Spanje - Monegros/Pyreneeën (Agro Natura) week 22 (25-05/02-06) 2024

banner00 1920

Door: reisleider Henk de Lange

Alle foto's zijn van Henk de Lange tenzij anders vermeld!

Zaterdag 25 mei

Als begeleider ga ik mee met een 9-daagse reis naar een prachtige bestemming: de Pyreneeën, om vogels te kijken. We bezoeken een paar mooie gebieden waar je in het voorjaar mooie soorten kunt aantreffen wanneer het nog niet al te warm is en ze druk bezig zijn met hun nest en/of jongen, of nog met de balts of de paarvorming bezig zijn.

Voor alle duidelijkheid, ik ben bij deze reis alleen verantwoordelijk om de deelnemers op de juiste manier te begeleiden tijdens de treinreis, zodat ze zonder veel problemen in de Pyreneeën aankomen, zo ook voor de terugreis. Agronatura kiest er bewust voor om niet van vliegtuigen gebruik te maken, en dat spreekt veel deelnemers aan, waardoor ze voor deze manier van reizen met de trein kiezen.

De begeleiding door de Pyreneeën is in handen van onze gids Kees Woutersen, die het gebied door en door kent en ook mede-auteur is van de Crossbill Guide van de Pyreneeën, dat moet dus wel goed komen!

We ontmoeten elkaar in Rotterdam, waarna we tegen 9 uur de Eurostar pakken naar Parijs. In Parijs zelf stappen we daarna in de TGV naar Hendaye, dat is op de grens met Spanje. In Hendaye pakken we dan nog een lokale trein die ons de grens over brengt naar San Sebastiaan, waar we in een hotelletje de nacht doorbrengen en de dag afsluiten met een biertje.

banner01

Aankomst in Parijs waar we even buiten het station wachten voor de TGV naar Hendaye die maar liefst 317 km/uur haalt (zie inzet), terras in San Sebastiaan

Zondag 26 mei

Als we even na 11 uur aangekomen zijn in Zaragoza staat Kees ons al op te wachten, waarna we naar de autoverhuurder lopen en de bus ophalen. Kees rijdt de hele week met zijn eigen auto mee, wat als voordeel heeft dat niet iedereen in de bus hoeft te zitten, dus wat meer ruimte per persoon waarbij dan niemand in het midden meer hoeft te zitten.

We rijden richting Huesca waar we in de buurt ons hotel hebben. Maar onderweg daarnaartoe gaan we natuurlijk al met vogels kijken beginnen! Het weer is warm het tikt nog net de 30 graden niet aan, maar het is nog wel even wennen voor ons.

Los Monegros

Als we in het steppengebied “Los Monegros” aankomen begint het pas echt. In het noordelijk deel rijden we rustig over de gravelwegen. Een eerste Grauwe Gors laat zich al horen en zien. Langs het pad af en toe en Kuifleeuwerik. Ook een Hop vliegt ons voorbij.

banner02

De prachtige velden met graan en mooie bermen en Klaproosvelden waar de Scharrelaars en Kleine Trappen voorkomen

Het gebied is prachtig, langs de randen veel kleurige bloemen en tussen de graanvelden door hele velden vol met Klaprozen. In een boom hangt een nest van een Scharrelaar, waar we er ook al een paar zien rondvliegen. Het mooiste moment is dat er twee aan het baltsen zijn, we vallen met de neus in de boter!

banner03

Scharrelaars en het gebied waar ze rondvliegen met een nestkast hangend in de boom

In de lucht een Boomvalk gezien. Er wordt maar een enkele Kalanderleeuwerik gezien nu, normaal hadden we er volgens Kees al vele tientallen moeten zien, maar door de warmte dit uur van de dag (tussen 14 en 15 uur) houden ze zich gedeisd. Ook een Kleine Trap laat zich niet horen of zien. Wel horen en zien sommigen de Wielewaal en wordt er een Kwartel gehoord door een deelnemer. Raven zitten in dezelfde bomen waar de Scharrelaar ook zijn post heeft. Een Groene Specht roept ook af en toe als we nog rondlopen.

banner04

Kuifleeuwerik, Duinpieper en Ooievaars nemen kerktoren in

Als we verder rijden komt er ook een Duinpieper voor ons zitten op een verkeersbord. Daar zitten ook Thekla’s Leeuweriken. Op een hooibaal wordt een Tapuit gezien. Roodborsttapuit en Nachtegaal worden ook waargenomen. En een groepje Bijeneters trekt al vliegend voorbij. Als roofvogels worden nog Zwarte Wouwen en een Torenvalk gezien.

banner05

Slangenarend 2x, Zwarte Wouw en Oranje Luzernevlinder (foto @Edgar de Vries)

Na deze eerste start rijden we naar een andere vallei bij Piracés waar o.a. de Zwarte Tapuit huist. Afgelopen zomer was ik hier zelf ook en zag ze toen inderdaad, samen met Blonde Tapuit en Blauwe Rotslijster. Nog voordat we hier aankomen zien we op een rots prachtig een Slangenarend zitten.

banner06

Kijken naar o.a. de Blonde Tapuit, zie pijltje 2e foto

We rijden vanaf Piracés de vallei binnen en de deelnemers in de eerste auto zien vlak voor onze stopplek een Zwarte Tapuit, maar kunnen hem niet weervinden. Wel zit er een Blonde Tapuit goed zichtbaar en vliegen Rotszwaluwen langs de helling. Bijeneters hoor je beneden vanuit de vallei, waar ook de Wielewaal zich laat horen. Ook wordt er een Provençaalse Grasmus kort gezien.

banner07

Het kunstwerk waar een fraaie Duinpieper op zit te zingen

Vanaf de stopplek rijden we een klein weggetje omhoog wat uit komt bij een kunstwerk. Daar zit dan bovenop een mooie Duinpieper. In de dennenbomen zit een Zwarte Mees.

