Deel 11

De Natuurbeleving van de kinderen op de camping

Ik had al gezegd dat er voor de kinderen aan speelattributen niet veel te kiezen was. In eerste instantie vonden we dat wel een beetje een tekortkoming, maar achteraf gezien pakte het gelukkig toch allemaal anders uit. Er waren genoeg kinderen zodat ze leuk met elkaar konden spelen.

Daarnaast hebben de kinderen genoten van de andere gasten op de camping die de kinderen meenamen in hun natuurbeleving met hun enthousiasme.

zwarteroodstaart01kl

foto: Zwarte Roodstaart; voor deze vogels was het iedere ochtend een makkelijk feestmaal na de vlinderdeterminatie.

Zo waren er een Noor en een Schot die heel fanatiek met de vlinders bezig waren, ze stelden iedere avond een paar grote lampen op, die in de nacht dan de Nachtvlinders naar zich toe trokken, ze vielen in eierendoosjes die onderin stonden en bleven daar rustig in liggen. Iedere ochtend werd de buit bekeken, daarbij zaten vaak de kinderen mee te genieten van alle vreemde vlinders die te voorschijn kwamen, er zaten hele fraaie exemplaren bij, zie hier op de foto het eikenblad.
eikenblad01kl2In de avond op het moment van donker worden nam John, een Engelsman, de kinderen onder zijn hoede door ze met zijn Batdetector naar de Vleermuizen te laten luisteren en kijken. De kinderen, allemaal voorzien van een zaklamp, liepen achter John aan zoals Ivan mijn Belgische buurman opmerkte als bij "de rattenvanger van Hamelen". Ze gingen naar de oude boomgaard achter het huis aan de overkant van de weg. Ze hebben in ieder geval 3 soorten waargenomen, welke weet ik echter niet. Ze vonden het allemaal wel spannend in ieder geval en leuk. John had het er maar druk mee maar genoot er eveneens van. Terug op de camping had de Noor nog een paar Glimwormen gevonden. Die kleine "led" lampjes vonden ze zeer leuk om te zien.

Dus al met al hebben de kinderen zich goed vermaakt. Je hebt dus heus niet altijd van alles nodig, de natuur biedt toch wel genoeg spannende uitdagingen voor de kinderen.

foto: eikenblad

Rondwandeling over vlonderpad

Ik had een boek gekocht over de Hortobágy uitgegeven door CrossBill Guide (ISBN: 978-90-5011-276-8), een Engelstalig boek met zeer bruikbare informatie. Als je naar dit gebied gaat is het een must deze aan te schaffen vind ik. Daarin staan een aantal routes beschreven zowel voor de auto als wandelingen. Één ervan was een wandeling over een vlonderpad bij het moeras van de Tisza bij Poroszló.

Bij dit dorpje moet je een pontje pakken dat je over de rivier brengt naar een vlonderpad van zo'n 1500 meter lengte dat ze daar aangelegd hebben in 2005 om het ecotoerisme te bevorderen. Hier kun je een rondje lopen in het moerasgebied met daarbij een aantal torens en vogelkijk hutten. Vrijwel bij iedere hut zat iemand die uitleg gaf over het gebied. In het Engels konden ze zich goed redden, wordt dus wel werk van gemaakt hier.

vlonderpad01kl

foto: vlonderpad; ik samen met Morris en Finn.

Bij de eerste hut zagen we o.a. Dwergaalscholvers zitten, een paar Witwangsterns met jongen op hun vlotjes, en meerdere Witoogeenden met jongen die bijzonder zijn voor dit gebied. Het pad is goed onderhouden en er wordt veel gebruik van gemaakt. Tijdens het rondlopen nog o.a. Grote en Kleine Karekiet, Baardmannetjes en Buidelmezen gezien of gehoord. Af en toe vloog er een Kwak over en een Bruine Kiekendief liet zich mooi bekijken zwevend over de rietvelden waar die later in verdween. Tevens is hier een Zwarte Ooievaar of Zeearend mogelijk; voor ons helaas niet.

Je moet wel even rekening houden met de vaartijden van het pontje, als je er anderhalf uur voor uittrekt is dat wel voldoende. Zorg dan wel dat je weer bij de opstapplek aanwezig bent, anders zit je er nog 1 uur langer. Toen wij daar waren was het ruim boven de 30 graden en ja, veel schaduw heb je er niet. Daarna teruggevaren en daar waar de auto stond was een groot strand, waar honderden mensen genoten van de mooie zwemplek daar. Hier konden de kinderen zich weer even lekker uitleven in het water, een goed compromis dus.

Link naar GoogleMaps: vlonderpad (zie rondje in het moeras)

witoogeend01kl

foto: Witoogeend

Copyright © 2018 Reisverslagen Henk de Lange. Alle rechten voorbehouden.