Zweden: Falsterbo vogeltrek (Agro Natura) 28 september t/m 3 oktober 2024

banner 01

Door: reisleider Henk de Lange

Alle foto's zijn van Henk de Lange tenzij anders vermeld!

Zaterdag 28 september

Na een jaar overgeslagen te hebben, mag ik dit jaar weer met een groep op reis naar Falsterbo, het zuidwestelijke puntje van Zweden, waar de vogels uiteindelijk gedwongen worden om de oversteek te maken naar Denemarken of Duitsland. Het is in Europa één van de bekendste trektelplekken die bij veel vogelaars hoog op het lijstje staan om een keer te bezoeken.

Samen met Henriëtte van der Noord, die deze dagen de taken van chauffeur en kok op zich neemt doen we er alles aan om er voor de deelnemers een mooie reis van te maken.

Henriëtte heeft vrijdagavond al de bus opgehaald bij Rikus Hulscher, eigenaar van Agro Natura, die sinds enkele weken eigenaar is van een eigen bus. De bus wordt vlak bij mijn huis geparkeerd omdat hier ook de eerste twee deelnemers instappen die met de auto naar Groningen zijn gekomen. Henriëtte woont overigens 350 meter bij mij vandaan.

En zo rijden we met de eerste twee deelnemers naar het hoofdstation in Groningen, waar de andere vijf deelnemers instappen. Iedereen is op tijd zodat we volgens schema om iets voor tienen weg kunnen rijden.

banner 01 400We hebben zo’n 700 km te gaan, verdeeld over 3 etappes, waarbij er eentje is met een overgang van een ferry, tussen Puttgarden(DE) en Rødby (DK). Bij de Nederlands/Duitse grensovergang staat een korte file, wat een 10 minuten vertraging oplevert, omdat sinds kort de paspoortcontrole weer is ingevoerd richting Duitsland, De paspoorten worden echter niet bekeken en we kunnen gewoon doorrijden.

Onderweg stoppen we een keer voor koffie en toilet tussen Bremen en Hamburg. Het tweede deel van de reis tot aan de boot zien we al een eerste mooie volwassen Zeearend ter hoogte van Lübeck en de eerste Rode Wouw en een paar Kraanvogels op het veld en net voor Puttgarden nog een juveniele Zeearend.

Bij de ferry aangekomen kunnen we er al snel oprijden. Er staat hele harde wind en zo zijn er tijdens de overgang maar weinig vogels waar te nemen op zee, een paar Eiders, Aalscholvers en Kokmeeuwen daar blijft het wel zo’n beetje bij.
De derde etappe rij ik zelf, dan heeft Henriëtte even rust en zo komen we als het al donker is al aan bij onze accommodatie aan het kanaal "Hostel: Lotsvillans Vandrarhem". Rondom Hamburg hebben we wel enige vertraging opgelopen helaas.

Na deze reisdag verdelen we de kamers en brengt iedereen zijn bagage naar zijn kamer. Ondertussen bereid Henriëtte een makkelijke maar wel smakelijke maaltijd waar iedereen wel zin in heeft. Daarna gaan we allemaal lekker slapen en verheugt iedereen zich op morgen dat het eigenlijk begint. De vooruitzichten zijn goed te noemen, dus spannend!

Zondag 29 september

Om 5:15 gaat de wekker al! Iedere ochtend bereidt Henriëtte het ontbijt voor en zorg ik dat ik om 6 uur bij de Bakker sta om lekker verse broden te halen. Bij onze groep kunnen we af met 3 broden per dag. Het is altijd nog warm en ongesneden, dus probeer ik er niet te dikke hompen van te snijden 😉. We smeren ook onze lunch, zodat we gedurende de dag niet terug hoeven naar de accommodatie.

En zo stapt iedereen vol verwachting de bus in waar o.a. al grote groepen Vinken en de eerste Sperwer de vlucht naar het zuiden al hebben ingezet. Dat geeft goede hoop!

Het is een kwartiertje rijden en zo parkeren we de auto rond half acht in de buurt van “de Punt” zoals ik dit verder in dit verslag noem. Het is al wel druk, dat komt omdat het weekend is.

Het weer is overigens goed, mattige wind uit het noordwesten. Beetje tegenwind waardoor de kleine vogels vooral lager gaan vliegen en dus goed zichtbaar zijn. We lopen richting “de Punt” langs de vuurtoren.

banner 02 1920

Vinken op trek, kijken nar de eerste Sperwers (foto @Henriëtte van der Noord), de 1e Sperwer, en eenzaam Goudhaantje in het mistnet

De Vinken vliegen ons om de oren, de trek is mooi te zien! Iets hoger vliegen groepjes Holenduiven en Houtduiven. Hier en daar ook Boerenzwaluwen, Graspieper, en een enkele Keep, Kneu of Sijs tussen al die Vinken. Met al deze zangvogels mee vliegen vanochtend wel tientallen Sperwers mee met hun maaltijd. Prachtig dat iedereen dat mooi kan zien. Kauwtjes, Roeken en Zwarte Kraaien vliegen voortdurend rondjes boven de golfbaan, De Bonte Kraaien blijven vooral aan de grond, maar zitten ook overal.

banner 03 1920

Tafeleenden, Kauwtjes en Rotganzen

In de netten hangt slechts één Goudhaantje deze keer. Er zitten er wel meer in de bomen rond de vuurtoren. We lopen verder naar achteren naar de punt waar een overkapping staat waar de vaste tellers in staan. Op de plasjes zwemmen een aantal Tafeleenden en enkele Dodaars.

We hebben afgesproken om 10:30 weer bij de bus te komen. En terwijl de aantallen Hout- en Holenduiven in soms wel grotere groepen van honderd of meer doortrekken en de Vinken maar niet ophouden hebben we ook zicht op wat er op de plasjes zit op het verste punt.

banner 03 1920

Op verschillende plekken stoppen we om te kijken en bij de laatste plek bij de telpost is het behoorlijk druk

Hier zitten o.a. Bergeend, Wilde Eend , Wintertaling, Brilduiker, Pijlstaart, Zilvermeeuw, Grote Mantelmeeuw, Kokmeeuw. Ook wordt er een eerst vrouwtje Middelste Zaagbek ontdekt en staan er twee Regenwulpen en een Wulp aan de kant van het water. Op het slik veel Zwarte Kwikstaarten. Ook wordt er een Oeverloper gezien, maar eigenlijk missen nu de Strandlopers die er andere jaren wel zitten. In het riet voor ons schiet af en toe een Rietgors weg.

banner 05 1920

Brilduikers(vrouwtjes), Middelste Zaagbek(vrouw) en Grote Mantelmeeuw

Ook een eerste groepje Rode Wouwen komen over vliegen, waarna er nog vele volgen deze ochtend, de deelnemers vinden het geweldig, ik trouwens ook hoor 😉. Af en toe vliegen er ook een paar Boomleeuweriken over, te herkennen aan hun korte staart en manier van vliegen tussen de duizenden Vinken. Verder weg naar het eind van de landtong vliegen treintjes Rotganzen en Smienten langs. Ook een groep Kraanvogels vliegt over.

