Griekenland - Lesbos: Conclusie en Reacties

Conclusie

De voorbereiding op dit reisje was erg kort. Ik wou ook eerst helemaal niet weg, maar door toeval las ik een reisverslagje van de Griekse eilanden Kos en Nissyros omdat ik bezig was de Avifauna Groningen website in een nieuw jasje te steken.
Daarbij kwam dat de andere gezinsleden wel een weekje weg wilden, nou 1 en 1 is toen 2 geworden.

Alleen is het toen wel Lesbos geworden omdat ik daar meer enthousiaste verhalen van had gelezen en het een toplocatie is voor vogels kijken in het voorjaar.

Het was de eerste keer voor ons in Griekenland en vast niet de laatste. In het voorjaar is de temperatuur goed te noemen, normaal rond een graad of 20, maar wij hadden mazzel, het was iedere dag haast tussen de 25 en 28.
Alles is nog groen, het toerisme is nog niet echt op gang gekomen op vogelaars na dan en om veel vogels te zien is dit eiland uitermate geschikt. Ik vond het over het algemeen wel veel bergachtiger dan dat ik van te voren gedacht had.
De Grieken zelf zijn ook erg aardig, dat ze met al die ellende van de laatste jaren (crisis, vluchtelingenprobleem) nog zo positief blijven viel me wel op.

In een weekje had ik toch - ondanks dat het een gezinsvakantie was - rond de 140 soorten en dat is toch een redelijke score vind ik zelf, terwijl je er niet extreem veel voor hoeft te doen.
Ik had mijn telescoop wel meegenomen, maar heb hem helemaal niet veel gebruikt.

Natuurlijk zitten ze ook nog steeds met het vluchtelingenprobleem op o.a. Lesbos, hiervoor hoop ik toch dat de EU, landen als Griekenland en Italië niet alleen met dit probleem laten zitten en er een oplossing komt die humaan is en die de lasten eerlijk verdeeld over de landen. Politiek gaat vaak moeizaam helaas, en ik heb veel respect voor mensen die soms ook als vrijwilliger in de kampen helpen.

Los van bovenstaand genoemd probleem, hebben de inwoners ook gewoon de toeristen nodig voor hun eigen onderhoud, je hoeft er geen schuldgevoel aan over te houden als je daar heen gaat, ze hebben het geld meer dan nodig. 
Zoals ik al aangaf bij de inleiding was het toerisme op het dieptepunt met 80% gedaald. De Grieken zelf die we hierover spraken waren ook unaniem in hun wens en roepen vooral de toeristen op weer terug te komen zodat zij ook weer hun problemen kunnen oplossen en hun leventje kunnen gaan oppakken wat ze voor 2014 gewend waren.

Dus voor vogelaars met een gezin is dit goed te combineren. Zon, Zee en Vogels :-), en ook voor niet vogelaars is het ook een geweldig mooi eiland.

Reacties

{jcomments on}

Eén reactie

  • Hoi Henk

    Ik heb je verslag gelezen. Heel boeiend met hele mooie foto's. Volgende week donderdag gaan Petra en ik naar Lesbos voor een week. Dit verslag zullen we zeker gebruiken voor onze reis.

    Groetjes, Pieter

Jouw reactie

Als antwoord op Some User
Free Joomla! templates by Engine Templates