Extremadura van 04 t/m 13 mei 2010

Door: Henk de Lange

Alle foto's zijn van Henk de Lange

 Inleiding

Al jaren lang staat de Extremadura hoog op mijn lijstje om eens te bezoeken. Steeds als ik er weer met mensen over sprak werd de drang alsmaar groter. Verleden jaar in Hongarije heb ik de Grote Trap gemist, terwijl ik daar boswachter Udo uit Utrecht sprak, die zei dat hij daar niet te missen was. Het werd mij wel duidelijk: bij de eerste de beste goede mogelijkheid moet ik er heen.

Toen bekend was dat de kinderen 14 dagen vrij waren in mei en ik Karin zo ver had gekregen dat zij wat diensten om kon zetten, moest ik het op mijn werk nog even regelen. Het ging dit keer om slechts 2 dagen die ik extra vrij moest vragen en dat was gelukkig met wat overleg mogelijk.

kaart-monfragueVan tevoren had ik via internet al een groot aantal verslagen doorgelezen. Daar kwam wel naar voren dat het in die periode over het algemeen goed weer was en dat alle mogelijke soorten met wat geluk wel te zien zouden zijn, dus dat zag er goed uit.

Udo had al tegen mij gezegd: als je er echt heen gaat kan ik je nog wel wat meer informatie geven. Nou daar ben ik hem erg dankbaar voor, hij stuurde me een paar kaarten en nam de moeite om 3 kantjes vol te schrijven bij welke plek je wat zou kunnen zien. Één kaart was een overzicht van het nationale Park Monfragüe, met daarop alle goede plekken om de natuurpracht te bekijken in het park. Deze kaart is onderaan dit verslag te downloaden als PDF.

Daarnaast had ik het boek van Crossbill Guides aangeschaft dat echt ook een aanrader (must) is als je daar heen wilt, staat alles mooi in beschreven, met leuke trips die je kunt doen.

Vertrek

We vertrokken op 1 mei vanaf Schiphol naar Madrid, dit was voor de kinderen en voor mij de eerste keer in het vliegtuig. Na twee stappen in de hal van Schiphol werden we al aangehouden. Finn had namelijk in Budapest verleden jaar een leuke portemonnee in de vorm van een handgranaat gekocht, afijn we stonden meteen op scherp. Dat ding maar in een koffer goed verstopt en gelukkig de scanner sloeg geen alarm. Net voor het instappen nog een tweede "probleempje": ik kwam erachter dat ik mijn rijbewijs en autopapieren nog vrolijk voor het autoraampje had liggen op de parkeerplaats voor lang parkeren, dat was dus even balen. Nou ja een meevaller het vliegen vond ik wel leuk, een bus met vleugels die iets harder gaat. (Lekker nuchter.)

vulkaanVulkaan is IJsland (Eyjafjallajökull)

Nog even ter aanvulling over het vliegen, net is deze periode was de vulkaan is IJsland (Eyjafjallajökull) actief geworden en spoot enorme hoeveelheden as in de atmosfeer, hierdoor waren ook al veel vluchten geannuleerd in heel Europa, zo was de luchthaven van Madrid een paar dagen voor ons vertrek uit Nederland ook nog gesloten, maar gelukkig op onze dag niet meer. Bij het vertrek uit Madrid was het al niet anders, 2 dagen voor ons vertrek was het luchtruim weer open, een paar dagen had het weer dicht gezeten, het vliegtuig was dan ook mutje vol, we moesten zelfs een van onze handbagage koffers met de lopende band meegeven het vliegtuig in.

De eerste dagen zijn we in Madrid gebleven, o.a. het prado museum bezocht en de dierentuin aan de rand van een park (hier vlogen wel veel Bijeneters rond) dat te bereiken was via een kabelbaan vanuit het centrum.

Extremadura

De Extremadura bestaat voor een groot deel uit steppen en dehesa’s. Dehesa’s zijn voornamelijk graslanden met daarin de veel voorkomende karakteristieke verspreid staande steen- en kurkeiken waar in de winter de Kraanvogels op af komen en die in het voorjaar hun bloemenpracht tonen. In de zomer kan het er zeer warm en droog zijn. Nu lopen er vooral schapen, en in mindere mate varkens en koeien rond. Het zijn toch wel veel grote landgoederen die bijna niet vrij toegankelijk zijn. Er lopen ook veel grote honden los rond op die landgoederen, dat viel me wel op. De steppen vind je vooral bij Belén en de vlaktes tussen Trujillo en Cáceres. Bij Almaraz heb je nog enigszins een moerasgebied. Het centrumgedeelte van de Extremadura vormt het nationaal park Monfragüe. Dit park is wel algemeen vrij toegankelijk, bosrijk en ook redelijk bergachtig en ruig. Hier doorheen lopen ook de beide rivieren de Río Tajo (Taag) en de Río Tiétar met daarbij aan beide rivieren een gierenrots. Ook de Stadjes Trujillo en Cáceres zijn zeer de moeite waard, met veel monumetale gebouwen van eeuwen geleden, Cáceres staat zelfs op de werelderfgoed van Unesco. De beste tijd om dit gebied te bezoeken is in het voorjaar.