Vanaf hier rijden we naar ons hotel en brengen onze koffers naar de kamers. Daarna is het tijd voor een drankje en onder genot van dat drankje vliegt er de hele tijd een Rode en Zwarte Wouw rond de kerktoren en voor het terras langs.

banner08

Dwergarend 4x lichte fase, en de twee langsvliegende Koereigers

Na een tijdje toch maar de camera van de kamer gehaald en net als ik terug ben komt er nog een roofvogel bij en dit maal een prachtige Dwergarend, wat een gelukje 😉.

banner09

Rode Wouw, foto 2 samen met Dwergarend en 3 jonge Ooievaars puffen op het nest op de kerktoren

Iets later komen er ook nog twee Koereigers overvliegen. De Ooievaars op de kerktoren hebben het warm en staan te puffen, er zitten drie jongen op het nest en een van de ouders staat de hele tijd op een andere hoek van de toren toe te kijken.

Maandag 27 mei

We beginnen met een ochtendwandeling om 7 uur en wandelen het dorp uit tussen de velden door achter ons hotel. Al snel zien we de eerste Europese Kanarie zingen. Ook een Orpheusspotvogel zingt er en wordt kort gezien. Verder horen of zien we Huismus, Groenling, Turkse Tortel, Nachtegaal, Zwartkop, Merel, Putter, Zwarte Kraai, Kneu, Grauwe Gors en Veldleeuwerik.

banner10

Achter hotel, Thekla’s Leeuwerik, Huiszwaluwen, zingende Zwarte Spreeuw en een van de vele zingende Europese Kanaries (foto @Edgar de Vries)

Als we bij een klein plasje komen, een kleine wateropslagplaats, horen we daar een Grote Karekiet aarzelend zingen, de vogel blijft vandaag onderin het riet zitten en is amper te zien. Een Thekla’s Leeuwerik zit op een struikje. De Huiszwaluwen zijn druk bezig hun jongen te voeren in hun nestjes onder de randen van de huizen. En de Zwarte Spreeuwen zingen fanatiek vanaf een dak.

Stuwmeer van Vadiello

Na het eten rijden we naar het stuwmeer van Vadiello. Onderweg daarnaar toe zien we enkele Bijeneters en een Grauwe Gors op de draden zitten. Een Roodkopklauwier zit in een boompje. We stoppen eerst naast een klein riviertje, daar lopen we langs de rand en hier hoor je de Nachtegalen overal boven uit. Kees hoort hier ook net als we uitstappen kort een Cirlgors, maar wordt helaas door de anderen niet gehoord. Ook zit er een Grote Bonte Specht op een boom in te hakken! Ook wordt nog een Vuurgoudhaan, Vink, Pimpelmees en Zwartkop gehoord.

banner11

Roodkopklauwier, wand waar Slechtvalk zit(inzet), Vale Gieren bovenop die wand en daarboven vliegt een Alpengierzwaluw(inzet) em Baardgrasmus

Een stuk verderop stoppen we langs de weg en onder ons zien we een mooie helling met veel bosjes. Ik hoor al snel een Baardgrasmus en zie die wegvliegen. Aan de overkant van deze kloof zie je mooi Vale Gieren zitten. Ik loop een stukje verder en zie daar weer die Baardgrasmus, nu komt die mooi vrij in zicht. Een Bergfluiter, Nachtegaal en Koekoek zijn er ook te horen.

De Vale Gieren gaan op een gegeven moment de lucht in en een aantal zweeft na wat hoogte te hebben gewonnen weg, terwijl anderen weer gaan zitten. Daarboven vliegt een Alpengierzwaluw. Kees weet op de wand zelfs een Slechtvalk op te sporen met zijn telescoop, ver weg en door het warme weer scherp van hem gezien! Overigens heeft hij deze soort hier nooit eerder gezien.

Stuwmeer van Vadiello

banner12

Het stuwmeer van Vadiello met zijn steile wanden waar de Gieren op zitten en rondvliegen

Als we bij het stuwmeer van Vadiello zijn aangekomen kijken we eerst bij een kleine grot. Bij de auto horen we al Bergfluiter, Roodborst en Vuurgoudhaan. Daarna wandelen we naar de stuwwand toe, waar 10-tallen Huiszwaluwen hun nest aan hebben gemetseld. Ook zijn hier Rotszwaluwen te zien. Op de bomen is een Eekhoorn te zien de met dennenappels in de weer is.

banner13

Roszwaluw, bloeiende Langbladig of Pyrenese Steenbreek, Akkerwinde en Stengelloze Silene

Het is overigens wel iets mistig vandaag en de rotspunten zijn daarom slecht te zien. Dat is ook de reden dat er minder Gieren actief zijn. Normaal is dit een goede plek voor de Lammergieren. Als af en toe de zon er een beetje bij komt zien we ook Vale Gieren tevoorschijn komen. Naast een paar Vale Gieren zit ook een Aasgier. Later komen er uit een kloof nog eens drie Aasgieren even tevoorschijn om vervolgens weer de kloof in terug te vliegen. Een Raaf zit op een rotsblok. Ook verschillende mooie bergplanten komen tot bloei!

banner14

Eekhoorn, berggeit, stuwmeer en Aasgier aan de overkant van het stuwmeer

We rijden een stukje terug en gaan ons broodje eten bij een picknickplek. Daar komt de Wielewaal voorbij en een Grote Bonte Specht. Ook Roodborst en Bergfluiter laten zich horen. Op een gegeven moment komen er als we bij de auto staan veel Gieren de lucht in, veel Vale Gieren, maar daartussen ook twee Lammergieren en Aasgieren.

banner15

Een Belletje met 3 soorten Gieren, Aasgier, Roodkopklauwier en Lammergier 

Na dit mooie Gieren moment rijden we verder en komen langs een verlaten dorpje. Onderweg op het draad zit een Roodkopklauwier. En over ons heen in het verlaten dorp komt een Slangenarend voorbij. Ook horen we hier Zomertortels zachtjes koeren.

banner16

Het verlaten dorpje

Salto de Roldán

Boven bij Salto de Roldán aangekomen lopen de deelnemers een stukje langs een steile wand, die honderden meters hoog is. Erg indrukwekkend!

banner17

Salto de Roldán van verder weg en dichtbij

Het prachtige van deze plek is dat je de Vale Gieren van boven kunt bekijken, of ze vliegen op ooghoogte. Zelf blijf ik in de buurt van de auto omdat er een aantal telescopen in ligt. Om me heen zijn Grauwe Klauwier, Roodborsttapuit te zien. Verschillende Alpenkraaien vliegen voorbij.

banner18

De Vale gieren die vlak voor je langs komen!

