Dag 2: 24-04

's Ochtends:

Ik werd al redelijk vroeg wakker van allemaal vogelgeluiden waarvan ik een aantal niet kon thuisbrengen. De veelvuldig aanwezige Huis- en Ringmussen zouden deze week mijn natuurlijke wekker worden!

Om 7:15 kon ik toch niet langer meer blijven liggen en ben er uitgegaan om in de omgeving te gaan kijken. Voor 9 uur zou ik dan terug zijn omdat ze dan de huurauto zouden komen afleveren en het tevens de tijd is voor het ontbijt. Dit is ook voor alle andere ochtenden zo maar afgesproken dat ik tussen pakweg 6 en 9 uur in de ochtend alleen op pad ga omdat de rest dat geen tijd vind om op te staan, zij hebben immers vakantie!

Bij de ingang van het hotel, kwam meteen al een hoop kabaal uit de bosjes. Daar zaten onder meer een Ceti’s zanger, Orpheusspotvogel en Nachtegaal, waarvan de eerste twee nieuw voor mij waren. Bij het hotel zaten verder o.a. Putters, Huis- en Boerenzwaluwen.

gebied 1: Skala Kallonis

Ik ben daarna een paar honderd meter langs de weg gelopen richting de zee en heb gebied 1: Skala Kallonis uit het boekje bekeken.

24 04 skala kallonis01

gebied 1: Skala Kallonis bij zonsopkomst

Een van de eerste vogels die ik daar zag was de Kuifleeuwerik, in Nederland geen broedvogel meer sinds een paar jaar, maar hier op Lesbos kwam ik er wel achter dat die eigenlijk overal zat. Je struikelde er zowat over en moest moeite doen om er geen een aan te rijden, zolang bleven ze soms op het pad zitten.

Langs de zee lopend zag ik prachtig de zon opkomen over het rimpelloze meer. Even later kwam het eerste vissersbootje voorbij om de netten te legen. Of ze nu op vis of krab vissen dat weet ik niet? Het zat er allebei in ieder geval.

Verder lopend vloog er ineens een Hop vlak voor mijn neus langs, ja en dat was wel balen, ik had mijn fototoestel niet meegenomen; ik was alleen maar even van plan om rond het hotel te kijken. Maar ja, zoals dat weleens vaker met mij gaat wordt het dan net even weer iets anders en wijk ik van mijn plan af. Daar weet Karin alles van.

De Hop vloog met een boog om mij heen richting hotel, maar later heb ik die niet weer gezien helaas. Wel vlogen er nog een aantal roepende Dwergsterns en Witwangsterns voorbij.

In het gebied was nog wel iets water aanwezig, maar erg veel vogels zaten er niet. Op internet zag ik foto’s waarop meer vogels te zien waren. In de plassen en bij de monding van de rivier liepen wel een aantal Strand- en Kleine Plevieren en vlogen er Huis- Boeren- en Roodstuitzwaluwen rond. Over de zee vloog nog een Griel roepend voorbij.

Vanaf de kant van de rivier waar ik stond kon je met de verrekijker aan de overkant een kijkscherm zien staan, dat stond dichter op het stroompje wat er nog over was van de rivier.

Zo van afstand zag ik daar wel Kleine zilverreigers, Casarca’s en Groenpootruiters langs de rivierbedding staan.

Daarna ben ik weer naar de weg gelopen waar ik een man in het water zag staan. Ik had geen idee wat die ging doen, even later ging die onder water met een boei achter zich aan, misschien ving die wel krabben of kreeften? Vervolgens ben ik langs het hotel richting hoofdweg gelopen.

Het vissersbootje op het stille water en de duiker die vist op krabben of kreeften?

Langs deze weg kon je wel lopen, en op de brug aangekomen vlogen er twee Oeverlopers met een hoop kabaal vandoor. Wat ik daar zag drijven was dan weer niet zo lekker: er lag een kadaver van een dode koe in en dat stonk behoorlijk. Nu lag er nog een oude brug naast een meter of 10 verder en net toen ik daarheen liep gingen er twee Roodpootvalken naast me op het elektriciteitsdraad zitten, nog geen 5 meter van me verwijderd bleven ze even zitten. Ja, en daar heb je het al weer voor de tweede keer vandaag, geen camera bij me. Later deze week nooit meer zo’n kans gehad.

Op het oude bruggetje aangekomen was het al niet veel beter, daarachter lagen twee dode schapen zich lekker te ontleden, bah. Inmiddels liepen er al wat meer vogelaars rond die ook nog op een auto zaten te wachten en ook net als wij gisteren waren gearriveerd.

24 04 boerenzwaluwen airco 300Ik kreeg zo langzamerhand wel trek in koffie dus ben ik teruggelopen naar het hotel en heb ik de rest van de familie gewekt voor het ontbijt. Bij het openen van de deur vlogen meteen al boerenzwaluwen naar binnen en zochten ze de airco op. De auto kwam een half uur later net toen ik mijn gebakken eitje zat te eten, maar hij had geen haast en wachtte geduldig af.

