Dag 1: 23-04

Reisdag:

Deze dag was alleen maar een reisdag. Tegen 10 uur vertrokken we uit Groningen om met het vliegtuig van 16:00 uur te vliegen met Corendon naar Mytilini op Lesbos. Een vliegreis van 3 à 3,5 uur. We kwamen daar rond 20:40 aan (Griekse tijd), we moesten er 1 uur bijtellen.

Een kwartier voor de landing was het nog superlicht en dacht ik nog even waarom heb ik de gehuurde auto niet laten klaarzetten om zelf te rijden. Maar we waren het vliegtuig nog niet uit of het was eigenlijk al best donker, zo snel ging dat.

Dat was toch maar goed ook denk ik, want anders was ik mogelijk verdwaald in Mytilini, de bewegwijzering is nou niet helermaal wat we hier gewend zijn. (De laatste dag kwam ik daar wel achter).

We werden met een paars shuttlebusje met andere gasten die ook in het hotel verbleven, samen met gasten uit een naastgelegen hotel, naar Koloni gereden. Een host vertelde ons allemaal wetenswaardigheden over Lesbos, wat op zich wel interessant is omdat dit soort dingen doorgaans niet in een reisgids te vinden zijn. De Nederlandse host woont al jaren op het eiland en weet er inmiddels alles van.

Hij vertelt natuurlijk ook over het vluchtelingenprobleem waar het eiland sinds 2015 mee te kampen heeft en dat als gevolg daarvan het toerisme met 80% was afgenomen in dat jaar en dat ze langzaam weer een beetje uit het dal kropen. Naast dit natuurlijk wereldwijd probleem waar ik verder niet op inga in dit verslag, kwam daar natuurlijk nog de crisis overheen voor de inwoners van Griekenland. De toeristen zijn dan ook hard nodig om de boel in beweging te houden, voor velen was het de laatste jaren tot nu toe overleven met hun zaken. Ik heb met een paar gesproken en ze zeiden allemaal hetzelfde.

De vluchtelingen op zich vinden ze nog niet eens het grootste probleem en ze willen hen best helpen, maar dan moeten aan de andere kant wel de inkomsten blijven komen uit het toerisme waar het eiland voor het grootste deel afhankelijk van is. Dus met wegblijven help je ze zeker niet.
Een opmerking bleef me nog wel bij, de host zei dat Erdogan Lesbos weer wilde inlijven bij Turkije, daar had ik zelf nog nooit iets van gehoord of gelezen.
Als ik Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Lesbos_(eiland) erop nasla lees ik dat ze in 1912 bevrijd zijn van de toen Turkse overheerser en dat Lesbos vanaf 1914 officieel bij Griekenland hoort.

Rond 22:30 kwamen we in het hotel aan, namen de sleutel in ontvangst en zijn maar gaan slapen, want het was eigenlijk vrij koud in het appartement. Zelfs midden in de nacht werd ik nog wakker van de kou.

Copyright © 2018 Reisverslagen Henk de Lange. Alle rechten voorbehouden.