We lopen op een gegeven moment langzaam naar de vuurtoren, om daar nog even naar het winkeltje te gaan onderin de vuurtoren wat alleen zaterdag en zondagochtend open is. De trek van zangertjes neemt langzaam af, maar voor de roofvogels kan het een mooie dag worden.

banner 06 1920

Vlak voor de vuurtoren staan ook veel mensen over zee te kijken (foto @Henriëtte van der Noord), ringer toont Roodborst en Rode Wouw

Bij het winkeltje laat een van de vrijwilligers nog even een ringvangst zien, een Roodborst. Een aantal deelnemers koopt nog iets in het winkeltje, ik zelf schaf me nog even een leuk T-shirt aan van Falsterbo met Rode en Zwarte Wouw erop.

Als ik uit de vuurtoren naar buiten stap staat er in een keer een oude vriend voor mijn neus. Klaas, die heb ik denk ik al meer dan 10 jaar niet meer gezien of gesproken, op de een of andere manier zijn we elkaar uit het oog verloren. Maar erg leuk hem letterlijk en figuurlijk tegen het lijf te lopen. Hij is hier samen met zijn vrouw Margreet en ze staan al twee weken op de camping. Hij geeft me nog een paar goede tips, o.a. over een plek waar ook de Steenarend te zien kan zijn. Klaas is hier ooit het eerst met mij geweest en is daarna ieder jaar terug gekomen. Als dank krijg ik van hem ook nog eens een mooi boek over vogels kijken in Skåne, een leuk weerzien dus waarbij de banden weer hersteld worden.

banner 07 1920

Aan de rand van de hei nemen we een plekje in tussen de vele andere vogelaars die er al zijn

We rijden naar de hei toe en komen daar tegen 10:30 aan, we hopen natuurlijk dat er ook hier de roofvogeltrek goed op gang komt. Er vliegen af en toe een paar Rode Wouwen, Sperwers en Buizerds voorbij, maar niet in “belletjes”, dit zijn grotere groepen van omhoog schroevende roofvogels, veelal bestaan uit Rode Wouw en Buizerd.

banner 08 1920

Rode Wouw, Buizerd en Rode Wouw

Ook een klein groepje Kraanvogels vliegt over, maar voor mijn gevoel komt het maar niet los en we besluiten om nog even bij het kanaal te kijken naast onze locatie, omdat daar eigenlijk ook alles langs moet komen.

banner 09 1920

groepje Kraanvogels komt langs

Daar aangekomen staan er ook al een tiental vogelaars te kijken, we zijn dus niet de enigen die het hier proberen. Aan de overkant van het kanaal strijkt een gemengd groepje Groenling en Vink neer in een boom. Er vliegen inderdaad de nodige Buizerds en Rode Wouwen door richting hei en de punt, maar nog steeds niet massaal.

Ook een Zwarte Specht laat zich even horen, maar niet zien. Een paar lokale Torenvalken hangt voortdurend in de lucht! ook vliegt er een groep Brandganzen voorbij.

banner 11 1920banner 10 1920

Doortrekkende Holenduiven, groepje Groenlingen strijken neer in een boompje, en grote groep Brandganzen vliegt voorbij

En zo besluiten we om 12:30 uur te beginnen aan een van de middagrondjes in het binnenland van 150 km langs een paar interessante plekken. De groepen Houtduiven gaan onverminderd door!

banner 12 400Arriesjön

Onze eerste stop is bij een meertje: Arriesjön. Hier roept een Tjiftjaf en vliegt een Rietgors even op en een paar Boerenzwaluwen voorbij. Op het water zitten o.a. Fuut, Meerkoet, Brilduiker, Wilde- en Kuifeend, maar verder is het er vrij rustig.

Tegen de helling een Buizerd en een paar Rode Wouwen zijn aan het stoeien. In de verte is nog een een Bruine Kiekendief actief boven het riet.

Foto Arriesjön @Henriëtte van der Noord -->

 

Dörröds fälad

We rijden door naar een nieuw gebiedje dat ik uitgezocht heb, om die eens te onderzoeken. “Dörröds fälad” is een bosgebied waar ook kans is o.a. op Notenkrakers. Aangekomen in het bos zien we vooraf al enorm veel Vinken en Kepen op de grond in het bos en in de voorgaande akkers foerageren. Waar je ziet dat er op de punt nog maar een handvol Kepen doortrekken zijn ze er al wel in de omgeving, deze soort moet nog verder op gang komen dus!.

banner 13 1920

Bord bij “Dörröds fälad”, wandelen door het gebied, Geelgors en we kijken naar een Kruisbek die daar kort zat (foto Arriesjön @Henriëtte van der Noord)

Er moet een korte wandelroute zijn volgen de bordjes en de kaartjes. In het eerste stukje lopen we langs dennenbomen die vol zitten met kegels die al half aangevreten zijn. Op een van de boomtoppen van die dennenbomen zit even kort een Kruisbek, jammer genoeg wel een beetje in tegenlicht en net te kort voor de foto.

banner 14 1920

Grote groepen luid trompetterende Kraanvogels over ons heen!

Ondertussen vliegen er meerdere groepen Kraanvogels over, luid trompetterend! Een stukje verder komen we niet verder dan een paar geiten paadjes, die wel uitkomen op een open stukje gebied. Daar zien we wel een paar Kepen en Goudhaantjes in de bomen foerageren.

banner 15 1920

En de Kraanvogels draaien en draaien maar rondjes!

Teruglopend naar de auto komt er weer een grote groep Kraanvogels over vliegen en draaien meerdere rondjes. En achter de auto in een kale tak zingt een Geelgors ons toe.

De deelnemers vinden het wel een mooi gebied, ikzelf ook wel maar zoek nog even beter uit wat de wandelmogelijkheden hier zijn, en volgens mij echt een plek met kans op Notenkrakers en Kruisbekken. Als we net het bos weer uit rijden zitten er drie Grote Lijsters op een paardeweitje.

Vombsjön

Bij de vogelkijktoren van Vombsjön aangekomen, zitten wel heel veel vogels. Het veld zit vol met Grauwe Ganzen en Smienten zitten langs het slootje wat daar doorheen loopt. Een Rode Wouw cirkelt voorbij en ook een Buizerd laat zich zien.

Als ik vanaf de toren kijk, zitten er helemaal tegen de bosrand aan het water 2 Grote Zilverreigers. Hier vliegt en jaagt ook een mannetje Blauwe Kiekendief, helaas maar door een ander van de groep gezien omdat de rest elders stond, mar hij was ook nog eens ver weg jammer genoeg.

Op het grote meer aan de andere kant van de weg zitten veel Aalscholvers, ook zie je een grote groep Aalscholvers prachtig in linie zwemmen en jagen, op die manier jagen ze de vis voor zich uit en duiken om de beurten zodat ze haast niet kunnen ontsnappen aan die hongerige vogels.

