Extremadura (Agro Natura) week 16 (14-04/23-04) 2023
Door: reisleider Henk de Lange
Alle foto's zijn van Henk de Lange
Vrijdag 14 april
Vandaag ga ik als begeleider mee met een 10-daagse reis naar een van de prachtigste bestemmingen om vogels te kijken, namelijk de Extremadura. Bij veel mensen staat dit gebied hoog op de lijst om eens te mogen bezoeken. Vooral in het voorjaar is dit een gebied waar je veel mooie soorten kunt zien en wanneer het nog niet te warm is.
Nog even voor alle duidelijkheid, ik ben bij deze reis alleen verantwoordelijk om de deelnemers op de juiste manier te begeleiden tijdens de treinreis, zodat ze zonder veel problemen aankomen in de Extremadura en na afloop weer thuiskomen. Agronatura kiest er bewust voor om niet van vliegtuigen gebruik te maken, en dat spreekt de deelnemers aan, waarvoor ze voor deze manier van vervoer met de trein kiezen.
De begeleiding door de Extremadure is in handen van onze gids Kees Woutersen, die het gebied door en door kent en ook mede-auteur is van de Crossbill Guide van de Extremadura, daar hebben we dus een hele goede aan!
We ontmoeten elkaar in Rotterdam, waarna we tegen 10 uur de Thalys pakken naar Parijs. In Parijs zelf stappen we daarna in de TGV naar Hendaye, dat is op de grens met Spanje. In Hendaye pakken we dan nog een lokale trein die ons de grens over brengt naar San Sebastiaan, waar we in een hotelletje de nacht doorbrengen en de dag afsluiten met een biertje.
Zaterdag 15 april
We vervolgen vandaag onze treinreis naar Madrid, waar we tegen 14 uur Kees ontmoeten, waarna we het busje ophalen en vervolgens op pad kunnen naar ons eerste hotel in de Extremadura. Tijdens de treinreis hebben we al de eerste Hoppen gezien langs de kant van het spoor en de eerste Roofvogels (waaronder Slangenarend en Grauwe Kiekendief) en Vale Gieren dienden zich al aan. Ook een hele grote groep Ooievaars liet zich zien.
Tijdens deze week heb ik nog wel een andere belangrijke taak, ik ben ook de chauffeur en zorg ervoor dat iedereen zich veilig kan voelen tijdens de rondritten.
Als we de drukte van Madrid achter ons hebben gelaten hebben we op de helft van de autorit(200km) onze eerste stop voor een kop koffie. De Kuifleeuweriken vliegen daar rond op de parkeerplaats en als we op het terras zitten komt de eerste Rode Wouw en Dwergarend al over zweven, dat begint al goed 😊.
Vertier in de trein, eerste Dwergarend en het kapelletje, Hop en Roodkopklauwier
Net voorbij Jaraicejo stoppen we bij een klein kapelletje om even rond te kijken. Daar scharrelt al een Hop in het gras rond. Bij het kapelletje zelf vindt Kees nog een paar braakballen van een uil. Een Roodkopklauwier vliegt op en neer tussen het gras en een boom, en boven ons komt ook een Zwarte Wouw kijken. De Grauwe Gors rammelt hier ook al met zijn “sleutelbosje”.
De dag eindigt met een heerlijke maaltijd in het hotel |
Na deze mooie stop rijden we door naar ons hotel in Torrejón el Rubio, mooi gelegen in de Extremadura waar vandaan we de komende dagen leuke dagtrips gaan maken. Onder de dakgoten vliegen de Huiszwaluwen hier af en aan en onder de dakpannen zitten de Zwarte Spreeuwen, die je ook hoort zingen op de antennes. We nemen onze kamers in gebruik en genieten daarna van een heerlijke maaltijd op deze mooie plek!
Zondag 16 april
Als ik de ramen open doe van mijn kamer hoor ik van twee kanten een Hop roepen, goed wakker worden zo! Op de parkeerplaats voor het hotel lopen een paar Kuifleeuweriken naast de Huismussen. Op een struik zit een vrouwtje Roodborsttapuit. En boven ons vliegen de eerste Vale Gieren al over evenals de eerste Rode Wouw, en dat al om 8 uur 's ochtends. Onderweg naar de rivier zien we een Aasgier en twee Monniksgieren.
Kuifleeuwerik, Roodborsttapuit, Monniksgier, Aasgier en Rode Wouw
Vandaag gaan we het National park Monfraque bezoeken, waarbij we ook onderweg de nodige stops maken.
Als eerste doen we een stop langs een riviertje die uit de bergen komt. Als we net uitstappen zien een aantal deelnemers een paar Everzwijnen op de hellingen tussen de bosjes, welke zich daarna uit de voeten maken. Ook is hier een Edelhert te zien. De Nachtegalen zijn al goed te horen hier evenals de Cetti's Zanger. Ook een Hop roept hier continue, maar laat zich helaas niet zien. Wel een groepje Bijeneters komt voorbijtrekken, meteen van afstand al te horen door hun karakteristieke roep.
Rivier, Rotszwaluw, Roodstuitzwaluw en Europese Kanarie
Onder de brug vliegen de nodige Rots en Roodstuitzwaluwen door. In de bomen zingen een aantal Europese Kanaries en bij het water is een Grote Gele Kwikstaart te zien. De groep gaat met Kees een eindje wandelen langs de rivier omhoog, ik blijf bij het busje voor de veiligheid.
Als ze enthousiast terugkomen, heb ik al wel spijt dat ik niet mee kon gaan 🙁. Maar erg leuk voor de groep: ze zagen daar een Trapslang langs de rivier. Wat ze ook mooi hebben gezien volgens de verhalen was een rondcirkelende Steenarend. En zowel de Provençaalse als Baardgrasmus zijn er gezien en gehoord.
