of lekkere wijn of thee. Het eten is hier ook prima en iedereen vindt het een goede eetgelegenheid.

Na deze maaltijd heb ik nog een mooie rit over de Schotse heidevlaktes (Scottish Borders) uitgestippeld. Ik had gezien dat langs die mooie weg regelmatig Schotse Sneeuwhoenders en Rode Patrijzen zijn gezien door de jaren heen. Een km of 5 vanaf het restaurant begint het mooie stuk weg en is zo’n 20 km lang tot stukje voorbij het plaatsje Longformacus.

banner44 1920

Schotse Sneeuwhoen, achtereenvolgens: vrouw, pull en man

We zijn nog niet ver op de mooie weg ingeslagen of Jan roept al stop! En ziet de eerste Schotse Sneeuwhoenders vlak langs de weg, we stappen uit en maken wat foto’s. Op hetzelfde moment zit er aan de andere kant van de weg een Watersnip te roepen in het mooie avondlicht mooi op een bultje. Ja wat moet je nu bekijken, allebei prachtig. Dat geeft moed dat er meer zit. We rijden langzaam verder en 7 minuten later is het weer raak, weer prachtige Schotse Sneeuwhoenders. Een paartje zelfs met jongen, fantastisch. Ook de Wulp jodelt hier op de vlaktes, prima plek voor deze soort. We stoppen meerdere malen. Maar dan de verrassing van de avond er dient zich een Velduil aan.

banner43 1920

Wulp, Watersnip en Velduil

Wat mooi scheert die over het veenpluis en de hei. En alsof dit nog niet genoeg is worden het in totaal drie Velduilen mooi te zien en meerdere keren Schotse Sneeuwhoenders en een paar Rode Patrijzen op het eind. Ze vinden het allemaal een prachtige weg, los van de vogels was het uitzicht er ook heel erg mooi. En zo eindigen we deze drukke maar mooie dag wat aan de late kant, we komen tegen 22:30 thuis en de meeste zullen vast goed geslapen hebben, nadat we nog snel even het lijstje van vandaag hebben dorgenomen met enkelen, het totaal komt vandaag op 72 met 4 nieuwe soorten.


Donderdag 02 juni

Lindisfarne national reserve

Deze dag doen we het iets rustiger aan, we ontbijten een uurtje later om 8:30 en gaan daarna naar “Lindisfarne national reserve” en Holy Island. Holy Island is alleen binnen bepaalde uren te bereiken over een weggetje wat bij hoog water onder water staat en je er dan niet over heen mag. Voor vandaag is de veilige overgang tussen 8:15 en 15:40 uur.+

banner45 1920

Verschillende type wandelaars, bedevaartgangers volgen het kruis en jonge Eiders volgen moeder

Iets voor 10 uur komen wij daar aan en parkeren vlak voor de overgang zodat we wat over de weg of het zand ernaast kunnen lopen. Op de weg is het hartstikke druk vandaag, Queen Elisabeth zit vandaag 70 jaar op de troon en dat wordt hier goed gevierd. Het verkeer rijdt dicht op elkaar naar Holy Island zodat je niet echt rustig langs de weg kunt lopen, ook omdat het nog eens smal weggetje is. Op het overgangsweggetje hebben ze wel tussenstukjes waar je met de auto even kunt staan en Jaap pikt ons op bij het 2e tussenstukje.

banner46 1920

wandelen naar Holy Island en Kleine Zilverreiger met Bontbekplevier

Ondertussen zijn wij al aan het genieten van de langs vliegende Dwergsterns, een Kleine Zilverreiger, Bontbekplevieren en Bonte Strandlopers, Wulp, Eidereend en één Rosse Grutto. Een groepje mannen loopt ons voorbij met een kruis op de schouders, vast het laatste stukje van een bedevaart of zoiets.