Achter de Aalscholvers vliegen allemaal meeuwen om de restjes op te ruimen of de aangeschoten vissen alsnog naar binnen te werken, prachtig gezicht blijft dit toch altijd. Op het hele grote meer zelf zit niet zoveel, een paar Futen en langs de kant nog wel veel Smienten en wat Krakeenden.

Krankesjön

Het wordt al wat later en we besluiten om het nog bij een stop te houden dat is bij Krankesjön. We lopen hier eerst naar de hoge toren, van daaraf zie je al meteen een mooie plek waar allemaal Aalscholvers uitrusten. Op het meer een paar Brilduikers, verder Wilde Eend, Krakeend, Smient en de nodige Knobbelzwanen. Aan de overkant helemaal staan een paar Grote Zilverreigers. Ook de Blauwe Reiger is er te zien. De hoop is hier op Zee- en Visarend, helaas ontbreken die vandaag hier.

banner 16 1920

Grote Lijster, Aalscholverkolonie, uitkijktoren en kijkhut bij Vombsjön en de zon zakt langzaam achter de horizon

We gaan ook nog even kijken bij de schermen vlak aan het meer zelf, in het riet zitten Rietgorzen en zijn een paar Baardmannetjes gehoord. In een boompje in de verte zit naar alle waarschijnlijkheid een Boomvalk, helaas ver weg en hij/zij komt niet dichterbij. En ook hier komt weer een gigantische groep van meer dan 100 Kraanvogels over ons heen vliegen met veel vertoon en geluid, prachtig!

En zo eindigt deze prachtige dag vol met vogeltrek in de ochtend en het binnenland uitstapje met een leuk aantal van 78 soorten om mee te beginnen. Later blijkt ook wel uit de tellingen op de punt dat er veel is doorgetrokken, o.a. 400 Rode Wouw 467 Sperwers, 388 Buizerd, 450 Boomleeuweriken en 38.000 Vinken en slechts 190 Kepen, zie de rest onderaan het verslag van de dagtellingen gedurende de dagen dat wij er waren. Het komt dus aardig overeen met de korte tijd dat wij er waren.  Ook op de hei kwam het na 13:30 nog wel wat los achteraf.

Maandag 30 september

Na het ontbijt staan we om 7:30 weer bij de parkeerplaats van de golfbaan. Henriëtte zet ons hier af en komt tegen 10:30 ons weer ophalen, zodat ze het eten van vanavond vast kan voorbereiden.

Het vliegt weer aardig door net als gisteren. De wind is trouwens wel volledig gedraaid, nu zuidooster wind waardoor de vogels meer richting zee worden geblazen. Als we net een stap hebben gedaan op de golfbaan vliegen er al 12 Rode Wouwen over en Boomleeuweriken vliegen vooral in de omgeving van de vuurtoren. Op de green lopen Witte Kwikstaarten.

banner 17 1920

Drukte in de netten!, Bonte Kraaien, Dodaars en Kraanvogels met per toeval een Boerenzwaluw in het midden

Bij de vuurtoren hangen veel vogels in de netten, veel Goudhanen, enkele Tjiftjaffen, een Heggenmus en een Keep. Als je even staat te kijken schiet er af en toe eentje bij in, en af en toe weet er zich een aan het net te ontsnappen.

banner 18 1920

Rode Wouw, Roek, Zeearend en de eerste groep Rode Wouwen komt voorbij

De eerste groep van 25 Kraanvogels komt al om 8 uur over, en 20 minuten later weer een mooie groepjes achtereenvolgens van 15, 5 en 15 Rode Wouwen binnen 10 minuten. Het Wouw gehalte neemt al vroeg grotere vormen aan, waar het gisteren hier pas na de middag echt begon te vliegen.

banner 19 1920

Nog een paar groepen Rode Wouwen en dit allemaal nog voor 8:30!

Op de plasjes naar de punt lopen weer meerdere Dodaars en Tafeleenden en een Brilduiker. Ook meerdere Bonte Kraaien zwerven hier rond. De Houtduiven komen ook weer los een groep van ca. 200 komt over ons heen gevlogen. Ook iets na half negen een fraaie Zeearend! Een eerste Buizerd probeert het ook maar even.

banner 20 1920

Lopen naar de punt, Putters op de zaden, kijken over zee naar trek(foto @Henriëtte van der Noord) en een Goudhaan langs het pad

Achterin een groepje Putters op de zaden en op de plasjes de soorten als Kuifeend, Brilduiker, Wintertaling en Bergeend. Langs de kant een Oeverloper. Meerdere grote groepen Houtduiven volgen elkaar op in verschillende hoogtes, tussen 9:30 en 10 uur nog eens 40, 50 en 70 Kraanvogels.

Een Bruine Kiekendief jaagt boven de rietvelden verder weg. Langs de vloedlijn lopen twee Tapuiten. Als we terug zijn bij de bus komt daar nog een groep van 17 Rode Wouwen over cirkelen. Wat wel opvalt is dat er bijna geen Sperwers zichtbaar meer doortrekken in vergelijking met gisteren.

We rijden naar de hei toe en kijken tussendoor even bij het kerkje of we daar de Kleine Vliegenvanger kunnen vinden. Helaas zien we die niet, wel een Rode Wouw, Sperwer en een juveniel Zeearend! En weer 60 Kraanvogels.

Bij de hei aangekomen zien we tussen 11 en 12:30 zeker 4 Zeearenden voorbij trekken. Nog een aantal Rode Wouwen en een paar Buizerds.

banner 21 1920

Juveniele Steenarend

Maar dan  om 11:40 roept iemand dat er een Steenarend van helemaal achterop het veld aan komt vliegen. Het is een juveniel exemplaar en komt mooi onze kant op achterna gezeten door Bonte Kraaien, we hebben echt mazzel met zo’n soort, een topper!

banner 22 1920

Rode Wouw, Blauwe Kiekendief(vrouw), Wespendief(bewijsplaatje) en juveniele Zeearend

Vlak daarna ook een vrouw Blauwe Kiekendief samen met een paar Sperwers. Op de foto's van Steenarend zie ik ook nog een Wespendief als bijvangst(pas later thuis ondekt). Ook twee grote groepen Kraanvogels nog eens in de tijd dat we er staan, 100 en 200 exemplaren.

banner 23 1920

Grote Canadese Ganzen, en 2 x de Groenpootruiter

Om half één vertrekken we richting Skanör Haven om daar te gaan wandelen langs de kustlijn. Op de plassen voor de haven zit ook van alles. Op het water veel Smienten, Kuifeend, Wilde Eend en Knobbelzwaan. Ook een stuk of 10 Groenpootruiters, waarvan er eentje alarmerend om ons heen vliegt, enkele Goudplevieren, Tureluur en Bonte Strandlopers. Op een gras tussen de plassen in een grote groep Grote Canadese Ganzen.

banner 24 1920

Struinen langs de kustlijn, dode Tuimelaar langs de zee, aan het eind kun je nog even naar het toilet en een Pijlstaart

We lopen naar de “Skanörs borg” daar is alleen nog de heuvel van zichtbaar, het kasteel staat er niet meer. Als we het eerste stukje langs de zee lopen ligt er een dode Tuimelaar waar een Kleine Mantelmeeuw zich te goed aan doet onder toeziend oog van een Goudplevier. Het gebied er vlak voor is een prachtig nat gebied.

banner 25 1920

Vier Zwarte Ruiters, waarvan nog eentje in zomerkleed(zwart), en nog twee Groenpootruiters 

We zien hier enkele Watersnippen en ook een mooi mannetje Pijlstaart. Enkele Zwarte Ruiters waarvan er nog eentje echt zwart(in zomerkleed) op kleur. Ook hier enkele Tureluurs en een aantal Groenpootruiters. Verder weg zit een groepje van 16 Rosse Grutto’s.

