Polen - Oderdelta en Duitsland - Havelland(Agro Natura) week 41 2021

banner 01 1920

Door: reisleider Henk de Lange

Alle foto's zijn van Henk de Lange tenzij anders vermeld!

Maandag 11 oktober

eten groep 1
aan de maaltijd bij aankomst op de accommodatie

Vandaag ga ik op pad met een groep van 9 personen(incl. mijzelf) in een minibus voor een prachtige reis naar Polen en Duitsland. Daar willen we in ieder geval de drie doelsoorten gaan bewonderen waar de reis op gebaseerd is. En hopen daarbij onvergetelijke momenten mee te maken! Deze reis is voor het eerst in het najaar, omdat vanwege de corona de voorjaarsreizen al 2 jaar achtereen zijn opgeschort.

Rikus, de eigenaar van AgroNatura gaat ook mee, en om de bus te complementeren gaat er nog een reisleider mee, die wellicht ook in de toekomst deze reis zal gaan begeleiden. Om 7 uur haalt Rikus mij op van huis, we rijden dan vervolgens via zijn huis door naar Wolvega om daar de eerste drie deelnemers op te pikken. Rond een uur of 10 komen we aan in Deventer en pikken daar de overige vier deelnemers op en gaan op weg naar Polen. Dat is zo’n 750 km rijden waarbij we twee keer een tussenstop maken. Onderweg zien we al diverse groepen Kraanvogels langs de autoweg staan, vooral in het laatste gedeelte als we door het gebied Havelland rijden. Ook kunnen we onderweg al onze eerste Zeearend noteren. Als we aankomen bij onze accommodatie in Polen is het al aardig donker geworden. We pakken de bagage uit de bus en om half acht wordt ons een heerlijke warme maaltijd geserveerd.

Dinsdag 12 oktober

Met de schipper(Janusz) hebben contact en hij stelt voor om niet vandaag met de bootjes het water op te gaan maar morgen. Dan hebben we betere weersomstandigheden, er staat nu te veel wind en er is grote kans op buien. Onderweg zien we al de eerste Zeearend in een boom zitten en even later nog eentje vliegen over de graslanden.

banner 02 1920

het begin van het wandelpad, en een paar van de Raven

We beginnen vandaag dan aan een wandeling in een beschermd natuurgebied Czarnocin niet ver van Stepnica. Een open ruig kustgebied waar honderden Schotse Hooglanders en Konikpaarden hun best doen de vegetatie in toom te houden. De wandeling blijkt achteraf iets langer dan gedacht en is zo’n 6,5 kilometer, waar we als vogelaars al gauw 3 uur over doen. Het is een prachtige wandeling en tijdens de hele wandeling zien we ook zeker al zo’n 10 Zeearenden. Wat ook opvalt is dat er erg veel Raven zitten, echt tientallen in mooie groepen met hun rauwe roep!

banner 03 1920

Aan kleine vogeltjes zien en horen we o.a. Keep, Vink, Sijs, Roodborsttapuit, Zanglijster, Putter, Boomklever en Boomkruiper. Als we achterin komen wordt de lucht erg donker, maar gelukkig is daar een soort van schuur voor de beesten waar we net op dat moment even kunnen schuilen voor een hevige bui.

banner 04 1920

even schuilen voor de regen, en daarna weer verder met donkere luchten onderweg

Daarna lopen we weer verder en klimmen over een hek waar een paar Geelgorzen in de boom zitten. Daar aan de achterkant kunnen we over het water kijken. Er zitten veel Meerkoeten, enkele Grote Zilverreigers en Knobbelzwanen alsmede een aantal Krakeenden, Kuifeenden en Futen. Op het gras daar foerageren veel Grauwe Ganzen en een paar Kolganzen.

banner 05 1920

Wespen die uitgegraven zijn, vos vlak bij de auto kijkt de fotograaf aan en de Klapekster op de draden

Terug over de dijk van de Oder zien we ook een volledig uitgegraven Wespennest. Of het nu door een Wespendief is uitgegraven of ander dier blijft onduidelijk, je ziet er ook stukken honingraat bij liggen. Onderaan de dijk zie je duidelijk dat er looppaden zijn ontstaan door toedoen van de aanwezige Wilde Zwijnen. Zij kunnen hier veilig rondlopen omdat ze hier niet bejaagd worden. Twee deelnemers lopen bij een afwatering even naar de kustlijn van de Oder om te kijken of ze Ottersporen kunnen vinden. Daardoor verplaatsen zich een paar Baardmannetjes die we over het overjarig riet zien vliegen. Voor ons uit vliegt ook steeds een Roodborsttapuit.

