Deel 2

Schotland

Isle of Mull (Inner Hebrides)

zwartezeekoetkl

Zwarte Zeekoet

De aankomst is in Newcastle. Van daaruit zijn we dwars doorgestoken naar de andere kant van Schotland, naar Oban, hier in de haven zwommen Zwarte Zeekoeten.
Vanaf Oban hebben we toen de boot gepakt naar Isle of Mull.
Daar wilden we de Zeearend en/of een Steenarend wel eens zien, maar helaas niet gelukt in die dagen dat we er waren.
Ook de Otters lieten zich niet zien, de enige beestjes die ons wel telkens in grote massa’s welkom heten waren de midges.
Midges zijn vervelende insecten zo klein als een speldenknop, die vooral als het niet waait en als het schemerig wordt, overal vandaan komen en zich massaal op je storten.
In de oren, neus, mond, ogen, overal voel je het gekriebel, gek word je ervan!
Op de camping op Mull hadden ze er zelfs grote midges magneten (machines) staan om de grootste hoeveelheid in de buurt van de tenten weg te trekken, maar dan nog was het redelijk irritant met de beesten die er nog wel waren.
Op een klein eilandje Iona, wat vanaf Mull te bereiken is, hebben we nog wel verschillende Kwartelkoningen gehoord midden op de dag. We kregen ze echter niet te zien, hoewel ze soms echt maar een paar meter van je vandaan zaten.
Iona staat vooral bekend om zijn Klooster dat werd gesticht In 563 door de Ierse monnik Sint Columba dat bijzonder grote invloed op deze noordelijke streken van Europa had. Vandaar trokken monniken als missionarissen naar het vasteland van Europa. Nu staat er een gerestaureerde abdij en is er een oecumenische gemeenschap ontstaan en veel bezoekers zijn er op zoek naar stilte en bezieling, of om andere redenen. Maar altijd maakt een verblijf daar diepe indruk.

noss20kl

Noordse Stormvogel

Verder is Mull een prachtig eiland en zeer de moeite waard om te bezoeken. Prachtig landschap variërend van mooie ruige bergen en heidevelden, gladde zandstranden, vulkanische kliffen, en de vele inhammen met water waar de vele zeehonden en ook de zeeotters zich ophouden.
Ook het dorpje Tobermory met zijn haventje en vele kleurrijke huisjes is even leuk om langs de kades te lopen.
Van hieruit kun je boottochten maken naar Staffa en de Treshnish Islands.

Staffa bestaat voor een groot gedeelte uit basaltzuilen, in de vorm van staven van steen, en is imposant om te zien.
Van Treshnish Islands is het eilandje Lunga voor vogelaars interessant. Hier zijn grote kolonies zeevogels met Papegaaiduikers, Alken, Zeekoeten, Noordse Stormvogels, Drieteenmeeuwen en Kuifaalscholvers.
Ook zijn er boottochten met kans op een ontmoeting met Dolfijnen, Walvissen, Orka’s of een Reuzenhaai (Basking shark, lengte bijna 10 meter).

Daarna zijn we langs de Westkust getrokken en hebben o.a. Handa Island, Durness en Ullapool aangedaan. Vanaf John o’Groats zijn we daarna per ferry naar de Orkney Eilanden vertrokken.

Copyright © 2018 Reisverslagen Henk de Lange. Alle rechten voorbehouden.