Engeland – Bempton Cliffs - Flamborough Head (Agro Natura) week 23 2023

banner00

Door: reisleider Henk de Lange

Alle foto's zijn van Henk de Lange

Dinsdag 6 juni

banner01 400We beginnen vandaag aan een 5-daagse reis die nieuw op het programma staat voor dit jaar van Agro Natura. Ik heb de reis in samenwerking met Rikus Hulscher de eigenaar van deze reisorganisatie samengesteld. Zelf was ik er in 2022 heel kort en zag er toen meteen de potentie van in dat dit een geweldige plek is om in alle rust zeevogels te kunnen bekijken en fotograferen.

En zo hebben we om 19:15 afgesproken bij de terminal van P&O Ferries in Rotterdam. Eén deelnemer rijdt al mee vanaf Groningen, een andere pikken we op bij de Kiss&Ride op Rotterdam CS, en één deelnemer heeft op het laatste moment helaas moeten annuleren. En zo gaan we als iedereen er is met zijn achten in het busje de boot op. Ze hebben er allemaal erg veel zin in en wij ook als begeleiding, samen met kok/chauffeur Henriëtte van der Noord maken we er een paar mooie dagen van in deze korte reis.
Iedereen is op tijd aan boord en de boot vertrekt zelfs een half uur eerder dan het schema, dit heb ik zelf nog nooit eerder meegemaakt 😊

Woensdag 7 juni

Tja en als gevolg van eerder vertrek, komen we ook een half uur eerder aan in Kingston upon Hull. Op zee al de eerste zeevogels gezien als Jan-van-Gent, Zeekoet, Alk en Kleine Mantelmeeuw. De eerste vogel die we zien als we de boot afrijden is een enorme Grutto gemaakt door kunstenaar Jason Heppenstall welke hier in de haven geplaatst is in 2016.
Op de route naar onze cottages rijden we eerst een stuk langs de rivier de Humber richting Noordzee en stoppen daar een paar keer bij interessante plekjes.

stop 1: Paull Holme Strays

Het gebied bestaat uit slikken, rietvelden, grasland/weide en de rivier die onder invloed staan van getijde. Op het moment dat wij er zijn is het laag water. In het riet zingen Kleine Karekieten en een Rietgors. Op een graskant wat ver verder weg van de rivier is een grotere groep Wulpen te zien. Hier ook Bergeenden en een kolonie Kokmeeuwen. Als we een stukje rondlopen langs de oevers horen en zien we ook Putter, Grasmus en Kneu.

banner02

Paull Holme Strays

Nog een stukje de andere kant op gelopen zien we een paar Veldleeuweriken. En aan de overkant van het grasland zien we een Ree vlak langs de rivier staan. Het is wel een mooi stukje waar je zomaar iets geks kunt aantreffen denk ik. Als we bij de auto komen komt de laatste deelnemer aangelopen en zegt dat ze een Kwartel heeft gehoord. Ik loop nog even mee terug, zo’n 100 meter tot op de dijk, en inderdaad na kort wachten roept die weer een paar keer, hij zit wel vlakbij en verplaatst zich ook ,en ja met een Kwartel is het lastig die zie je zo maar niet.

banner04

Rietgors(foto @Daan Lubbers), Tjiftjaf, Grasmus en Reebok

stop 2: Sunk Island - Stone Creek

Dit is een piepklein haventje wat nu ook droog staat bij eb. Je kunt hier een stukje over de dijk lopen langs het haventje en een stuk langs de rivier. Bij de haven zitten een paar Tureluurs en Scholeksters en zwemmen er Bergeenden met jongen.

banner05

Bergeend met jongen

Over het slik Boeren- en Huiszwaluwen en Wulpen op de slikplaten langs de rivier. Aan de andere oever van het haventje een tweetal Kleine Zilverreigers. Over het riet – een stuk verderop - vliegt een Bruine Kiekendief. Mooi plekje ook hier aan de rivier. Aan de kant waar de bootjes liggen en waar een B&B staat is alles privé terrein en kun je er nergens in helaas in tegenstelling van wat ik op internet vond.