Terug bij de auto zien we mooi een Vos richting een paar Reeën lopen, maar die geven geen kick, die zullen het wel gewend zijn dan en zijn niet bang meer voor de Vos. Ook hebben twee deelnemers in de buurt van de auto een Zwarte Specht gezien en een Waterral gehoord omdat zij al iets eerder terug waren gelopen. Als we vervolgens net weer in de auto zitten verschijnt er onze eerste Rode Wouw ten tonele, dus maar even weer uitstappen om een paar plaatjes te schieten.

banner 06 1920

wandeling naar de krijtrotsen en Roesjes (Nachtvlinders) bij elkaar in een bunker

Rond een uur of 3 rijden we eerst terug naar Stepnica om vanaf daar de weg naar een nationaal park Wolin te pakken. Onderweg zien we leuk een Klapekster op de draden zitten. Het weer is buiig en bij Wolin aangekomen wandelen de deelnemers op een hoog uitkijkpunt naar de kust en staan ze bovenaan de krijtrotsen en kijken over de Oostzee. In een bunker zien ze nog een paar nachtvlinders bij elkaar zitten, het gaat om het Roesje uit de familie van spinneruilen.

banner 07 1920

de eekhoorn die de groep gezien heeft en het uitzicht over de Oostzee waar het in de verte regent en de lucht al aardig betrekt

Ik blijf even bij de auto om die niet onbeheerd met alle apparatuur achter te laten. Onderweg komen ze nog een Eekhoorn tegen die druk bezig is zijn wintervoorraad op orde te krijgen voordat de winter in valt. Het uitzicht is prachtig zeggen ze, maar er zijn weinig vogels te zien vanaf dit punt. Af en toe regent het en we rijden het rondje verder door het binnenland terug naar onze accommodatie, waarbij we af en toe even stoppen om over het water te kijken. Onderweg zien we nog wel weer een Zeearend, Torenvalk en Sperwer. Ondanks het regenachtige weer hebben we toch een genoten van deze dag.

Woensdag 13 oktober

Vandaag moet het gaan gebeuren, de boottocht waar iedere deelnemer naar uitkijkt. Er heerst een beetje een opgewonden stemming als we in de bus stappen. Dit alles nadat we na het ontbijt afscheid hebben genomen van de mensen bij de accommodatie. We rijden naar Stepnica, waar we om 10 uur hebben afgesproken met schipper Janusz. Omdat we meteen doorgaan naar Duitsland hebben we al onze bagage mee in de bus en mogen die op het terrein van de visafslag parkeren zodat die extra veilig staat. Het weer is goed, blauwe lucht, de wind kracht 3/4 maar goed te doen op de boot. Op het eerste stukje gaat het bootje nog wel wat op en neer, maar later komen we in rustiger water terecht. We verdelen ons over 2 kleine bootjes en varen een route helemaal langs de randen van de Oder langs twee kanten en doen er zo'n 3 a 3,5 uur over.

banner 08 1920

met de beide bootjes onderweg naar de Zeearenden

Wat we hier meemaken is echt spectaculair, de Zeearenden die we zien vliegen of zien zitten in de bomen komen vaak op de boot af waar veel meeuwen achter vliegen. Als ze dichtbij genoeg zijn werpt de schipper een vis in het water die groot genoeg is zodat er geen meeuw mee aan de haal kan gaan. Sommige Zeearenden happen toe, maar er zijn er evenzoveel die er niets van moeten weten en weer wegvliegen, ze laten zich dus geen vis opdringen.

banner 09 1920

Er worden prachtige foto’s gemaakt door degene die foto’s maken terwijl anderen genoeg hebben aan het schouwspel en daar intens van genieten. Bij elkaar hebben we wel tussen de 15 en 20 Zeearenden gezien tijdens de gehele tocht. Zie onder het verslag voor nog een paar grotere foto's!