En alsof de Kraanvogels nog niet op zijn horen we het geweldige getrompetter van 400 en 45 minuten later 200 Kraanvogels! En nog een Rode Wouw komt over. Vanaf de heuvel van waar ooit de "Skanörs borg" stond kijken we richting de brug naar Denemarken.

banner 26 1920

Even pauze op de "Skanörs borg" heuvel, daarna wandelen het gebied "Lilla Hammars Nas" naar het eindpunt, en een Tapuit halverwege

We rijden nu door naar het laatste uitstapje van vandaag en gaan naar “Lilla Hammars Nas”. Daar maken we een wandeling naar de punt van dit schiereiland. Vlak voor de parkeerplaats zit een Turkse Tortel op het draad en een Sperwer jaagt ons voorbij in de bus.

Halverwege de wandeling weer een gigantische groep van wel 400 Kraanvogels. Op een hek ook zo halverwege zit een Tapuit. Twee keer vliegt er een Veldleeuwerik op van het pad. Helemaal achterop de punt vliegen een paar Rietgorzen en op het water twee adulte Grote Mantelmeeuwen.

banner 27 1920

Duizenden Goudplevieren met de Öresundsbrug(naar Denemarken) op de achtergrond

Aan de overkant kijken we op een slikplaat die vol zit met vogels, zeker duizenden Goudplevieren die een paar keer de lucht in gaan in grote wolken, opgejaagd door o.a. een Bruine Kiekendief. Ook 10-tallen Bonte Strandlopers en Drieteenstrandlopers gaan er de lucht in en twee Watersnippen en een paar Bontbekplevieren en Krombekstrandlopers.

banner 28 1920

Kievitten en Drieteenstrandlopers

Ook nog eens grote groepen Kieviten gaan er van door. Veel Knobbelzwanen zwemmen aan de overkant waar boerderijen staan waar wel 10-tallen Lakenvelders staan, dat zal wel een fokkerij zijn denk ik zo. Ze zijn wel allemaal zwart-wit. 

banner 29 1920

Links Goudplevieren gaan massaal de lucht in, rechts groepjes Bonte Strandlopers die er ook tussen zitten

En zo eindigen we deze middag ook weer deze geweldige dag, waar het zonnetje al langzaam zakt en wij in het "gouden" uurtje nog even genieten van de Goudplevieren met al het spektakel!

Waar het gisteren de dag van de Sperwers was, is het vandaag een dag met twee hoofdrolspelers, de niet aflatende stroom van Kraanvogels de hele dag maar door, en overal. En als topper natuurlijk de Steenarend op de hei!

banner 30 1920

In het "gouden" uurtje turen naar de Goudplevieren en een Rietgors voor ons in het riet die op vliegt, prachtig! 

Als we na het avondneten even kijken naar wat de tellers op de punt hebben geteld, komt dat aardig overeen met onze bevindingen, een paar kersen uit de pap: >8000 Houtduiven >8200 Kraanvogels, 279 Sperwers toch nog, 388 Rode Wouwen, 60 buizerds, 1 Zeearend. De complete telling zie onderaan het verslag.

Dinsdag 1 oktober

banner 31 1920

De zon komt mooi op vanaf de accomodatie te zien

Vandaag is het nog steeds zuidooster wind en de vogels vliegen net als gisteren, maar de aantallen zijn iets minder. Als we richting de vuurtoren lopen vliegen de eerste 10 Rode Wouwen al over ons heen als het nog niet helemaal licht is.

banner 32 1920

De eerste Rode Wouw en Sperwer al weer vroeg op pad, een Smelleken vliegt over zee langs waar ook grotere groepen Houtduiven langs komen en laag blijven

Wat opvalt is dat ze deze keer laag blijven door de hardere wind dan de afgelopen twee dagen. Ook zijn weer wat meer Sperwers te zien dan gisteren.

banner 33 1920

Vangst in de netten met o.a. Goudhaan, Zanglijster en Heggenmus

Uit de netten halen ze weer een aantal Goudhaantjes en een Heggenmus, Merel en Zanglijster, de laatste maakt een hoop lawaai als die eruit gehaald wordt. Ondertussen vliegt er langs de kustlijn een Smelleken voorbij!

We gaan vandaag niet naar de punt lopen, daar komen meerdere mensen vandaan en zeggen allemaal dat het daar rustig is. We besluiten om dan vanaf de vuurtoren de andere kant langs de kustlijn te gaan lopen tot aan de opgang van “Naturbad” nog geen 2 km, daar worden we dan weer door Henriëtte opgehaald.

banner 34 1920

Selectie van de vele Rode Wouwen die langs kwamen deze ochtend

We stuiten een paar keer op Veldleeuweriken en Tapuiten die opvliegen. Gedurende de wandeling ook weer meerdere groepjes Rode Wouwen, die soms ook over de zee vliegen maar allemaal vrij laag blijven door de wind die ze richting zee blaast.

banner 35 1920

Grote Zilverreigers, Veldleeuwerik, Eider en Bonte Kraai

Ook vliegt er een groep van 12 Grote Zilverreigers over de zee aan ons voorbij richting de punt. Een Eider dobbert op het water. Een vrouwtje Bruine Kiekendief vliegt ook over.

banner 37 1920

Grote groep Fraters die steeds op vliegt

In de verte zie ik een grote groep kleine vogeltjes ver weg, ik vermoed dat het Fraters zijn op basis van de manier van vliegen en weer neerstrijken telkens. Maar we moeten even iets dichter bij komen om het goed te kunnen zien. En inderdaad van dichterbij is het goed te zien, het zijn Fraters, een groep van rond de 100 exemplaren. Mooi hier te zien.

banner 36 1920

Wandelen langs het strand, dode Bruinvis en Tapuiten

Op het aangespoelde zeewier of zeegras foerageren o.a. Bonte Kraaien en een Tapuit. Hier ligt een dode Bruinvis, die ook als voer dient voor de Bonte Kraaien of meeuwen. Als we richting de parkeerplaats lopen waar we worden opgepikt, zitten er nog een paar Dodaars op de plasjes tussen de holes van golfbaan. En er vliegt nog een groep van zo’n 80 Kraanvogels over ons heen voordat we instappen.

banner 38 1920

Kraanvogels, en wat lekkers bij “Anna’s bakery” gaat er wel in 😊 (foto's bakkerij: @Henriëtte van der Noord)

Ook de heide slaan we over vandaag en gaan voordat we de middagrit doen ons zelf eerst even lekker verwennen bij “Anna’s bakery” met taart en koffie, wat er goed in gaat!