vallei02

Dehesa: bloemrijke graslanden met daarin verspreid de karakteristiek staande steen- en kurkeiken

Dinsdag 4 mei

Van Madrid naar de Camping Monfragüe

Op deze dag hebben we de auto opgehaald bij de verhuur en zijn we vanaf het vliegveld naar Camping Monfraque gereden, ongeveer 3 uur rijden is het. Je moet vanaf Madrid de A5-E90 hebben tot aan "Navalmoral de la Mata", hier moet je rechts aanhouden en de weg EX-A1 volgen tot afslag EX-208 en deze volgen richting nationaal park Monfragüe. De camping ligt niet ver van deze afslag.

bungalow1Als je vanaf de snelweg de andere kant op gaat op de EX-208 ga je naar een redelijk grote plaats Plasencia. Hier is o.a. een Aldi (alleen het bord gezien) en een hele grote Carrefour, die zie je vanzelf als je een beetje de rondweg om de plaats aanhoudt na een paar rotondes. Hier kun je in ieder geval goed inkopen en is dus op een 10 km van de camping.

Op de camping hadden we een bungalow (zie foto) gehuurd, dat had Udo ons aanbevolen. Deze camping lag mooi centraal en op 20 minuten afstand van het centrum van het park, dus een goede uitvalsbasis.

We waren nog maar net bij de receptie uitgestapt of er liep al een man rond met fotocamera, bleek een Nederlander te zijn. Hij liet me meteen al een paar mooie foto's zien die hij net daar op de camping had gemaakt van een Dwergarend en Vale Gier. Die bleken dus daar regelmatig over te komen, ze komen dus gewoon naar je toe!

zwartespreeuw01Van de gasten die er op de camping aanwezig waren was het overgrote deel Nederlandstalig, dus Belg of Nederlander. Een aantal was er ook nog kamperend in een tent. Was toch wel koud 's morgens, volgens een van hen een graad of 4.

Bij de bungalow vlogen meteen de eerste Blauwe Eksters al af en aan, die bleken in de bomen te broeden die rond de bungalows en campers stonden. Ook de Zwarte Spreeuw (zie foto) liet meteen van zich horen, toch wel een heel ander zang dan "onze" spreeuw. Die van ons prevelt gewoon wat door met van alles en nog wat aan imitaties, de Zwarte Spreeuw imiteert andere soorten en doet kortere stukjes. Ook de eerste Vale Gieren en Zwarte Wouwen zagen we al overvliegen, we hoorden of zagen de Nachtegaal, Grauwe Gors, Huismussen, Turkse Tortel en Bijeneters en ik zag vanaf de rand van de camping de eerste Roodkopklauwier in het aansluitende stuk land.

Woensdag 5 mei

Camping - Dorpje "Villarreal de San Carlos" - Rivier Río Tajo - Gierenrots "Salto del Gitano"

zwartewouw01Op de camping in de ochtend bij de koffie en de broodjes zagen en/of hoorden we o.a. Vale Gier, Koekoek, Bijeneters (zaten aan de overkant van de spoorlijn ergens thv de camping), Hoppen, Roodkopklauwier, Grauwe Gors en Europese Kanarie.

Na de middag zijn we op pad gegaan en meteen al zie je weer de Zwarte Wouwen (zie foto). Die zie je eigenlijk overal wel vliegen, zijn zeg maar de "Buizerds" van Nederland, zo vaak zie je ze wel.

20 minuten vanaf de camping kom je in het dorpje "Villarreal de San Carlos". Nou ja, dorpje, er is maar één straatje met een 20-tal huisjes ongeveer, waarvan de meeste in dienst van het informatiecentrum van het Nationaal park Monfragüe zijn. Op iedere deur waar een logo op staat moet je gewoon naar binnen gaan, want daar valt van alles te zien. Bij de eerste deur zitten alleen een aantal medewerkers achter de balie en denk je is dit alles? Bij hen moet je wel vragen om de platte grond van het gebied. Die is beschikbaar in meerdere talen en hebben ze achter de balie liggen. DEZE kaart is een MUST! en onderaan dit verslag te downloaden als PDF samen met nog een paar andere folders.

hutje01Naast alle informatie over het gebied, met o.a. een film en een donkere gang met allerlei voel en kijk dingen voor de kinderen om het wat spannend te maken, was er nog een nest van Monniksgier op ware grootte. Die paar keer dat wij er geweest zijn waren er altijd wel bussen vol met schoolkinderen aanwezig. Je zag de groepjes ook wel routes lopen in het park. Soms bleven ze er overnachten in kleine stenen huisjes (zie foto). Er waren veel picknickplaatsen die goed gebruikt werden in het dorp aanwezig.

