Costa Rica Conclusie en Reacties

Conclusie

Over het waarom we naar Costa Rica zijn gegaan heb ik het bij de inleiding al gehad.

En om nu te zeggen of deze vakantie aan onze verwachtingen heeft beantwoord kan ik duidelijk zijn: Nee!

Het heeft onze verwachtingen ruimschoots overtroffen, wat een mooi land is dit! De prachtige natuur en de aardige mensen maken dit tot een geweldig vakantiebestemming.

De natuur is gewoon overweldigend. Je hebt continu het gevoel dat je de hele dag overvallen wordt door zo veel natuurindrukken en momenten van verwondering. Neem nu de vogels: jullie weten dat het een liefhebberij van mij is, maar het is net of je in een mega-volière rondloopt met al die tropische geluiden en kleurenpracht. Ze zijn hier niet gewoon paars of rood, nee, de kleuren spatten er echt af. Ikzelf heb tijdens daglicht eigenlijk weinig rust gehad. Gelukkig voor mij werd het om 18:00 uur donker en dan had ik tijd om bij te komen.

De natuur op zich is gratis, maar het ecotoerisme weet welhaast overal een prijskaartje aan te hangen. Als je drie weken rondrijdt moet je wel keuzes maken. Natuurlijk snappen wij ook wel dat je met entreegeld de parken steunt, maar om nu telkens 10 à 15 dollar per persoon per dag te betalen voor entree van een nationaal park voor 4 personen en er dan ook nog af en toe een gids bij te nemen van tussen de 50 en 100 dollar... Je kan wel nagaan dat de teller dan flink gaat lopen. Dat vind ik dan wel een heel groot nadeel in vergelijking met Europa, daar is bijna alles gratis toegankelijk.

De gebieden zijn stuk voor stuk prachtig, en we hebben nog lang niet alles gezien, ook daarin moet je keuzes maken. Wat ik de volgende keer anders zou doen is per locatie minimaal 2 volle dagen blijven, dus minimaal 3 overnachtingen per plek, dat zou iets meer rust gegeven hebben.

De mentaliteit van de mensen buiten de grote steden is vriendelijker dan in de stad, dat merk je wel. In het land zelf zijn ze over het algemeen wat relaxter, de stadsmensen zijn meer gehaast, dat merk je al meteen in het verkeer. Van onveiligheidsgevoelens hebben we geen last gehad.

Wat betreft het verkeer viel het mij erg mee. Ik had me het iets erger voorgesteld, gezien wat ik erover gelezen had. Het verschilt weinig van hier, alleen de snelheid is beperkt en je hebt heel erg veel van die grote trucks waar je rekening mee moet houden. Het wegennet op zich is goed en op kleine stukjes na zijn er weinig gaten in de weg, waarvoor wel werd gewaarschuwd. Maar goed, je moet altijd blijven opletten.

Met het weer hebben we het getroffen: wel wat regen, maar niet de hoeveelheden waar ze de weken ervoor last van hadden in bepaalde delen van het land. De bergketen die dwars over het land loopt was zo’n beetje de scheiding. Zat je aan de Pacifische kustkant, dan had je beter weer dan aan de Caribische kustkant. Daar hadden ze de laatste weken al erg veel slecht weer te verduren gehad; zie hiervoor de inleiding.

Het groene (natte) seizoen dat er in de zomer heerst is goed te doen voor de vakantie. Het blijven veelal tropische buien, maar daartussen heb je vaak wel lekker de zon, en over het algemeen is het altijd warm. Tussen de 25 en 30 graden moet je op rekenen. Het is altijd wel vochtig warm.

Ook de accommodaties waar wij geweest zijn waren prima op orde. Wat dan voor ons Nederlanders wel weer gemakkelijk is, is dat op veel plekken landgenoten zijn neergestreken en er hun eigen domein hebben opgezet. Hen wil ik hierbij dan ook nog een keer bedanken voor de goede zorgen die zij hun gasten geven. Het was overal top!

Kortom, zo’n reis is zeker de moeite waard. Het kost op zich wel wat meer dan een gemiddelde vakantie. Ongeveer het dubbele, daar moet je wel op rekenen, maar het is het geld meer dan waard.