Als ik rustig op een steen zit komt de een na de andere Vale gier langs vliegen. Op een gegeven moment roept een andere deelnemer om een foto te maken van die vogel met die lange staart, ik zie hem in eerste instantie niet omdat er een bosje voor zit, maar dan wel en kan nog net een foto maken, nou meer bewijsplaatje dan, het blijken twee Lammergieren te zijn. En zo rijden we weer terug naar beneden naar ons hotel voor een borrel en het eten.

Dinsdag 28 mei

Deze ochtend beginnen we vroeg en gaan om 6 uur weg en op zoek naar de Steppevogels in het noordelijk deel van het gebied “Los Monegros”. Dit extra uitstapje is voor de liefhebbers en vroege vogels en voeg ik zelf toe aan het bestaande programma.

banner19

De prachtige zonsopkomst

Tegen 6:30 rijden we het gebied binnen en zien 2 Rode Patrijzen langs het pad lopen. Een Hop vliegt in de buurt van een boerderij. En een Torenvalk zit in een boom te kijken. Even later komt de zon op en is een prachtig gezicht! Nog steeds niet helemaal licht 6:40 zien we de eerste Scharrelaar al zitten. En weer een paar boompjes verder 6:43 zit er een Slechtvalk. Ook meerdere Grauwe Gorzen op de boompjes en takken langs het pad.

banner20

Rode Patrijzen langs het pad, op de helling en een in de boom samen met een Grauwe Gors

Er zijn veel Kleine Trappen te horen waar je ook loopt zeker meer dan 10 roepende vogels. Maar ik krijg ze niet te zien. Wat ik wel zie zijn twee prachtige Wielewalen op een kale tak, als ik de foto maak vliegt er helaas net eentje weg. Ik haal de auto even op en loop iets door naar een Scharrelaar op een boomtak, toch heeft die me eerder in de gaten hoewel ik me zo klein mogelijk maak en door een sloot sluip, ze zijn niet gek die vogels 😉. Verderop zitten twee Raven.

banner21

Eén van de Wielewalen op een kale tak, Slechtvalk, balsende Kalanderleeuweriken en een Scharrelaar in het mooie eerste licht

Ik rij een stukje verder daar waar de andere twee deelnemers lopen bij een mooi veld met veel Klaprozen. Als ik daar aankom vertelt er een dat hij net twee Kleine Trappen prachtig heeft gezien toen ze opvlogen en verder weg vlogen. Boven dat veld vliegen en baltsen de Kalanderleeuweriken af en aan. We wachten daar nog een tijdje maar helaas een Kleine Trap vliegt niet meer op, terwijl er genoeg in het gras lopen zo te horen.

Een groepje Zwarte Spreeuwen vliegt voorbij. We stappen in en rijden een klein stukje verder. Daar zien we een Rode Patrijs boven in het gras staan en een eindje verder eentje in een boom zitten. We hebben verder ook nog Veldleeuwerik en Kortteenleeuwerik gehoord, maar niet gezien. Ook de Rotsmus wordt gehoord en de Koekoek niet te vergeten.

En met deze mooie start van de ochtend spoeden we ons naar het ontbijt, want zin in koffie hebben we inmiddels wel! Achter ons hotel zijn door andere deelnemers ook weer de nodige mooie vogels gezien!

banner22

Vogels gezien achter ons hotel: Nachtegaal, Orpheusspotvogel verstopt zich en de Grote Karekiet 2x, alle vier foto's @Edgar de Vries

Mirador van Riglos

Als we net willen instappen in de auto bij het hotel komt er naast een Rode Wouw ook mooi een Dwergarend langs cirkelen.

Wij rijden richting Mirador van Riglos, waar we de hoogte in gaan en doorrijden tot aan Mirador de los Buitres. Tijdens de autorit ernaar toe zien we een Roodkopklauwier. Onderweg stoppen we een paar keer als we omhoog rijden. Tijdens de eerste stop kunnen we Boomleeuwerik, Westelijke Orpheusgrasmus, Nachtegaal, Zwartkop, Grauwe Gors en Europese Kanarie noteren.

Ermita de San Miguel

Bij stop twee bij “Ermita de San Miguel” een kasteelruïne, waar ook nog een deel van een kapelletje staat lopen we een tijdje rond. Uit de eerste auto wordt net voordat we uitstappen een Provençaalse Grasmus gezien. Bij het kapelletje zitten een paar Rotsmussen en op een bosje rinkelt een Grauwe Gors.

banner25

De kasteelruïne “Ermita de San Miguel”

Als we richting de kasteelruïne lopen zien we al meteen onder ons een Blauwe Rotslijster heen en weer vliegen. Hij gaat na een paar minuten mooi op een rots zitten zingen, prachtig! Naast de Blauwe heb je hier ook kans op de Rode Rotslijster, een mooie rots boven de auto zou een erg goede zangpost kunnen zijn, maar helaas tijdens ons verblijf komt die er niet zitten zingen 😉

banner23

Zwarte Wouw, Grauwe Gors, Raaf, Blauwe Rotslijster, Rotsmus, Grijze Gors (foto @Kees Woutersen), Grauwe Klauwier (foto @Edgar de Vries) en Roodborsttapuit (vrouw)

Wel is er een Grauwe Klauwier te horen die even later te zien is op de struikjes. Ook een Roodborsttapuit laat zich daarop bewonderen. Ook een aantal Rotsmussen zijn op de kasteelruïne zelf aanwezig en de ouders zijn druk bezig met het voeren van de jongen. Door andere deelnemers wordt er ook een Grijze Gors gezien, en de meesten zien ook de Blauwe Rotslijster. Alpenkraaien vliegen voorbij evenals Vale Gieren en een Zwarte Wouw.

banner24

Tussen de Miradors door zien we in de verte het hooggebergte waar we over een paar dagen heen gaan