Mirador del Salto (Peñafalcon) en Zwarte Ooievaar
Mirador del Salto (Peñafalcon) en Vale Gieren
We rijden door naar Mirador del Salto (Salto del Gitano) een mooi uitkijkpunt langs de weg waar je naar een van de twee bekende gierenrotsen kan kijken. De gierenrots hier wordt ook wel Peñafalcon genoemd
Vale Gieren bovenop de Peñafalcon, Zwarte Roodstaart en Blauwe Rotslijster
Hier broeden o.a. Vale Gieren, Zwarte Ooievaars en de Slechtvalk. De nodige gieren vliegen er rond de top, en onder bij het water zijn de Zwarte Ooievaars te zien op nesten of aanvliegend. Aan onze kant van de rivier zien we de eerste Blauwe Rotslijster en horen hem zingen.
Even later zit zowel een zingende Cirlgors als Grijze Gors op de rots en een vogel die zich hier ook thuis voelt is de Zwarte Roodstaart. Aan de overkant van de rivier is een Rode Wouw zichtbaar in de bosjes. Het zachte gekoer van een Zomertortel is hier ook te horen.
Cirlgors, Grijze Gors, Blauwe Rotslijster en Grijze Gors in boompje
We zijn aangekomen in het dorpje Villarreal de San Carlos, het middelpunt van het National park Monfraque, waar we een lekkere kop koffie nemen en het bezoekerscentrum bezoeken. Hier lopen we ook even wat rond. De Boeren- en Huiszwaluwen zijn druk bezig met hun nestjes. Op het dak zit een Kuifleeuwerik en in een klein plasje schieten een paar kikkers en schildpadden weg op het moment dat ze ons in de gaten hebben. De Nachtegaal en een Ceti's Zanger zijn ook hier van de partij.
Het dorpje Villarreal de San Carlos
We vervolgen onze route en stoppen bij Mirador La Tajadilla, ook hier broeden de Vale Gieren aan de overkant van de rivier. Een Slangenarend en een Rode wouw komen hier overvliegen, ook hebben we mogelijk een Havikarend gezien, alleen helaas te kort om de waarneming bevestigd en rond te krijgen. Wel wordt er een Slechtvalk gezien.
Blauwe Rotslijster, Zwarte Ooievaars, Slangenarend, Spaanse Keizerarend(bewijsplaatje, hoog over) en Bijeneter
Aangekomen bij de tweede gierenrots: Mirador de la portilla del Tietar, parkeer ik de bus en stappen we uit en meteen vliegt er een Spaanse Keizerarend over ons heen vergezeld door een Monniksgier! En afslof dat nog niet genoeg is komen er nog 2 Zwarte Ooievaars recht over ons heen. Dat ging allemaal zo snel waardoor niet iedereen de Spaanse Keizerarend heeft kunnen zien helaas.
Monniksgier, onder de brug, Meerval en Oeverloper
Op de rotsen en erboven weer veel Vale Gieren uiteraard en ook de Zwarte Ooievaar zit hier op het nest. Een andere persoon wijst ons het gat waar de Oehoe's in zitten te broeden, maar ja zo overdag laat die zich helaas nog niet zien. Naast de Monniksgier is hier ook de Aasgier te zien. Boven de Vale Gieren vliegt ook nog een Slangenarend en in een boompje vlak naast ons zit een Grijze Gors te zingen.
En als we een stukje langs de weg lopen, horen en zien we prachtig een Baardgrasmus en broeden er langs de rivier een aantal Bijeneters in de oever. Een Roodkopklauwier zit in een kurkeik en een Blauwe Rotslijster is hier nog mooier te zien dan eerder op de dag. Ook een Cirlgors zit vlak langs de rivier in een takkenbosje.
Op de terugweg stoppen we nog een keer langs de rivier de Tajo naast een grote brug, Hieronder broeden veel Huiszwaluwen en ook de Alpengierzwaluw. Beide soorten zien we hier vliegen alsook de Rotszwaluw. Langs de waterkant loopt een Oeverloper en een Kleine Plevier en in de bosjes horen we een Tjiftjaf. Op het hek zit een Roodborsttapuit. Ook horen en zien we hier zowel de Boomkruiper als de Boomklever. In het water zelf zwemt een gigantische Meerval!
Roodborsttapuit vrouw en man, Europese Kanarie Spaanse Mussen en Grauwe Gors
Terug in het hotel besluit ik zelf nog even het dorp uit te lopen. Eens kijken of ik de roepende Hop kan vinden. Als ik net het dorp uitloop zitten er een paar Europese Kanaries in de bosjes.
Onder een Ooievaarsnest huist een kolonie Spaanse Mussen. De Koekoek laat zich ook veelvuldig horen, maar zien is een ander verhaal. Op een draad zit een Grauwe Gors te zingen en een Kuifleeuwerik. De Hop even kort gezien, maar bleef steeds te ver voor me uit vliegen.
Maandag 17 april
Vandaag gaan we de Steppen afzoeken naar Steppenvogels. Mooie Steppen liggen tussen Cáceres en Trujillo. We slaan een klein weggetje in richting Cáceres via “Santa Marta de Magasca”. Er vliegen de nodige Bijeneters, maar Kees wil zo snel mogelijk naar de eerste plek voor het zoeken naar o.a. de Kleine Trap die hier meestal te zien is, we moeten dus doorrijden.
Vale Gieren aan het opwarmen in de ochtend en een oud stenen kruis bij de stopplek op de steppen,
Maar voordat we daar zijn stoppen we toch nog even als daar wat hoger op een kammetje in het land een tiental Vale Gieren staat op te warmen. Ook een vrouw Grauwe Kiekendief zien we van ons af vliegen.
Kleine Trap ver weg(bewijsplaatjes) en het kijken ernaar, Kuifleeuwerik en Monniksgier in het veld
Op de plek aangekomen stappen we uit en zingen al veel Leeuweriken, ze klinken toch aardig naar een Veldleeuwerik, maar zijn veel plomper, het zijn Kalanderleeuweriken. Al snel ziet Kees een eerste Kleine Trap, en iets verder weg zit er nog eentje, ze zijn nog een beetje aan het baltsen. Gisteravond heb ik nog even het geluid van de Witbuikzandhoen laten horen, het lijkt een wat meeuwachtig geluid. En laten we nu net dat geluid boven ons horen, en ja hoor daar vliegen er een paar over ons heen, dit herhaalt zich een half uurtje later nog eens, Prachtig!