banner03

het mini haventje van Stone Creek, foto links @Henriëtte Van der Noord

Als 3e stop heb ik Welwick Saltmarsh gekozen. Het is echter al wat aan de late kant, maar toch even kort kijken. Helaas zijn ze hier met allemaal groot materieel bezig dit stuk helemaal opnieuw in te richten en is alles afgesloten. Ze schieten al wel op zo te zien, dus benieuwd wat het volgend jaar is? Nu zien we nog een biddende Buizerd en als we verder rijden naar de cottages lopen er in het begin nog twee Rode Patrijzen langs de weg, prachtig te zien voor iedereen.

banner06

Tureluurs, Kleine Zilverreiger en Rode Patrijzen

Halverwege de middag kunnen we onze cottages in en verdelen we de kamers, het ziet er allemaal prima uit. Het programma heb ik helaas om moeten gooien omdat we gistermiddag al bericht hadden gekregen dat ons boottochtje dat we zouden doen om 16 uur geen doorgang kon vinden wegens verslechterde weersomstandigheden. De wind stond verkeerd naar de kust toe zeiden ze. Dat was erg jammer maar is niet anders en Rikus heeft toen meteen het tochtje op de vrijdag gezet.

Omdat we dus de boottocht onderlangs de Bempton Cliffs niet gingen doen heb ik besloten om de wandeling bij Flamborough Head in te korten en daarna nog naar Bempton Cliffs te gaan, want ja zeg nou eerlijk de Jan-van-Genten is toch een van de doelsoorten waar iedereen naar uit kijkt.

Flamborough Head

banner07

De ruige kustlijn van Flamborough Head

We doen de wandeling van 1,5 kilometer langs de ruige kustlijn. Hier liggen al heel veel Grijze Zeehonden in verschillende baaien. Ook zeevogels als Alk, Zeekoet, Papegaaiduiker, Noordse Stormvogel en Drieteenmeeuw broeden hier veelvuldig.

banner09

Kuifaalscholver, Zeekoet en Alk

banner11

Drieteenmeeuw, de eerste Papegaaiduikers en de broedende Drieteenmeeuwen

En ook enkele Kuifaalscholvers zien we (niet te broeden), die bij Bempton Cliffs helemaal niet zitten. Een paar reeën lopen langs de steile helling net te doen of ze gems zijn 😉

banner10

Grijze Zeehonden, Brede Orchis en de Reeën kijken de diepte in :-)

Op het veld staan prachtige orchideeën, het is de Brede Orchis. Het is maar een kort rondje, maar doordat er zoveel te zien is doen we er behoorlijk lang over, maar dat mag dan ook.

banner08

Het vogeltrekgebouw met wandplaat

Op de hoek staat nog een grote keet van waaruit ze in het najaar de vogeltrek doen, dan is het hier een bijzondere telpost, een van de betere van Engeland! Bij de parkeerplaats zit een Rouwkwikstaart op een tv-antenne.

Bempton Cliffs

Tegen 17 uur zijn we aangekomen op de parkeerplaats, het bezoekerscentrum is nu gesloten, maar we weten de weg. Veel Ringmussen zitten op de bosjes naast het centrum waar ook een paar voedersilo’s hangen. Als we naar achter lopen naar de kust is iedereen al snel onder de indruk van al die mooie Jan-van-Genten zo dichtbij te zien en ook de andere zeevogels. Er wordt al veel gefotografeerd door de mensen met een camera, en degene zonder geniet gewoon van wat die ziet.

banner12

Jan-van-Genten blok met rechtsonder eentje met een zwarte iris, wat betekent dat die de vogelgriep doorstaan heeft, zijn andere oog heeft wel gewoon lichte iris.

Wat opvalt is dat de Papegaaiduikers er op zich wel zijn, maar ze zitten allemaal verder onderaan de kliffen. Je ziet ze af en aan vliegen, maar voor nu nog wel even ver weg voor mooie plaatjes. Kneu, Graspieper en Veldleeuwerik zijn ook van de partij. Bij de auto zien een paar deelnemers zelfs nog een Kerkuil kort voorbij vliegen over de bloemenvelden. Rond 19 uur is het voor nu mooi geweest en gaan we naar onze cottages toe. Zo dit was al een prachtige start zo’n eerste dag.