Vanuit dit dorp kun je diverse prachtige wandelingen maken. Omdat we ons eigenlijk nog wat aan het oriënteren waren hebben we even een kleine route (rood) gelopen van minder dan 1 km. Het viel meteen al op dat waar je ook liep er wel een Nachtegaal zat te tetteren. Daarnaast ook nog de eerste Spaanse Mus, Hop, Bijeneters (overvliegend) en een Kuifleeuwerik op de parkeerplaats bij de bussen. In het dorp o.a. veel Huismussen, Huiszwaluwen, Boerenzwaluwen en Zwarte Spreeuwen. In het kleine plasje zag Finn nog een schildpadje van een plank wegschieten, wij zagen alleen een dood exemplaar.

wandelkaartkl

Overzichtkaartje van het centrumgebied ""Villarreal de San Carlos" waar het bezoekerscentrum ligt en waar je mooie wandelingen kunt maken. Zie hier de verschillende routes aangegeven in kleuren, waarvan wij bepaalde gedeeltes hebben gelopen. Ook staan er de twee gierenrotsen op zoals besproken linksonder "Salto del Gitano" en rechtsboven "Portilla del Tiétar".

Rivier Río Tajo

Daarna zijn we nog even een stukje doorgereden. Eerst een tijdje net over de brug links langs de rivier geluncht, hier konden de kinderen mooi met steentjes zeilen. Na verloop van tijd kwamen de Vale Gieren daar ook over cirkelen tot op een meter of 20 schat ik in. Geweldig om te zien, idem dito voor de Zwarte Wouw, prachtig. Onder de Brug nestelen veel Huiszwaluwen en vlak naast waar we zaten zat een fel gekleurde (man) Europese Kanarie prachtig te zingen. Helaas had ik mijn camera in de auto liggen.

Gierenrots "Salto del Gitano"

compilatie6

Wat later zijn we nog even naar de gierenrots "Salto del Gitano" gereden. Toen ik net uitgestapt was zag ik meteen al een Slangenarend, maar helaas deze verdween achter de rotsen. Wel heel veel Vale Gieren (zie foto) en enkele Zwarte Wouwen, Roodstuitzwaluwen en zelfs een Blauwe Reiger.

Dit is een van de twee mooie uitkijkpunten die zijn ingericht om gieren te kijken. Het was er redelijk rustig toen wij er waren, maar hier kunnen ook bussen parkeren (bij die andere rots niet), het kan er dus best druk worden, maar dit zal dan wel in de zomer zo zijn?

Je kunt hier ook o.a. de Blauwe Lijster, Monniksgier, Haviksarend, Zwarte Ooievaar zien en alles kan hier ook overvliegen.

Donderdag  6 mei

blauweekster01Stuwdam - Picknickplek Rivier Tiétar - Gierenrots "Portilla del Tiétar" - Rivierbedding

Vandaag gingen we vanaf de camping bij de splitsing vlak voor het dorp waar het informatiecentrum ligt, links af en kwamen we allereerst bij de stuwdam waar we even stopten. Hier zaten ook heel veel Huiszwaluwen maar vlogen ook Alpengierzwaluwen tussen; ook de Zwarte Wouw was hier weer mooi te bewonderen. Op het hek zaten Blauwe Eksters elkaar lastig te vallen (zie foto). In het stuwmeer zwommen gigantische vissen (monsters), meervallen van zeker wel een meter lang. Gelukkig was het geen zwemweer, je denkt er toch even aan dat je er dus ook bij in zwemt in de zomer.

 

Picknickplek Rivier Tiétar

Na de korte stop bij de stuw zijn we doorgereden naar een mooie picknickplek langs de rivier, vlak voor een brug en niet ver van de Gierenrots "Portilla del Tiétar".

Op deze plek konden de jongens ook lekker spelen in en bij het water en wij rustig zitten of wat rondlopen. Ik zag daar o.a. wel de Baardgrasmus, Groenling, Vink, Putter en Huiszwaluwen onder de brug .

zwarteooievaar01Zoals ik al vaker had geconstateerd komen de grotere vogels vanzelf wel langs als je ergens zit, zo ook hier. De Zwarte Wouwen vlogen er de hele tijd rond, ook de Vale Gier liet zich zeer regelmatig goed zien en de Aasgier kwam ook een keer over. In de anderhalf uur die wij er waren vlogen er zeker 4 Zwarte Ooievaars(zie foto) recht over ons heen en landden tegenover ons aan de overkant van de rivier daar ergens in de bossen.

Gierenrots "Portilla del Tiétar"

Bij de Gierenrots "Portilla del Tiétar" (de 2e bekende uitkijkrots) aangekomen zagen we o.a. Vale Gier, Aasgier, Zwarte Wouw, Zwarte Ooievaar (ook op nest). Hier vlogen ook Vale Gierzwaluwen en Alpengierzwaluwen rond. Bij deze plek kun je wat moeilijker de auto kwijt en bussen al helemaal niet, dus wel een beetje oppassen met kinderen langs de weg. Op de plek zelf kun je dan wel weer rustig staan.