De druk aan het baltsende Kalanderleeuweriken
Een soort waar Kees minder blij mee is en die hij hier voor het eerst ziet zijn Nijlganzen, zelfs op de Steppen kunnen ze overleven en dat zal best te maken hebben door de vele drinkplassen die de boeren van oudsher hebben aangelegd voor het vee.
Als we verder rijden zien we een Monniksgier in het gras zitten. In een boompje vlak bij een boerderij zit een Iberische Klapekster. Bij een kruising waar we even uitstappen vliegt ook een Monniksgier voorbij, in het wilde bloemenland zitten twee Tapuiten en op het draad een Paapje. Ook roept hier een Graszanger en loopt een Kuifleeuwerik langs de kant van de weg. En Kees kijkt ook even omlaag en ziet daar een paring van een mooie vlinder Het Moors Dambordje en als laatste vliegt de eerste Kleine Torenvalk voorbij.
Iberische Klapekster, Roodkopklauwier, Tapuit en parende Moorse Dambordjes en nog een keer de Iberische Klapekster
We drinken koffie bij het café in het dorpje Santa Marta de Magasca, ook als je hier zit komen continue Vale Gieren over ons heen. We rijden verder en zien weer een Monniksgier over vliegen tussen de Vale Gieren. Op een dorre boomtak zitten twee Roodkopklauwieren waarvan er eentje direct weg vliegt, de andere kunnen we goed bekijken! We hebben nu we hier staan bij uitzichtpunt “Riberos del Tamuja “prachtig uitzicht over de rivier Tamuja. Hier leven ook Otters in maar die zien we niet op dit uur van de dag, wel een paar Kaspische Beekschildpadden in de rivier. Naast de Boerenzwaluwen vliegen er ook Roodstuitzwaluwen rond.
Scharrelaar, dorpsplein Santa Marta de Magasca, Scharrelaar en Graszanger
We rijden over een klein weggetje richting Cáceres, daar hebben ze op veel palen nestkasten geplaats voor de Scharrelaars. Echter het duurt even voordat we de eerste zien, de meeste blijken gekraakt door de Kauwtjes. Maar dan zien we de eerste en blijkt toch hoe prachtig die kleuren zijn van de de Scharrelaar, betoverend blauw en al helemaal als die vliegt!
Spaanse Keizerarend
En als we voor de tweede keer bij een zandpad even stoppen om een Scharrelaar beter te zien worden we helemaal afgeleid door maar liefst twee Spaanse Keizerarenden die hier in de lucht hangen en soms mooie duikvluchten maken, echt spectaculair! En alsof dat nog niet genoeg was laat een juveniele Steenarend(subadult) zich ook nog even zien. Ook Rode en Zwarte Wouw komen langs. We slaan een eindje verder rechtsaf waar in een plasje een Dodaars zit. Langs de weg zien we een Hop voor de auto vliegen, dat blijft dan lastig om daarvan in de buurt te komen. Hier ook Graszangers in het gras langs de weg. Op het land zitten een aantal Tapuiten.
Steenarend (subadult) boven de steppen
De groep stapt aan het begin van de weg uit en ik rij door tot een vogelkijkhut, daar stappen ze dan weer in. In een boom vlak bij de hut zit nu waarschijnlijk die Hop van zo net. In de verte vliegt een Grauwe Kiekendief en een Raaf vliegt voorbij. Vanuit de hut is echter weinig te zien, dit is wel het gebied voor Grote Trappen, we hebben er slechts twee gezien en nog heel erg ver weg helaas, dat moet toch beter kunnen deze week.
De rivier "Tamuja", mooi hek van een landgoed en wandelen door de steppen
We rijden door en pakken een stukje van de snelweg A58 richting Trujillo. Vlak voor die plaats stappen we uit bij een paar plasjes. Als we uitstappen komt er meteen al een Dwergarend mooi over vliegen evenals een Buizerd. Op het plasje zitten een paar Steltkluten tussen de stenen en alarmeren er flink op los! Eentje zit er te broeden. Ook een Oeverloper zit er op de stenen en een Steltkluut loopt in het water. Bijeneters horen we van ver aankomen en blijven toch een beetje op afstand. In de struikjes horen we nog naast Nachtegaal de Baardgrasmus.
Moorse Beekschildpadden, Steltkluten en Oeverloper
In de plaats Trujillo gaan we naar het kasteel lopen waar op veel plekken Ooievaars broeden op de torens vaak vergezeld van Spaanse Mussen. We zien slechts een paar Kleine Torenvalken die hier ook broeden, volgens Kees zijn ze nu waarschijnlijk uit jagen ergens op de Steppes, jammer voor ons dit keer.
Trujillo
Achter het kasteel zitten een paar Europese Kanaries en ik hoor daar zelfs een Braamsluiper die nog op doortrek is. In het dorp zelf nog een mooie hagedis de Algerijnse Zandloper. Daarna is het tijd voor het terras aan het eind van de middag na deze prachtige dag.
Een Ruïne achter het kasteel, Europese Kanarie en Algerijnse Zandloper met uitvergroting kop
Als we terugrijden naar ons hotel zien we grote stofwolken op het land langs de weg, wat blijkt er rent een kudde varkentjes achter een tractor aan. Ze worden gevoerd met eikels. Kees verteld dat deze varkens alleen maar eikels te eten krijgen zodat dat vlees extra duur verkocht kan worden als delicatesse. Is wel grappig om te zien.
