Griekenland - Lesbos 2018

Verslag van de vakantie van 23 t/m 30 april 2018

Door Henk de Lange

inleiding:

Dit is een reisverslag van een combinatie gezins-/vogelvakantie. Het meeste wat ik vertel heeft betrekking op het vogels kijken op Lesbos; iets waar je je als vogelaar moeilijk aan kunt onttrekken is het voorjaar in zo’n beetje de 2 belangrijkste trekweken voor het eiland.

Daarnaast heb ik met het gezin natuurlijk ook andere dingen ondernomen, maar vaak kon ik daarbij ook de verrekijker benutten.

Hoe kwam het er eigenlijk van om naar Lesbos te gaan?

Een paar weken voor het boeken werd er al eens door de andere gezinsleden geopperd of we niet een paar dagen weg konden ergens heen, maar ik had er op dat moment zelf nog niet zo zeer behoefte aan moet ik zeggen, was nog te druk met mijn werk bezig.

Nu was ik vanaf januari 2018 al bezig met het maken van een nieuwe website voor Avifauna Groningen en daarbij moest ik ook de reisverslagen overzetten. Één daarvan was een kort verslag van Jan Allex de Roos over het eiland Kos waar hij in 1 week zo’n 70 soorten had gezien, na iedere ochtend uitgeslapen te hebben. Dus ik dacht waarom ook niet een paar dagen daarheen wellicht? Toen ik een balletje opwierp over een weekje weg naar Kos was meteen iedereen voor.

Daarna keek ik even wat verder rond op internet en kwam ik verslagen tegen van vogelen op Lesbos waarbij ze in 1 week zo tegen de 170 soorten aanliepen met een grote groep vogelaars. Dus daarna is het plan enigszins gewijzigd en heb ik Lesbos voorgesteld, en ook daar gingen alle handen voor de lucht in!, wel wetende dat daar dus ook veel vogels te zien zijn.

Voorbereiding:

We hebben een locatie uitgezocht, beetje midden op het eiland, ja en dat het nou toevallig ook voor vogelaars een hotspot is kon ik toch ook niets aan doen.

Wat wel meespeelde was dat ook alle accommodaties nog niet open waren in die laatste week van april. 1 mei is ook wel een soort start van het seizoen op Lesbos, dat wordt dan ook uitgebreid gevierd heb ik begrepen. Vanaf die datum trekken de Grieken ook pas een korte broek aan! Dus als toerist was je makkelijk te herkennen die week in de korte broek.

De voorbereiding was eigenlijk vrij kort, ik had niet zo veel tijd, ook omdat ik nog druk bezig was met de website van Avifauna Groningen die ik beloofd had om op 15 mei klaar te hebben om die tijdens de jubileumdag van 50-jarig bestaan te presenteren.

Twee Engelstalige boeken geleend van Ana Buren, die er een paar jaar geleden al eens geweest was. "A Birdwarching Guido to Lesvos" van Steve Dudley uit 2009 en "Birding on the Greek Island of Lesvos" van Richard Brooks uit 1998. Beide boeken zijn ook hier en daar tweedehands nog wel op de kop te tikken.

Zelf een kaart van het eiland gekocht en het boek: “Vogels kijken op Lesbos” van Luc Hoogenstein https://www.dezwerver.nl/r/europa/griekenland/lesbos/c/boeken/natuurgidsen/9789050114554/vogelgids-natuurgids-reisgids-vogels-kijken-op-lesbos-knnv

Er is ook nog een goed boek van Crossbill Guides“Lesbos” maar die is Engelstalig, en in dit geval vond ik het Nederlandstalige boek handiger, ook omdat ze min of meer dezelfde plekken behandelden. https://www.dezwerver.nl/r/europa/griekenland/lesbos/c/boeken/natuurgidsen/9789491648083/natuurgids-reisgids-lesbos-crossbill-guides

Daarnaast nog een paar websites bekeken, en me lid gemaakt van een Engelse twitteraar die meldingen doet ter plekke als er iets bijzonders is te zien.

Het boek “Vogels kijken op Lesbos” is dan ook de leidraad geworden voor het vogelen op Lesbos en ik heb eigenlijk alle plekken wel één of meer keer bezocht.

Hieronder het kaartje overgenomen uit het boek met de desbetreffende gebieden waarin ik ook telkens verwijs in mijn verslag.

kaartje02

01. Skala Kallonis
02. Tsiknias-rivier
03. Zoutpannen van Kolloni
04. Meer van Metochi en omgeving
05. Mesa en omgeving
06. Achladeri-picjnickplaats en Vouvaris-rivier
07. Zoutpannen Polichnitos
08. Stuwmeer en Klooster van Pithariou

09. Eresos - Sigri
10. Versteende Woud
11. Klooster van Ipsilou
12. Kavaki
13. Perasma-reservoir
14. Molyvos - Skala Sikameneas
15. Platania
16. Berg Olympus

Jouw reactie

Als antwoord op Some User
Free Joomla! templates by Engine Templates