Rivierbedding

Daarna zijn we weer een klein stukje doorgereden, nog geen kilometer denk ik, waarbij je dan links langs prachtige rivieroevers(zie foto) rijdt en je hier twee ijzeren trappen over het prikkeldraad ziet staan. Hier zijn we dus overheen gegaan en naar de rivier gelopen en er een eindje langs gelopen, Udo zei het al: gewoon doen. Of het mocht weet ik niet, moeten ze die trappen er ook maar niet neer zetten. Afijn, wat een bloemenweelde ook hier weer en in alle rust in dit prachtige landschap genieten van de Nachtegalen, dudeljoënde Wielewalen, Blauwe Eksters, Gaaien, Hoppen, Bijeneters, Boompiepers, Zomertortels, Roodkopklauwieren en een overvliegende Raaf.

rivier02

 Vrijdag 7 mei

Steppen bij Belén - Trujillo - vlaktes tussen Trujillo en Cáceres

Vanochtend maar eens de wekker gezet. We moesten toch minstens een uur rijden naar de vlaktes van Belén en je leest overal in de verslagen dat je in de ochtend de meeste kans hebt op Steppevogels. Iets later dan gehoopt, 9:30 ongeveer, waren we bij de steppes aangekomen.

Ons was al gezegd en ik had het al gelezen, dat het even zoeken was naar het juiste weggetje naar Belén toe, en dat klopte ook wel. Als je dan door het dorpje rijdt kom je vanzelf op de vlaktes terecht want het weggetje gaat er in over. Het eerste stukje heb je kans op de Kuifkoekoek, door ons niet gezien. Wel meteen overal Grauwe Gorzen (zie foto), het stikt er van.

Redelijk in het eerste gedeelte van de echte vlaktes zag ik 4 Kleine Trappen rondvliegen, mooie mannetjes met zwarte opgezette kragen die elkaar beconcurreerden. Na een paar rondjes verdwenen ze in het gras en kon je ze niet meer zien. Je hoorde ze wel overal, maar zien ho maar, het gras was al te hoog helaas voor de Kleine Trap.

compilatie2

Zuidelijke Klapekster, Bijeneters, Grauwe Gors

Wat doorgereden, stapvoets natuurlijk, en ja hoor de adrenaline doet zijn werk: volgens mij zie ik Grote Trappen. (Mijn reisdoel was gelukt! Ik zei al: ik ga niet eerder weg uit de Extremadura totdat ik Grote Trappen heb gezien.) Met mijn verrekijker kon ik ze mooi zien, hoewel ze wel heel ver weg zaten. Karin zag ze ook op hetzelfde moment met het blote oog, omdat ze aan het baltsen waren en ook sprongen en heen en weer renden. Er liep een groep van bij elkaar zo'n 20 exemplaren, de telescoop erbij en toen was het prachtig te zien. Ook Finn en Morris even laten kijken natuurlijk.

Ze waren nogal beweeglijk en liepen een beetje tussen de koeien te baltsen, te ver weg voor een foto. Verder langs dit weggetje zie je vrijwel alle daar voorkomende leeuweriken: Veld-, Kortteen-, Kalander-, Kuif- en Theklaleeuwerik, ook enkele Hoppen en Bijeneters (zie foto). We hoorden Kwartels en zagen nog een Zuidelijke Klapekster (zie foto) en ook Vale Gieren, Zwarte Wouwen , Torenvalken en Aasgieren. Aan het eind zaten nog een hele boel Ooievaars in de bomen bij een klein watertje.

Trujillo

Daarna zijn we naar het stadje Trujillo gereden en hebben daar even rondgekeken, leuk stadje met kasteel op een hogere heuvel. Ik vond het alleen jammer dat er een hotel in zat en dat de auto's tot binnen de kasteelmuren geparkeerd stonden. Jammer, die horen daar niet vind ik.

compilatie07

Kasteel van veruit al te zien, vanaf kasteel overzicht over het dorp, en een van de Ooievaars op de toren waar ik naar kijk(ingezoomd)

Je ziet hier op alle torens ooievaarsnesten (zie foto) met jongen, en ja waar ooievaarsnesten zitten barst het ook van de mussen. Ook hier natuurlijk de Kleine Torenvalken rondvliegend. Ze zien er in de vlucht niet zo anders uit dan de "gewone" Torenvalk, maar goed de kleine broeden in kolonies hier. Verder o.a. nog een Hop en een Raaf gezien.

vlaktes tussen Trujillo en Cáceres

In de middag hebben we over de vlaktes tussen Trujillo en Cáceres gereden. Wat een slechte weg zeg, het is een en al gaten. Maar goed het gebied waar je doorkomt is wel heel mooi, dus ik zou het wel doen als je er bent. De weg is bij elkaar wel zo'n 40 km lang, trek er dus wel even tijd vooruit. Na een kwart van het pad kom je nog door een dorpje "Santa Marta de Magasca". Daar even opletten dat je het juiste pad weer verder volgt.

kuifkoekoek01Ook hier in het begin een prachtig overvliegende Kleine Trap met zwarte kraag. Langzaam rijden en veel stoppen om even over de vlaktes te turen. Wat zagen we hier allemaal.