Donderdag 8 juni

Bempton Cliffs

Jan-van-Genten in slow motion

Voor het ontbijt

Het is vroeg uit de veren, we zetten om 3:30 de wekker om daarna met de liefhebbers (4) naar Bempton Cliffs te rijden (15 minuten) om een poging te doen de Kerkuil te gaan zien. We spreken af rond 7:30 weer terug te zijn voor het ontbijt.

banner13

Eén van de twee Kerkuilen jagend boven de prachtige bloemenweiden

En zo zijn we de eerste auto die daar parkeert op een campertje na die daar overnacht heeft neem ik aan. Er loopt nog niemand in het begin, maar de Kerkuil is er ook nog niet. We lopen aan de kant van de kust met zicht op de mooie bloemenlanden waar de Kerkuil op foerageert. En als we ondertussen genieten van de Jan-van-Genten die mooi hangen in de lucht op de wind een paar meter voor je kijken we af en toe even achterom. Het duurt tot 7 uur voordat de eerste Kerkuil aan het jagen te zien is. Helaas voor ons blijft die grotendeels aan de achterkant van het veld niet ver van het bezoekerscentrum. Een tweede exemplaar doet hetzelfde terwijl nummer een verder weg vliegt uit beeld. Het is toch wel magisch hoor zo’n vrij witte uil te zien jagen af en toe hangend met zijn poten en dan laat die zich vallen, waarbij die overigens niet vaak met een prooi te zien is. En zo verdwijnt ook nummer twee steeds verder uit beeld een andere kant op dan nummer één.

banner14

Rietgors(vrouw), Graspieper en een juveniele Ringmus te zien aan zijn lichte snavelbasis, veel geel

Op het pad scharrelt ook een gorsje, als ik hem zie denk ik eerst nog even zou het geen IJsgors zijn, maar helaas als we hem beter te zien krijgen en er een goede foto van kunnen maken is het toch een Rietgors.

Het is inmiddels bijna half acht en we rijden terug voor het ontbijt, en na het dorp Bempton vliegt er naast de weg ook nog zowaar een Kerkuil, zou dat nummer 1 zijn? Afijn we komen dichtbij alleen wel lastig om er naast of voorbij te komen zonder dat die dan verdwijnt. Hij vliegt van de weg af net ter hoogte van een doodlopen weggetje waar wij snel in rijden tot we bij een zandpad stoppen met het idee de vogel te hebben ingehaald. Als we uitstappen en een eindje het gebied in lopen doemt die op een paar meter recht voor ons op en vliegt achter een boom langs weer verder, dat ging helaas te snel voor een goede foto en bovendien zat de boom er ook net tussen. We rijden maar snel door naar ons ontbijt, waar we iets later aankomen.

Na het ontbijt

De andere deelnemers zitten ook op de wip om te gaan, iedereen heeft er zin in om weer een paar uur rond te lopen langs de kliffen en te genieten met alles wat er te zien is.
Als we aankomen is de parkeerplaats al aardig aan het vollopen, we kunnen nog net op de 1e parkeerplaats de auto kwijt want daarna moet je naar de uitwijk parkeerplek. Eerst kijken we in het bezoekerscentrum zelf, en kopen wat leuke spulletjes. Ik koop ook een paar leuke speldjes.

banner17

Onze Cottage, groep voor bezoekerscentrum en de Jan-van-Genten vliegen je om de oren

Bij de kliffen aangekomen is er iets minder wind dan vanmorgen vroeg, toen we zelfs de handschoenen er nog bij aan hebben gehad, zo fris was het toen wel. Op veel plekken zie je de Jan-van-Genten gras plukken en kunnen we er mooie foto’s van maken, soms op paar meter afstand. Het wordt voor de aankleding van hun nesten gebruikt. Ze zijn er in ieder geval erg druk mee nu en is prachtig om te zien.

banner15

Noordse Stormvogel, Zilvermeeuw en grote groep Drieteenmeeuwen met een Papegaaiduiker daartussen

Ook van de Zeekoeten en Alken is het genieten, mooie tekeningen hebben ze ook. De Alk heeft van die fijne lijntjes op de rug en op de kop. Bij de Zeekoeten zoeken we naar de gebrilde versie, slechts één van ons heeft er vanmiddag eentje gezien. Het geluid wat er het meeste bovenuit komt is dat van de Drieteenmeeuw, die zijn eigen naam roept in het Engels “Kittiewake, Kittiewake, Kittiewake”. In het Nederlands is er ook een woord voor “Onomatopee” die ik zelf maar moeilijk kan onthouden 😊.

