Rusland en Finland 2013

Inleiding: Waarom gaan jullie naar Rusland op vakantie?

Deze vraag is ons vaak gesteld de afgelopen tijd. Het is volgens de meesten nou niet direct een land waarbij je denkt daar ga ik heen op zomervakantie. In 2011 hebben we een reis gemaakt naar de Baltische Staten (zie verslag elders op deze site), en toen hadden we in eerste instantie het plan om ook naar Sint Petersburg te gaan. Daar hebben we toen vanwege de te beperkte tijd van afgezien. Dit om a. De Baltische Staten beter te kunnen bekijken, b. meer tijd te hebben voor Sint Petersburg en Rusland. We kozen er op dat moment voor om dan een ander jaar naar Rusland te gaan. En waarom we daar dan heen willen? Het land heeft natuurlijk zijn geschiedenis, waarvan ook Nederlandse invloeden te zien zijn door o.a. tsaar Peter de Grote die zijn sporen heeft nagelaten in Sint Petersburg. Wij willen wel eens met eigen ogen zien hoe het nu is om daar te wonen, het blijft toch enigszins een afstandelijk land door zijn grensbeleid en redelijke geslotenheid. Er hangt toch een soort van geheimzinnigheid rond Rusland en dat wekt dan de nodige nieuwsgierigheid.

Nu is het dit jaar 2013 Nederland-Rusland jaar, waarin de betrekkingen van de afgelopen eeuwen nog eens worden bevestigd op economisch, cultureel en maatschappelijk vlak. Hiervoor worden er dit jaar veel activiteiten georganiseerd in beide landen. Echter het moment van schrijven (4 december 2013) is gebleken dat er veel te doen is geweest met Rusland, maar dan wel op een geheel andere manier (negatief) dan men zich had voorgesteld, een aantal verschillende botsingen tot in de hoogste regionen tot aan president Poetin toe. Op dit moment zijn de gemoederen weer wat bedaard en is er hoop dat ook het Greenpeace probleem met het schip de Artic Sunrise en de opvarenden tot een goed einde komt.

Voorbereidingen:

Zelf had ik voor 2011 al wat voorbereidingen gedaan en zaken uitgezocht over Sint Petersburg en hoe de reiscultuur is daarnaartoe. Toen bleek al dat vrijwel iedereen er met het vliegtuig heen gaat op een enkeling na die met de eigen auto gaat. En het lezen van verhalen van mensen op sites en forums gaf me wel de indruk dat je toch nog een soort van pionier bent of een beetje nog avonturier, veel zaken zijn en blijven erg onzeker met wat je daar aan zou treffen. Nu voor 2013 heb ik me er nog meer in verdiept en ben toen tot de conclusie gekomen dat een reis met eigen vervoer best wel mogelijk moet zijn mits we ons aan bepaalde voorwaarden zouden houden en ons goed zouden voorbereiden.

Van te voren hebben we goede informatie gekregen van o.a. Peter Zandee van Rusreis.nl, Frank de Wit van kolatravel.com en van Jeroen van Camperreis.nl, en met hen heb ik een aantal belangrijke zaken geregeld. Bij Peter heb ik de visa allemaal geregeld en alle andere nodige papieren zoals voor de auto. Bij Frank heb ik geregeld dat als we in de problemen mochten komen met de autoriteiten op de een of andere manier of met de auto iets is dat hij ons dan kan helpen gedurende de dagen dat we door Rusland reizen. Van Jeroen kreeg ik een GPX bestand die ik in googlemaps kan importeren en die dan de plekken weergeeft waar hij heeft gestaan met een camper. Dat alles bij elkaar geeft zeker voor Karin wel de nodige rust en vertrouwen om te gaan.

Verblijf:

Rusland is geen land van kamperen. De mensen leven wel veel buiten, zo hebben veel mensen hun eigen buitenverblijf de Datsja genaamd, waarin ze in de zomermaanden veel verblijven, en waar ze ook vaak hun eigen moestuin hebben. Campings zoals we die in West Europa hebben kennen ze eigenlijk niet. Dat maakt het wel wat moeilijker allemaal om overnachtingsplekken te zoeken, en dit deel van de voorbereiding is echt wel nodig, anders denk ik dat je daar mogelijk wel eens in de problemen kan komen. We zijn van diverse kanten gewaarschuwd dat je niet zo maar overal langs de weg kunt gaan staan, niet dat het niet kan maar om het feit dat zich allerhande vreemde figuren al dan niet onder invloed van drank en of drugs behoorlijk voor overlast zouden kunnen gaan zorgen. Dit wil je zeker niet hebben met de kinderen erbij, dat maakt je toch wat extra kwetsbaar. Anderzijds hebben we wel gemerkt dat juist het feit dat de kinderen erbij zijn de mensen wat gemoedelijker(vriendelijker) reageren in bepaalde situaties. Vaak kun je wel bij een Hotel staan als je daar informeert of soms sta je wel in het wild, met in acht neming dat je een veilige plek zoekt en niet langs de openbare weg.

De reis op zich en de doelen hebben we redelijk strak ingeplant, dit is handig om dat ook goed van te voren uit te zoeken. Als je dat daar ter plekke nog moet doen kost het je gewoon dagen. De meeste informatie kun je goed vinden op internet, gebruik ook vooral de chrome browser, die is handig omdat die meteen vertaald, zodat je dus ook op Russische woorden kunt zoeken op Russische sites, en dan krijg je net even wat meer informatie. Een andere optie is om o.a. Frank de Wit van Kola Travel in te schakelen, die kan je daar ook heel goed bij helpen als je het graag uit handen geeft. Hij woont daar ten slotte al jaren en weet wat er mogelijk is allemaal http://www.kolatravel.com

Finland:

Finland is het enige Scandinavische land die we nog nooit hebben bezocht en daar willen we ook heel graag eens heen gaan. In dat land willen we vooral een leuke kanotocht maken en staat een bezoek aan het nationaal park Oulanka al een tijdje op het wensenlijstje. Voor ons is dit een mooie gelegenheid om daar dan een gecombineerde reis van te maken.

Route:

De totale afstand die we ongeveer gereden hebben is ca. 4400 km, daarvan is zo'n 2300 km in Rusland gereden.

Routekaartje: GoogleMaps link: http://goo.gl/maps/9D0vG

route-rusland-finland2013kaart

 

DESIGN BY WEB-KOMP