Wat opviel langs deze weg was dat er heel veel Kalanderleeuweriken zaten. Ook de overige leeuweriken die ik noemde bij Belén zaten hier in meer of mindere mate. Verder zagen we hier een Grauwe Kiekendief (ad vr) en een Blauwe Kiekendief (ad man), ver van elkaar, Vale Gieren, Zwarte Wouw, Blauwe Eksters, Eksters, Spaanse Mussen, Ooievaars, 1 Zuidelijke Klapekster, Grauwe Gorzen, Roodkopklauwieren, Hoppen, Bijeneters, Rode Patrijzen, Kwartels (gehoord), Koereigers, 3 x een Steenuiltje (alleen hier gezien tijdens onze vakantie), ze doen hier hun naam ook eer aan en zitten op stenen. Er waren hier ook totaal geen bomen (knotten) in de buurt, wat we hier (NL) gewend zijn als biotoop. Dat was wel even anders dan je in je hoofd hebt. Bij een bomenrij naar een huis toe zag ik een Slangenarend opvliegen, dus ik de auto aan de kant en uitgestapt om te proberen een foto te maken. Vlogen er wel twee weg, en ik daar op richten, tikt Karin de hele tijd al op het raam van de auto. Bleek er de hele tijd ook een recht boven mij gehangen te hebben, nummer 3 dus. Helaas was ik te gefixeerd op die andere twee. Een paar keer een Kuifleeuwerik mooi gezien. Eigenlijk moet je alert zijn op het moment dat je "gewone" Eksters ziet, die zijn de waardvogels van de Kuifkoekoeken hier, ze waren mooi te zien (zie foto).

grotetrap01

En dan hier ook nog 3 Grote Trappen, wel weer op afstand, maar met de telescoop mooi te zien. Ik heb alleen een bewijsplaatje (zie foto) van eentje die iets dichterbij liep, maar nog wel ver weg.

Langs het laatste gedeelte van deze weg zijn 10-tallen nestkasten neergehangen voor de Scharrelaars die hier zouden zitten. Op dat moment dat wij daar langreden hoosde het uit de lucht, een gigantische stortbui, dus helaas de Scharrelaar hebben we als soort gemist.

De weg was dus verschrikkelijk, maar de omgeving en de soorten maakten het ruimschoots goed.

 

Zaterdag  8 mei

Centrumdorp "Villarreal de San Carlos" - gele wandeling

valegier01Vanmiddag hebben we alleen maar een wandeling gemaakt vanuit het centrumdorp "Villarreal de San Carlos". Zoals ik eerder al aangaf, staan er op de kaart die je hier MOET halen een paar mooie wandelroutes. Wij nemen vandaag de gele route. We waren pas laat op pad 17:00 uur, omdat het deze hele dag al regende, maar even nadat we begonnen aan de route werd het droog en kwam zelfs de zon er nog even bij. Direct hoorde je de Nachtegalen alweer zingen en een Hop roepen, ook hoorde ik de eerst Grasmussen tikken (welke?) en zag een Zwarte Roodstaart. Je komt bij een uitkijkpunt uit na een kwartiertje lopen, en vlak daarvoor zat er heel mooi mijn eerste en enige Brilgrasmus heftig te zingen bovenop een bosje langs de bovenrand van het dalletje met stroompje, prachtig. Vlak voor het uitkijkpunt zagen we de Vale Gieren zitten op een boomtak aan de overkant van de rivier. De eerste gedachte die bij me opkwam was een plaatje van Lucky Luke met de gieren (zie foto).

Tijdens onze stop vlogen er ook een paar Bijeneters voorbij, zagen we Zwarte Wouwen en een Raaf en als bosvogels hier o.a. Koolmees, Pimpelmees, Merel, Vink en Putter. In het tweede gedeelte liep je langs de andere kant van de berg langs een fraai dal met mooi uitzicht. Hier hoorde je Wielewalen en zag je er af en toe een schim van, Gaaien waren hier ook en dat was soms nog wel eens verwarrend omdat de Wielewaal soms ook zo'n kras geluid maakt wat erg op de Gaai lijkt. Vale Gieren vlogen over alsmede een Aasgier, je hoort dan ook veel geluidjes die je niet kent, en je mist dan ook wel voor je gevoel eens wat. Is ook niet erg hoor, het is vooral ook genieten.

Het laatste stuk liep je weer beneden in het dal langs een riviertje. Hier zaten prachtig de Nachtegalen te zingen, eentje was zelfs helemaal mooi vrij te zien. Een rode Patrijs maakte zich tussen de begroeiing en het gesteente uit de voeten en de Zomertortel koerde zachtjes zijn lied. Bij een bosje hoorde ik weer allerlei getik. Kwam goed uit, even een pauze(zie foto) inlassen en na een minuut of 10 kwam er een mooi mannetje Baardgrasmus uit dat bosje, ging even lekker bovenop zitten zingen en vloog daarna weg. Langs de helling zag ik een adult mannetje Cirlgors wegvliegen, vooral het zwarte masker viel me direct op, hoewel ik de soort nog nooit had gezien. Weer verder lopend vloog er een Roodkopklauwier een beetje met ons op. Je kwam weer uit aan de andere kant van het dorpje waar ook een gele helikopter op een plateau staat, deed me denken aan de traumaheli. Hier nog een Kuifleeuwerik, Zwarte Spreeuwen en een Witte Kwikstaart.

pauze01

 Zondag 9 mei

Rondje Talevan

Vandaag zijn we richting Cáceres gereden, om in die omgeving wat leuke weggetjes af te rijden en te kijken naar de Steenarend die hier zijn nest heeft.