De Varkentjes krijgen hun eikeltjes te eten
Na het eten lopen we het dorp in voor een avondwandeling. We lopen richting een stuwmeer langs het voetbalstadion. De Nachtegaal zingt fanatiek evenals de Ceti's Zanger. Daarnaast horen we ook de Spaanse Groene Kikker en de Zuidelijke Boomkikker. Een ander beestje dat ik zelf niet zo goed ken is de Veenmol, die maakt een geluid wat verdacht veel op de Nachtzwaluw lijkt. Als we op de hoek van het stuwmeer aankomen horen we een vreemd geluid, zelfs Kees kijkt er vanop. Het is een Moorse Nachtzwaluw, Kees had hem hier nog nooit eerder gehoord en al zeker niet zo vroeg in het jaar, wat een fantastisch geluid is dat, krijg er kippenvel van als hij het geluid nog eens een paar keer herhaalt! Zelf heb ik dit nog nooit eerder gehoord, prachtig.
Dinsdag 18 april
Vandaag doen we nog wat steppen aan om te kijken of we de Grote Trap o.a. beter kunnen zien. We rijden eerst richting Monroy, waar we onze eerste stop hebben bij parasoldennen waar ook een kolonie Ooievaars op broed. Deze plek is ook een goede plek om een Grijze Wouw te kunnen zien, maar jammer genoeg nu niet. Wel veel Bijeneters en Blauwe Eksters zijn er te zien. Ook de Nachtegaal en een Boomleeuwerik zingen hier. In een boompje wat verder het veld in zit een Hop te roepen.
We rijden hier door de Dehesas, dat zijn grote landgoederen waar kurk- en steeneiken staan. Op de draden zijn regelmatig Grauwe Gorzen te zien en af en toe een Roodkopklauwier op het prikkeldraad.
Bij parasoldennen, “Mirador Riberos del Almonte” en stuwmeer: Embalse de Guadiloba
Bij “Mirador Riberos del Almonte” stoppen we om zo een mooi overzicht te hebben over een riviervallei met kans op Havikarend. In de bosjes voor ons zitten Baardgrasmussen. Zwarte Wouwen aan de overkant. En we zien hier ook de eerste Alpengierzwaluwen naast de Gierzwaluwen, de Alpengierzwaluw broedt hier ook onder de hoge brug. Van de Havikarend geen spoor. Langs de route zien we ook nog een Monniksgier naast de Vale Gieren die je vele malen ziet.
Donkere en lichte vorm Dwergarend, Bruine Kiekedief en Monniksgier
We rijden langs Cáceres naar het stuwmeer: Embalse de Guadiloba. We rijden een eindje het zandpad in nog voor het stuwmeer om daar te zoeken naar Grote Trappen. En het duurt niet lang voor we er eentje zien, we vinden er in totaal drie, waarvan een vliegend, maar nog steeds op grote afstand. We rijden door naar de stuw zelf en daar gaan we rondlopen. Op de rand van het stuwmeer staan een 10-tal Koereigers. Als we achter het meer lopen stroomt daar nog een klein beekje en in de bosjes horen we meerdere Nachtegalen en Ceti's Zangers zingen. Een Purperreiger vliegt omhoog. Een Dwergarend en Bruine Kiekendief cirkelen boven ons langs. Ook een Kleine Karekiet zingt in de struiken langs het water. Koekoeken heb ik nog niet genoemd, maar deze hoor je ook echt overal roepen in de Extremadura, naast de Nachtegaal die ik al wel benoemd heb.
Koereigers op de hekken van de stuw, wandelen in het gebied achter de stuw
Maar als we teruglopen naar de auto bij de stuw is de groep verdeeld, Kees loopt vooruit met de meesten, ik loop nog met iemand anders wat achteraan. Vlak bij de auto is de groep nog een paadje ingeslagen, maar ik loop zelf richting auto, de andere persoon blijft nog hangen. Bij de auto aangekomen zie ik dat daar niemand is, dus loop ik terug en sla ook dat paadje even in, en dan gebeurt het, de hele groep zit verderop en zien twee Kuifkoekoeken achter elkaar vliegen richting de ene persoon die nog bleef hangen, iedereen heeft ze goed gezien, behalve ik, loop ik net tussen de bosjes door en mis daardoor het hele spektakel. Hoop maar dat ik nog een kans krijg deze dagen 😊. Op de boompjes ook Roodkopklauwier en Roodborsttapuiten gezien. Een Kleine Torenvalk wordt belaagd door een Zwarte Wouw, prachtig om te zien, die wendbaarheid!
Zwarte Wouw achter een Kleine Torenvalk aan!
We drinken even koffie in het dorp Torreorgaz en gaan daarna het zandpad in recht tegenover het dorp. Als we de laatste huizen achter ons laten zien we vele 10-tallen Vale gieren loskomen van de grond in de verte, daar viel vast iets te halen in de vorm van een kadaver wellicht. Wij stoppen bij een klein plasje, waar Stelkluten op zitten en een Dodaars. In de bomen zitten een paar Groenlingen.
Dodaars, Stelkluten en Zwarte Wouw
Vrouw en man Roodborsttapuit en de 10-tallen Vale Gieren die in de verte opstijgen
Het is net als de eerdere dagen weer prachtig weer tussen de 20 en 25 graden, kortom korte broeken weer voor de liefhebbers. We rijden daarna nog een stuk door dat zandpad op. De Vale Gieren zijn inmiddels verdwenen vanwaar ze zo'n beetje opstegen. Er zitten wel een paar Wouwen op de grond, zowel Zwarte als Rode exemplaren, die daarna ook het luchtruim kiezen.
Enkele van de Wouwen die uit een grasveld omhoog kwamen, hier zoewel een Rode als een Zwarte Wouw
Langs het pad vliegt telkens een Hop voor ons uit. Op een zandpad kruising zet ik de groep af en zij lopen verder om te zoeken naar o.a. Grote Trappen. Ik rij een stuk de andere kant op en zie daar dan prachtig weer een Hop en een paar Tapuiten zitten. Ook Thekla's Leeuweriken op het draad.