banner18

Kneu, Heggenmus en Rouwkwikstaart

Papegaaiduikers worden er al wat meer en beter gezien gelukkig, maar blijven nog ver achter in wat ik er verleden jaar zag in aantallen. Ringmussen zitten er ook veel bij de parkeerplaats maar ook hier bij de kliffen vliegen ze rond. Op de prachtige bloemenvelden zitten Kneutjes, Rietgorzen, Graspiepers en Veldleeuweriken. Om 13 uur gaan we vol van indrukken en flink volle sd-kaartjes terug naar de cottages om daar lekker te gaan lunchen.

banner20banner21banner22

Jan-van-Genten 

Later in de middag hebben we besloten te gaan lopen bij Flamborough Head, nu een ander stuk langs de kust dan gisteren. De kok/chauffeur brengen we samen met een deelnemer naar Bempton Cliffs, zij zullen vandaar lopen tot aan de Vuurtoren hier bij Flamborough Head, dat is zo’n 8 km.

Wij lopen met zijn zessen van “North Landing Car Park” zuidwaarts richting de vuurtoren en dan tot een vogelkijkhut die daar een stuk verderop ligt tussen de graslanden met een plasje erbij.
De Papegaaiduikers zijn hier veel mooier en talrijker te zien dan bij de Bempton Cliffs! We schieten dus niet erg op met al dat moois. Een van de weinige roofvogels de Torenvalk laat zich nog even zien en op de rots zit nog een Kuifaalscholver.

banner23

Papegaaiduikers

Op de paaltjes naast de kijkhut zit nog een Heggemus. Bij de kijkhut horen we een Braamsluiper maar op het plasje zit niet veel, Wilde Eend, Kuifeend, Waterhoen en Meerkoet dat is het wel. De plas is ook bijna helemaal al dichtgegroeid. Beetje vergane glorie 😊. Ver weg fotografeer ik nog een vogel wat later op de foto een Grauwe Gors blijkt te zijn. 

banner24

Kuifaalscholver. Alken en Grauwe Gors(bewijsplaatje)

Overigens broeden hier geen Jan-van-Genten die slechts een paar kilometer hiervandaan zitten, ze vliegen wel in mooie groepjes langs, vaak vlak boven het zeeoppervlak.

banner16

Zeekoeten langs een richel

Als we teruglopen komen we “onze” twee wandelaars ook nog tegen, zij gaan nog voor het laatste stukje naar de vuurtoren. Bij de auto aangekomen scharrelt een Rouwkwikstaart. Ik breng de anderen eerst naar de cottages, daar komen we toch bij langs, want alle wegen lopen via het dorp Flamborough. Daarna haal ik de andere twee op bij de vuurtoren en maakt onze kok een lekkere maaltijd klaar.

Vrijdag 9 juni

Voor vandaag zouden wij de uitgestelde boottocht gaan maken, maar helaas kregen we later gisteravond alsnog een melding dat het weer niet door kon gaan wegens het weer. Dat is dan wel weer balen voor de 2e keer. Het weer is dan wel bewolkt deze week, maar voor ons gevoel nou niet echt stormachtig, maar ja wij zijn geen schipper. We leggen ons er maar bij neer en gaan nog eens naar Bempton Cliffs om daar nu de andere kant richting Filey te bekijken.

banner25

foto links: hier vliegt de Kerkuil rond, en de plek voor educatieve doeleinden en Bruine Rat die in het poeltje zat te drinken 

Maar eerst gaan we met dezelfde vier voor het ontbijt kijken of we de Kerkuil nog weer kunnen zien, deze keer iets later, nu om 4:45 omdat de Kerkuil zich gisteren ook niet hield aan de vroege tijd. Maar deze ochtend hebben we helaas geen succes, De Kerkuilen laten zich niet zien. We lopen nu wel wat uitgebreider door de bosjesomgeving bij het bezoekerscentrum. We zien of horen hier o.a. de volgende soorten: Ekster, Huismus, Ringmus, Turkse Tortel, Houtduif, Winterkoning, Vink, Rietgors, Heggenmus, Roodborst, Koolmees, Pimpelmees, Veldleeuwerik, Grasmus, Kneu, Merel, Zanglijster en Tuinfluiter.

banner30

Geelgors, Ringmus, Fazant, Rietgors,, Rouwkwikstaart en Wulp

Bij een open stukje hebben ze voor de kinderen een leuke plek gemaakt met veel voederplekjes en een drinkplasje waar ze allerlei zangertjes leuk kunnen herkennen. Er lopen zo een stuk of 6 Heggenmussen rond en goed te zien en op de voedersilo’s veel Ringmussen en Vinken. Bij de plas zit zelfs een Bruine Rat water te drinken. We rijden terug voor het ontbijt en zien onderweg nog een mooie Geelgors.

Nadat we ontbeten hebben pakken we alle koffers weer in, we kunnen ze nog iets langer laten staan, tot 14 uur zodat niet alles in de bus hoeft te staan.

Bempton Cliffs

banner28

in de vroege ochtend is het nog rustig, daarna wordt het toch drukker en een groepsfoto

Bij Bempton Cliffs weer aangekomen zijn we iets later dan gisteren en is het dus al goed druk, zelfs de 2e parkeerplaats waar we heen moeten begint al vol te lopen. Gelukkig is het gebied groot en verspreiden de mensen zich wel.

banner26banner27

Zeekoeten en Noordse Stormvogels

We gaan weer verder waar we gisterochtend mee gestopt waren en schieten weer het ene naar het andere mooie plaatje. De o’s en a’s hoor je af en toe zo mooi allemaal. Zelfs de Papegaaiduikers werken beter mee en zijn nu dichterbij goed te zien, volgens sommige deelnemers het beste van deze drie dagen. Ze hebben mooie portretten kunnen maken en zijn er superblij mee! Achter onze rug doet een Rietgors zijn uiterste best om ook een beetje aandacht te krijgen, nou vooruit dan.

banner33

Papegaaiduikers

Een Wulp stijgt op uit de graslanden en jodelt er flink op los en vliegt er vandoor. Een paartje Noorse Stormvogel laat zien dat ze elkaar wel aardig vinden en vandaag zien we ook meerdere gebrilde exemplaren van de Zeekoet. Zelf probeer ik de Papegaaiduiker in de vlucht te fotograferen, ze zijn supersnel en me vaak te snel af.

banner29

Alk en Drieteenmeeuw

En zo sluiten we deze korte reis af met toch veel mooie momenten en herinneringen. Ik hoor van iedereen dat ze super tevreden zijn met wat ze beleeft hebben en voor de fotografen is er werk aan de winkel. Zelf had ik zo’n 6500 foto’s, terwijl ik al de nodige thuis heb, maar ja als je er bent kun je het toch niet laten 😊

banner36

Jan-van-Genten

Ik zet de groep op tijd bij de boot af en we nemen afscheid. De boot vertrekt rond 20:30. Zelf blijf ik hier en rij met het busje 200 km voorbij Newcastle waar ik voor 2 nachten een B&B geboekt heb. Zondagochtend om 9:15 sta ik dan weer klaar om een nieuwe groep op te vangen voor de andere Engeland reis naar o.a. de Farne eilanden en Bass Rock.

Doordat het een korte reis betreft, en de focus hierbij ligt op het goed zien van de verschillende soorten zeevogels, is het aantal soorten dat we gezien hebben uitgekomen op 65.

De volledige Waarnemingenlijst Vogelreis Engeland - Bempton Cliffs en Flamborough Head vindt u hier in (PDF formaat) of (Excel formaat)

Wilt u ook wel eens zo'n mooie reis mee beleven, kijk dan bij Agro Natura voor informatie en opgave:

Website: https://agronatura.nl/engeland-vogelreis-bempton-cliffs

hieronder nog en paar foto's in exstra groot formaat!

banner19 banner31 banner32 banner35 banner34

2 reacties

  • Een mooie reis, prachtig om de zeevogels zo goed en zo dichtbij te kunnen zien en horen.

    Geweldige kliffen, een bloemrijk landschap.

    Gezellige groep, goede verzorging/begeleiding, leuke cottage.

    Gewijzigd op maandag 30 oktober 2023 22:35 door Super User.
  • Wat heb ik genoten van deze supermooie reis.

    De Kliffen met de vele vogelsoorten, de uilen waarvoor we met 4 personen heel vroeg uit de veren gingen.

    En niks was Henk te veel

    Henriétte die heerlijk voor ons kookte

    Alles was tot in de puntjes geregeld

    Een aanrader om met Agro Natura op reis te gaan.

    Gewijzigd op maandag 30 oktober 2023 22:24 door Super User.

Jouw reactie

Als antwoord op Some User
Free Joomla! templates by Engine Templates