Dag 7: vrijdag 4 mei

Van 5:00- 6:00 uur Elbe- pondje (gezin), daarna Restorf richting camping (alleen)

Om 4:50 word ik wakker. We hebben al afgesproken vanochtend naar de bevers te gaan kijken dus ik spring mijn bed uit. De anderen zijn iets minder enthousiast dan gisteravond, maar goed ik heb ze bevers beloofd. Om 5:15 zitten we met zijn allen in de auto naar het pontje toe, een paar kilometer rijden. Onderweg zien we al leuk een paar reeën, die ook de eerste mensen van die ochtend zien waarschijnlijk. Rond 5:30 komen we bij het pontje aan. Ik heb gezegd dat ze muisstil moeten zijn en dat doen ze ook gelukkig, ze slaapwandelen natuurlijk nog een beetje. We zijn nog maar krap uit de auto of er vliegt een Zwarte Ooievaar weg uit de uiterwaarden, niet ver bij ons weg. 

We lopen naar het water toe en meteen zwemmen er al twee bevers mooi met allemaal takken voor ons langs, we kunnen het allemaal prachtig volgen. Een paar minuten later komt er nog een derde bever langs zwemmen. We genieten er echt van zo vroeg in de ochtend. Ondertussen geeft de Zwarte Specht even duidelijk van zijn aanwezigheid blijk door hard te roffelen.

bever01

één van de drie Bevers die langs zwommen.

Iets voor 6 uur begint het pontje weer te varen. Voor ons zit het er op. Voldaan en onder de indruk vertrekken we naar ons huisje. De jongens en Karin kruipen nog even in bed en ik pak nog maar even de fiets om richting de camping in Laasche te gaan kijken en luisteren.

Ik was van plan om de Grauwe Klauwier in ieder geval eens te ontmoeten, een soort die Ana Buren iedere ochtend tegenkwam vanaf de Camping in Laasche.

Net voorbij het bruggetje waar je iets omhoog gaat richting een bankje met prachtig uitzicht over de graslanden achter de dijk hoor ik een apart geluid dat ik niet zo goed kan thuisbrengen. Het blijkt een Groene Specht te zijn. Hij is even mooi te zien als hij wegvliegt naar een andere kale boom. Ik fiets door richting de camping, iedereen is nog in diepe slaap zo te zien. Deze keer ga ik tot het einde van het weggetje dat dood loopt bij het water. Daar rechtsaf en dan zie ik een Kleine Bonte Specht op een boom te keer gaan. Verderop hoor ik de Wielewaal roepen en ik fiets die richting op. Ik zie twee mannen aan de rand van de Laascher See staan kijken met verrekijkers, maar fiets weer verder door het bos heen en kom bij weer bij het “bever-bruggetje” uit. Ik heb dus een rondje gereden.

compilatie03

Uitzicht vanaf brug links met in het midden de omgevallen boom van de IJsvogel (zie inzoom middelste foto), en het uitzicht rechts brug.

Bij het bruggetje kom ik een andere Nederlander tegen terwijl ik naar de Sprinkhaanzanger sta te luisteren. Hij wijst mij erop dat er een IJsvogel een nest heeft in de omgevallen boom die je ziet liggen vanaf het bruggetje. O ja: en hij zag daar ook Witkopstaartmezen rondvliegen.

paddestoel01En waarachtig hij had gelijk. Meteen als ik op de brug sta zie ik de IJsvogel er rondvliegen. Ik besluit er te gaan wachten omdat ik verwacht dat hij wel weer bij zijn nest terug komt op korte termijn en ga zitten op een afgehakte boom aan de overkant van het water en de omgevallen boom. Een Groene Specht hoor ik lachen en een Kleine Bonte specht zit in één keer recht boven mij te hameren op een boom. Dan klinkt het toch echt wel hard, ik schrik er even van. Op een andere boom naast de brug groeien fraaie zwavelzwammen.

In de tussentijd zie ik ook de Witkopstaartmezen met mos in de bekjes voorbij vliegen. Na een half uur wachten nog geen IJsvogel te zien. Een Wielewaal komt steeds dichter bij totdat ik hem weg zie vliegen. Een grote bruine vogel vliegt in een flits voor me langs. Ik kan niet helemaal goed zien wat het is, ik denk aan een Roerdomp, gezien de vlucht. De twee mannen die ik aan de Laascher See zag staan zie ik op het bruggetje staan, terwijl ik nog steeds op de boomstam zit. We groeten elkaar. Een paar minuten later zie ik in een bosje dat boven het water hangt een beest verschijnen dat over wil zwemmen. De eerste indruk is een marterachtige. Ik pak snel mijn fototoestel en schiet wat plaatjes. Wat zal het zijn, of was het toch een Bever? Na een uur houd ik het voor gezien. De IJsvogel is niet meer komen op dagen, en jawel hoor, ik loop nog geen twee meter van de boomstam en daar is de IJsvogel even terug. Ik blijf nog 5 minuten op het bruggetje staan maar zie hem niet meer. De twee mannen komen terug. Het zijn twee Duitsers en zij zeggen dat ze zo straks voor hen op het pad een boommarter hebben zien staan, die toen doorliep. Als je dat lijntje doortrekt is het dus dat beestje dat ik heb zien over steken, een boommarter dus!

boommarter1

Boommarter

Het is 8:50 dus ik besluit om weg te gaan. Ik zou om 9:00 uur weer thuis zijn want we moeten helaas inpakken en weer op huis aan naar Groningen. Als afscheid fiets ik nog langs de Nachtegaal en een Gekraagde Roodstaart. Karin geven we nog even een paar cadeautjes want ze is vandaag jarig en onderweg drinken we nog even koffie met een stuk Torte.

Copyright © 2018 Reisverslagen Henk de Lange. Alle rechten voorbehouden.