Dag 9: 12 mei

Steppen bij Belén - Gierenrots "Salto del Gitano"/Kasteel Monfragüe - Rivier Río Tajo bij oude brug

Deze ochtend de wekker nog maar eens gezet om 5:30. Ik wou met het ontwaken van de dag op de steppen van Belén zijn, dat was nog wel een uurtje rijden vanaf de camping. Onderweg nog een paar keer konijnen midden op de weg zien zitten. Alle keren sprongen ze gelukkig de goede kant op in het licht van de koplampen.

vlakte01

Begin van het kilometers lange pad midden door de steppes.

Ik was mooi op tijd bij het opdraaien van het pad van de steppes. Er reed alleen een auto net vlak voor me, met een Nederlands kenteken, maar die stopte wel heel veel zodat ik die al snel stapvoets voorbij reed. Deze keer wilde ik graag de Grote Trappen dichterbij bekijken en overal lees je dat je vroeg moet zijn om ze te kunnen zien.

Grauwe Gors, Veldleeuwerik, Theklaleeuwerik, Kneu en Eksters waren de eerste soorten die je al snel zag. Na een stukje rijden zag ik ca. 40 Koereigers het pad kruisen, mooi gezicht zo'n sliert vogels.

Zo halverwege het lange pad heb je nog een kruising, daar ben ik links afgeslagen. Daar zag ik de vorige keer ook een grote groep mensen staan bij een veldje, dus ik dacht daar ook rustig te kunnen gaan staan. Nou helaas, ik ben er nog niet eens, komt er een containerwagen met aanhanger langs, wat een kabaal. Ik kon natuurlijk een stuk achteruit op het zandpad, afijn, toen ik later op dat plekje stond hoorde ik al snel Kleine Trappen op een 10-tal meters van mij vandaan. Het geluid bleek zich gedurende de tijd niet te verplaatsen en ik kon ook geen enkele beweging in het gras zien waar het ongeveer vandaag kwam. Ik hoorde hier ook weer Kwartels. Na een half uur kwam er weer zo'n containertruck langs en 10 minuten daarna nog een grote shovel, dus wat leek op een rustig pad zo ‘s morgens vroeg viel zwaar tegen.

monniksgier01Daarna teruggereden naar het hoofdpad. Zag mooi een Hop en kwam ook weer zo'n truck tegen. Daarna de weg op het grote pad vervolgd en zag o.a. Vale Gieren, Ooievaars, Zwarte Wouwen, Bijeneters, Torenvalken (kleine?), Vink, Zwarte Spreeuw en een Wilde Eend. Als klapper deze ochtend zag ik een grote groep (ca. 50) Zandhoenders overvliegen gezien het silhouet, door de lichtval kon ik niet zien of het wit- of zwartbuiken waren.

Na het eind van het pad kom je weer bij een verharde doorgaande weg uit, die ben ik dit keer overgestoken. Op een gegeven moment zie ik op een boerenschuurtje een aantal Zwarte Wouwen zitten. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat er op een paar meter vandaan twee Monniksgieren (zie foto) zitten. Er lagen hier twee kadavers waar ze van zaten te eten, mooi gezicht. De gieren werden continue belaagd door de Zwarte Wouwen, waarbij de gieren de vleugels spreidden om de kadavers af te schermen. Na dit prachtige schouwspel ben ik naar de camping gereden.

Gierenrots "Salto del Gitano"/Kasteel Monfragüe

valegier2

Vale Gier vlak langs zwevend bij kasteel Monfragüe.

Deze middag zagen we bij de gierenrots naast de vele Vale Gieren ook een mooie Zwarte Ooievaar op een nest onderaan de rots zitten en een paar Rode Patrijzen. Daarna zijn we verder gereden omhoog naar het kasteel (ruïne) toe, de laatste paar 100 meter naar boven gelopen. Hier heb je een prachtig uitzicht en zit je op gelijke hoogte met veel zwevende gieren. Ook een Slangenarend was hier even mooi boven je te zien hangen af en toe, goede plek om foto's van de Vale Gieren te maken.

Ook hoorde en zag ik nog een onbekende vogel. Helaas ben ik er niet achter gekomen welke dit nu was. In de herbouwde ruïne zitten een paar Alpenkraaien te broeden. Ik zag er al eerder een toen er een hele schoolklas naar binnen ging. Dat werd de vogel waarschijnlijk te druk en hij vloog even rond het kasteel.

rivier01

Vanaf kasteel Monfragüe overzicht over een deel van het gebied met de rivier Río Tajo.

Rivier Río Tajo bij oude brug

Na het kasteel nog even een klein stukje doorgereden naar de plek waar de oude brug ligt. Hij is echter alleen te zien als het water niet al te hoog staat, het oude weggetje loopt gewoon de rivier in.

Dit is wel een hele mooie plek om lekker te picknicken. Hier kun je ook overdekt zitten en er is een soort waterfonteintje/kraan waar de kinderen al snel bij spelen en lekker nat worden dus. Ik liep hier even een klein rondje en onderaan op de rotsen bij de rivier zie ik daar ineens een Blauwe Rotslijster zitten. Helaas ziet hij mij natuurlijk ook zodat ik er niet lang van heb kunnen genieten, omdat hij wegvliegt naar de overkant van de rivier. Maar goed, wel een leuke nieuwe soort voor mij. Ook hier zie ik meerdere Rotsduiven vliegen, ze vallen op omdat ze een stuk witter zijn aan de onderkant van de vleugel.

Terug op de camping zie ik al een paar fotografen staan met hun teletoeters gericht naar boven. Ook hebben zei een paar camera's plat op de grond liggen die ze op afstand bedienen, om zo de Blauwe Eksters mooi van dichtbij op een zorgvuldig neergelegd stukje boombast te fotograferen. Ik rijd er voorzichtig langs om niet te veel zand op te stuiven, snel de auto uit en vraag waarnaar ze kijken. Er hangt dus een mooie Slangenarend recht boven ons, helaas geen scherpe foto van kunnen maken. Een van de fotografen is Martijn de Jonge, bij velen wellicht bekend. Zij waren net aangekomen en gingen met hun vieren een rondje Spanje doen, langs een paar natuurgebieden. Later vloog er ook nog een Dwergarend over de camping en wat Vale Gieren.

Copyright © 2018 Reisverslagen Henk de Lange. Alle rechten voorbehouden.