Inleiding

toekankl2Ik heb een uitgebreid reisverslag gemaakt van onze fantastische vakantie in Costa Rica in de zomer van 2015. Ik hoop dat het bij jullie een indruk geeft wat je kunt verwachten als je daar ook heen gaat op vakantie, of dat het enigszins overeenkomt met je eigen beleving als je er al geweest bent. Wellicht geeft het inspiratie voor een volgend reisdoel?

Het verslag is per dag ingedeeld en je kunt onderaan de pagina doorklikken naar de volgende dag. aan het eind van iedere dag heb ik in de meeste dagen een klein video momentje van de beelden van die dag als die gemaakt zijn. Eindigend met de conclusie en de reacties, fotogalerij en video's.

Hieronder volgt eerst wat eraan vooraf ging voordat we vertrokken, al vast enkele opmerkingen van hoe we sommige dingen ondervonden hebben en een paar kleine tips waar je rekening mee kunt houden.

Mede namens Karin, Finn, en Morris wensen we jullie veel leesplezier en we zouden het leuk vinden als jullie een reactie achter laten van wat je er van vond?

Henk 

Tip! Kijk ook vooral bij de fotogalerij in Google voor mooie grotere foto's: https://goo.gl/photos/nH5Q94CauuZmbtXk9

Waar gaan we naar toe dit jaar?

In de wintermaanden denk je na over wat de komende zomer te gaan doen. Dit was eigenlijk weer een jaar om een busje te huren, iets wat we om het jaar zouden doen. Daarnaast kreeg ik op mijn verjaardag van Karin een boekje van een camperreis naar de Noordkaap. Ik zou het wel eens willen doen, maar de jongens liepen er niet bepaald warm voor. Die dachten bij het woord Noordkaap steevast aan sneeuw en kou in de zomer en dat kreeg je maar moeilijk uit hun hoofd.

In begin van het jaar is er altijd een vakantiebeurs in Groningen. Daar was ik nog nooit heen geweest en het is eerlijk gezegd ook niet mijn ding. Ik had in de advertentie gezien dat er ook een paar reisorganisaties zouden staan die naar Afrika gingen. Nou, dat leek me ook wel eens wat.

In eerste instantie gingen we dus kijken naar safari reizen. Er zaten wel een paar mooie reizen tussen, maar je moet dan ook nog rekening houden met datum van vertrek en de duur van zo’n reis. Persoonlijk vind ik dat je zo’n verre reis dan ook 3 weken moet ondernemen, want er is zo veel te zien en dan is twee weken te kort. Het lukte echter niet om dit geregeld te krijgen binnen de drie weken die we samen hadden.

Costa Rica – voorbereidingen

Bij SNP reizen had ik eerder al eens verslagen gelezen van reizen naar Costa Rica en daar was iedereen wel enthousiast over. Het zag er ook mooi uit op de foto’s die ik daarvan zag. Veel natuur, dieren, vogels en avontuurlijke belevingen dat leek ons ook wel wat.

Daarna heb ik me erin verdiept en bij meerdere organisaties gekeken wat die te bieden hadden. Ik heb toen in eerste instantie in februari een aanvraag gedaan bij SNP omdat die het meest voldeed aan de wensen, maar helaas kwamen we hier ook niet goed uit de data van vertrek en terugkomst, in combinatie met de duur van de reis. Ik heb zelf eind februari via de ANWB en Airtrade de vliegtickets geboekt die ons het beste uit kwamen; de prijzen kunnen nogal variëren. Het is zeker aan te raden daar goed naar te kijken, want met dit soort reizen lopen de verschillen al snel op tot honderden euro’s per ticket.

Ondertussen had ik flink veel doorgelezen over Costa Rica en met name het forum van wereldwijzer goed uitgespit: http://www.wereldwijzer.nl/forumdisplay.php?f=137. Hier staat eigenlijk alle informatie die nodig is om de reis goed te plannen.

Daar kwam ik ook de site van “Holland Hotels Costa Rica” tegen: http://www.hollandhotelscr.com. Zij bieden veel mogelijkheden van rondreizen langs onderkomens met Nederlandse eigenaren. Je kunt het, als je dat wilt, naar believen indelen en het is bovendien makkelijk dat alles voor je geregeld wordt.

Ik stuurde hun een mail en deed een aanvraag via de site, echter ik hoorde op beide aanvragen helaas niets. Ondertussen ben ik verder gaan zoeken en ben ik ervan overtuigd geraakt dat ik zelf ook wel een reis kon samenstellen naar de plekken die we wilden. Dat deed ik dan ook en ik maakte een plannetje waar we ongeveer langs wilden gaan en zocht daar accommodaties bij. Het was vroeg in het jaar, maar zelfs toen al waren sommige plekken niet meer te reserveren. Dat leverde wel een route op waarbij we soms wat heen en weer moesten rijden, maar uiteindelijk was het goed te doen.