Als we het eerste kleine weggetje nemen begint het al goed met 3 overvliegende Kleine Trappen. Daarna zien we Zwarte Wouwen, Vale, Aas- en Monniksgier en een Dwergarend en ook Vink, Merel, Grote Lijster, Zwarte Spreeuw, Hop, Bijeneter, Blauwe Ekster, Spaanse Mus, Ooievaar, Roodkopklauwier (zie foto), Roodborsttapuit, Graszanger, Pimpelmees, Ekster, Raaf, Europese Kanarie, Blauwe Reiger, Torenvalk, Holenduif, Houtduif, Zomertortel, Nachtegaal, Turkse Tortel, Gierzwaluw, Oeverzwaluw, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, Kuif- , Kalander- , Theklaleeuwerik en Grauwe Gors.

roodkopklauwier01Het was op deze dag ook niet al te best weer en het regende regelmatig. In het rondje kom je ook langs een aantal meertjes, en daar in de buurt zou dus de Steenarend broeden in een rijtje van parasoldennen. De eerste keer reden we er in de regen dus aan voorbij, maar we hadden het rondje zo ingedeeld dat we dit weggetje tussen die meertjes door twee keer moesten doen. De tweede keer maar even langs een van de meertjes naar achteren gereden. Die kwam bij een kijkhutje uit dat druk gebruikt werd. Bovenop het huisje zat een Ooievaar te broeden, dus ik daar wat foto's van maken, zag ik boven het meertje tot mijn verbazing een Dwergstern rondvliegen. Hier ook een Dodaars, Wilde Eend, Krakeend, Spaanse Mus, Koereiger en een paar Futen. Na 5 minuten zegt Karin: hè wat zit daar op het vogelkijkhutje aan de voorkant? Verrek een Hop, alleen met de rug naar ons toe helaas. Die zit zich lekker te drogen na de vele regenbuien. Kijk ik de foto's even na, blijkt die er dus de hele tijd al te zitten zolang we er staan, stelletje blinde vinken die we zijn.

Daarna even teruggereden naar de verharde weg en bij het parkeerplaatsje waar ook een groot bord staat de auto neergezet. Hier heb je ook een vogelkijkhutje, maar zie je op een Koereiger na weinig. Daar vroeg ik nog even aan 2 Duitse vogelaars of zij nu precies wisten waar de Steenarend zat. Dat bleek aan de overkant van de weg te zijn en inderdaad in de linker boom van een rijtje zat een best nest. De telescoop er even op gezet en zo af en toe zag je even een pluizig kopje van een van de twee jongen die daar op zaten. Onder dat nest barste het echt van de (Spaanse) Mussen. Die maakten zo veel kabaal dat je die kon horen waar wij stonden en dat was toch op ruime afstand langs de openbare weg. Een Grote Karekiet deed nog even zijn best om de aandacht te trekken en op de elektriciteitskabels zat een Zuidelijke Klapekster die telkens naar beneden dook en weer verderop op het draad ging zitten. Helaas dus geen adulte Steenarend waargenomen.

Na het rondje wilden we een andere weg terug naar de camping. Die stond wel op de kaart, maar het begin vanaf deze kant bleek moeilijk te vinden. Bij het dorp Serradilla hebben we drie keer gevraagd en gewezen op het weggetje. Een stel bejaarden en een dorpsgek stuurden ons de verkeerde kant op. Al met al drie keer dat dorp heen en weer gereden en je ziet ze de derde keer allemaal al lachen. Nou goed dan hadden zij ook weer eens een leuke dag in het dorp. We vonden het zandpad, want meer was het niet, buiten het dorp en al snel reden we omhoog langs bloeiende cactussen. We kwamen uiteindelijk uit bij een prachtig uitkijkpunt (= mirador in het Spaans) (zie foto), eindeloos uitzicht over een groot gedeelte van de Extremadura. Het staat echter niet op de kaarten, het was dus een gelukje. Hier even een korte stop. Het was inmiddels 19:45 dus was al wat frisser en er stond een aardig windje daarboven. Na wat chips en wat drinken begon het eigenlijk. Omdat we zo hoog op een mooie bergkam stonden kwamen de Vale Gieren langs zweven, 10-tallen achter elkaar aan soms op nog geen 10 meter afstand naast of boven je. Wat een beleving van die grote vogels, fantastische momenten daar op dat topje in de avond! Daarna doorgereden, het weggetje komt zo'n beetje bij de camping uit.

vallei01

Prachtig uitkijkpunt (= mirador in het Spaans), eindeloos uitzicht over een groot gedeelte van de Extremadura met hier en daar een dorpje

 Maandag 10 mei

Centrumdorp "Villarreal de San Carlos" - gele wandeling en groene wandeling

Vanochtend de wekker maar weer eens gezet. Deze keer ben ik alleen op pad gegaan en heb de gele wandeling gelopen. Ik ging om 7:00 weg om 7:15 was ik bij de splitsing een paar honderd meter voor het dorp. Daar zag ik een grote groep herten lopen, een stuk of 12. De foto's waren helaas te donker. Ook vlogen er nog Roodstuitzwaluwen rond hier.