De overige hotelgasten waren volgens mij vrijwel allemaal vogelaars, sommigen in groepsverband, andere met aanhang(familie) net als ik. Gisteravond bij de aankomst werd me al duidelijk dat veel mensen hier al meer malen geweest waren. Sommigen komen er al voor het 7e of zelfs 13e jaar, ik vrees na deze vakantie dat dit ook niet mijn laatste keer is!

Het aantal mensen van gepensioneerde leeftijd is hier volgens mij wel redelijk hoog in deze periode van het jaar, maar ja, dat komt ook door de vogels, en dat zal zeker in de zomer wel anders zijn. Het was voor 80% Nederlanders wat er zat, een paar Engelsen en een 1 Duitser. Tijdens een kort gesprekje met iemand vloog er net een Zwarte Ooievaar over ons heen.

‘s Middags:

gebied 12: Kavaki

Na het ontbijt en de auto in ontvangst te hebben genomen was het tijd om maar eens op pad te gaan. Eerst maar even langs een supermarkt om wat eten en drinken te kopen voor onderweg. Daarna zijn we richting Petra/Molyvos gereden, ik wou weleens even kijken bij de Rüppels Grasmus.

24 04 molivos01

Molyvos

Bij de eerste parkeerplaats tussen Petra de auto even neergezet en vandaar langs de weg naar beneden gelopen en in de struiken onder ons zagen we meerdere Rüppels Grasmussen zingen. Ook zagen we hier Baardgrasmussen, 1 Cirlgors en een Zomertortel zittend op het draad en op de struiken Oostelijke Blonde Tapuiten.

24 04 cirlgors01 300 2 24 04 moorse landschilpad01 300 24 04 hardoen03 300 2
Cirlgors Moorse landschildpad Hardoen

Daarna reden we door naar Molyvos en kwam ik erachter dat ik mijn zonnebril was verloren. Die had ik op mijn T-shirt hangen en met de fotocamera en verrekijker om mijn nek zal die er wel ergens zijn af gevallen. Ik heb de familie onderaan het dorp uit de auto gezet en ben zelf meteen teruggereden. Helaas de zonnebril niet meer terug kunnen vinden, was al weg? Of iemand anders had hem al in dat half uurtje gevonden? Zag nog wel een Moorse landschildpad zitten achter het muurtje.

24 04 molivos02

Kasteel Molyvos

Terug bij de gezinsleden die inmiddels waren opgeklommen tot het kasteel, zaten daar o.a. Raven, verschillende zwaluwen, en een Oostelijke Blonde Tapuit en op de muren liepen hagedissen en hardoenen.

Onderweg terug, zag ik nog mijn eerste Arendbuizerd omhoogschroeven.

De andere gezinsleden gingen aan het zwembad bij het hotel zitten en ik ging er nog maar even op uit en bracht een bezoek aan gebied 3: Zoutpannen van Kalloni.

gebied 3: Zoutpannen van Kalloni

Vanaf de hoofdweg het gebied inrijdend zag ik al snel veel Flamingo’s, een Ralreiger en Kwak langs het water lopen aan de overkant langs het dijkje en een tiental Lachsterns zitten in een van de bassins. Ook Dwergsterns, Visdieven en Witwangsterns vlogen boven het water en aan de andere kant van de auto boven de weilanden.

24 04 steltkluut02

Steltkluten

In het water waar je langs reed zaten meerdere soorten steltlopers, waaronder Stelkluten, Kemphanen, kleine Strandlopers, Oeverlopers, Bosruiters, Kleine en Bontbekplevieren.

In de zoutbakken zelf zaten ook Grote en Kleine zilverreigers, Zwarte Ibissen en Zwarte Ruiters.

24 04 griel01 300 2 24 04 kleine zilverreiger01 300 24 04 spaanse mus01 300 2
Griel Kleine Zilverreiger Spaanse Mus

Achterop in het drogere terrein kwam ik naast veel Kuifleeuweriken, Grauwe Gorzen, een Paapje, veel Spaanse Mussen een Kortteenleeuwerik, Graspiepers tegen. Helaas geen Rosse Waaierstaart.
Een Hop ging voor me op het pad zitten en iets verder op het hek, lang genoeg voor een plaatje.

24 04 hop01 2

De Hop op het hek bij de zoutpannen.

Net na de bocht voor de kijkhut die achterin het terrein staat, het pad ingeslagen welke helemaal doorloopt tot aan het dorp. Hier zag ik al een fotograaf aan de kant staan in zijn auto en ik kon wel raden waar die naar keek. Ik ben zelf even doorgereden na de bocht en vandaar gezocht waar die zijn telelens op had gericht en ja hoor, daar zag ik dus 2 Grielen lopen en zag ik voor deze week mijn enige en eerste Vorkstaartplevier zitten.

24 04 griel02

De twee Grielen op het "grielenveldje" met vlak bij de linker griel de Vorkstaartplevier

Toen ik terugreed over de hoofdweg stak er nog een redelijk grote Moorse landschildpad de weg over. Hij had de overkant al bijna gehaald, maar normaal stap je dan uit en zet je de schildpad even over de weg heen zodat die geen verkeersslachtoffer wordt.

Copyright © 2018 Reisverslagen Henk de Lange. Alle rechten voorbehouden.