Tussendoor was ik in contact gekomen met de beheerder Kees van “Holland Hotels CR” en daar bleek een vergissing in het spel. Op precies hetzelfde moment had hij contact met een andere “Lange” en hij dacht dat hij met dezelfde te maken had. Dus bood hij zijn welgemeende excuses aan, en bood uit goede wil aan om mij verder van informatie te voorzien mocht ik nog iets willen weten. Deze opstelling heb ik erg gewaardeerd. Ik had ondertussen al meer dan de helft van de data besproken en boekte de resterende data ook allemaal rond. Eind maart had ik alles besproken.

Locaties uitwerken

Nadat alles gereserveerd was, werd het tijd om per plek iets beter uit te zoeken wat je er kunt doen. Dat kun je beter hier thuis goed voorbereiden, zodat je er daar geen tijd en energie aan hoeft te verliezen, en dat is goed uitgekomen zo. Af en toe heb je wat keuzes waarbij je dan ter plekke kiest wat je wil, dat beviel uitstekend. Door het lezen van verhalen van alle andere mensen werd het wel duidelijk dat je de beste tijd tot 2 uur in de middag hebt en dat daarna de kans op regenbuien toeneemt. Tenslotte is de periode van onze zomervakantie daar 'het groene seizoen' zoals ze dat zeggen. Een aardiger woord voor regenseizoen zeg maar.

Het weer - vooraf

Hier moet ik toch even wat extra over zeggen. Het groene (regen)seizoen is dit jaar heel anders dan de vele jaren hiervoor. Ik volgde de laatste tijd al een paar sites over Costa Rica en op één daarvan kwamen af en toe wat berichten te staan over het weer.

Zo staat er eind maart een bericht op TheCostaricanews.com over een mogelijke dubbele El Niño voor de zomermaanden: http://thecostaricanews.com/weather/costa-rica-weather-warning-of-a-double-el-nino-for-2015

En dit bericht eind mei over zware regenval in het Caribische gedeelte en het centrale gedeelte terwijl extra droogte wordt voorzien in Guanacaste: http://thecostaricanews.com/weather/costa-rica-weather-delivering-heavy-rains-in-caribbean-and-central-valley

150707Floods1 1000x667kl
 Overstroming in Lemon op 6 juli 2015

Nog 10 dagen voor vertrek verschijnt er op 29 juni een verontrustend bericht over de heftige regenval in het Caribische deel van het land. Het blijkt dus dat het bericht van eind mei helaas werkelijkheid is geworden. In dat deel wordt de noodtoestand afgekondigd vanwege de zware regenval en de overstromingen. Weg 32, de belangrijkste weg van Costa Rica die de havenstad Lemon verbindt met het achterland en de Hoofdstad San Jose, ligt er zelfs een paar dagen uit door aardverschuivingen. Ook de weg van San Jose naar Arenal is afgesloten.

http://qcostarica.com/the-rain-will-not-let-up-in-limon

Zelfs nu ik dit schrijf (november 2015) hebben ze er nog aardig last van gehad allemaal. Op de site hebben ze er zelf een apart item van gemaakt: http://www.ticotimes.net/categories/rain-rain-go-away

Op 7 juli, twee dagen voor ons vertrek, zijn de berichten beter en staat er dat het toerisme langs de Caribische kust weer langzaam op gang komt en dat het zich herstelt van de zware regenval van de laatste weken.

Over deze berichten had ik een bericht gezet op het forum van Costa Rica gedurende die tijd voor vertrek: http://www.wereldwijzer.nl/showthread.php?t=188150

We hebben toch in het achterhoofd dat we mogelijk nog de route moeten aanpassen, mocht het moeilijk zijn de Caribische kust te bereiken. Daarvoor hebben we wel een hele reisdag uitgetrokken in principe. Maar dan moeten er geen uren oponthoud zijn, want in dat geval slaan we de Caribische kust over.

Het weer – ter plekke

Na alle voorgaande berichten hielden we rekening met de nodige neerslag. Het is op zich geen probleem voor ons als het bij wat buien blijft, want tussendoor kun je genoeg doen.

Nu moet ik zeggen dat we waar wij waren over het algemeen goed weer hebben gehad en dat we er weinig last van ondervonden hebben. Slechts tweemaal hebben we er last van gehad.