Ik ben daarna verder naar het dorp gereden en heb de gele route genomen. Al snel hoorde en zag ik de eerste Baardgrasmus, eigenlijk nog voordat je linksaf slaat en de route begint, niet ver van de Kaspische beekschildpad links langs het pad. Ook de Nachtegalen tetteren er weer op los waar je ook loopt. Tot het uitkijkpunt vloog er nog een groep van 20 Bijeneters voorbij en zag ik o.a. Kneu, Europese Kanarie, Vink, Merel, Groenling en op de rotsen zaten een aantal Vale Gieren te wachten dat de zon ze kwam opwarmen. Op het uitkijkplateau kun je alle kanten mooi vrij kijken, ook de rivier kun je mooi afscannen. Dat deed ik dan maar even want je weet maar nooit. Dan in een keer yes! ik heb een otter in beeld. Voor het eerst eentje echt in het wild, kan het haast niet geloven. Ik heb hem een minuutje kunnen volgen toen zwom hij een grote inham in net onder de kant waar ik stond en heb hem dus niet weer teruggezien helaas. Maar de sensatie en opgewondenheid was er niet minder om, alleen jammer dat je het dan niet met iemand kan delen op zo'n moment 7:50uur.

Na een minuut of 10 nog gewacht te hebben maar doorgelopen langs de andere berghelling, zo op de helft maar eens rustig een half uurtje gaan zitten en genieten wat er allemaal om je heen gebeurt. Achter mij op slechts een 10-tal meters zat een hele tijd een Hop te roepen, maar deze kwam niet van de plek. Voor me genoot ik van meerdere Wielewalen die door het dal vlogen en af en toe mooi te zien waren en ook ruzie hadden met de daar aanwezige Gaaien. Zachtjes hoorde je de Zomertortel koeren en er vloog nog een Raaf over het dal, verder nog wat algemene bosvogels.

compilatie03

Nachtegaal, Baardgrasmus vrouw, Baardgrasmus man

Verder lopend nog 2 keer een Baardgrasmus, Grauwe Gorzen, 1 Boompieper, 1 Roodkopklauwier, een overvliegende Zwarte Wouw, Koekoek, Boomkruipers, Huiszwaluwen, Zwarte Spreeuwen en een groepje Staartmezen. Als je het rondje bijna rond hebt, kom je op een gegeven moment langs een huis, daar zag ik de Roodkopklauwier weer die we eerder ook zagen. Ook dit stukje net langs de rivier weer een paar Nachtegalen die zich mooi laten zien af en toe (zie foto). Vervolgens loop je nog even een stukje omhoog richting dorpje. Links is een weilandje met een stenen muurtje eromheen, daar komt de hele tijd al het geluid van een Rode Patrijs uit en op het moment dat ik heel dicht bij ben, vliegt de patrijs uit de boom die er staat geschrokken weg. Ik zie nu die ene grote helikopter al staan als ik de rand van het dorpje nader en dan opeens zie ik daarboven in redelijke snelheid een roofvogel komen naderen. Zie al snel dat het om een arend gaat. Mijn hart begint harder te kloppen. Jemig, ik zit hier naar een Spaanse Keizerarend te kijken. Het silhouet is heel anders dan dat van de vele gieren die we de laatste dagen hebben gezien. Hij vliegt in een rechte lijn over me heen in de richting in ieder geval waar ze een paar kilometer verderop broeden bij de gierenrots.

Dit was mijn tweede klapper deze dag en ik was nog maar halverwege, het was toen ongeveer 9:20 uur. Na deze opwinding het dorpje even doorgelopen. Inmiddels kwam er uit alle stenen huisjes de jeugd in trainingspakken tevoorschijn (zal daar wel hip zijn), die daar de nacht hebben doorgebracht. Bij het eerste bosje gaan zitten waar ik in het begin al de Baardgrasmus zag. Mijn geduld werd beloond: in het half uurtje meerdere malen zowel het mannetje als vrouwtje mooi kunnen bekijken. Ze vlogen af en aan met voer (zie foto's hierboven).

kleinezwartkop0114:40 Centrumdorp "Villarreal de San Carlos" wandeling groene route.

Van deze route wordt door velen gezegd dat dit een van de mooiste wandelingen is in het gebied.