Wie weet gaan we er nog eens heen; er is genoeg te ontdekken.

Misschien is het voor jullie een aanzet of idee om er ook eens te gaan kijken. We hebben jullie alvast een aanzetje gegeven!

pura vida2

Reacties

{jcomments on}

36 reacties

 • Hallo Henk,

  ik heb je verslag met plezier gelezen en er veel info uitgehaald. Op dit moment (13nov2018) ben ik in La Fortune. Ik dacht van jou tip de gratis wandeling onder leiding van eengids bij de Observatory Lodge te kunnen meemaken. Helaas.

  Deze wandeling is alleen voor gasten. Wij kwamen als niet gast het terrein niet op. Jammer

  • Hallo Hans,

   je hebt gelijk, dat he ik me niet gerealiseerd omdat wij natuurlijk al op het terrein waren en daar verbleven.

   Sorry, ik zal het even aanpassen bij het verhaal.

   Henk

 • Wat ontzettend leuk om jullie reisverslag te lezen. Wij gaan over even ruim 2 maanden die kant op voor 15 dagen en met eigen huurauto. Nu hebben wij er helemaal veel zin in.

  Gr Kees en Margreet

 • Dag Henk, wat een toeval dat ik jouw reisverslag hier zie. We hebben elkaar al een paar jaar niet meer gezien:ik ben de moeder van Niek Schelwald. Over 5 weken ga ik met dochter Irene, die dan net 1 dag 20 jaar oud is, naar Costa Rica. Ik ben dan ook erg blij met jouw uitgebreide verslag en zal er zeker gebruik van maken. Ik heb onze vliegreis, met 1 tussenstop in Houston, al geboekt. Ook een auto (Suzuki Jimmy 4 wheel drive) en het hotel voor de aankomst en vertrek. De rest ga ik in de komende weken nog regelen en zal dan ook zeker kijken welke accomodaties jullie hebben gebruikt en welke route jullie hebben genomen. Wij vertrekken op 23 juli en zijn op 9 augustus terug op Schiphol. Niek is in die periode met scouting op zomerkamp naar Berlijn. Hartelijke groet, ook aan Karin, Finn en Morris

 • Dag Henk,

  Wat een mooi uitgebreid verslag heb je gemaakt met duidelijke beschrijvingen waar je moet zijn om zaken te zien. Wij gaan van de zomer met onze kinderen en heb heel stukken uit je reisverslag in mijn roadbook gezet. Thanks voor de inspiratie!

  Groeten Renée

 • Beste Henk en familie,

  Wat een heerlijke manier om een zaterdagochtend door te brengen: jullie reisverslag lezen en ondertussen aantekeningen maken van alle tips. Veel dank voor het delen en de gedetailleerde beschrijvingen! Wij vertrekken eind juli van dit jaar met onze twee jongens van 9 en 12 naar Costa Rica en hopen er net zo'n mooi avontuur van de maken als jullie hebben gedaan. Ik ga onze belevenissen in Costa Rica bijhouden op phlt.reislogger.nl, waar op dit moment en verslag op staat van onze reis in Zuid-Afrika in de zomer van 2016. Ook een aanrader als bestemming ;-).

  Hartelijke groet vanuit Alkmaar!

  Hester

 • Hallo Henk, ben onder de indruk geraakt van het fantastische verslag. Maar wij zijn echte Azie gangers en hebben heel Azie gehad en zijn zoekende naar een nieuw avontuur.

  Maar heb je een indicatie qua prijs wat jullie kwijt waren voor een reis in CR. Wij willen gaan met 2 volwassenen en een kind van 15 jaar oud.

  Eddie

 • Dank je voor je mooie reisverslag. Wat een mooie en avontuurlijke reis hebben jullie gemaakt. Voor een gedeelte doen we dezelfde plaatsen aan dus ik zal veel aan je verslag hebben.