De eerste keer was bij de nachtexcursie bij de Tipi Jungla. Die moesten we halverwege afbreken omdat het echt met bakken uit de lucht kwam en het nog hevig onweerde ook. En dat terwijl we net in het pikkedonker middenin een gevaarlijk deel van de jungle liepen; dat was wel even heel erg spannend allemaal.

De tweede keer was in Cahuita. Daar hebben we de ochtendwandeling in het nationaal park geheel door de regen gelopen. Dus achteraf viel het ons in ieder geval wel mee, gelukkig.

Waar je ook nat van wordt is de vochtige warmte; de temperaturen schommelen al snel rond de 30 graden en het is altijd redelijk vochtig. Al vroeg in de ochtend heb je het T-shirt nat van het vocht en het zweet, daar hoef je weinig voor te doen. Dus neem voldoende lichte shirtjes mee die snel drogen, want je kleren drogen bij die vochtige warmte voor geen meter. Katoen blijft lang nat en is ook zwaarder. Beter zijn die luchtige shirtjes met kleine gaatjes b.v. Warm zat in de meeste gevallen.

Veiligheid

Wat betreft de veiligheid in Costa Rica kunnen we zeggen dat we ons nergens onveilig hebben gevoeld. Zoals op het forum ook wel gezegd wordt: als je normaal doet en je je niet opvallend gedraagt en de aandacht trekt heb je niets te vrezen. Gewoon wel dingen in acht nemen: niet in het donker op de verkeerde plekken rondhangen en niet te opzichtig alles breed laten hangen wat je allemaal hebt aan apparatuur. En je spullen niet onbeheerd ergens achterlaten, hetzij op het strand of in de auto. Maar goed, dat moet je in Nederland evenmin doen.

restaurant miriam
Soda: Miriam's Quetzal restaurant

Eten

Het ontbijt is altijd met veel fruit, het is lekker en gezond om daarmee te beginnen. Dus we kregen iedere ochtend een enorme fruit-boost, daarbij soms pannenkoekjes of rijst met bonen. Het is al snel wennen en prima.

Lunchen hebben we weinig gedaan. Meestal ben je dan op pad, of ergens anders en vaak zijn het wat tussendoortjes, totdat je kunt avondeten. Restaurants genoeg. Je hebt twee soorten. De zogenaamde soda’s: dit zijn de lokale restaurantjes waar de bevolking ook vaak eet, die zijn goedkoop en simpel. Hier heb je soms een keuzebuffet en soms eten dat er op dat moment gemaakt wordt. Het is er over het algemeen wel altijd gezellig. Daarnaast de “gewone” restaurants, die liggen qua prijs wat hoger en daar kun je ook goed eten.

Vaccinatie – muskietennet

Wij hebben ons niet laten vaccineren. Na veel dingen hierover gelezen te hebben leek het ons niet echt nodig, zolang je zelf maar een beetje uitkijkt met wat je doet en waar je komt. Vaccinaties zijn niet verplicht, maar wel aanbevolen door het ministerie van Volksgezondheid. Maar ja, dat staat er ook over de ziekte van Lyme in Europa, en daar laat ook niemand zich voor inenten. Het is dus puur je eigen afweging. Zolang je niet in de binnenlanden bij de indianen op bezoek gaat, of zelf dwars door de jungle gaat hiken, is het voor de meeste reizigers die van lodge naar logde gaan naar mijn idee niet nodig.

Evenzo het gebruik van muskietennetten: óf ze zijn wel ergens aanwezig óf alles is redelijk dicht met hor-gaas waardoor er weinig muggen binnenkomen. Je moet niet denken dat je geen muggenbulten oploopt, want dat gebeurt wel net als hier, maar neem gewoon Date mee, dan voorkom je te veel aan bultjes. Komt nog bij dat het lastig vast te maken valt als je een net meeneemt. Als ik terugkijk zou ik het niet meenemen; wij hadden ook niets meegenomen en hebben het ook niet gemist.

Verkeer

Over het verkeer doen ook de wildste verhalen rond. Ik had filmpjes gezien waar bestuurders in auto’s van Costa Rica als slechtste ter wereld werden afgeschilderd. Nou, dat valt wel mee hoor. Ik heb in Rusland gereden in 2013 en kan zeggen dat die veel slechter rijden en ook gevaarlijker; dat soort gekke dingen heb ik hier niet meegemaakt. Wat je wel hebt zijn die vele zware Amerikaanse trucks die over de wegen denderen; daar moet je wel respect voor tonen en goed op letten. Vooral in het donker zou ik niet te veel rijden als het niet nodig is, maar voor de rest gewoon, net als hier, goed op het verkeer letten en anticiperen; dan is er weinig aan de hand. De gemiddelde snelheid is wel iets om rekening mee te houden, want die ligt een stuk lager vergeleken met wat we hier in Europa gewend zijn. Plan dus niet te veel dag-verplaatsingen van vele honderden kilometers. Vooral door de bergen word je nogal eens opgehouden door die zelfde trucks die niet harder gaan dan 30 km/uur, berg op of af, dat maakt voor die trucks weinig uit. Vaak rijdt daarachter een enorme slinger auto’s die er op die bochtige bergweggetjes maar lastig voorbij kunnen komen.