Mirador de los Buitres

We rijden door naar Mirador de los Buitres waar ze vanuit de eerste auto geluk hebben en een Rode Rotslijster(vrouw) op een paaltje naast het pad zien zitten, die daarna wegvliegt. Ook een Duinpieper wordt onderweg gezien. Bij de Mirador aangekomen staat daar de Guardia Civil ons welkom te heten 😉.

banner27

Duinpieper, Rode Rotslijster(vrouw)(beide foto's @Edgar de Vries) en parkeerplaats van Mirador de los Buitres

Vanaf deze plek heb je uitzicht op een kolonie Vale Gieren, Kees zet de telescoop op een ouder met jong. De meeste Gieren zijn op dit moment weg overigens(eten halen?). Als we ons broodje opeten zien we nu nog eens een Rode Rotslijster(vrouw) voor ons langs vliegen die verderop even op een struikje gaat zitten.

banner28

Stenen kijkhut op de gierenrots met doorkijkje, aan de rand van de vallei en Rode Rotslijster(man) (foto @Edgar de Vries)

Ook wordt er een Alphengierzwaluw gehoord en vliegen Vale Gieren op ooghoogte voor ons langs, een indrukwekkend gezicht! Er wordt ook nog weer een Blauwe Rotslijster gezien evenals een mooie Lammergier. Op een paaltje zit een Thekla’s Leeuwerik met voer in zijn bek voor de jongen. Deze rit de berg op tot dit punt is een geweldige route, mooi uitzicht en een aantal leuke soorten onderweg naar de top!

banner29

Mooie Rotsformatie, Rode Wouw, Vale Gier en Thekla’s Leeuwerik

Voor ons vliegt ook een Rode Wouw voorbij afgewisseld door Vale Gieren. Hier in de bergen kom je ook als vlinderliefhebber wel aan je trekken. Verschillende soorten zijn hier te zien in het voorjaar.

banner26

Spaans Klein Tijmblauwtje, Groot Geaderd Witje, Adonisblauwtje en Icarusblauwtje alle vier foto's @Edgar de Vries

Op weg naar beneden hoor ik aan de voet van de berg nog een Orpheusgrasmus en de andere auto die dit keer achter ons reed waarbij enige minuten tussen zat, hadden alweer een Rode Rotslijster, dit keer een mannetje op een paaltje, en een Lammergier die langs vloog.

Vanaf de berg rijden we terug naar het kasteel van Loarre, waar we onderweg langs een plasje rijden. Op de plas zitten Wilde Eenden en Futen en vliegt er een paartje Bruine Kiekendief rond. Ook Europese Kanarie, Koekoek, Kneu, Grauwe Gors en Huiszwaluw nemen we hier waar.

Kasteel van Loarre

Bij het kasteel van Loarre aangekomen kopen we kaartjes en lopen richting het kasteel, daar zit prachtig een Orpheusspotvogel te zingen dat het een lieve lust is.

banner30

Orpheusspotvogel, in de boom waar we naar kijken! (foto@ Kees Woutersen), kasteel van Loarre

Ook zien we een groep Nonnetjes 😉. Bij het kasteel zelf broeden naast de Huismussen ook Rotsmussen. Een Witte Kwikstaart zit op een brede muur en een Zwarte Roodstaart vliegt op.

banner31

Nonnetjes 😉, (2e foto@ Kees Woutersen), Rotszwaluw broed in kasteel en Witte Kwikstaart op de kasteelmuur

En aan de buitenkant van het kasteel zitten twee Alpenkraaien die in een van de torens broedt. In het kasteel zelf zien we een Rotszwaluw op zijn nest zitten. Ook wordt er door sommigen buitenom een Blauwe Rotslijster gezien met voer in de bek, ook deze broedt hier. Terug bij de parkeerplaats zien we hoger op een rotspunt nog eens een Blauwe Rotslijster zingen.

banner32

Zwarte Roodstaart, Alpenkraai 2x en Blauwe Rotslijster (foto @Edgar de Vries)

banner33

Nest Ooievaars op de hoek van kerktoren met drie jongen, midden oudervogel landt, en rechts oefent een van de jongen

Als we teruggekeerd zijn bij ons hotel en met een biertje bij ons hotel zitten op het terras, vliegt er de hele tijd een Rode Wouw prachtig rond, zo af en toe draaiend om de kerktoren. Daar zitten de Ooievaar op het nest met drie puffende jongen.

banner34

De Rode Wouw vliegt langdurig rond de kerktoren met Ooievaars

Na het eten lopen we met en paar deelnemers nog een rondje door het dorp als de avond in valt. We doen een poging om een Dwergooruiltje te horen, maar dat lukt helaas niet.

banner35

Avondwandeling (foto @Edgar de Vries), kever, Bidsprinkhaan en Gekko.

Wel zien we een tiental Gekko’s op de warme muren zitten, van groot tot klein, plakken ze aan de muur. Op de grond zit een Bidsprinkhaan en loopt een kever uit de soortgroep: Zwartlijven (Blaps).

Woensdag 29 mei

De ochtend beginnen we nog een keer om 6 uur weg naar hetzelfde gebied als gisteren, ook als extra tripje. Als eerste zit er een Veldleeuwerik te zingen. Op een bosje zit een Bruine Kiekendief en een Rode Patrijs op een stenen muurtje, ook zien we al een aantal Kalanderleeuweriken rondvliegen boven het land. Een Boerenzwaluw haast zich voorbij. Ik zet de drie deelnemers die vandaag mee zijn af langs het pad waar we gisteren al meerdere Kleine Trappen hoorden en rij zelf een stukje door waar ik de auto neer zet. De eerste Scharrelaars vliegen ook al rond al is het nog wel op enige afstand.

banner36

De omgeving waar o.a. de Kleine Trappen zich thuis voelen, ook in de weelderige klaproosvelden hoor je ze roepen

Als ik uit de auto stap hoor ik al van meerdere kanten Kwartels roepen, gisteren niets gehoord en nu overal, wel apart. Als de deelnemers bij de auto aankomen hebben ze ook al de nodige Kleine Trappen gehoord, maar het gewas staat al wat hoger zodat ze niet makkelijk zichtbaar zijn. We moeten geduld hebben dat ze even omhoog komen en een stukje vliegen en weer invallen. Wielewalen zijn ook te horen vlakbij.