De auto parkeer je 100 meter net voor het dorp. Daar is een zeer grote parkeerplaats, zal er in de zomer dan wel druk zijn? Het eerste stuk loop je langs een klein stroompje, een wel 3 meter breed rolstoelvriendelijk pad, tot aan een bruggetje. Al in de eerste 50 meter zie ik een Kleine Zwartkop (zie foto) die mooi zit te zingen, weer even verder bij het bruggetje een mooie Baardgrasmus en enkele Staartmezen. Bij de brug staat een informatiebord waarop staat dat hier ook van die Kaspische beekschildpad zouden zitten, alleen nu even niet.We kwamen een jongen en meisje tegen die net 5 minuten geleden de beide Havikarenden hadden zien overvliegen, en ja hoor toen zaten we net langs het riviertje te kijken naar de Bijenters gaten waar er af en toe nog eens een uit kwam vliegen, gemist dus deze soort. Daarna wordt het een echt wandelpad, waarbij je een heel eind langs het riviertje loopt. Dit komt goed uit want de jongens zijn er niet meer bij weg te slaan met steentjes gooien (zie foto), dat geeft mij de tijd lekker rustig rond te kijken. Ik zie Nachtegaal, Winterkoning, Roodborst, Merel, Baardgrasmus, Koolmees, Vink, Koekoek, Kneu, Staartmees, Zwarte Wouw, Vale Gier, Wielewaal, Huiszwaluw, Roodstuitzawluw, Blauwe Ekster, Putter, Grauwe Gors, Zwarte Spreeuw, Zwarte Mees, Witte Kwikstaart, Boomleeuwerik, Kuifleeuwerik (parkeerplaats).

rivier04

Lekker in de rivier spelen, heb ik even rustig de tijd om vogels te kijken

In het riviertje zie je wel 50 cm grote vissen zwemmen. Nadat het pad afbuigt van het riviertje komen we een Nederlands echtpaar tegen. Zij zeggen dat het pad verderop afgesloten is omdat het bruggetje was ingestort. Wij besloten toen het pad rechts aan te houden i.p.v. het afgesloten pad op te lopen, in de veronderstelling dat we bij de volgende splitsing weer verder lopen op het groene rondje. Bij die splitsing kon je linksaf en dan liep je omhoog naar een prachtig uitkijkpunt dat je op hoogte zag liggen, hier had je dan zicht op de achterkant van de Gierenrots "Salto del Gitano" die je vanaf de openbare weg kunt bekijken (zie dag 2). Wij gaan echter rechtsom en na een uurtje lopen wordt het steeds rustiger. We zien in één keer een hert wegschieten uit de lage begroeiing onder ons. En dan zie ik iets zwarts, ik kijk nog eens goed. Verrek een everzwijn! Snel daarna gaat die er ook vandoor. Het blijkt dat het er meer zijn. Prachtig een paartje met 3 jongen gaat op de vlucht (zie foto hieronder).

Nu snap ik waarom het zo rustig is, we lopen verkeerd. We lopen nog een paar honderd meter verder en kunnen zo het hele dal overzien. Daar schieten in de verte nog eens een paar herten weg, wat zijn die schuw zeg. Het pad kun je ook zien, het gaat aan de overkant achter een bergje langs en komt volgens ons weer bij de parkeerplaats uit. Ik schat zo'n km of 5. We besluiten om door te gaan want de weg terug zal ongeveer net zo ver zijn. We lopen weer een meter of 50 en dan ineens horen we een zwaar hard gegrom vlak naast ons tegen de berg op, schat binnen 10 meter. Alleen in de dichte lage begroeiing is niets te zien. Karin bedenkt zich geen moment en roept "we gaan terug" . Ik kijk om en ze loopt al 30 meter samen met de kinderen snel terug, wat waren die geschrokken. Ik ook wel een beetje natuurlijk, maar blijf toch ook wel weer nieuwsgierig. Ik ga er maar vanuit dat het everzwijn zich ook rot geschrokken was en met dezelfde snelheid de andere richting op liep. Achteraf is het ook wel een beetje link als ze jongen hebben, maar goed daar sta je niet bij stil. Pas later denk je dat het ook wel anders uitgepakt zou kunnen hebben dat zo'n beer op je af komt razen.

everzwijn01

Paartje Everzwijn met drie jongen op de vlucht

Het was een spannende wandeling en levert altijd weer een leuke anekdote op.

Dinsdag 11 mei

Berggebied: Gredos

Voor vandaag hebben we besloten om naar een berggebied te gaan: Gredos, dit ligt op ongeveer twee uur rijden vanaf de camping.

Vanaf de camping richting "Plasencia" daar de N110 richting "El Barco de Ávila", vervolgens neem je de AV941 richting "Barajas, Navarredonda de Gredos" en bij het dorpje "Hoyos del Espino" neem je het bergweggetje naar het plateau: "La Plataforma to Circo de Gredos", waar je op een grote parkeerplaats uitkomt.

Het is een gebied met veel besneeuwde bergtoppen (zie foto), die je van ver ziet liggen vanuit de Extremadura.

gredos01

Halverwege nog even een stop gemaakt met mooi uitzicht op een dal. Hier hoorde je meerdere Boomleeuweriken en is er kans op een ongesternde Blauwborst (Spaanse ondersoort), niet gezien helaas. Verder onderweg een Dwergarend, twee Rode Wouwen, enkele Zwarte Wouwen, een Boomvalk, Zwarte Kraaien en een knalgele Wielewaal vlak voor de auto langs.

Het plateau ligt op 1800 meter hoogte midden in het Gredos gebergte. Onderweg er naar toe verandert meteen de omgeving in alpenweitjes om je heen, heel mooi. Langs de weg o.a. nog wat Kneutjes, