Deel 2 

Periode 1: 07 t/m 17 juli camping Aucost

De camping ligt in een licht heuvellandschap nabij het plattelandsdorp Vajta met veel graan en zonnebloemvelden en ruigere stukjes natuur er tussenin.
Je hebt vanaf hier een goede uitvalsbasis naar veel andere interessante natuurgebieden in de omgeving.
De tijd dat wij er zaten was het er wel erg warm, meerdere dagen rond de 35 graden: dus was het in de middag zwemmen geblazen.

De camping en omgeving

We werden door de eigenaren Hans en Liesbeth onthaald met een drankje bij aankomst (nog nooit eerder meegemaakt, heel attent!). Ze nemen ruim de tijd om je van alles te vertellen wat interessant en handig is om te weten over de omgeving. Daarnaast hebben ze voor de vogelaars de nodige informatie op papier gezet over wat interessant is om heen te gaan en wat waar mogelijk waar te nemen is, met routeomschrijvingen en korte gebiedsomschrijvingen en al, waaronder ook een lijst met het aantal waargenomen soorten van de afgelopen 10 jaar. De teller stond op 231 en ik kon er zelfs nog één aan toe voegen, jawel: de Nijlgans, die vloog recht over de tent.

Zoals ik hierboven al genoemd had komen er veel fotografen (o.a. van Foto Natura) geregeld in het voorjaar om hier een aantal mooie plaatjes te kunnen schieten. Er hangen een paar prachtige foto's in de openbare ruimte van de camping.

We waren nog net in de week voor het hoogseizoen en het was nog lekker rustig de eerste week dat wij er waren. Vanaf de tent kon je makkelijk de volgende soorten waarnemen: o.a. Bijeneters, Grauwe Klauwier, Grauwe Vliegenvanger (zat in een boom voor de tent op een nestje), Putter, Zwarte Roodstaart, Groenling, Ringmus, Witte Kwikstaart, Ooievaar (liep gewoon over de camping), Wielewaal (gehoord), Spreeuw, Bonte Kraai, Zomertortel, Kwartel (gehoord), Koekoek (gehoord), Boerenzwaluw en Huiszwaluw.

ooievaar01kl2

foto: Ooievaar, wandelend over het campingterrein niet ver van de tent, en Bijeneter.

Naast de camping waar je leuk kunt rondlopen tussen de zonnebloemvelden, heb ik naast de Grauwe Klauwieren, Bijeneters en Kwartels, hier eveneens o.a. de Buizerd, Torenvalk, Bruine en Grauwe Kiekendief, Roodborsttapuit en Bonte Kraai gezien.

Op weg naar het zwembad de Europese Kanarie en Sijs en net buiten de camping bij het voetbalveld moet ook de Draaihals zitten, maar door mij niet gezien helaas. Net zoals de Syrische Bonte Specht, die zit er eveneens in de omgeving, maar niet gezien of gehoord.

Naast de vogels zaten er rond het toiletgebouwtje smaragdhagedissen en een enkele boomkikker. De boomkikkers waren in de avond en nacht in grote getale te horen vanuit het dal beneden, waar een stroompje liep.

Op zo'n 800 meter hemelsbreed zit een kolonie Bijeneters samen met Oeverzwaluwen. Dat is vanaf de camping links rijden in noordelijke richting en dan ca. 1 km een klein asfalt weggetje in naar links (staan borden bij van de Europese Unie). Je komt het vanzelf tegen aan de rechterkant van het weggetje; het loopt trouwens wel dood.

Link naar GoogleMaps: camping (zie oranje vierkantje in het midden, tennisbaan)

Copyright © 2018 Reisverslagen Henk de Lange. Alle rechten voorbehouden.