Hop 2x, Tapuit en wat er overblijft als de Vale Gieren langs zijn geweest
Een Dwergarend komt ook mooi dichtbij over. In de verte vliegt ook een mannetje Blauwe Kiekendief voorbij en op het dak van een schuur zit een Kleine Torenvalk. Als ik daarna naar de groep rij om ze op te halen over wel een heel erg slecht pad met veel grote gaten zien we daar achterin in de hekken nog een Paapje zitten. Onderweg zien we nog een Scharrelaar.
Dwergarend 2x, Tapuit en Paapje
We rijden daarna een heel stuk weer terug en komen vlak voor Talavan bij een klein plasje. Hier komt weer een groep Bijeneters voorbijvliegen en ook een Slangenarend, Dwergarend en Buizerd. Op het plasje zitten aan de overkant een paar Kaspische Beekschildpadden.
Oude brug, Grauwe Gors en kijkhut bij plasjes
Een paar Stelkluten is hier ook aanwezig. Een Orpheusspotvogel zit te zingen in een bosje en een paartje Roodborsttapuiten laat ook weten dat ze er zijn. Ook is hier nog een Grauwe Gors aanwezig en Graszangers.
Kaspische Beekschildpad, stroompje en Orpheusspotvogel
Als we verder rijden zien we nog een paar Slangenarenden rondvliegen en bidden en ook eentje op een paal zitten, drie zo vlak bij elkaar.
Drie verschillende Slangearenden, laatste 2 foto's zijn dezelfde vogel
We komen voor de tweede keer vandaag bij de Parasoldennen langs en besluiten om nog een keer te stoppen om de Grijze Wouw te kunnen zien. Helaas ook deze keer niet. Maar wat we wel zien is een Orpheusgrasmus die telkens onder in de Olijfboompjes zit, mooie soort ook die niet echt zo makkelijk is te vinden. Ook wordt nog weer een Boomleeuwerik gezien en gehoord. In het veld zien we ook Rode Patrijzen wegschieten en horen we een Kwartel roepen.
Orpheusgrasmus, Europese Kanarie, Kleine Zwartkop en Nachtegaal
In ons hotel aangekomen loop ik nog even naar het stuwmeer toe. Ik hoor daar vlak bij een Wielewaal roepen en een paar Koekoeken. De Europese Kanaries zitten er ook weer en nu op een draad zit daar een Nachtgaal pontificaal te zingen! Ook een mannetje Kleine Zwartkop slaat alarm als ik te dicht in de buurt langsloop, dus loop ik maar snel door nadat ik snel een foto heb gemaakt. Een Rietzanger zie ik in een boompje zitten.
Woensdag 19 april
Kees heeft nog een laatste mooie plek om alsnog de Grote Trappen beter te kunnen zien. Dit jaar is een apart jaar zegt hij, doordat het de laatste 2 jaar bijna niet meer geregend heeft is alles veel droger dan normaal, waardoor de velden die normaal aantrekkelijk zijn voor de Trappen nu verlaten zijn door de vogels, waar ze zich nu precies bevinden is nu dus zoeken. Vanaf Trujillo rijden we richting Santa Marta de Magasca en slaan daar halverwege een zandpad in.
De Grote Trappen en als laatste de Iberische Klapekster
Als ik daar een stukje in rij zie ik aan de linker kant een mooie plas voor het vee en stop daar even om te kijken of daar wellicht iets zit te drinken. En ja hoor in de hoek zien we met twee personen tegelijk dat er een paar Grote Trappen aan het drinken zijn! Het zijn er 7, mannetjes, en zo dicht bij dit keer, eindelijk raak! Later verplaatsen ze zich en zetten af en toe de veren mooi op. Verder achterin loopt een 8e exemplaar.
Kalanderleeuwerik, gebied van de Grote Trappen en Kleine Torenvalk
Een Grauwe Kiekendief vliegt ook langs en hier zien we ook de Kalanderleeuwerik weer baltsen. Een Bruine Kiekendief zweeft langs de Grote Trappen. We zijn allemaal blij dat we ze zo mooi hebben kunnen waarnemen, dit is toch een soort waarvoor je hier komt!
Bruine Kiekendief, gebied van de Griel en de Grauwe Kiekendief 2x
We rijden terug naar de verharde weg en kijken nog even aan de overkant om nog een Griel te kunnen ontdekken, die ontbreekt nog steeds, en volgens Kees zitten ze hier wel. We zien wel een Iberische Klapekster en een paar Roodkopklauwieren maar de Griel die blijft een wenssoort. Wel zijn hier Boomleeuweriken te horen.
We nemen de snelweg (A5) naar Almaraz, waarna we eraf gaan en naar Saucedilla rijden. Daar ligt het stuwmeer van Arrocampo en is een goede plek voor veel watervogels en reigersoorten. Als we in het begin uitstappen vliegt daar al mooi een paar keer een Woudaap rond, ook vliegt er een Zwarte Ibis weg.
Zwarte Ibis(bewijsplaatje), Lachtstern, Bijeneters en Woudaap
Ook een IJsvogel schiet door een soort van kanaaltje wat uitkomt op het water. Als we een eindje het gebied in lopen langs het water zien we Grote en Kleine Zilverreigers en niet veel later een paar Purperreigers opvliegen en weer landen in het riet. En hoe kan het ook anders tussen de koeien lopen een paar Koereigers.
Grote Zilverreiger, Kleine Zilverreiger, en Koereiger 2x
Er staan ook een paar vogelkijkhutten langs het gebied, maar daarvoor moet je eerst een sleutel halen bij de ingang van dit gebied. Maar op de aanloopplanken naar de hutten toe zie je eigenlijk net zoveel 😊.
Twee van de vogelkijkhutten, bij de rechter zagen we kortstondig de eerste Purperkoet
En zo zien een aantal ook 2 seconden een Purperkoet opvliegen en weer neerstrijken in het riet, ik zie alleen de kont nog, dus jammer te laat 🙁.
