De Baltische Staten 2011

Inleiding: Hoe kom je daartoe?

We zijn al enkele keren naar de Scandinavische landen Noorwegen en Zweden op vakantie geweest en de natuur, de weidsheid en de rust bevallen ons daar goed. Nadat de Baltische staten het juk van Rusland een aantal jaren geleden hadden afgeschud willen wij daar ook graag een keer gaan kijken hoe de natuur en cultuur daar beleefd wordt. Op internet staan nog niet zoveel reisverslagen, maar de strekking van wat je leest is dat iedereen aangenaam verrast is, dat ze zich er veilig voelen, de natuur mooi vinden; dat de steden zeer interessant en dat de mensen aardig zijn. Maar op het platteland is de armoede nog wel overal aanwezig en zichtbaar. Het toeval wil dat een collega van Karin in 2009 met zijn kinderen ook deze reis gemaakt had met Polen daaraan nog toegevoegd. Zij waren er erg enthousiast over. Zij hadden de reis ook met een VW kampeerbusje gemaakt en de kinderen zijn een beetje in dezelfde leeftijd, dus dat biedt perspectief.

Plannen maken

Wij beginnen dus ook plannen te maken. Ik heb Karin alvast reisgidsen op haar verjaardag gegeven over Polen en St. Petersburg; die van de Baltische staten had ik inmiddels al aangeschaft. We hebben drie weken de tijd om rond te trekken en hebben al ruim van te voren een Volkswagen kampeerbusje gereserveerd. De keuze voor een busje en niet voor een camper heeft te maken met

  • A. De grootte van de auto, met een klein busje kun je eigenlijk op alle plekken komen die ook een personenauto kan bereiken.
  • B. Gevoelsmatig ligt een kampeerbusje dichter bij het kamperen wat we altijd graag doen.
  • C. Het gemak van verplaatsing, geen tent meer op en afbreken is een groot voordeel bij een kort verblijf.

 

In eerste instantie is het plan om door Polen te rijden en ook een uitstapje te maken naar St. Petersburg in Rusland maar dit laten we wegens te weinig tijd toch zitten. Deze landen doen we dan in latere jaren wel een keerjte.

Om het enigszins overzichtelijk te houden ben ik maar eens een lijstje gaan maken met welke bestemmingen we graag  willen zien in de Baltische staten. We besluiten om naar Litouwen te rijden (2 dagen) en terug de boot te nemen van Klapeida (Litouwen) naar Kiel. Omdat de boot niet zo vaak gaat moesten we die van dinsdag nemen in onze laatste week, wat inhoudt dat we dan eigenlijk maar 18 dagen overhouden voor de reis door de Baltische staten. We kunnen het busje trouwens nog 2 dagen eerder meenemen. Nu we besluiten om alleen nog de Baltische staten te doen kan ik me daarop concentreren om toch een soort route te gaan uitstippelen; zie hierbij de googlemaps kaart. We hebben wel gezegd: het moet wel een beetje flexibel zijn zodat er ruimte is om bestemmingen er tussenuit te laten vallen als dat wenselijk is. Het moet een ontspannen reisje worden.

De gereden route(blauwe lijn) vanaf Polen door de Baltische Staten tot aan Klaipeda.  Klik hier om het kzm bestand voor google earth te downloaden. 

balticsroute

 

Geen Reacties

Laat een reactie achter

Als antwoord op Some User
 
Free Joomla! templates by Engine Templates