Fyledalen

En zo doen we vandaag de langste route van Fyledalen van zo’n 170 km. Daarbij komen we door het fraaie dal waar Steenarenden ook broeden. De eerste 80 km is gewoon doorrijden, daarna begint het eigenlijke genieten van de omgeving en rijden we geleidelijk het dal binnen.

banner 39 1920

Oude zandafgraving, Rode Wouw en Buizerd

We stoppen eerst bij een oude zandafgraving die verstopt ligt in het bos, op de plas die daar is achtergebleven is nu niets te zien. Wel worden hier Oeverzwaluwen gezien. Aan de overkant zitten ook allemaal gaten in een wal waar ze in broeden, dus dat zijn mogelijk nog achterblijvers. Er staan wel veel paddenstoelen hier langs het paadje wat we lopen. 2 Rode Wouwen en een Boomleeuwerik vliegen hier ook nog over.

Op de kruising in het dorpje van Roddinge zoeken we naar Ringmussen, maar er is hier nu geen mus meer te bekennen, gek hoor ik zie ze hier altijd, jammer. We rijden door en stoppen bij een eerste open vlakte in de vallei. Er zweeft een Buizerd en aan de overkant staan een paar Edelherten en steken er ook nog twee de vallei over. Wat kleine vogeltjes betreft is het erg rustig in het bos, een Boomklever horen we een keer roepen. Heel in de verte cirkelt ook nog een Rode Wouw boven de bomen.

banner 40 1920

Picknickplek,Reeën, Damherten langs het pad en Torenvalk

We stoppen daarna bij de picknickplek, waar vlak voor ons een paar Reeën staan te grazen. Hier is ook al goede kans op een Steenarend. We eten hier rustig ons broodje op en de meegenomen koffie of thee. Het is inmiddels ook al half drie. Daarna rijden we een klein 1,5 km door en gaan een tijdje stoppen op “de plek” waar de Steenarend zich geregeld laat zien.

Aan de overkant mooie mannetjes Damhert met een groot gewei, maar ook vrouwtjes met grotere jongen. Op een gegeven moment zie je even twee mannetjes met de geweien op elkaar slaan, men moet even zijn plek weten 😉.

banner 41 1920

De vallei op zoek naar de Steenarend waar ook mannentjes van het Damhert te zien zijn

Een Torenvalk staat af en toe voor ons te bidden in de lucht op zoek naar een prooi. Maar helaas de Steenarend laat het afweten in de drie kwartier dat we er staan. Gelukkig hadden we die gisteren al prachtig gezien. In de top van een boompje zien we nog een Keep zitten.

banner 42 1920

De discussie Fazant, die even voor een Patrijs werd uitgemaakt 😊, kijken bij een groot bosmeer(foto @Henriëtte van der Noord) waar o.a. Brilduikers te zien zijn 

Doorrijdend zit er nog ergens een Fazant langs de weg, de discussie in de auto was wel even of het nu een Fazant of een Patrijs was, omdat we er de eerste instantie zo aan voorbij reden, maar de foto geeft uitsluiting 😊

Onderweg zit er in een meertje een Waterhoen. En als we uitstappen bij een groter meer een klein stukje verder in het bos, het Krageholmssjön, vliegt er nog net een volwassen Zeearend weg. Helaas uit zicht voor de meesten van ons. Op het water zelf zitten heel veel eenden, Wilde Eend, Krakeend, Brilduiker, Slobeend, Kuifeend, Smient en Futen en Meerkoeten.

banner 43 1920

Damherten langs bosrand

Verder rijdend langs een bosrand staat weer een hele groep Damherten. Als we door het terrein van “Charlottenlund Castle” rijden zien we vel tientallen Fazanten overal in het gebied. Sommige mannetjes vechten en beetje met elkaar, daar zullen de hormonen wel opspelen.

banner 44 1920

Smygehuk, uit de wind met de telescoop kijken over zee, en een deelnemer maakt nog even een leuk plaatje voor een gezin!

Als we doorrijden een stukje langs de zee stoppen we nog een keer en dat is bij Smygehuk, het meest zuidelijke puntje van Zweden. Het waait hier best de wind beukt rechtstreeks op de kant waarbij het water flink opspat. De wilde golven worden toch getrotseerd door een 10-tal Brilduikers en een Zilvermeeuw. Een vrouw die we spraken in het dal van Fyledalen kwam hier vandaan gereden had het over honderden Eiders, maar er is er geen eentje te zien hier.

banner 45 1920

De Brilduikers op de ruige zee, waar we vanaf de kant nog een beetje kunnen kijken waar de zee op de kant beukt(foto @Henriëtte van der Noord) 

Op de zee dobberen ook een paar Brilduikers. En zo is het al weer half zes geworden en besluiten om naar onze accommodatie te gaan, waar Henriëtte ons later een heerlijke maaltijd voor zet.

Het was wederom een mooie dag waarbij we vandaag op 61 soorten uitkomen en 7 nieuwen konden bijschrijven. Bij de punt waren alle aantallen iets minder door de hardere wind. Sperwers waren daar vandaag 46, Rode Wouwen 123, wel drie Zeearenden en nog 10 Smelleken. Wel is het aantal Veldleeuweriken hoger dan de Boomleeuwerik en de Boerenzwaluwen waar ik het nog niet over heb gehad, hadden vandaag nog 500 tegenover gisteren nog dik 3600. Het aandeel Kepen ten opzichte van de Vinken is echt minimaal, gaat om 10-tallen Kepen tegenover vele duizenden Vinken, nog wel 3500 Kraanvogels.

Woensdag 2 oktober

Bij de accommodatie vliegen om 7:08 al de eerste 20 Kraanvogels langs. Even na 7:35 bij de vuurtoren aangekomen vliegen meerdere Zanglijsters uit de bomen weg.

banner 46 1920

De netten puilen uit van de vogeltjes, o.a. Goudhaan, Roodborst, Keep en Tjiftjaf, en de ringers hebben het druk!