Purperreiger
Er vliegen ook een paar sterns rond, dat blijken Lachsterns te zijn. In het riet zelf zitten een aantal Kleine Karekieten. Op het water zit een Geelpootmeeuw en boven ons komt mooi een Slangenarend langs. De bosjes bij het water zijn hier en daar voorzien van een Nachtegaal of Ceti's Zanger. En Graszangers zitten er ook in de struikjes en het lange gras. Op het prikkeldraad zitten een paar Bijeneters en Roodborsttapuiten laten ook weten dat ze een nest of jongen hebben, dus doorlopen maar.
Roodborsttapuit
Als we weer terugkomen aan het begin van dit gebied doen we nog een tweede poging om een Purperkoet te zien en dan voor ons allemaal, dit is wel het gebied daarvoor en anders wordt dat hem niet meer. We spreken af sowieso een half uurtje de tijd te nemen, zodat de kans wat groter wordt.
Jonge en volwassen Purperkoet
En ons wachten wordt beloond de eersten zien tussen het riet een grotere koet en ja hoor dit blijkt een jonge Purperkoet, maar dan wordt het nog mooier een ouder Purperkoet komt uit de dekking en roept naar het jong en zo zien we met zijn allen prachtig deze Purperkoet in vol ornaat! En zo verlaten we dit bijzondere gebied en hebben we inderdaad een paar mooie soorten gezien.
De brug en rivier: Rio Almonte
Richting ons hotel gaan we eerst nog bij de rivier Rio Almonte langs de oevers kijken. In de bosjes horen we Europese Kanaries, in het water van de rivier zijn Witte Kwikstaarten te zien en Oeverlopers. Onder de brug broeden Rots- en Huiszwaluwen. Als ik eronder door loop vanaf waar de auto staat, zie en horen we aan de overkant veel Bijeneters vliegen. Nog iets verder de rivier op lopen horen we daar opeens Grote Karekieten, zeker vier exemplaren krassen er flink op los.
Witte Kwikstaart, Kleine Plevier en Oeverloper
Wel apart om hier bij de rivier Grote Karekieten te horen, niet direct verwacht hier. Ook blijken er aan de overkant tussen de kiezelstenen een aantal Kleine Plevieren te zitten, ze broeden daar en we zien ze op het nest zitten. Ook hier Oeverlopers. Het is een prachtige natuurlijke rivierbedding. De Zwarte Wouw vliegt hier ook voorbij.
in het donker zoeken we nog naar nachtdiertjes zoals de Veenmol, Neushoornkever en de Gekko's in de lantaarn
Na het eten loop we nogmaals richting stuw en door het dorp, nog een keer een poging om die Moorse Nachtzwaluw te horen, maar helaas het blijft bij die ene avond. Wel nog een Dwergarend en vanuit het Hotel zelfs twee Hoppen die op elkaar reageren. Langs een weggetje in het dorp loopt een Veenmol en we vinden een paar Neushoornkevers en in het licht van de lantaarns zitten een paar Gekko's. En zo sluiten we wederom deze prachtige dag hier af. Morgen vertrekken we richting de bergen van Gredos.
Donderdag 20 april
Voodat we inpakken en wegrijden naar onze volgende lokatie loop ik met zonsopkomst nog even naar het stuwmeer en zie de zon fraai opkomen. De Nachtegaal geeft bij de eerste zonnestralen ook een geweldig concert vanaf een draad.
Zonsopkomst bij de stuw, luid zingende Nachtegaal en ons Hotel
De luid zingende Nachtegaal
Onderweg naar Gredos gaan we eerst langs bij het kasteel van Monfraque. Op zondag zijn we al bij de gierenrots Peñafalcon geweest die onder het kasteel ligt. Vanaf de parkeerplaats lopen we rustig omhoog naar het kasteel. Er staan hier prachtig grote oude kurkeiken. Een Wezel maakt zich uit de voeten als we erlangs lopen.
Boven bij kasteel een paar uitzichtpunten met bijbehorende verre uitzichten
Als we boven komen zit daar prachtig een Blauwe Rotslijster te zingen. Een aantal Vale Gieren kiest het luchtruim, maat nog niet echt veel. Te vroeg nog of te weinig thermiek?
Wezel, Visarend, oude Kurkeik en Blauwe Rotslijster
Een van de deelnemers ziet een Visarend langskomen, dat is wel een verrassing hier. Als we een tijdje staan komen de Vale Gieren ook eindelijk op gang en zweven ze soms recht over ons heen of vlak voor ons langs, in ieder geval dichtbij!
Vale Gier en Monniksgier
En ook de Monniksgier zweeft ertussen. Dat is toch waarvoor je hier staat. Als we terug naar de auto lopen zit er een Gekko op een boom, wat een camouflage. In een gat bij een andere boom vliegen allemaal Aziatische Hornaars, een slagje kleiner dan de Europese Hoornaar, maar volgens sommigen aardig gevaarlijk.
Grote Bremraap, Gekko, Aziatische Hornaar, Edelhert in water
We rijden door richting Plasencia en komen daarbij langs Camping Monfraque, waar we de koffie nemen. Net voorbij Villarreal de San Carlos, daar waar het bezoekerscentrum is waar we zondag ook waren, zien we een Edelhert verkoeling zoeken in een grote plas water langs de weg.
Klepperende Ooievaars en huisjes op de camping
Op de camping heb ik ooit gezeten in een van de huisjes in 2010 en weet nog goed dat er veel Blauwe Eksters zaten, dus nu ook even kijken tussen de huisjes. En net als toen vliegen er hier ook nog een aantal rond en maken we een paar mooie foto's. Aan de rand van de camping staat ook een Ooievaars paal waar net een Ooievaar aankomt en ze elkaar klepperend begroeten. Vanaf het terras waar we koffiedrinken zien we nog een groepje Bijeneters langs komen.
Blauwe Ekster
In het dorpje stoppen we in de Jerte vallei bij uitkijkpunt “Mirador sobre el río Jerte”. Hier zien we de Grote Gele Kwikstaart op de stenen in de rivier met voer in de bek. De Waterspreeuw laat het hier helaas afweten. Ook zingt hier een Zwartkop en vliegen er Rotszwaluwen over de rivier.