banner37

Rode Patrijs (foto @Edgar de Vries), 2 x Kleine Trap opvliegend en een baltsende Kalanderleeuwerik

Boven het veld met Klaprozen zijn prachtig baltsende Kalanderleeuweriken te zien de hele tijd. Langs het pad op de grond zitten Kuifleeuweriken en op de paaltjes Thekla’s Leeuweriken. En als we lang genoeg wachten hebben we mazzel er vliegt een Kleine Trap op en het lukt me zowaar om er snel een paar foto’s van te maken. Drie van ons zien hem, de andere was achter de Wielewalen aan. Wel wordt door die deelnemer een Boomvalk gezien.

banner38

Verschillende Scharrelaars ( 2e foto @Edgar de Vries)

Als we terugrijden zit een Scharrelaar op zijn favoriete boom, daar heb ik er afgelopen dagen al vaker een in zien zitten, maar kon lopend maar moeilijk dichtbij komen, de vogels zijn erg schuw. Nu vanuit de auto blijft hij zitten als we voorzichtig het pad afrijden en de kleuren zo in het vroege licht zijn prachtig! We moeten nu doorrijden, maar helaas wordt dat ons onmogelijk gemaakt in een van de laatste bomen zit weer een Scharrelaar en is het weer even genieten. En zo komen we slechts een paar minuten later voor ons ontbijt 😉.

Vallei van Tena

We pakken na het ontbijt de auto in en vertrekken naar onze tweede overnachtingsplek in de buurt van Torla. Onderweg maken we een fraaie wandeling in de vallei van Tena naar een gletsjermeer met mooie alpenweiden. Vlak voordat we de laatste bergweg omhoog draaien vliegt er een Lammergier vlak voor de auto langs, maar helaas vrij snel uit zicht.

banner39

De bergen waar we naar toe lopen naar een prachtig gletsjermeer langs een stroompje die daar vandaan komt

De wandeling gaat gestaag omhoog door het bos met hier en daar open plekken. We horen er Zanglijster en Grote Lijster. Een Bergfluiter laat zich even mooi zien maar het lukt me niet die op de foto te krijgen. Ook een paartje Goudvink is te zien. Verder Zwarte Mees, Goudhaan, Vuurgoudhaan, Europese Kanarie, Tuinfluiter, Vink, Merel, Zwartkop, Winterkoning, Roodborst en Heggenmus. Langs rivier in het begin wordt door een deelnemer nog een Grote Gele Kwikstaart gezien. Tussen de rotsen zijn veel Muurhagedissen te zien.

banner40

vlak voor en bij het gletsjermeer, onderweg zoeken we o.a. naar een salamander in het riviertje

banner42

Muurhagedis, dikkopje van Bruine Kikker, Gewone Pad en Riviergrondel (foto 2 en 3 @Kees Woutersen) 

In de vallei aangekomen bij het gletsjermeer zitten er in de plasjes dikkopjes van verschillende soorten padden of kikkers. Kees ziet nog een Vroedmeesterpad. Ook zitten er kleine visjes, Riviergrondels in het water. We spreken een tijd af hoe laat we terug lopen en zo gaat ieder zijn eigen gang. Een paar lopen er naar de sneeuw toe en zien daar o.a. Heggenmus.

banner41

Goudvink(vrouw), en twee Rode Wouwen en Tapuit(man)

Een groep van een stuk of 15 Alpenkraaien vliegt hoog langs de hellingen. Hier en daar op een steen zit een Tapuit te zingen, de Tapuiten zijn hier een stuk witter. En Alpenmarmotten roepen soms. Als ik naar de afgesproken plek terug loop vliegen er twee Rode Wouwen prachtig boven het meer die iedereen goed heeft kunnen zien, soms soort van baltsgedrag onderling!

Grens Frankrijk

We rijden daarna door naar de grens met Frankrijk langs Formigal en kijken daar vooral even naar de plantjes. Daar bloeit een Pyreneese Kievitsbloem, een Pyreneeën-endeem, in een klein plasje vindt Kees nog een Pyreneeën-endeem een paar Beeksalamanders.

banner43

Grens Frankrijk waar o.a. de Pyreneese Kievitsbloem bloeit en een Raaf

Wat vogels is het hier op de grens rustig, er vliegt een Raaf rond en er zit een Zwarte Roodstaart op het draad en Vale Gieren en een Lammergier hoog boven de bergen.

banner44

Verschiilende alpenbloemen, zoals: Vlierorchis, Androsace villosa en Veronica fruticans en een Beeksalamander (foto 1 en 2 @Edgar de Vries) 

We rijden door naar ons hotel met nog twee stops, eentje bij een bron waar we water tappen, en een andere man heeft achter in zijn auto minstens 10, tien liter flessen achterin staan. Bij een volgende stop hopen we op een Slangenarend die hier broedt, helaas niet te zien, wel twee vermoedelijke nesten van deze soort in de hoogspanningsmasten. In het hotel nemen we onze kamers in gebruik en genieten daarna maar even van een biertje voordat we aan de maaltijd gaan.

Donderdag 30 mei

Voor het ontbijt kijk en luister ik even achter ons hotel dit keer en loop een stukje omhoog, daar o.a. Huiszwaluw, Gierzwaluw, Huismus, Bergfluiter, Europese Kanarie, Zwarte Kraai, Boerenzwaluw, Roodborst, Merel, Boomleeuwerik en Tuinfluiter.