banner 10 1920

Brilduikers, Fuut en Aalscholvers

Naast de Zeearenden is het nog meer genieten, de Aalscholvers zitten ook zo prachtig bij die vuurtorens en bakens. Aan de overkant vliegen telkens tientallen Brilduikers voor ons uit, ze vliegen net vaak te vroeg weg om er nog enigszins een foto van te maken. Ook een eenzame Kraanvogel schroeft over onze hoofden. Verder ook nog wat vogeltrek van Koperwieken en Veldleeuweriken over het water vanuit de boot, vaak laag over het water en leuk om dat ook te zien.

banner 12 1920 

De meeuwen achter de boot zijn voornamelijk Zilvermeeuwen en Kokmeeuwen en er vliegen enkele Stormmeeuwen en Grote Mantelmeeuwen tussen alsmede ook Pontische Meeuwen en Geelpootmeeuwen. Een Fuut vliegt ook strak over het water met zijn lange witte nek vooruit gestrekt. De Pontische Meeuw heeft ring: "yellow PKBX". Ik heb het gemeld bij de Poolse ringsite en kreeg op 9-11-2021 bericht en informatie over de meeuw. Het blijkt dat de meeuw 10 jaar oud is en op 26 mei 2011 geboren en geringd is in Paczków in Polen dat is 386 km verder het binnenland in, vlakbij de Tsjechische grens. Zo zie je maar dat het leuk is om geringde vogels te melden, je krijgt de hele geschiedenis toegestuurd.

banner 13 1920

vlnr: Kokmeeuw, Grote Mantelmeeuw, Stormmeeuw, Pontische Meeuw(geringd:yellow PKBX), Geelpootmeeuw 

Met de haven in zicht komt er tot drie keer toe een Zeearend naar ons toevliegen. Inmiddels hebben sommigen van ons het best wel koud, dus telkens als die Zeearend weer terug komt keert de schipper de boot. Voor sommigen is het wel mooi geweest zo ???? en willen liever warme koffie! Niet ver van de haven zitten in een boom wel 25 Blauwe Reigers, prachtig gezicht. Ook de lucht wordt steeds donkerder wat mooi effect geeft met de kale bomen langs de oever. Terug met beide benen op de vaste wal nemen we afscheid van de schippers en laten de indrukken even op ons inwerken, terwijl er grote groepen vinken rond de haven rondvliegen.

banner 11 1920

de Blauwe Reigerboom, en donker weer op komst met Aalscholvers in de bomen

We gaan op pad naar ons verblijf in Duitsland vlak bij de Grote Trappen. Maar voordat we daar zijn stoppen we onderweg nog even bij een mooie vogelkijkhut aan een grote plas. We eindigen de middag bij het schouwspel van de Kraanvogels die hun slaapplaats opzoeken.

Bij de Grimnitzsee aangekomen, na 1,5 uur rijden (ca 130 km), kijken we over een heel groot meer. Achterin vliegt een Zeearend boven het bos. Voorin zitten veel ganzen, vooral Grauwe Ganzen en daar tussen een paar Brandganzen. Aan eenden zitten er Wilde Eenden, Smienten, Wintertalingen, Pijlstaarten, Brilduikers en Krakeenden. Achterin drijft ook een enorme grote groep Meerkoeten(honderden) dicht op elkaar gepakt.

banner 14 1920

een van de twee aanwezige vossen, veel watervogels overal op het meer, en vogelkijktoren aan de Grimnitzsee

Kramsvogels vliegen hier langs en zelfs nog twee Boerenzwaluwen laten zich even zien over het water! Aan de achterkant van het meer zie je veel Grote Zilverreigers langs de kant zitten. Voor ons in het stukje land tussen de hut en de plas zien we leuk twee verschillende Vosjes lopen. Bij deze hut is genoeg te zien en het is zeker de moeite waard voor een tussenstop.