Brug over de Jerte rivier met Grote Gele Kwikstaart en Witte Kwikstaart beide met voer in de bek
Onderweg zien we nog een aantal Rode Wouwen, een Steenarend en een Dwergarend. Op de hoogste top daar waar we het Gredos gebied inrijden stoppen we nog even kort bij Mirador Puerto de Tornavacas. In een boom zien we een Boomklever, maar verder is het hier redelijk rustig wat vogels betreft.
Jerte vallei gezien vanaf Mirador Puerto de Tornavacas en Woelrat en Grote Gele Kwikstaart langs de river Tormes
De volgende stop is bij het plaatje El Barco de Ávila, daar kijken we even langs de rivier Tormes. Hier ook de Iberische Gele Kwikstaart en de Witte Kwikstaart langs het water. In de bosjes horen en zien we de eerste Bergfluiter. In een klein plasje zwemt een Muskusrat. En een Grauwe Vliegenvanger en Tuinfluiter in de bomen, een Witgatje langs de waterkant en een Zwarte Roodstaart op een muurtje.
Iberische Gele Kwikstaart, Oeverloper, Gekraagde Roodstaart(vrouw) en Zwarte Roodstaart(man)
Als we in ons hotel aankomen in het dorp Hoyos del Espino brengen we de spullen naar onze kamers toe en gaan lekker op het terras genieten van een biertje. Raven horen en zien we verderop langs een bosrand. Ook een Hop horen we roepen in de verte en een Iberische Groene Specht en Grote Bonte Specht laten zich ook al en toe horen. Aan het eind van de middag krijgen we zowaar de eerste regen van de vakantie.
Vrijdag 21 april
Voor het ontbijt loop ik nog even een rondje bij het hotel. Het is hier fris in de ochtend, heel wat anders dan in de Extremadura, de rijp zit op het gras. In de dennenbomen zit een Grote Bonte Specht te hakken en een eindje verderop op het gras lacht een Iberische Groene Specht. Op de hekken van de omheining van het weiland zitten twee Tapuiten en bij het kerkhof zit een Orpheusspotvogel te zingen in een boompje. En in een ander dennenbos zit een Boomkruiper en vliegen de Raven boven langs. Als ik weer bij het hotel aankom staan er nog een paar mensen van de groep buiten en dan zien we twee Kruisbekken in de toppen neerstrijken.
Vorst op het gras, langs de brug en de rivier kijken
We gaan vandaag naar het platform van Gredos toe om daar te wandelen en stoppen onderweg een paar keer. De eerste stop is een paar kilometer rijden en we stappen uit bij een bruggetje wat over de rivier de Tormes gaat, welke hier een stuk smaller is dan waar we gisteren stopten. Zwarte Mezen vliegen om ons heen en Kees wijst ons op het geluid van de Citroensijs, welke helaas slecht te zien is. We lopen een eindje langs de rivier en zien daar de Grote Gele Kwikstaart langs het water.
Mooie kleur bomen, Kruisbek, Zwarte Mees en Grote Gele Kwikstaart
Aan de overkant zingen een Grote Lijster en Zanglijster. Hier ook de Bergfluiter en Boomklever. Op het eindpunt zien we een Edelhert in een grasland staan, die snel het bos inschiet als die ons door heeft. Teruglopend komen we langs een soort terras in het groen en daar zit mooi een Kuifmees op een struik. Boven het open veld komt nog een Dwergarend voorbij. Als we doorrijden zit daar op een paaltje langs de weg een Rotsmus te zingen.
Rotsmus, prachtige vallei langs rivier en Tapuit
Halverwege de weg naar het platform slaan we nog een klein weggetje in en gaan we kijken in een prachtige andere vallei waar het riviertje Rio Barbellido doorheen loopt. Kees hoort al snel een Ortolaan roepen, maar jammer genoeg zien we die niet. Op de struikjes zitten Heggenmussen te zingen en Kneutjes, Puttertjes en een Tjiftjaf en Winterkoninkje zijn hier ook te horen en zien. Aan de overkant van de rivier hipt een Tapuit in het land en ze zitten ook op de stenen omheiningen. In de rivier zijn wederom Grote Gele Kwikstaarten te zien. Boven ons zijn zowel de Rode als de Zwarte Wouw te zien en ook de Dwergarend komt langs. Ook een Iberische Gele Kwikstaart zit op de stenen.
Heggenmus, Kneu, Zwarte Wouw en Iberische Gele Kwikstaart
Als we zijn doorgereden lopen er vlak voor de parkeerplaats al een paar Steenbokken langs de weg, imposante horens hebben de mannetjes! Als we zijn uitgestapt zien we ook de eerste Grijze Gors langs het wandelpad scharrelen. Het is vandaag overigens een stuk kouder dan we gewend zijn en we hebben kans op regen, dus pakken we ons goed in ook omdat het lekker waait over de bergkam.
Grijze Gors 2x, Monniksgier en Heggenmus
We lopen door tot op een bepaalde hoogte, daar waar de Blauwborst mogelijk te zien is. We hebben geluk we zien er eentje die af en toe even zingt en dan kort boven op een bosje gaat zitten. Het is ook nog een ondersoort, de Iberische Blauwborst, deze heeft geen ster(vlek) voorop de borst. Een groep Engelsen die we tegenkomen was zelfs speciaal voor deze soort Blauwborst gekomen en hadden hem gezien en gingen weer weg.
Een blok van deze speciale Iberische Blauwborst, omdat die zo mooi aan het baltsen was
Ook zien we meerdere Veldleeuweriken hier baltsen. Andere soorten die ook op de struikjes zitten zijn Roodborsttapuit, Winterkoning en Heggenmus. Langs de riviertjes zitten ook Grote Gele Kwikstaart en Waterpiepers. En boven ons langs zijn Vale Gieren en Raven te zien, zelfs een Monniksgier komt hier over ons heen!