De netten hangen echt vol met vogels en de een na de ander komt erbij in. Dat wordt een drukke dag voor de ringers. Zie ook de totale gegevens van de afgelopen dagen!

banner 47 1920

Roodborst, Winterkoning, Tjiftjaf en Zanglijster

De meesten zijn Goudhaantje, maar ook Roodborst, Winterkoning, Zanglijster, Keep en enkele Tjiftjaffen zijn de klos. Zie voor de totale ringvangsten onderaan de pagina voor een overzicht. Ook weer af en toe een paar Boomleeuweriken, goed te horen aan hun melodieuze roep en korte staart.

banner 48 1920

Zanglijster, Tafeleend, Slobeend en Wintertaling

De wind komt nu uit noordoost dat is meer rugwind voor de roofvogels, ben benieuwd. Je merkt wel dat het vandaag heel erg rustig is qua kleine vogels die vliegen, er vliegt wel wat rond, maar de meesten maken de oversteek niet bij gebrek aan tegenwind.
Veel minder Rode Wouwen vandaag, maar wel het aantal Buizerds neemt wel toe. Later thuis ontdek ik toch een Zwarte Wouw op de foto, die waren zeldzaam de laatste dagen, kijk maar eens bij de tellingen onder aan de pagina. Naar de punt lopend zien een paar deelnemers een Roodkeelduiker, maar die vliegt de verkeerde kant op!

banner 49 1920

Kluten in rust, Groenpootruiter en Buizerd

Op het eind bij de punt zie je een groepje Kluten rusten en loopt er een Groenpootruiter. Omdat het rustig is op de punt gaan een aantal deelnemers weer terug naar de vuurtoren om te kijken of daar nog iets leuks in de netten komt, of om een Vuurgoudhaantje te vinden, die hebben we ook nog niet gezien.

banner 50 1920

Kraanvogels, met inzet bewijsplaatje Zwarte Wouw), kijken naar de vele vogels langs de kustlijn, Bonte Strandlopers en Goudhaan in de Rozenbottels

Ik ga met drie andere deelnemers een eindje verder lopen en gaan daar aan zee kijken. Daar zitten verder weg wel veel vogels. We ontdekken Bonte Strandlopers, Zilverplevieren, Aalscholvers, Blauwe Reiger, Bonte Kraai, Graspieper, Scholekster, Watersnip, Goudplevier, Kokmeeuw, Kleine Mantelmeeuw, Wilde Eend, Wintertaling, Spreeuw.

banner 51 1920

Bonte Strandlopers vliegen langs

Een groepje van 20 Kraanvogels trekt voorbij. Heel ver weg kun je nog Zeehonden zien liggen en bij het baken in de buurt jaagt de hele tijd een Bruine Kiekendief.

We lopen terug naar de vuurtoren en daar miegelt het van de Goudhaantjes in de bomen, maar we kunnen er maar geen Vuurgoudhaan tussen vinden, die waren ook haast niet gevangen 339 Goudhaan en maar 1 Vuurgoudhaan de afgelopen vier dagen. Roodborst en Winterkoning springen er in deze dagen ook nog wel uit. Zie onderaan de pagina! Bij de auto zien we nog een hele witte Buizerd, die we even voor een Ruigpootbuizerd uitscholden.

We gaan nog even kijken bij de hei, er staan meer mensen dan gisteren weer, en het vliegt ook weer iets beter, meer Buizerds zie je cirkelen naast enkele Rode Wouwen en af en toe een Sperwer.

banner 52 1920

Op de hei(foto @Henriëtte van der Noord), compilatie Bastaardarend, juverniele Zeearend en Rode Wouw met Buizerd

En dan zegt een buitenlander met een goede lens op zijn camera dat er een Schreeuwarend aan komt. Als die al snel dichterbij komt en iedereen op scherp staat wordt de soort bijgesteld, het is een Bastaardarend, nog bijzonderder! Echt een geluk, we waren er nog maar net en vallen met de neus in de boter, Gaaf. De vogel wordt wel lastig gevallen door Kraaien. Tijdens dit spektakel hoor je de Groene Specht een paar keer roepen. Zelf had ik net een Zwarte Specht op een boom zien zitten langs de weg, toen ik even samen met Henriëtte bij onze accommodatie van volgend jaar waren wezen kijken, toen ook al een Zeearend trouwens.

banner 53 1920banner 54 1920

Kraanvogels blijven maar komen!

Ook mooie groepen Kraanvogels komen over ons heen getrompetterd! Achtereen volgens 40, 100 en nog eens 100 exemplaren. Al weer gaaf! En nog eens een Zeearend, Ruigpootbuizerd en een groep van 20 Brandganzen voordat we weg gaan.

Om half één breken we op, het wordt iets rustiger en de topper van vandaag hebben we al in de pocket. We rijden een rondje van 100 km waarbij we bij een paar leuke plekken gaan kijken. De eerste plek is zo’n 35 km rijden: Grönalund parkeerplaats, een verhoging waarbij je over een plas kijkt.

Grönalund/Bisbjer

Als wij er komen ben ik helemaal verrast er staat helemaal geen water meer in, nog een plasje water en geen vogels meer, ja een Blauwe Reiger, maar dat was het wel. Erg jammer maar de deelnemers snappen wel dat het een potentieel mooie plek kan zijn, er staat ook wel een bord waarop dat allemaal staat vermeld.

banner 55 1920

Plas bij Grönalund helemaal droog en kijkplateau Bisbjer, langs een bosrand(foto @Henriëtte van der Noord)

We rijden maar verder naar een volgende plek bij Bisbjer, een kijkplatvorm voor roofvogels. Maar hier is het ook rustig, op het meer verder weg zitten wel veel eenden, daar rijden we nu heen en kijken daar aan de rand van het meer: Havgårdssjön.

Havgårdssjön

Henriëtte zet ons af bij de plaats waar we over het draad kunnen en van daaruit lopen we naar het water toe. O.a. Brilduikers, Kuifeenden, Wilde Eenden en Tafeleenden zijn aanwezig zo ook Meerkoeten en Futen. Een paar Grote zilverreigers vliegen langs de kant.

Een van de deelnemers ziet in het riet heel ver weg met de telescoop een IJsvogel. En wat een geluk hebben we hij komt naar onze kant op en gaat even op de steiger vlak voor ons zitten en vliegt weer verder, maar goed gezien door iedereen. Op het laatst zien we nog een Ruigpootbuizerd verschijnen, maar we moeten door.

banner 56 1920

IJsvogel op en onder de steiger, Grote Zilverreiger, witte Buizerd, en een veldje vol met Fazanten

Näsbyholmssjön

We rijden iets meer dan 10 kilometer verder naar Näsbyholmssjön. Vlak voordat we hier zijn vliegt er ons een Zeearend voorbij, en ook hier zien we een strook waar 10-tallen Fazanten lopen en vliegt er een Bruine Kiekendief langs en een erg witte Buizerd.

banner 57 1920

Kijken naar een volwassen Zeearend aan de overkant in de boom, die later wegvliegt

Als we in de bocht bij Näsbyholmssjön stoppen om te gaan kijken staan daar al een paar Belgen die ons op de volwassen Zeearend wijzen aan de overkant van het meer. De Zeearend blijft even zitten en vliegt daarna op en weg van ons af. Veel Aalscholvers zitten er op een eilandje.

banner 58 1920

Informatiebord Näsbyholmssjön met vogelkijkhut, Raaf die achter ons langs vliegt

We lopen een klein stukje langs de weg naar een vogelkijkhut een paar honderd meter verder op. Pijlstaarten, Krakeenden, Slobeenden, Brilduikers, Wilde Eenden, Kuifeend, Tafeleend, Smienten, Meerkoeten, Futen, Dodaarzen, Grauwe Ganzen en Knobbelzwanen zitten hier op het meer. Achter ons langs vliegt een Raaf langs over een kam.