Valle de Bujaruelo

In de ochtend beginnen we met een mooie wandeling in “Valle de Bujaruelo”. Eerst lopen we langs de rivier “Rio Ara” door een bos en over hellingen totdat we in de vallei aan komen, zo’n 4 km. De vallei doorlopen is nog zo’n 1.6 km, wat enkele deelnemers doen.

banner45

Eerst even de koeien in het dorp passeren, dan onderweg naar Ordesa langs de rivier Rio Ara via Valle de Bujaruelo voor een wandeling

Onderweg ernaar toe stoppen bij een brug over de rivier, hier vliegt een Waterspreeuw weg en wordt er een jong onder een paar stenen gezien, die daar redelijk in het donker verstopt blijft zitten. Ook een Grote Gele Kwikstaart wordt bij de rivier gezien.
In het bos horen we Grote Lijster en Zanglijster. Ook Goudhaan, Vuurgoedhaan, Heggenmus, Winterkoning, Koekoek, Alpenkraai, Vink, Merel, Tuinfluiter, Zwartkop, Roodborst, Zwarte Mees, Kuifmees, Bergfluiter en Goudvink.

banner46

Stenen brug bij begin wandeling, enkele soorten die je zou kunnen zien en een Heggenmus, (foto 1 en 3 @Edgar de Vries) 

In het begin van de vallei worden Citroensijzen gezien en op het riviertje vliegt een Waterspreeuw. In de vallei zelf meerdere Alpenmarmotten, sommigen roepend. Grauwe Klauwier op de struiken en een Raaf op het verste punt. We speuren de bosjes goed af op Ortolanen, helaas zien of horen we ze niet.

banner49

De Alpenmarmotten

Wel vliegen er twee Waterpiepers op uit het veld en een paar Geelgorzen horen en zien we wel. De omgeving is prachtig en er staan ook wat orchideeën in de vallei. Vanaf de hellingen voor je wel een Rode Rotslijster zingen.

banner48

De vallei en de rivier die er door loopt, blijven hopen op de Citroensijs 😊 

Terugrijdend stoppen we nog even bij de Waterspreeuw, nu is het jong gelukkig veel beter te zien en zit die af en toe even niet onder de steen 😊.

banner47

De jonge Waterspreeuw schuilt onder de steen, (3e foto @Edgar de Vries), Geelgorzen 

We rijden nu naar de parkeerplaats van de Ordesa vallei toe. Midden op de weg vlak voor de parkeerplaats staat een Gems midden op de weg, die likt zout van het wegdek, er komt ook nog een tweede bij zelfs. Van de auto's die passeren zijn ze niet echt onder de indruk, maar na een tijdje verdwijnen ze toch weer het bos in.

banner50

Gemsen op de weg, Vink en Gaai

Vanaf de parkeerplaats lopen we een klein stukje de vallei in en zien we o.a. Zwarte Mees en als we op de brug staan van de rivier om langs de andere kant terug te lopen komt er een weer Waterspreeuw aanvliegen, die een paar meter voor ons draait, en vervolgens terug vliegt waar die vandaan komt. Verder nog wat andere vogels die we ook in het andere bos hebben gehad vanmorgen. Bij het restaurant hangt een Gaai rond.

banner51

Korte wandeling vanaf de parkeerplaats van de Ordesa vallei door het bos

We hebben zo een mooie indruk gekregen van de prachtige vallei met hoge wanden waar we morgen met de 4x4 aan de bovenkant gaan kijken. Daarna gaan we terug naar ons hotel en trakteert een van de deelnemers op een biertje omdat hij vandaag jarig is.

Vrijdag 31 mei

Voor het ontbijt loop ik een kort stukje aan de overkant van de weg tot aan een riviertje. Daar hoor en zie ik o.a. Zanglijster, Iberische Groene Specht, Huismus, Merel, Zwarte Roodstaart, Europese Kanarie(op het dak), Zwartkop, Huiszwaluw, Pimpel-, Staart- en Koolmees, Vink, Roodborst, Raaf, Witte Kwikstaart, Winterkoning en Buizerd.

banner52

Europese Kanarie, Zwarte Roodstaart(vrouw), Reebok en even wachten tot de koeien door de straat zijn gelopen

En bij het riviertje in het dal prachtig een paartje Goudvink tussen de takjes en is hier ook nog een Tuinfluiter en een Wielewaal te horen. En ik zie de enige Ree van deze week. De app registreert nog een Glanskop, maar die hoor of zie ik zelf niet, dus telt niet! Een andere deelnemer heeft nog mooi een paar Raven op de foto gezet.

Miradores de Ordesa

Vandaag hebben we een van de hoogtepunten dan deze reis op het programma staan, een rit met 4x4 busjes naar een hoogte van 2100 meter. Waarbij we onder ons de adembenemende Canyon van Ordesa zien liggen en torent boven ons de hoogste top van de Pyreneeën, de besneeuwde toppen van de Monte Perdido uit.

banner53

Raven (foto @Edgar de Vries), expositie samengesteld door Kees Woutersen in het bezoekerscentrum in Torla

Voor de rit bezoeken we nog het bezoekerscentrum van Ordesa en Monte Perdido Nationaal Park waar een van de laatste Pyreneese Steenbokken is opgezet, de laatste dode Pyreneese Steenbok werd in Januari 2000 gevonden. Kees heeft er voor dit museum een interessante expositie over gemaakt en heeft er ook een boek over geschreven. http://www.bucardo.es 44 pagina’s.

http://www.bucardo.es/imagenes/El%20Bucardo%20de%20los%20Pirineos.pdf

Maar onderweg naar de “Miradores de Ordesa” stoppen we een paar keer bij prachtige uitzichtpunten. Zo zien we bij de tweede stop een Kuifmees en Citroensijs en op de helling staat een Gems te grazen. Onderweg ook meerdere Tapuiten, een Grote Lijster, Grauwe Klauwier, Roodborsttapuit, Heggenmus en een Rode Wouw.

banner54

Citroensijs wordt gehoord, laatste twee foto's de vallei links en rechts vanaf het uitzichtpunt te zien

Bij stop drie, zie ik ook een Citroensijs wegvliegen. Ook een paartje Goudvink zie ik. Een afwijkend mooi bloemetje in de alpenwei, het is een Kochs Gentiaan ook wel Stengelloze Gentiaan genoemd.

banner57

Gems, Vale Gier, Stengeloze Gentiaan en Tapuit

Bij de laatste stop waarbij we 1000 meter moeten lopen naar het prachtigste uitzicht zien we Tapuiten en zingt er een Veldleeuwerik. Kort voor de top ziet een van de deelnemers kort een Lammergier, maar verdwijnt daarna in de Canyon. Een Raaf wordt door Alpenkraaien belaagt. Vanaf de top Vale- en Aasgier te zien. Ook Alpenkauwen nemen we waar. Aan de overkant heeft een van de chauffeurs zijn telescoop gericht op een paar Gemzen aan de overkant van de vallei.

