Deel 1

Inleiding

ooievaar02klWaar zouden we dit jaar eens heen met vakantie? De laatste jaren gingen we richting Scandinavië en deze keer wilden we wat anders. Heel lang dachten we aan Frankrijk (Normandië) of Engeland (Lake District), maar de laatste week dacht ik ineens aan Hongarije en aan het verslag van Jacob Poortstra die daar in 2005 was geweest en een aantal mooie soorten had gezien.

Na enkele campings te hebben bekeken op internet besloten we de beide campings aan te doen die Jacob ook had bezocht (lekker makkelijk). Camping Aucost bij Vatja, deze wordt door veel fotografen bezocht. Een paar bekende namen die daar tijdens het 10-jarig bestaan van de camping zijn geweest zijn o.a. Flip de Nooyer en Danny Ellinger. Bij deze camping hebben ze een leuk speeltuintje en een paar leuke zwembaden op 400 meter lopen, ik ben tenslotte op reis met Karin en de kinderen Morris (4) en Finn (7) en heb natuurlijk met meerdere belangen rekening te houden. De tweede camping Farm Lator bij Sally is een echte camping voor natuurliefhebbers, goed voor veel vlinders, vogels en overige natuurbeleving. Beide campings hebben Nederlandse eigenaren.

De heenreis deden we in twee dagen, één keer overnacht in een Hotel in Praag. De terugreis hebben we in één keer teruggereden (1525 km),ruim 16 uur over gedaan.

zonnebloem01kl2

Wat mij vooral opvalt in Hongarije is dat de landbouw zich tussen de natuur begeeft en dit in Nederland voor mijn gevoel precies andersom is. Hier heb je stukjes natuur tussen de landbouw en proberen we met akkerrandenbeheer het geheel wat aantrekkelijker te maken, iets wat daar vloeiend in elkaar overloopt. Hopelijk blijft dat daar gewoon zo en wordt het hier beter. Veel zonnebloemvelden in Hongarije, hadden we niet verwacht. Verder heeft ieder dorp haast wel zijn ooievaarsnest of -nesten. We kwamen zelfs door een dorp (Gelej) van ca. 1 km lengte met maar liefst 12 ooievaarspalen, en op één na allemaal bezet. In de dorpen over het algemeen veel Turkse Tortels en daarbuiten vaak veel Zomertortels; Houtduiven daarentegen zie je er bijna niet.

hongarije-kaart2kl

 

Copyright © 2018 Reisverslagen Henk de Lange. Alle rechten voorbehouden.