Stavstensudde

Als laatste plek van vandaag en deze dagen kijken we nog bij een punt aan zee bij Stavstensudde. Ook hier moet je langs/door/over een golfbaan om bij de zee te komen.

banner 59 1920

Op de rand van de golfbaan over zee kijken, Gewone Zeehond en Aalscholvers, Rietgors en twee Tjiftjaffen

De groep ziet er een Middelste Zaagbek, Er zitten ook Aalscholvers op stenen die uit zee steken. Ook een Gewone Zeehond zit daar op. Ik had zelf even een andere route genomen omdat ik even iets wilde bekijken of dat wellicht een beter pad is naar de zee toe. Daar liep ik langs bosjes waar enkele Tjiftjaffen en een Rietgors in zitten.

banner 60 1920

De Oeverpieper in beeld, en Bonte Strandlopers die langs vliegen

 Als ik bij de groep kom zie ik ook een Oeverpieper op het aanspoelsel foerageren. Een groepje Bonte Strandloper en een Tureluur vliegt bij ons langs over zee.

We steken over de weg heen met de auto zodat de mensen met hoge nood bij de golfclub naar het toilet kunnen. En om van de nood een deugd te maken denken we in eerste instantie dat we hier nog een Baltische Kleine Mantelmeeuw zien staan op het land. Helaas op de foto's blijkt het toch een Grote Mantelmeeuw(lichte poten) te zijn. Een van de deelnemers zit nu zelf op 98 soorten, tja dan wil je ook de 100 halen 😉

banner 61 960En zo rijden we snel door naar de accommodatie waar Henriëtte nog lekkere toastjes met kaasjes e.d. voor ons heeft. Nu heb ik gevraagd om even te toosten met een half uurtje, maar ik moest helaas nog even op pad voor Henriëtte, ze kwam een pak melk tekort.

Een kwartier later sluit ik aan bij de groep en kunnen we alsnog een toost uitbrengen op een paar fantastische dagen. In het laatste half uurtje licht heeft de deelnemer nog even geprobeerd om op de 100 te komen maar het wordt al snel donker waardoor het niet meer lukt, een Zanglijster en een Boompieper was de opbrengst, hij blijft dus bij 99 zitten.

Strandhuisjes bij accommodatie en Boompieper

Na de heerlijke door Henriëtte gemaakte maaltijd maken we nog een keer de balans op en komen vandaag toch nog op 81 soorten. Wat het totaal nu op 109 brengt. Nog even over de punt, daar hadden ze vandaag >14.000 Houtduiven nog maar 1765 Kraanvogels 😉 , 108 Sperwers, 103 Rode Wouwen en 202 Buizerd, 2 Zeearenden, 2 Zwarte Wouwen, nog maar 450 Vinken en 15 Kepen.

Donderdag 3 oktober

En zo breekt de dag van inpakken en vertrekken weer aan, de deelnemer doet nog een laatste poging om op het afgeronde getal van 100 te komen voor vertrek, maar helaas het is zoals het is en hij berust er inmiddels in 😊

We rijden nog even langs de bakker zodat iedereen iets lekkers voor thuis kan meenemen en gaan weer in drie etappes naar Groningen.

Als we op de boot terug varen vliegen er dit keer heel veel Eiders. Hele slierten zie je voorbij komen, veel mannetjes ook daartussen.

Ook af en toe wat meeuwen en al over de helft van de vaart zie ik er in een keer een paar Dwergmeeuwen voorbij vliegen, nu net iedereen naar binnen is gegaan.

banner 62 1920

We hadden goed weer bij de overtocht, langsvliegende Dwergmeeuwen op afstand(bewijsplaatjes) nummer 100!

Op het bovenste dek loop ik even naar de andere kant en zie daar De 99 deelnemer zitten, ik roep hem. Als hij er is vliegt er alsnog 1 Dwergmeeuw langs die hij goed heeft gezien en Tsjakka de 100-ste is voor hem binnen. Nu kan de reis niet meer stuk voor hem!

banner 63 1920banner 64 1920

Grote groepen Eiders vliegen op de grens van land en water langs

Later onderweg in Duitslands nog ter hoogte van “Neustadt in Holstein” een groep van zeker 50 Kraanvogels die er neerdaalde in het land. Dat waren de laatste van deze week als afscheid van een mooie week.

Iets na 17 uur komen we aan bij het station van Groningen, we nemen afscheid van elkaar en sommigen gaan nog even in de stad een hapje eten en reizen daarna verder. Iedereen was het erover eens dat we een paar prachtige dagen hebben gehad en veel hebben gezien, het weer zat daarbij ook erg mee.

De volledige Waarnemingenlijst Vogelreis Falsterbo Vogeltrek vindt u hier in (PDF formaat) of (Excel formaat)

Wilt u ook wel eens zo'n mooie reis met vogeltrek mee beleven, kijk dan bij Agro Natura voor informatie en opgave:

Website: https://agronatura.nl/vogelreis-zweden-falsterbo-vogeltrek

Hieronder de weergave van de aantallen vogels die door de trektellers op de punt zijn geteld gedurende de dagen dat wij er ook waren, daaronder ook de geringede aantallen vogels bij de vuurtoren