Half vier is het, we moeten verder voor de slaapplektrek van de Kraanvogels bij Linum. Het is nog 1 uur en 15 minuten rijden (100 km). Dat komt dat precies mooi uit want het beste is om er 1,5 uur voor zonsondergang aanwezig te zijn. Onderweg zien we al wat groepjes Kraanvogels staan op verschillende velden. Als we iets voor vijf aankomen op de parkeerplaats valt het nog mee wat drukte betreft. Rond 18:15 gaat de zon onder dus we hebben nog even tijd om naar de goede plek te lopen ca. 800 meter verder. Het is nog steeds prachtig weer en als we daar staan wordt het langzaam steeds drukker met mensen en Kraanvogels.

kraanvogels1920

De Kraanvogels vliegen in het begin nog wat verder van ons vandaan. Gisteren was het slecht weer waardoor er wellicht nu meer toestroom is van mensen. Enkele tientallen staan er verspreid over het gebied het geweldige spektakel gade te slaan. Echt fantastisch al dat getrompetter boven je hoofd, dat geeft bij menigeen kippenvel of een traan van geluk of emotie! Ook een prachtig gezicht is dat groepjes Kraanvogels voor de opkomende maan langs vliegen. Het gaat echt door totdat het donker wordt.

dit flmpje is van 1 week later, om een nog betere indruk te krijgen van wat er zich boven je hoofd voor spektakel afspeelt

Onder de indruk verlaten we deze magische plek en rijden nog zo’n 40 minuten verder naar ons nieuwe verblijf. We zijn het er over eens dat deze dag echt prachtig was met zoveel mooie hoogtepunten om niet snel te vergeten. En met een wijntje of biertje toosten we op deze mooie dag!

Donderdag 14 oktober

De komende twee dagen kan het weer wat wisselvallig zijn, daar moeten we dus rekening mee houden. Vandaag staat er weer een soort op het programma waarvoor deze reis is opgezet, we hopen dat we vandaag de Grote Trappen te zien krijgen. Voordat we daar naar op zoek gaan hebben we eerst een afspraak om 8 uur bij het bezoekerscentrum en worden we opgevangen door Anna. Eén van de bevlogen medewerkers die al vele jaren mee help het project van de bescherming van de Grote Trappen en hun omgeving vorm te geven.

banner 16 1920

informatie in het centrum door Anna en bord naast de hut over de Grote Trappen door het jaar heen, kijkhut 1

Anna geeft een prachtige presentatie met uitleg over de bescherming van de Grote Trappen in Duitsland en specifiek in dit gebied. In 1939 waren er bij een telling in het gebied Brandenburg nog 3400 exemplaren geteld wat in de decennia daarna dramatisch inzakte tot een dieptepunt van enkele tientallen. Bescherming was de enige redding voor deze soort. Eerst werden alleen de eieren veilig gesteld en uitgebroed in broedmachines. Vanaf jaren ’70 werd er ook echt werk gemaakt van herziening van het gebruik van het land wat dit jaar zo’n 350 exemplaren opleverde. Het gaat langzaam de goede kant weer op en volgend jaar willen ze naast de drie gebieden die er nu zijn aangewezen een vierde bij betrekken. Zo zie je maar dat de neergang veel sneller ging dan dat ze zich weer herstellen. Het is dus een kwestie van lange adem! Maar met zulke bevlogen mensen als Anna hebben ze er een goeie aan. Ze leeft zo mee dat bij een soort van persoonlijk verhaal de emotie haar haast te machtig wordt, met een traantje in het oog slikt ze de emotie een beetje weg. Wat een toewijding!

veldleeuwerik1920

grote groepen Veldleeuweriken vliegen zenuwachtig over de akkers heen en weer

Na een uurtje alle informatie tot ons genomen te hebben gaan we achter Anna aan naar de eerste vogelkijkhut. Ze heeft al snel achterin het gebied een stuk of 20 Grote Trappen ontdekt, allemaal hennen. De Mannetjes zitten in een aparte groep en zijn erg moeilijk te vinden volgens Anna. Helaas is het aardig mistig, maar we kunnen ze in ieder geval al even goed zien in het wild ????. Op de akkers vliegen ook grote groepen Veldleeuweriken soms wel tegen de 100 aan, ze vliegen continue heel onrustig heen en weer. Wat je er ook veel ziet zijn Reeën, meerdere groepjes van soms tegen de 20 exemplaren lopen er rond en daartussen bewegen zich de Grote Trappen, mooi om te zien.

We rijden naar de 2e hut om te kijken of we de Grote Trappen daar beter kunnen zien, maar dat blijkt niet het geval, het blijft nog steeds mistig. Wel laat een Blauwe Kiekendief (vrouw) zich mooi zien. Als we het zandpad terug rijden zien we nog een prachtige Rode Wouw mooi in een boom zitten, we hebben alle tijd om foto’s te maken, hij blijft rustig zitten. We komen hier vast nog terug met betere weersomstandigheden, dat is zeker!

banner 15 1920

Rode Wouw op land vlak bij de hut, Blauwe Kiekendief(vrouw) boven Rode Wouw, inzet Blauwe Kiekendief(man) ook vandaag gezien, Rode Wouw in boom

We rijden nog even langs een ander veld waar de mannetjes soms te zien zijn, maar hier is niets te zien en het regent nu ook harder. We grijpen dit moment aan om naar een bakker/konditorei te gaan en ons zelf maar eens te trakteren op een flink stuk taart met koffie of thee. De gelegenheid die we vinden zit in Päwesin naast een Boeddhistisch meditatiecentrum waarvan de monniken ook in de bakkerij werken. Het is een van de bedrijfjes die ze bestieren om geld te genereren voor hun centrum van verlichting. Ze hebben enorm veel keuze gebak en zijn helemaal niet duur. Als we in de wintertuin zitten laat een Eekhoorn zich fraai zien.

banner 18 1920

Intussen is de regen wat afgenomen en gaan we verder op pad en komen bij een plek waar we een aantal Rode Wouwen tegelijk zien. We rijden daar een zandpad op en enkele deelnemers lopen een eindje het land omhoog over een landrug, terwijl ik met de bus verderop een pad in sla en bij een bosrand stop. Vanaf daar zijn ook de Rode Wouwen mooi te zien. Boven de hoek van de bomen van het bos ontstaat zelfs een heus belletje van Buizerds waarbij zich tot ons genoegen ook nog eens twee Ruigpootbuizerds aansluiten. Dit alles komt ook omdat het is opgeklaard en er steeds meer blauwe lucht zichtbaar is met daartussen wat wolkjes, hierdoor gaan de Roofvogels weer de lucht in op thermiek. Middenin het kale land verderop staat nog een klein bosje met de nodige kale boompjes, daar zitten ook een aantal Rode Wouwen en Buizerds op. De andere deelnemers die over de rand lopen zien trouwens tegen de bosrand aan ook nog een man en vrouw Blauwe Kiekendief. De groep loopt weer terug naar de weg en ik rij met de twee anderen ook weer terug naar de weg om hen weer op te pikken. Daar zitten nog een paar Geelgorzen in de boompjes.

banner 17 1920

lekkere "Torte" eten, de Grote Trappen nu heel dichtbij! en een Roodborst zat bij de hut

Omdat het weer zo is opgeklaard besluiten we om weer terug te gaan naar de Grote Trappen, we gaan eerst naar kijkhut nummer 2. Tegen een uur of twee rijden we het pad op en halverwege roept een van de deelnemers STOP! Daar lopen ze, en waarachtig een groepje Grote Trappen niet ver van het pad mooi zichtbaar, als ik afrem zie je al dat ze alert reageren en de kopjes allemaal omhoog gaan. Ik rij iets verder en stop achter de bomen zodat we voorzichtig kunnen uitstappen en ze kunnen zien. Inmiddels lopen ze steeds verder weg totdat ze alsnog opvliegen en een stuk verderop gaan zitten richting de hut. Vanuit de hut zijn ze in ieder geval weer beter zichtbaar dan vanmorgen maar iets verder weg dan zo net. Iedereen is blij dat we toch nog weer even zijn teruggegaan en ze nou wel mooi hebben kunnen bekijken. Als we bij de auto staan zit daar een Rode Wouw vlak voor ons op het land, helemaal niet schuw, en als klap op de vuurpijl geeft hij pal voor onze neus nog even een vliegshow weg van 10 minuten, gewoonweg prachtig!

Voldaan rijden we weer naar onze accommodatie toe voor een kop thee, koffie of een borrel mag ook nu! Iedereen is super blij met weer zo’n mooie dag en de fotografen ook nog met de foto’s. Met twee deelnemers loop we nog even om het plasje heen dat middenin het bos ligt bij onze huisjes. Bij het huisje horen we al een Groene Specht roepen. In de bomen zien we enkele mezen. Maar dan achterin worden we overvallen door twee Zwarte Spechten die territoriaal gedrag vertonen en elkaar duidelijk maken waar de grenzen liggen. In het bos is het net te donker om er een foto van te maken, maar de waarneming was er niet minder fraai om. Het is alleen al lastig er een op de foto te krijgen zo in het dennenbos, dat is ook het probleem er staan telkens te veel bomen tussen ????. In het dorp knoopt een “local” een praatje met ons aan hij zegt dat er paar honderd meter verderop iedere avond Kraanvogels neerstrijken om te gaan slapen, dat zou toch niet waar zijn? Ik loop er toch maar even heen in mijn eentje, maar goed ook, want op een klein groepje Kraanvogels na, wat er overvliegt zie ik geen enkele Kraanvogel in de buurt. Tijd voor een borrel!

Vrijdag 15 oktober

Vandaag gaan we een rondrit maken die eindigt in Havelberg. Onderweg hebben we een paar stops en tussendoor proberen we Kraanvogels van dichterbij op de akkers te zien te krijgen. Als de deelnemers nog bij de bus wachten om in te stappen wordt er bij het verblijf al een Slechtvalk gezien. Als we een tiental kilometers verder zijn nemen we de weggetjes tussen de landerijen die bestaan uit twee rijen betonblokken. Al snel zien we Rode Wouwen en Blauwe Kiekendieven boven de akkers. Ook grotere groepen Kraanvogels dienen zich aan maar nog steeds te ver weg. Het blijft soms lastig om dichter bij te komen, we willen ze niet verstoren dus soms moeten we doorrijden en een andere keer lukt het wel en blijven ze rustig staan.

kraanvogels3 1920

Bij een bruggetje wat een goed uitkijkpunt is zien we verderop langs een sloot een Zeearend staan. Als we er eventjes staan zien we vlak voor ons een wat wij denken Bever onder water schieten, ik en een deelnemer hebben een brede kop gezien, maar hij komt nergens meer boven water. Dan zien we achterin nog meer Bevers zitten denken we, ik zet de telescoop erop en er zitten er een stuk of zes aan de rand lekker in het zonnetje. De anderen kijken ook door de telescoop en ondertussen zien we ze ook zwemmen en wat blijkt ook grote delen van hun lichaam blijven zichtbaar, een andere deelnemer roept dan dat het hier om Beverratten gaat, nou dat wordt er niet minder mooi om, wat een prachtig gezicht. Als 10 minuten later de Zeearend de lucht in gaat blijken er opeens twee te zitten, nog een verrassing ????.

banner 19 1920

aantal Beverratten langs de waterkant en als je goed kijkt zie je 2 Zeearenden op de foto, wij zagen het pas toen ze wegvlogen

We rijden door naar de “Gülper See”, we hebben wel pech want het weer wordt wat regenachtig en er staat best wel wat wind. Een Zeearend laat zich even achterin boven de bomen zien en op het water zitten vooral veel Smienten en wat Wintertalingen, we lopen van een kleine kijkhut naar de grote kijkhut, daar zien we nog wat Grauwe Ganzen en Kolganzen. Ik zie zelf nog een Watersnip wegschieten omdat er twee mensen van onderhoud daar langs de waterkant lopen om palen slaan en die dus opgejaagd wordt. In het bos wordt nog een Grote Bonte Specht gezien.

banner 20 1920

De grote vogelkijkhut aan de “Gülper See” en de Grote Bonrte Specht in het bos hier

Aan de andere kant van het meer zitten ook heel veel eenden, maar door de regen houden we het voor gezien en bekijken ze niet meer. We besluiten om rechtstreeks naar Havelberg te rijden, het centrum ligt mooi hogerop een berg. We vinden een gelegenheid op waar we even een lekkere koffie met gebak kunnen nuttigen.

banner 21 1920

langs de Havel en Havelberg doet zijn naam eer aan

Na de koffie is het weer wat droger geworden, we rijden nu langs rivier de Havel en nemen een zandpad wat eindigt bij de rivier. Langs het pad zitten ook nog een mooie groep Kraanvogels.

kraanvogels2 1920

Bij de rivier aangekomen lopen we even rustig rond. Aan de overkant van de rivier cirkelt een Rode Wouw boven de bomen. Dit zou een mooie plek voor IJsvogel kunnen zijn maar helaas die laat zich niet zien. Een van de deelnemers loopt verderop langs de sloot, als ik hem roep om verder te gaan, gebaard hij dat hij iets ziet, Ik ben benieuwd, dus ren even snel naar hem toe, het blijkt dat hij daar ook een Beverrat van heel dichtbij heeft gezien, ik was net te laat.

banner 22 1920

Het weer is helemaal opgeklaard en de zon schijnt zelfs, ik stel voor om nog een keer naar de Grote Trappen te gaan. Wie weet krijgen we ze nog een keer mooi te zien of de Rode Wouw, er zit altijd wel van alles. Iedereen vindt het een goed idee.

banner 23 1920

Reeën en Grote Trappen, je ziet ze vaak samen

Het was niet voor niets, veel Grote Trappen zitten mooi vrij in het veld goed zichtbaar. Met het mooie licht aan het eind van de middag kunnen de fotografen onder ons nog een paar mooi plaatjes schieten. Soms zijn ze samen met en groep reeën, mooi gezicht! En het totaal aantal van dit moment van de verschillende groepjes die er lopen komt bij elkaar zo rond de 60 exemplaren. Ook de Rode Wouw die we hier telkens zien is er weer!

banner 24 1920

Rode Wouw en Grote Trappen in het veld en vliegend voor de hut langs

Na dit laatste uurtje bij de Grote Trappen gaan we terug naar onze huisjes waar Rikus al druk bezig is om een heerlijke maaltijd voor ons te maken. Maar eerst nog even een borrel op deze mooie dag ondanks de buien tussendoor, dat mag de pret niet drukken.

Zaterdag 16 oktober

De dag van vertrek is aangebroken, maar voordat we de terugweg naar Deventer inzetten gaan we eerst nog langs de visplassen van Reckahn. Deze liggen vlak bij de snelweg die we straks pakken net voorbij “Brandenburg an der Havel”. Op de eerste plas waar we met de auto voor staan zitten al wat steltlopers die we de hele week nog gemist hebben. Naast de vele Kieviten zitten er een aantal Watersnippen tussen en Bonte Strandlopers. Zelf loop ik even naar een andere plas en op het moment dat ik daar sta zie ik de ene na de andere grote groep Wintertalingen arriveren. Als ik terug loop naar de groep om hun op te halen en te zeggen dat er veel op deze plas zit, zeggen ze dat er net een Zeearend overvloog en dat die alle Wintertalingen weg joeg, daar kwamen ze dus vandaan. Op de plas veel Grote Zilverreigers, Slobeenden, Smienten, Krakeenden en Wilde Eenden. Vanuit de verte horen we de roep van een Zwarte Specht.

banner 27 1920

De groep loopt door langs de plas en slaat rechtsaf om te kijken of ze daar achterin nog dichter bij het water kunnen komen. Ondertussen overleg ik met Rikus dat hij met de auto om rijdt en dat wij dan een ander pad wat dwars door de andere visplassen loopt via een dijk nemen dat bij hem uitkomt. Ik moet de groep even opzoeken want dichter bij die plas kun je helaas niet komen. Als we terug lopen naar het begin van het graspad zien we daar zich mooi een Matkop door de bomen verplaatsen en een Tjiftjaf tikt hier ook. Een van de deelnemers laat me nog een mooie foto zien van een 1e winter mannetje Zwartkop die hij net bij die andere plas heeft gemaakt.

banner 25 1920

Ringmus, Watersnippen en een Zwartkop (1e winter man)

We nemen het pad over de dijk, hier zien we een paar Dodaars en ook nog een Watersnip. Als we iets verder kijken zien we over het riet een vrouwtje Blauwe Kiekendief vliegen en een paar Baardmannetjes ver weg. Onderweg nog wat Kool- en Pimpelmezen. Nadat iedereen weer bij de bus aanwezig is moeten we volgens Rikus toch nog als laatste even iets terug rijden waar hij langs reed, hij dacht daar een Paapje gezien te hebben. Nadat we daar een kwartiertje hebben gestaan wordt het toch echt tijd om het vogelgedeelte af te sluiten, helaas zonder Paapje maar nog wel een Bruine Kiekendief dit keer. Het is half 12 en iedereen heeft weer plaats genomen in de bus en ze hebben de camera’s opgeborgen.

banner 26 1920

we eindigen met twee mooie sfeer plaatjes van de Grote Zilvereigers en de Dodaars rechts

We rijden het bos uit en ik stop nog een laatste keer omdat ik net een mooie boom zag met grote spechtengaten, daar wil ik iedereen nog even op wijzen. Maar dat gebeurd niet omdat op het moment dat ik stop en het vertel over die boom, recht voor de auto een Groene Specht op het pad zit, en die was niet alleen er zit ook nog eens een Kleine Bonte Specht naast, ik probeer nog snel mijn camera uit de autodeur te pakken maar helaas te laat. En met deze twee fraaie soorten kunnen we dan eindelijk mooi afsluiten en op weg gaan naar Deventer.

