Conclusie

In meerdere opzichten vonden we het een bijzondere vakantie. Het was voor ons de eerste keer dat wij met een kampeerbusje op vakantie gingen, en dat is ons zeer goed bevallen. We hebben 4650 km gereden. Dat lijkt heel veel, maar ik heb het absoluut niet zo ervaren dat ik zo lang achter het stuur zat. Je bent dan wel onderweg, maar dat voelt ook eigenlijk als vakantie; op de eerste twee reisdagen na dan, dat was even kilometers maken. Het nadeel van kamperen met een tent was altijd dat je steeds weer naar de tent terug moest aan het eind van de dag, ook al reed je misschien wel een paar honderd kilometers. Dat was nu niet meer nodig. Wat wel nodig is dat je zo’n vakantie een beetje goed voorbereidt met betrekking tot wat je ongeveer wilt zien en wat globaal de route is. Dat geeft een hoop rust en daardoor is het vooral genieten allemaal.

Van de rust en de ruimte in de Baltische staten hebben we erg genoten. Er zijn niet zo veel toeristen, alleen geconcentreerd rond de hoofdsteden zag je ze wel. Maar de grote afwezigen wat opviel waren wel Nederlanders. Zo af en toe zag je eens een Nederlands kenteken, maar dat was uitzonderlijk weinig vergeleken met wat je normaal in het buitenland aan Nederlanders tegenkomt.

De bevolking is vriendelijk en op een momentje na op dag 19 hebben we ons totaal niet onveilig gevoeld. Dit moment hadden we ook gewoon kunnen voorkomen, maar ja het liep gewoon zo.

Wat natuur betreft had ik daar misschien wel iets hogere verwachtingen van. Van de tienduizenden elanden hebben we er niet eentje gezien. Zo zitten er o.a. ook beren, wolven, lynxen en veelvraten en helaas hebben we  hiervan ook geen exemplaar of sporen van gezien. Dus heel weinig groot wild, het enige was een dode marterhond langs de weg. Je hebt wel veel uitgestrekte gebieden met heel veel bos, hier en daar is het wat glooiend en wat opvalt: niet zo veel meren als in Scandinavië b.v.

De bevolking zie je wel van het bos profiteren: veel mensen die bessen en paddenstoelen plukken overal. Vogels heb ik ook niet erg veel gezien, maar dat lag ook aan de tijd van het jaar denk ik. Op meerdere plekken waar wij geweest zijn zal het ongetwijfeld in het voorjaar of najaar goed vogels kijken zijn. Het was vooral erg rustig in de Nationale parken en dat bedoel ik dan wat mensen betreft.

Al met al een mooie ervaring met zo’n busje. Je kunt overal komen en staan en zo’n soort vakantie gaan we zeker nog eens doen.

____________________ 

Links:

 

Reacties   

#39 Duva Kampa 05-01-2018 11:59
Prachtig en boeiend verhaal over de Baltische staten. Het gaat bij ons al kriebelen.....
Wij hebben zo'n zelfde camperbusje met de naam Duva Kampa, dat betekent in het Zweeds Duijfs Kampement. Wij zitten te denken om heen vanaf Kiel naar Litouwen te varen en terug over Zweden te gaan. Zweden is echt ons 'vakantieland' (maar ook Noorwegen), zie: www.duijfathome.nl voor al onze vakantieverhalen en foto's.
Nogmaals dank voor je verhaal!
Jenny
#38 Anja 16-04-2017 22:11
Bedankt voor het super reisverslag over de Baltische Staten. Wij hopen deze zomer vijf weken met onze camper en twee kinderen daar rond te gaan rijden, dus we hebben veel aan uw verslag gehad. Ik heb één vraag: hoe maakt u dat prachtige route overzicht? Ik zie dat het in google maps is gedaan... maar ik heb totaal geen ervaring met zoiets. Kunt u het me wellicht eenvoudig uitleggen? Met vriendelijke groet, Anja
#37 A Vonk 24-01-2016 12:56
Goedemorgen,

Heb even heerlijk genoten van jullie site en veel inspiratie opgedaan voor a.s. zomer naar Balische Staten / Finland / lofoten.

Even een vraag: hoe heb je deze site gemaakt? Ik vind het nl. top en wil dit ook gaan doen. Alleen nog geen idee hoe.....

Met vr. groet,

A. Vonk
#36 bobbeh 26-11-2015 16:00
Hallo Henk!

Leuke reis, maar lijkt me wel veel reizen en weinig "rust".

Als je zou moeten kiezen tussen Tallinn, Riga en Vilnius, welke stad zou jij dan aanraden voor een citytrip?

Gr.
#35 amber 24-09-2015 00:03
Beste Henk,

Bedankt voor je prachtige verslag over Finland/Rusland. Met veel plezier heb ik het gelezen. Wij zijn voorzichtig plannen aan het maken om volgend jaar Zweden/Finland/St Petersburg/Baltische staten met de camper te gaan doen. Ik heb al veel info via jouw blog kunnen vinden. Toppie!

Mvg
Amber
#34 Henk 24-01-2015 10:29
Hallo Jan,
het gidsje is nog moeilijk te krijgen, het schijnt dat er in 2016 eren nieuwe uitkomt, maar daar heb je dan weinig aan. Als ik even zoek op naam of ISBN nummer kom je wel wat tegen.

Wellicht kun je hem bij amazon in Duitsland bestellen, daar staat die wel te koop als ik dat zo zie.

http://www.amazon.de/gp/product/3869036826/ref=pd_lpo_sbs_dp_ss_1/276-5818182-7998737?pf_rd_m=A3JWKAKR8XB7XF&pf_rd_s=lpo-top-stripe&pf_rd_r=0KMN57FTHCYX9SMY4GQW&pf_rd_t=201&pf_rd_p=556245207&pf_rd_i=3939789682

http://www.dezwerver.nl/r/europa/estland/c/boeken/campergidsen/9783869036823/campergids-camperplaatsen-band-68-mit-dem-wohnmobil-ins-baltikum-estland-letland-litouwen-womo-verlag/?None#.VMIJ4-n32Uk

http://www.jvw.nl/estland-accommodatiegidsen-c-1_139_2809/mit-dem-wohnmobil-ins-baltikum-campergids-estland-letland-litouwen-womo-verlag-p-66107

Namm: Mit dem Wohnmobil ins Baltikum
ISBN nummer: 9783869036823

Hopelijk vinden jullie nog ergens een exemplaar.

Met vriendelijke groeten,

Henk
#33 jan keijsper 23-01-2015 10:05
Hallo,
wij willen dit jaar ook met de camper door de Baltische staten ,maar waar kan je dat Duitse boekje krijgen ,waar de kampeerplaatsen in staan ???
Gr Jan
#32 Sybrand 05-05-2014 11:16
Hallo Henk,

Leuke website en interessante verhalen. Komende zomer ga ik naar de Baltische staten en de Noordkaap, al Googelend kwam ik op je site terecht...

Wij maken ook dashboardcamera video's van onze reizen...

Groet,

Sybrand uit Groningen
#31 Cees van der Togt 25-03-2014 10:27
We hebben genoten van jullie verslag, heel informatief. Komende maanden (mei en juni) gaan we met onze camper ook die kant op. Uit jullie verslag halen we veel tips.
Een vraagje: in je verslag maak je melding van een Duits boekje met overnachtingsplaatsen voor campers. Kunnen jullie ons melden welk boekje dat is. Misschien de WOMO gids? Dan is dat voor ons een helaas want die is momenteel niet verkrijgbaar.
#30 waltervl 18-01-2014 22:58
Hallo Henk, een leuk verslag!
Mijn partner komt uit Litouwen dus het was erg herkenbaar.
De weg vanaf de veerboot naar Klaipeda is ondertussen enorm opgeknapt.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

DESIGN BY WEB-KOMP