Holy Island

We rijden door naar de parkeerplaats op Holy Island en spreken af dat we om over 3,5 uur weer terug zijn bij het busje, om zo op tijd weer over het weggetje te kunnen rijden, voordat het hoog water is. Iedereen heeft rustig een rondje gelopen naar gelang de behoefte, sommigen hebben nog een stukje duinroute gedaan waar wat leuke duinplantjes stonden en waar ze ook een Ree zagen. Ver weg zag je wel heel veel Grijze Zeehonden liggen.

banner48 1920

Wandeling op Holy Island, eerst richting kasteel waarbij ook kunstzinnige vogels te zien zijn 

Jan speurt nog een lange tijd naar de overkant waar we mogelijk nog Zilverplevieren zien zitten, maar is te ver weg om er zeker van te zijn. Wat wel zeker is dat daar Grote Sterns en Noordse Sterns te zien zijn, die zitten net wat dichter bij. Op de muurtjes vlak voor het Kasteel zit een Tapuit. En voorbij de steenmannetjes, zit er op het water nog een Grote Zaagbek vrouw. Tijdens het rondje lopen Rouwkwikstaarten, Graspiepers en Veldleeuweriken.

banner49 1920

Graspieper, Ree en Tapuit(man)

Bij een plasje op het eiland waar een vogelkijkhut staat zitten er o.a. Dodaars, Slobeend, Bergeend, Rietzanger en Kleine Karekiet. Terwijl Jan en ik nog even in het dorp op een bankje zitten vliegt er nog een Slechtvalk aan ons voorbij.

banner50 1920

Steenmannetjes, vogelkijkhut op Holy Island en nog een kunstzinnige vogel

Nadat we zijn ingestapt rijden we het eiland af en een stukje verder waar we dan een doodlopend weggetje nemen die uitkomt bij een vogelkijkhut over het wad gebied, waarbij je min of meer recht tegenover het kasteel van Holy Island zit. Het is er vrij rustig, er vliegt een Kleine Zilverreiger langs en op het slik een paar Bontbekplevieren en Bonte Strandlopers. In de bosjes roept onze eerste en enige Grasmus van deze week. Eerst overweeg ik nog om later op de middag nog eens terug te gaan, maar vrijwel iedereen vindt het ook wel even lekker even rustig in de cottage te blijven en dat doen we dan ook maar.

banner51 1920

Grote Zaagbekken(vrouw) langs de rivier

Met Jan loop ik dan nog even langs de rivier, maar lopen nu de andere kant langs om te kijken of dat ook mogelijk een wandeling met de groep zou kunnen worden. We zien wel twee Nijlganzen en zeker 6 Grote Zaagbekken(vrouw) en een Kleine Zilverreiger allemaal aan de overkant van de rivier tijdens het lopen en aan onze kant nog twee Holenduiven wegschieten bij een rotsige wand. Maar we zijn er wel achter, hoewel het een officieel wandelpad is, wat nog kort gehouden wordt ook, is het niet geschikt om er met een groep langs te gaan. Je zou helemaal tot aan de brug moeten doorlopen bij Berwick-upon-Tweed, jammer dus dat je niet even een kort rondje kunt lopen.

Na het eten maken we nog even de balans op voor deze mooie dag op 73 soorten waarvan nog 8 nieuwe.

Vrijdag 03 juni

Cheviot Hills

Ja, en aan al het moois komt ook helaas altijd weer een dag dat het de laatste dag is dat we nog iets uitgebreider vogels kunnen kijken voordat we om 17:00 uur met de boot vertrekken. We hebben het hele programma gelukkig kunnen uitvoeren, alleen de tweede dag in de Cheviot Hills hebben we wel pech gehad doordat het eigenlijk de hele ochtend doorlopend regende. De vrijdag is dan ook een soort van dag die redelijk vrij is in te delen en waarbij je dan nog uitwijkmogelijkheden hebt voor als een boottocht mogelijk niet door kon gaan naar de “Farne Islands” b.v.
Ik stel dan ook voor om nog een keer naar de Cheviot Hills te gaan en nu met goed weer en waarbij we dan vanuit het dal de andere kant een stukje omhoog gaan tot een stukje onder de top, waar Jan in het verleden wel eens Beflijsters heeft gezien. Degene die niet mee wil kan ook in het dal langs de rivier struinen, waar de Waterspreeuwen en Grote Gele Kwikstaarten te zien zijn en de Rode Patrijzen langs de weg.

banner52 1920

Rode Patrijs, Hermelijn en Kerkuil

Afijn, iedereen stemt in en als we alles hebben ingepakt rijden we om 9 uur weg van de cottages nadat we de eigenaresse bedankt hebben voor het gebruik van haar cottages. Als we het laatste stukje weg indraaien waar je niet meer in mag met grotere bussen zien we al weer een aantal Rode Patrijzen, niet zoveel meer als eerder deze week, dit omdat er al de nodige auto’s nu voorbij waren gekomen. Maar wat we ook zien is ook erg leuk, een Hermelijn rent over het veld waar ook veel konijnen zitten, zijn eten. Klimt op een muurtje en is weer verdwenen. Halverwege de weg zien we ineens een grote wittere vogel iets verderop op een paal zitten, het is een Kerkuil. Mooie onverwachte soort nog eventjes meepikken. Een half uur later komen we bij de parkeerplaats uit in het dal. We hebben vier uur te besteden, en iedereen kan zijn eigen gang gaan. Jaap blijft in de buurt bij de bus met onze bagage die kun je niet onbeheerd achterlaten natuurlijk.