Om half vijf in de middag komen we bij station Deventer aan en nemen we afscheid van de eerste vier deelnemers. Van de andere drie nemen we afscheid in Wolvega en Rikus en ik rijden vervolgens door naar Groningen waar Rikus mij afzet bij mijn huis, waarna hijzelf het busje meeneemt en aflevert bij de verhuurder in Marum.

Ik mag wel zeggen dat we een fantastische week hebben gehad, spectaculaire momenten meegemaakt die ons vast nog lang zullen bijblijven, de foto's die ik al gezien heb liegen er ook niet om. Een ontspannen week gehad met een leuk aantal soorten in totaal, we komen uit op 89 soorten, mooi aantal om op terug te kijken.

Voor de volledige Waarnemingenlijst vogelreis Duitsland/Polen: Havelland en Oderdelta hier in (PDF formaat) of (Excel formaat)

Wilt u ook wel eens zo'n mooie reis mee beleven, kijk dan bij Agro Natura voor informatie en opgave:

Website: https://agronatura.nl/duitsland-polen-grote-trap-zee-arenden-en-kraanvogels

Paar extra grote foto's van de Zeearenden en Rode Wouw:

20211013 Zeearend Oderdelta 17 1920

D75 1954 1920

rodewouw1920

7 reacties

  • Dank voor het verslag. Echt top! Prima weergave van de trip. Op deze manier zal ik het altijd weer kunnen terughalen in mijn herinnering.

    Het was mijn eerste georganiseerde vogelreis. Echt heel goed bevallen. Smaakt naar meer!

    George

  • Henk, Slechts 1 woord: Klasse! Genoten van de reis, de deskundigheid, de groep, de accomodaties, en vooral de sfeer!

    mijn complimenten, verslag is minstens zo mooi als de reis zelf ...

    Menno

  • Als deelnemer van de eerste groep heb ik deze nieuwe vogelreis mee mogen beleven. En "beleven" was het..... een geweldige reis! Goede begeleiding met ruimte en tijd voor ieders belangstelling en inbreng. Kortom.... zeer de moeite waard en voor volgend jaar een andere vogelreis alvast geboekt!

  • Prachtige reis! Ik had al meer dan 20 reizen in Polen gedaan en toch heb ik tijdens deze trip dingen gezien die ik nog niet eerder had gezien. Dat samen met de gezellige groep maakte het voor mij een week om met heel plezier op terug te kijken bij het lezen van dit verslag.

  • Het is een prachtig rijk geïllustreerd verhaal geworden Henk. Met plezier gelezen.

    Verder vind ik dat je het als gids goed hebt gedaan. Ik kan mij voorstellen dat het voor je extra zwaar was omdat er nog twee gidsen mee waren waaronder de baas van de toko... :lol:

    Ik zou zeker weer met je mee op stap gaan als het zo uit zou komen!

    Tjeerd

  • Het is een erg mooi reisverslag geworden. Goede weergave van onze belevenissen met onze foto’s erbij. Compliment (ook voor de layout).

    Het zijn leuke herinneringen van een prachtige reis. Ik heb genoten. Dank voor de leiding en de goede zorg voor ons. De plekken die jullie hebben uitgezocht waren echt de moeite waard. Zoveel verschillende soorten. De Zeearenden waren voor mij toch wel de top. Maar ook zoveel andere vogels. Natuurlijk de Grote Trap en de Rode Wouwen. En dan de Kraanvogels.

    Ook de accommodatie was prima. Het oorspronkelijke Poolse landschap en sfeer op een heel mooie lokatie. En daarna het comfort en ook weer de mooie ligging van de huisjes in Duitsland. Ja en dan was het gewoon een heel leuke groep. Met veel humor en deskundigheid. Of moet dat in omgekeerde volgorde. Gewoon leuke mensen!

    Bas

Jouw reactie

Als antwoord op Some User
Free Joomla! templates by Engine Templates