Dag 10: 13 mei

Centrumdorp "Villarreal de San Carlos" - groene en de gele wandeling - Almaraz - Gierenrots "Portilla del Tiétar"

compilatie1

Kaspische beekschildpadden en Dwergarend.

De laatste vakantiedag, dus vanochtend nog maar een keer alleen op pad. Een stukje van de groene route tot net iets na het bruggetje gelopen, daar ditmaal de Nachtegaal, Zwartkop, Kleine Zwartkop, Boomleeuwerik, Bijeneters, Koekoek, Winterkoning en Baardgrasmus gezien. Bij de gele route vanaf het dorpje eerst nog even langs het kleine plasje gelopen, en deze keer wel een stuk of 20 Kaspische beekschildpadden in alle groottes (zie foto). Ze zijn heel schuw, want de meesten laten zich direct als ze je in de gaten hebben van de kant af in het water glijden en verdwijnen onder alle waterplanten. Tijdens de wandeling de Wielewaal, Kneu, Vink, Merel, Vale gier, Roodkopklauwier, Nachtegaal, Rode Patrijs en Baardgrasmus waargenomen.

Terug op de camping nog twee keer een Dwergarend overvliegend (zie foto).

Almaraz

Deze middag zijn we naar een moerasgebiedje, Almaraz, gegaan, hier is een kleine route langs 4 kijkhutten. De sleutel moet je bij een informatiegebouwtje halen die staat bij hut nummer1 vlak bij het dorpje Saucedilla. Helaas was het dicht, maar gelukkig kun je naast en rond de hutten ook wel genoeg zien.

We zagen bij de hutten Kleine Zilverreiger, Aalscholver, Grote Karekiet, Snor, Meerkoet, Waterhoen, Roodborsttapuit, Purperreiger, Krakeend, Zwarte Spreeuw, Graszanger, Cetti's Zanger, Ekster, Zwarte Wouw, Kuifleeuwerik, Ooievaar en Dwergstern (broedt hier). Bij hut nummer twee was het moment waarom ik hier wou kijken: jawel de Purperkoet kwam even tevoorschijn, slechts een seconde of 10, maar niet te ver weg en mooi in de verrekijker, prachtig!

koereiger01

Koereiger op een tapijt van schapenwol.

Bij hut 4 was ook nog een mooi tafereel: daar liep een kudde schapen in gezelschap van wel een stuk of 50 Koereigers door een graslandje. Midden in dat landje stond een oude auto, bleek daar muziek uit te komen en nog iemand in te zitten. Geen idee waarom die erin zat. De schapen en Koereigers (zie foto) liepen er gewoon aan beide kanten omheen en kwamen mooi op me af. Naarmate ze dichterbij kwamen gingen de Koereigers meer naar achteren, terwijl ik me zo stil en onopvallend mogelijk probeerde op stellen. Ze zijn dus toch wel iets schuw. Hier zag ik naast de hut ook nog een Roodborsttapuit met rupsjes in zijn bek. Wat me in Hongarije (2009) maar niet lukte heb ik nu wel de mazzel goed een Woudaapje te kunnen bekijken, zowel in het riet zittend als vliegend, heel mooi. Sprak nog even met een andere Nederlander en wees hem nog even op de Baardgrasmus die aan de overkant aan het zingen was. Hij wou vanavond nog even naar de gierenrots kijken zei hij en we zeiden nog misschien zien we elkaar daar wel tegen 19:00 uur.

hert01We zijn van Almaraz weer teruggereden door Monfragüe en zijn na de Gierenrots "Portilla del Tiétar" nog even op de picknickplaats geweest waar we op 6 mei ook hebben gezeten. Hier nog weer een Baardgrasmus en stond een hert (zie foto) rustig te eten, maakte zich totaal niet druk om ons.

Gierenrots "Portilla del Tiétar"

Als afsluiter besloten we om nog even terug te gaan naar de gierenrots. We liepen er naar toe en daar stond ook de man die we in Almaraz hadden gesproken. Hij wees op zijn horloge, 19:02 gaf die aan, en zei dat we net twee minuten te laat waren en zo de Spaanse Keizerarend gemist hebben. Had ik me volgens hem maar beter aan de afspraak moeten houden, nou dat was dus balen, had ik dat extra rondje op die picknickplek nu maar niet gelopen terwijl iedereen al in de auto zat.

We bleven er nog even hangen. Vale Gieren en Zwarte Wouwen af en aan, ook zaten bovenop de rots een paar Aasgieren. Later vlogen ze wat rond en hebben we ze mooi kunnen bekijken. Zwarte Ooievaar vloog ook langs, die zitten een paar honderd meter verderop te broeden.

Achter ons zag en hoorde ik een Grijze Gors zingen en beneden ons, aan de kant waar we stonden, een Baardgrasmus en zag ik mijn tweede Blauwe Rotslijster. Die vloog naar de overkant naar de gierenrots en is daar nog af en toe waargenomen. Ook aan die kant zag je Rode Patrijzen (zie foto) en Zomertortels en over de rivier en tussen de rotsen door vlogen Gierzwaluwen, Rotszwaluwen, Roodstuitzwaluwen, een Dwergstern en een Blauwe Reiger.

We besloten om nog maar even te blijven. Op de camping sprak ik een paar dagen geleden nog een gids die er net een paar weken op had zitten. Hij zei dat je er de klok op kon gelijk zetten en dat de Oehoe rond 21:00 uur tevoorschijn kwam, even bovenop de rots ging zitten zodat je hem goed kon zien en dan weg vloog. Het werd toch al wat frisser en de zon verdween achter de rotsen, ook de kinderen werden wat vermoeider, maar we hielden vol. Er stonden een man of 10 met spanning te wachten en een paar minuten na negen hoorden we een paar keer de Oehoe roepen. Om 21:30 was het al schemerig aan het worden en waren er nog twee andere mensen over. Toen zijn we ook maar weggegaan. Helaas dus de Oehoe niet gezien, maar aan ons lag het niet! Het zou een waardige afsluiter zijn geweest van onze vakantie. Gelukkig waren we ondanks het late tijdstip nog welkom in het restaurant van de camping voor een lekkere laatste maaltijd.

rodepatrijs01

Rode Patrijs in kleurrijk korenveld.

Copyright © 2018 Reisverslagen Henk de Lange. Alle rechten voorbehouden.