  Groetjes,

  Nancy

 • Hallo

  Wij zijn op dit moment in CR en net terug van een guided Tour door Corcovado vanuit Drake Bay en wat wij vandaag aan wildlife hebben gezien WoW is niet te beschrijven zoveel maar ik ga het toch proberen op www.sienjohn.waarbenjij.nu krijg er nu alleen geen foto's bij geplaatst dat is wel jammer

  Grtjs

  • Hallo Sien,

   ja Corcovado is ook een prachtig gebied, dat hebben wij niet gedaan omdat het eigenlijk al snel een dag of 5 kost als je alles goed wilt zien, vandaar onze keuze, je moet nu eenmaal keuzes maken, maar mooi dat jullie ook zo veel hebben gezien, geniet er nog even van!

   groeten,

   Henk

 • Hallo Henk, wat een prachtige reis hebben jullie gemaakt en wat heb je het mooi omschreven met tekst en foto's! Wij gaan binnenkort voor de 6e keer naar dit prachtige land maar ik blijf op zoek naar leuke ideeën voor onze planning. Dank voor het delen!

  Groeten,

  José

  • Hallo Jose,

   bedankt voor je leuke reactie. Hopelijk zit er nog een ideetje tussen voor jullie 6e reis. Er is daar ook zo veel te zien ook dus dat moet wel lukken. Ter voorbereiding had ik overigens weer tips uit jouw blog gehaald, zo kun je elkaar leuk aanvullen :-)

   Veel plezier straks.

   groeten,

   Henk

 • hallo henk en familie

  genoten van je verhaal en foto's omdat wij over 3 weken voor 3 weken door Costa Rica gaan toeren heb ik wat tips van je overgenomen. Wij hopen net zoveel wildlife te gaan spotten als jullie. Wij slapen ook enkele dagen bij Dos Palmas.

  mvg

  • Hallo Sien,

   ja Corcovado is ook een prachtig gebied, dat hebben wij niet gedaan omdat het eigenlijk al snel een dag of 5 kost als je alles goed wilt zien, vandaar onze keuze, je moet nu eenmaal keuzes maken, maar mooi dat jullie ook zo veel hebben gezien, geniet er nog even van!

   groeten,

   Henk

 • Nou Henk, ik ben blij dat je mij ook de link naar jullie reisverslag hebt gestuurd. Heeft even geduurd, maar heb het echt met zeer veel interesse gelezen. Wat een boeiend, soms zelfs spannend (wat een avontuur Finn!) verslag en wat een prachtige foto's en beelden. Je bent er gewoon een beetje bij. En och die vogels... daar kan je geen genoeg van krijgen toch? Wat is de natuur toch mooi!

  Dank zij jullie heb ik een zeer goede indruk gekregen van Costa Rica! En Karin, Finn en Morris, jullie kunnen nagenieten zoveel je wilt, met zo'n documentairemaker!

  Nans

 • Mooie foto reportage, toch 2 opmerkingen: in het begin staat een fraaie Papaya plant + vruchten in beeld, geen kokosnoten zoals jullie ze noemen; er zijn in Costa Rica helaas (ook) veel palmolie plantages aanwezig en fabrieken waar ze dit verwerken, dit heeft niets met kokosolie fabrieken te maken zoals in jullie commentaar bij de palmolie fabriek en vrachtwagen vol palmolie vruchten.

  • Hallo Klaas,

   dank voor je opmerkingen, je hebt gelijk en ik heb het aangepast, zelf heb ik helemaal geen verstand van kokosnoten of palmolievruchten.

 • Henk, ik zou heel graag jullie hele reisverslag ban Costa Rica willen lezen.

  Wij gaan met ons gezin deze zomer ook die kant op wn we zijn nog zoekende naar een aantal leuke slaapplaatsen.

  Zou je mij je reisverslag willen toesturen?

  Evt tips & tricks hoor ik ook graag

  Dank

  • Hallo Sandra,

   ik kan het je niet opsturen, maar is toch gewoon te lezen hier op de site onder reisverslagen Costa Rica onderin de pagina's kun je doorklikken naar de volgende pagina:

   http://www.henkdelange.nl/index.php/reisverslagen/costa-rica

   staan ook tips e.d. in.

   Henk

Jouw reactie

Als antwoord op Some User
Free Joomla! templates by Engine Templates