Bron: https://www.falsterbofagelstation.se/?lang=en

Falsterbo Migration 2024           Totaal
Species/Soorten   29.9 30.9 1.10 2.10  
  Sun Mon Tue Wed  
Brant Goose Branta bernicla Rotgans 641 30 960   1631
Canada Goose Branta canadensis Grote Canadese gans 25     10 35
Barnacle Goose Branta leucopsis Brandgans   450 70 350 870
Greylag Goose Anser anser Grauwe gans 36 108   79 223
Greater White-fronted Goose Anser albifrons Kolgans   150 133 15 298
Mute Swan Cygnus olor Knobbelzwaan  2 7 14 4 27
Northern Shoveler Spatula clypeata Slobeend    7     7
Gadwall Mareca strepera Krakeend      4   4
Eurasian Wigeon Mareca penelope Smient  130 1670 190   1990
Northern Pintail Anas acuta Pijlstaart  14 45     59
Eurasian Teal Anas crecca Wintertaling  15 65 25   105
Tufted Duck Aythya fuligula Kuifeend    13     13
Common Eider Somateria mollissima Eider 140 3420 3430 90 7080
Velvet Scoter Melanitta fusca Grote zee-eend     10   10
Black Scoter Melanitta nigra Zwarte zee-eend   260 60   320
Red-breasted Merganser Mergus serrator Middelste zaagbek 80 70     150
Stock Dove Columba oenas Holenduif 291 234 526 148 1199
Common Wood Pigeon Columba palumbus Houtduif  4840 8050 1050 14100 28040
Common Crane Grus grus Kraanvogel  475 8223 3566 1765 14029
Pied Avocet Recurvirostra avosetta Kluut   1     1
European Golden Plover Pluvialis apricaria Goudplevier  3       3
Grey Plover Pluvialis squatarola Zilverplevier  13   2 2 17
Northern Lapwing Vanellus vanellus Kievit      52   52
Eurasian Curlew Numenius arquata Wulp  1       1
Bar-tailed Godwit Limosa lapponica Rosse grutto   1     1
Common Snipe Gallinago gallinago Watersnip      2   2
Common Greenshank Tringa nebularia Groenpootruiter    4     4
Ruff Calidris pugnax Kemphaan  1 2   2 5
Dunlin Calidris alpina Bonte strandloper 10 10   6 26
Razorbill Alca torda Alk     2 1 3
Common Murre/Razorbill Uria aalge/Alca torda Zeekoet/Alk     2   2
Arctic Tern Sterna paradisaea Noordse stern   1     1
Black-headed Gull Chroicocephalus ridibundus Kokmeeuw  82 52 19 27 180
Little Gull Hydrocoloeus minutus Dwergmeeuw   7 103   110
Common Gull Larus canus Stormmeeuw 126 128 80 8 342
Lesser Black-backed Gull Larus fuscus Kleine mantelmeeuw 2   1   3
Black-throated Loon Gavia arctica Parelduiker 1 1   1 3
Red-throated Loon Gavia stellata Roodkeelduiker 17 28 21   66
Northern Gannet Morus bassanus Jan-van-gent 1 1     2
Great Egret Ardea alba Grote zilverreiger 3 2 86 7 98
Grey Heron Ardea cinerea Blauwe reiger 9 11 12 7 39
Osprey Pandion haliaetus Visarend  1       1
European Honey Buzzard Pernis apivorus Wespendief  1 2   1 4
Lesser Spotted Eagle Clanga pomarina Schreeuwarend  1       1
Greater Spotted Eagle Clanga clanga Bastaardarend        1 1
Eurasian Sparrowhawk Accipiter nisus Sperwer  467 279 46 108 900
Western Marsh Harrier Circus aeruginosus Bruine kiekendief 8 5 4 6 23
Hen Harrier Circus cyaneus Blauwe kiekendief 4 13 17 5 39
Red Kite Milvus milvus Rode wouw 400 388 123 103 1014
Black Kite Milvus migrans Zwarte wouw 12 1 1 2 16
White-tailed Eagle Haliaeetus albicilla Zeearend 2 1 3 2 8
Roughleg Buteo lagopus Ruigpootbuizerd   6 2 2 10
Common Buzzard Buteo buteo Buizerd  388 60 26 202 676
Common Kestrel Falco tinnunculus Torenvalk 7 16 28 6 57
Merlin Falco columbarius Smelleken 7 6 10   23
Eurasian Hobby Falco subbuteo Boomvalk        1 1
Peregrine Falcon Falco peregrinus Slechtvalk 1 1 2   4
Western Jackdaw Corvus monedula Kauw    540 60 1450 2050
Rook Corvus frugilegus Roek 5 78 15 1055 1153
Woodlark Lullula arborea Boomleeuwerik  449 161 37 34 681
Eurasian Skylark Alauda arvensis Veldleeuwerik  12 14 224 67 317
Sand Martin Riparia riparia Oeverzwaluw 1 18 2 2 23
Barn Swallow Hirundo rustica Boerenzwaluw 375 3685 535 170 4765
Western House Martin Delichon urbicum Huiszwaluw  2 4   1 7
Common Starling Sturnus vulgaris Spreeuw  1860 620 560 180 3220
Mistle Thrush Turdus viscivorus Grote lijster   6     6
Dunnock Prunella modularis Heggenmus   15   2 17
Yellow Wagtail Motacilla flava Gele kwikstaart    1     1
Grey Wagtail Motacilla cinerea Grote gele kwikstaart 10 11 8 3 32
White Wagtail Motacilla alba Witte kwikstaart 8 26 6 6 46
Tree Pipit Anthus trivialis Boompieper 7 2 1 1 11
Meadow Pipit Anthus pratensis Graspieper 326 1795 265 75 2461
Eurasian Rock Pipit Anthus petrosus Oeverpieper  2 3 2 2 9
Chaffinch Fringilla coelebs Vink  38600 8850 5250 450 53150
Brambling Fringilla montifringilla Keep 190 235 25 15 465
Common Linnet Linaria cannabina Kneu  650 595 935 45 2225
European Goldfinch Carduelis carduelis Putter 12     15 27
Eurasian Siskin Spinus spinus Sijs 60 295 320 25 700
Yellowhammer Emberiza citrinella Geelgors   2   1 3
Reed Bunting Emberiza schoeniclus Rietgors  14 426 66 13 519
Little Bunting Emberiza pusilla Dwerggors     1   1
    50840 41211 18994 20673 131718

 

Falsterbo lighthouse ringing   Sun Mon Tue Wed  
Species/soorten   29-9 30-9 1-10 2-10 Totaal
Eurasian Sparrowhawk Sperwer  1 1 1 1 4
Tree Pipit Boompieper - 1 - - 1
Wren Winterkoning 1 136 12 33 182
Dunnock Heggenmus 3 22 5 2 32
European Robin Roodborst 4 92 37 81 214
Common Blackbird Merel - - 4 16 20
Song Thrush Zanglijster  1 8 8 71 88
Eurasian Blackcap Zwartkop  - 10 - 6 16
Common Chiffchaff Tjiftjaf  1 94 7 58 160
Willow Warbler Fitis  - 1 - - 1
Goldcrest Goudhaan  1 126 64 148 339
Firecrest Vuurgoudhaan  - - - 1 1
Blue Tit Pimpelmees 1 1 - 2 4
Eurasian Tree Sparrow Ringmus  - - 1 - 1
Chaffinch Vink  2 5 2 2 11
Brambling Keep - - - 1 1
Eurasian Siskin Sijs  - - - 7 7
Reed Bunting Rietgors  - 1 - - 1
Sum (taxa) Totaal 15 498 141 429 1083
No of (taxa) aantal soorten 9 13 10 14 18

2 reacties

  • Ha Henk,

    Super goed verslag! Zo gedetailleerd! Je beleeft de reis echt overnieuw. Leuk dat je ook veel foto's van mij hebt gebruikt. 

    Volgend jaar gaan we weer. Kijk er nu al naar uit!

  • Hoi Henk en Henriëtte,

    Bedankt voor deze super leuke vakantie en jullie goede zorgen. Wij hebben ontzettend veel gezien en gedaan in eigenlijk maar een paar dagen. De krenten in de pap waren misschien wel de steenarend en de bastaardarend, maar de grote aantallen kraanvogels en rode wouwen waren spectaculair. Grappig dat je op de foto's nog een zwarte wouw en een wespendief hebt ontdekt. Leuk om het uitgebreide verslag te lezen en de foto's te bekijken.

Jouw reactie

Als antwoord op Some User
Free Joomla! templates by Engine Templates