Wandelen op het plateau
We zien ook meerdere volwassen Steenbokken, en als we op de terugweg zijn zelfs een hele kudde van een tiental vooral jonge mannetjes. Af en toe zijn ze aan het oefenen met hun horens en staan ze rechtop tegen elkaar, prachtig om te zien!
De imposante Steenbokken, jonge mannen continue aan het oefenen met gevechten
Na deze prachtige bergwandeling rijden we terug langs ons hotel en gaan koffiedrinken bij Parador de Gredos. Dit is ook een plek om de Citroensijs te zien. Na de koffie wandelen we een stuk het bos in en al vlak bij het hotel zijn de Citroensijzen te zien en te horen, ze zitten wel hoog in de bomen als ze opvliegen vanaf de grond, lastig te zien dus.
Boswandeling, Groenling en Europese Kanarie
Het is een gemengde groep, er zitten ook Europese Kanaries tussen. In het bos zelf maakt een Ree zich uit de voeten en is de Grote Bonte Specht te zien. Ook groepjes Groenlingen en Vinken zijn aanwezig.
Zaterdag 22 april
De dag dat we weer richting huis moeten is aangebroken. Ik loop voor het ontbijt richting het kerkhof en zie opnieuw de Tapuiten en de Grote Bonte Specht en hoor de Iberische Groen Specht weer roepen, maar net als de andere dagen lukt het me niet om die te zien. Vannacht is er ook een Bosuil gehoord door een van de deelnemers. Wat je hier wel mist in de bergen is het geluid van de Nachtegaal, die je in de Extremadura eigenlijk de hele dag door overal wel hoorde als er al een beetje water was.
De bergen liggen nog in de mist, een Tapuit bij het eerste licht en de Grote Bonte Specht
We nemen een mooie route richting Madrid, dwars door de bergen heen. Bij het riviertje in het bos bij de brug waar we gisteren ook stopten stapt de groep uit en zij lopen een stuk langs de rivier die parallel met de weg loopt waarna ik ze 2 kilometer verder weer ophaal.
Door regen overal waterstroompjes in het landschap, de rivier twee kanten op bekeken, de rots rechter foto in het midden waar de Waterspreeuw ging zitten
Daar waar ik uitstap kun je goed zien dat er veel regen is gevallen vannacht, er ontstaan zelfs beekjes in het grasland. Langs de rivier weer de Grote Gele Kwikstaart en ook de Kuif- en Zwarte Mees worden gezien. Zelf loop ik naar de rivier en dan eindelijk op de valreep zie ik er eentje op een steen zitten, een Waterspreeuw. Ik maak snel een foto en app die naar de groep. Gelukkig zijn ze niet te ver weg en zo heeft iedereen die mooi kunnen zien. De hele week hebben we daar alle riviertjes al op gecheckt en telkens niet gezien, dus is een prachtige afsluiter zo! In een boompje zit hier dan ook nog een Grijze Gors.
Waterspreeuw, Grote Gele Kwikstaart en Grijze Gors
Onderweg stoppen we nog voor de koffie en een mooi uitzicht bij Mirador del Puerto del Pico. Een Zwarte Mees laat zich mooi bekijken en als we aan de overkant van het hotel lopen zit er een Iberische Gele Kwikstaart bij een waterbak voor vee. Hier heeft Kees ook wel regelmatig Citroensijzen gezien, maar niet vandaag helaas. Wel een Roodkopklauwier in een bosje en Goudhaantjes in de dennenbomen.
Van verderaf is ook nog de sneeuw te zien op de hoogste delen van het Gredos gebergte
uitzicht bij Mirador del Puerto del Pico, boven de wolken en mountainbikers wedstrijd
Bij het restaurant zit een Boomleeuwerik op een steen te zingen. Onderweg worden we nog even opgehouden door overstekende mountainbikers die hier een wedstrijd rijden, bikkels hoor zo in de bergen.
Zwarte Mees, Iberische Gele Kwikstaart, Roodkopklauwier en Boomleeuwerik
En zo gaan we in omgekeerde volgorde van de heenweg terug naar Nederland waarbij we in San Sebastiaan weer overnachten.
Zondag 23 april
Al vroeg zitten we weer in de TGV naar Parijs, waar we even de tijd hebben om bij Gare du Nord een goede maaltijd te nuttigen, zodat we de rest van de reis met een broodje af kunnen. In de avond komen we Nederland weer binnen en nemen we bij diverse stops afscheid van elkaar. In Rotterdam is het voetballen net afgelopen en stappen grote groepen hooligans in en zingen er hard op los en hangen ook in de bagagerekken. De meesten stappen gelukkig weer uit in Utrecht en dan wordt het iets rustiger. Zelf ben ik tegen 22:15 weer thuis en verneem ik ook dat de andere deelnemers inmiddels weer thuis zijn.
En zo kunnen we denk ik wel terugkijken op een prachtige reis met dank aan Kees Woutersen als gids die de mooiste plekjes wist waardoor we in totaal op maar liefst 138 soorten uitkomen en dan nog heb je er een paar gemist. Maar goed nog eens een reden om er weer te komen 😊
De volledige Waarnemingenlijst Vogelreis Spanje -Extremadura vindt u hier in (PDF formaat) of (Excel formaat)
Wilt u ook wel eens zo'n mooie reis mee beleven, kijk dan bij Agro Natura voor informatie en opgave:
Wat een prachtig verslag van deze geweldige vogelreis.
Aan de hand van de schitterende foto's kan ik nog eens goed oefenen met het herkennen van met name roofvogels.
Wat hebben we er veel gezien. Maar niet alleen roofvogels.
Henk, hartelijk dank voor alle goede zorgen.
Een reis om nooit meer te vergeten.
Mooi (foto)verslag. Heel volledig ook, heeft veel werk gekost!
Kees
Henk,
Bedankt, een mooi verslag met mooie foto's; zal inderdaad heel wat tijd in zitten
Ik ben nu pas begonnen met het sorteren van mijn foto's, weet niet of ze net zo mooi zijn.
Groet,
Jan