banner53 1920

Op zoek naar de Beflijster en daarna even pauze bij de rivier

Maar iedereen gaat toch eerst mee omhoog om een kans te maken op de Beflijster. We zien en horen eerst een Koekoek mooi over ons heen vliegen. Daarna gaan we langzaam omhoog af en toe een stroompje overstekend. Halverwege zien we de eerste Schotse Sneeuwhoenders omhoog komen en met een hoop lawaai ergens verderop weer neerstrijken. Dit gebeurd een paar keer hier. Als we lopen naar de plek waar ooit Beflijsters zaten zien we helaas niets deze keer. Wel nog weer een Roodborsttapuit en Grote Lijster. We lopen terug naar de rivier en twee deelnemers geven later aan toch nog een Beflijster te hebben gezien, nou geluk hebben is dat!

banner54 1920

Vink. Grauwe Vliegenvanger en jonge Rouwkwikstaart

Bij de rivier aangekomen gaat iedereen zijn eigen gang en vermaakt zich prima zonder haast tot 13:30 lekker rondkijken of rustig aan de waterkant zitten kijken wat er voorbij komt. Ik zelf blijf in de buurt van de bus en het bruggetje daar en fotografeer, Grote Gele Kwikstaart, Waterspreeuw, Roodborst, Winterkoning. Vink en Oeverloper allemaal bij de rivier.

banner56 1920

Roodborst, Oeverloper en Waterspreeuw

De jongen van de Grote Gele Kwikstaart zijn meer grijs, geel is er nog weinig in terug te vinden. Andere deelnemers zijn helemaal tot aan het andere bruggetje gelopen waar we de tweede dag weer over de rivier staken en toen terug liepen naar de bus. En ze hebben daar onder de brug een nestje ontdekt van de Waterspreeuw, waar ze met insecten telkens naar toe vlogen. En zo besluiten we om hier aan deze vogelreis een eind te maken en nu richting Newcastle te rijden.

banner55 1920

Grote Gele Kwikstaart

Als we bij de terminal zijn aangekomen neem ik afscheid van de deelnemers. Ze zeggen allemaal een mooie week gehad te hebben en zien allemaal uit naar de foto’s die later gedeeld zullen gaan worden. Zelf blijf ik hier achter omdat er zondagochtend een tweede groep komt die dezelfde reis gaat doen, maar dan met een andere Kok/chauffeur. Jaap begeleid de deelnemers op de boot en Jan wordt ook door mij bedankt voor zijn inbreng als vogelaar en achterwacht omdat hij deze reis al een paar keer had uitgevoerd. 

De daglijst eindigd vandaag op 45 waarvan nog 2 nieuwe soorten. Het totaal aantal soorten van de hele reis komt op niet minder dan 115 soorten, dat is erg veel voor deze reis!

Voor de volledige Waarnemingenlijst vogelreis Engeland-Schotland hier in (PDF formaat) of (Excel formaat)

Wilt u ook wel eens zo'n mooie reis mee beleven, kijk dan bij Agro Natura voor meer informatie en boeking: https://agronatura.nl

4 reacties

  • De foto's zijn het bewijs: kleurrijk, wisselende omstandigheden en steeds veel vogels te zien.

  • Ha Henk,

    Wat een prachtig verslag en wat hebben jullie veel gezien. Ook de foto's zijn erg mooi.

    Ik heb zeker wat gemist. Helaas was de tocht al volgeboekt maar ik denk er wel aan om voor volgend jaar in te schrijven.Beste groet, Bas

  • Super genoten van de prachtige (vogel)eilanden met bijbehorende boottochten en daarnaast van de grote variatie aan verschillende landschappen.

    Prima logeer-cottage met heerlijke maaltijden en goede reisleiding.

    Nagenieten met de fotoseries van andere deelnemers en het mooie reisverslag!

Jouw reactie

Als antwoord op Some User
Free Joomla! templates by Engine Templates