Je mag op de meeste wegen trouwens ook niet hard rijden: vaak niet harder dan 80 km/uur, ook op kaarsrechte wegen. Het is aan jezelf of je eroverheen gaat en het risico neemt van een bekeuring. Die zijn hier overigens niet mals, een paar honderd dollars ben je zo kwijt. Maar ik zal eerlijk zijn: ik heb me er niet altijd netjes aan gehouden en heb soms, om toch even wat afstand te overbruggen, het gaspedaal wat verder ingetrapt. Met kans op een bekeuring, maar heb gelukkig niets gekregen. Op zich heb ik ook niet veel politie gezien. Ik las wel dat er extra controles waren, en dat is dan vaak om de grote steden heen, maar ook daarvan heb ik weinig gemerkt.

De bewegwijzering is ook niet wat wij hier gewend zijn. Een grote plaats wordt nog wel eens aangegeven, maar als je door een stad komt zie je al snel geen borden meer staan waar je op kunt rijden. Een navigatiesysteem is dan geen overbodige luxe, of met een goede kaart en een beetje richtingsgevoel kom je ook een heel eind. Wij hadden geen systeem; ik had “waze” op mijn telefoon gezet, maar kreeg dat op de eerste dag meteen al niet goed aan het werk en daar is het bij gebleven. Maar goed, we zijn overal gekomen waar we heen wilden gaan.

Over het wegdek werd ook veelal geschreven dat het heel slecht was, met veel gaten in de weg. Ik kan zeggen dat dit reuze meeviel. Veel stukken weg waren vernieuwd en de grote doorgaande routes waren zeer goed te berijden. Het enige slechte stuk was de laatste 20 a 30 kilometer voor Lemon. Dat was het slechtste stuk met veel gaten, allemaal kapotgereden door die enorme aantallen trucks daar. Het is ook het meest lelijke en onveilige stuk weg dat we gereden hebben, vind ik. Ook lokale wegen vertonen wel eens een gat, daar moet je even opletten. Maar ook hiervoor geldt dat ik in Rusland echt wegen heb gereden waarover ik slalommend de gaten moest ontwijken en dat soms 10-tallen kilometers lang, dus dit was een eitje :-).

Geld

Je kunt in Costa Rica vaak betalen met dollars en colones, afwisselend kun je ze ook pinnen bij bankautomaten. Vaak konden we maar één soort pinnen. Bij ons was het zo dat we bij een aantal automaten niet konden pinnen (Rabobank en Triodos) en moesten we verder op zoek naar andere automaten die niet in de buurt waren. Zorg er dus voor dat je niet snel zonder komt te zitten en dat je een marge van 2 dagen hebt qua geld. Bij de Nationale bank van Costa lukte het altijd wel om te pinnen, bij de andere vaak niet. Ik betaalde eigenlijk zoveel mogelijk met mijn Credit Card, dan hoef je niet telkens weer op zoek naar een automaat. Trouwens in de bussen kun je alleen met colones betalen, even op letten als je met het openbaar vervoer gaat.

Onze Route

De Route die wij gereden hebben is in de volgorde zoals hieronder aangegeven, we hebben dus wel iets heen en weer gereden als je het kaartje bekijkt. Het kon helaas niet anders omdat de accommodaties op de logisch aansluitende dagen soms al bezet waren.

De Route in Google Maps: https://goo.gl/maps/jqwfTLSnSn22 

  • 1 Dos Palmas Country Inn (vertrekpunt route)
  • 2 Arenal Observatory Lodge (El Castillo op de kaart)
  • 3 Tipi Jungla Ecolodge
  • 4 Cerro Lodge
  • 5 Quetzal Valley Cabins
  • 6 Alby Lodge (bij Cahuita)
  • 7 Heliconia Island
  • 8 Casa Marbella (via boot La Padova naar Tortuguero)

plattegrondcostaricaroute

Copyright © 2018 Reisverslagen Henk de Lange. Alle rechten voorbehouden.