banner55

Prachtig uitzicht bij "Mirador de Punta Cuta" het verste punt met uitzicht over de Canyon van Ordesa en de besneeuwde toppen van de Monte Perdido

Een indrukwekkend uitzicht heb je hier op dit punt echt geweldig! Rotszwaluwen hebben hier hun nesten langs de hoge wanden. Als we terug lopen vliegen er een paar Vale Gieren voor onze neus langs. En tijdens het terug ritje zien we nog een Rode Rotslijster zitten een paar meter van het pad af, maar de chauffeur dendert door 😊.

banner56

Eén van de Vale Gieren die vlak voor ons langs zweven

Nadat de busjes ons weer afgeleverd hebben bij de parkeerplaats moeten we eerst even bijkomen van het ritje en de indrukken daar boven en gebruiken we hier onze meegebrachte lunch. Tijdens de lunch komt er een Zwarte Wouw over en zit er o.a. een paartje Goudvink in de struikjes.

banner58

Alpenkauw(foto @Kees Woutersen), Tapuit, Alpenmarmot (foto 2 en 3 @Edgar de Vries) en Zwarte Wouw

Daarna rijden we nog door naar de vallei van Vio en bij het dorpje Fanlo kijken we even rond. Volgens Kees Woutersen het zwaarst gesubsidieerde dorp met Europees geld van Spanje. Een Grauwe Klauwier zit op het draad. Daarnaast ook als leuke soorten Vink, Zwartkop, Zwarte Mees, Tjiftjaf, Roodborst, Kneu, en Westelijke Orpheusgrasmus. Een Vale Gier komt laag over vliegen. Een andere deelnemer heeft in het bos nog een Boomkruiper gezien.

banner59

Boomkruiper, Zwarte Mees (foto 1 en 2 @Edgar de Vries) en 2 x de prachtige Citroensijs

En net als we richting de auto lopen ziet een andere deelnemers een vogeltje over zich heen komen, hij denkt eerst aan de Kneu die hij dan hoort. Maar als een geschenk uit de hemel valt er een Citroensijs uit de lucht en gaat pontificaal rustig op een zandpad zitten foerageren! Zo mooi hebben we deze nog nooit kunnen bekijken, alle andere keren vaak hoog in de boomtoppen of wegvliegend, maar dit is geweldig!

banner60

Het dorp Fanlo, Grauwe Klauwier, Cascada de Sorrosal, de geiten maken wandeling door dorp

En met deze prachtige soort rijden we terug en drinken nog iets bij Broto aan de rivier. Hier wordt wildwaterkajak gevaren zo te zien aan een aantal kajaks wat er ligt. We lopen nog even door naar een waterval(Cascada de Sorrosal) volgens Kees 100 meter verderop, wat uiteindelijk 400 meter is 😉, maar de moeite waard. Een Herder loodst zijn geiten het dorp in naar grazige weiden.

Zaterdag 01 Juni

Voor het ontbijt loop ik nog even naar de overkant van ons hotel om te kijken of ik nu door kan lopen totdat ik weer bij de weg uitkom. Er vliegt een Rode Wouw die een tijdje in de boom gaat zitten. Tijdens deze wandeling waarbij ik tot drie keer toe een riviertje over steek is er erg veel zang en het nodige te zien. Zo hoor en of zie ik: Merel, Zwartkop, Tuinfluiter, Vink, Kool- en Pimpelmees, Zanglijster, Europese Kanarie, Winterkoning, Zwarte Kraai, Raaf en de Iberische Groene Specht hoor ik meerdere malen roepen, helaas wel steeds verder weg.

De weg bereik ik trouwens niet, bij een splitsing kies ik een smal pad tussen twee muurtjes uit wat in het laatste stuk ook nog dienst doet als riviertje. Langs dit pad kom ik nog een alarmerend mannetje Roodborsttapuit tegen. Uiteindelijk kom ik weer net op tijd in de buurt bij het hotel uit.

banner61

Rode Wouw, Roodborsttapuit(man), parkeerplaats voor een paar leuke soorten!(foto @Kees Woutersen) en Slangenarend

Na het ontbijt gaan we op weg naar Zaragoza om daar aan het eind van de middag de trein te pakken om in Irun te overnachten. Onderweg stoppen we nog even bij een parkeerplaats met fraai uitzicht.

Als we uitstappen horen we al een Veldleeuwerik, maar ook iets lijster achtigs, en al snel ziet een van de deelnemers “de uitvoerder” van deze fraaie zang, het is een mannetje Rode Rotslijster die er fanatiek op een boompje zit te zingen!

banner62

Duinpieper, Grijze Gors, Rode Rotslijster en Bijeneter

Maar als ik wat verder de parkeerplaats op loop langs de rand met een redelijk steile helling met allerlei leuk bosjes, hoor ik ook een Baardgrasmus, Grijze Gors, Koekoek, Europese Kanarie, Kneu, Vink, Bergfluiter, Tuinfluiter, Zwartkop en Vuurgoudhaan.
Als ik op de hoek van de parkeerplaats sta komt er in een keer op een paar meter afstand een Duinpieper mooi naast me zitten op een hek. De andere deelnemers zijn nog steeds de schoonheid van de Rode Rotslijster aan het bewonderen.

Bij de groep aangekomen bekijk ik ook nog even deze prachtige vogel door de telescoop. Omdat ik de Grijze Gors al hoorde loop ik nog eens langs de rand en halverwege komt er dan in een keer de Grijze Gors aanvliegen en gaat een tijdje op de parkeerplaats zitten, waardoor iedereen deze vogel nu ook goed kunnen zien. Een andere deelnemer heeft de Baardgrasmus ook nog op een struikje zien zitten.

Verder weg in de lucht cirkelt een tiental Vale Gieren omhoog, maar daartussen zit ook een Slangenarend. Als ze allemaal genoeg hoogte hebben bereikt glijden ze achter elkaar dezelfde richting op uit zicht.

Embalse de Valdabra

We rijden door naar een stuwmeer: Embalse de Valdabra. Daar waar we stoppen zit een Thekla’s Leeuwerik op een stenen schuurtje en vliegen er enkele Bijeneters rond. Verder zit er bij de auto Huismus, Groenling, Europese Kanarie, Grauwe Gors en Kneu. Een Slangenarend zeilt langs ons heen.

banner63

Embalse de Valdabra

We lopen langs een kant van het water waarbij de randen van het meer er natuurlijk uit zien met veel riet. Een Nachtegaal alarmeert in het eerste boompje wat we voorbij lopen. Ook horen we een Kleine Karekiet en een Cetti’s Zanger uit het riet. In de bosjes en de lagere begroeiing zitten ook Graszanger, Putter, Zwartkop en Vink.

banner64

Grote Zilverreiger, Dwergarend, Grauwe Gors (foto 2 en 3 @Edgar de Vries) en Aasgier 

Aan de overkant van het meer vliegt een Zwarte Stern voorbij en zitten vier Grote Zilverreigers langs de kant. Op het water zijn alleen Wilde Eenden en een Fuut te zien. De Purperreiger die hier volgens Kees broedt met zeker twee paartjes laat zich niet zien. Wel vliegen er twee Blauwe Reigers. Zelf loop ik nog ietsje verder door dan de anderen en hoor daar nog een Grote Karekiet, Kuifleeuwerik en Gele Kwikstaart.

Over mij heen komt nog een Aasgier voorbij vliegen. Ook een tweede Cetti’s Zanger is er te horen. Andere deelnemers zien ook een Dwergarend overvliegen. De andere kant oplopend vanaf de auto zit ook nog een Geelgors en Europese Kanarie en koert er een Turkse Tortel, el een vreemde plek hier op de vlakte, ze zitten toch meestal bij enige bewoning in de buurt. Op de hoogspanningsmasten zitten Bijeneters en Zwarte Spreeuwen.

banner65

De paring van de Bijeneters vlak voor onze neus

Het is tijd geworden om door te rijden naar Zaragoza. Onderweg stoppen we nog een keer heel kort als we langs de weg op een paar meter afstand in een keer een tiental Bijeneters zien. Op deze doorgaans rechte stille wegen zitten deze vogels nou net in een bocht. Iets na de bocht stop ik even, de Bijeneters zijn ondertussen iets verder weg gaan zitten, maar niet minder mooi te zien. En zo voltrekt zich voor onze ogen een paring van de Bijeneters, nou dat zien we ook niet iedere dag 😊, en met deze prachtige voorstelling eindigen we op een mooie manier de week van vogels kijken.

In Zaragoza leveren we de auto in en nemen we afscheid van Kees, die weer naar huis rijdt in Huesca. Kees wordt bedankt door de deelnemers voor de mooie en afwisselende reis die we deze week gemaakt hebben, waarbij we veel mooie plekken en prachtige soorten hebben gezien. Tijdens het koffiedrinken zitten we tussen allemaal AC/DC fans, het blijkt dat er vandaag een concert is in Seville, en hier begint het indrinken al! Via Pamplona nemen we een taxi busje naar Irun, en de taxichauffeur brengt ons er in een uurtje onder het genot van zijn “rock” playlist, als we laten blijken dat we sommige nummers wel leuk vinden heeft die er zichtbaar meer zin in en brengt hij ons bij het hotel in Irun.

Zondag 02 Juni

Vandaag is een hele reisdag, voor het ontbijt loop ik nog even naar de brug toe waar midden op de grens ligt tussen Spanje en Frankrijk. De rivier de “Bidasoa” mondt hier uit in de Golf van Biskaje. Het is een getijde gebied en als ik er loop is het net eb geworden en loopt de rivier leeg. Er varen twee Kajaks langs in alle rust. Aan de overkant zie ik een paar strandlopers vliegen, te ver weg om te zeggen welke het zijn, maar er loopt ook een Kleine Zilverreiger.

banner66

De rivier de “Bidasoa” bij eb, lang gekoesterde wens komt uit: mondharmonica spelen in de metro!, en mysterieuze man in het zwart op station

En zo pakken we na het ontbijt de trein naar Parijs en in de metro speelt een van de kandidaten nog even een deuntje in de metro op zijn mondharmonica, iets wat hij altijd al even had willen doen! Op het station van Montparnasse moeten we nog even wachten en daar verschijnt een man in het zwart met een bijbel, op zich niets mis mee, maar  op de een of andere manier bekruipt me het gevoel dat ik in een horror movie terecht ben gekomen en dat er elk moment iets creepy kan gebeuren 😉.

Daarna gaan we door naar Rotterdam en zo komt er een eind aan deze prachtige reis en nemen we afscheid van elkaar..

Ook alle deelnemers zijn het er unaniem over eens dat we met deze leuke groep een fijne week achter de rug hebben waar ze met goed gevoel op terug kijken!

En zo kunnen we denk ik wel terugkijken op een prachtige reis met dank aan Kees Woutersen als gids, hij weet de mooiste plekjes door zijn jarenlange ervaring en zo komen we op een mooi totaal van 116 soorten. 

De volledige Waarnemingenlijst Vogelreis Spanje - Monegros/Pyreneeën vindt u hier in (PDF formaat) of (Excel formaat)

Wilt u ook wel eens zo'n mooie reis mee beleven, kijk dan bij Agro Natura voor informatie en opgave:

Website: https://agronatura.nl/spanje-vogelreis-spaanse-pyreneeen

4 reacties

  • Hoi Henk,

    wat een foto's, echt geweldig! En wat een werk is het geweest om hier zo'n prachtig verslag van te maken. Petje af!
     
    Veel groeten,
     
    Jan Leunissen
  • Wat een reis! En wat een mooie en uitgebreid verslag met prachtige foto's geillustreerd!

    Mijn complimenten Henk.

    Je beleefd de reis opnieuw op een gecomprimeerde manier in 15 minuten waar we een week onderweg waren.

    Een mooie herinnering ook voor later!

  • Henk,

    mooie rapportage en prachtige verzameling foto's.

    Met veel genoegen terug kunnen kijken naar een fijne reis.

    Dank.

Jouw reactie

Als antwoord op Some User
Free Joomla! templates by Engine Templates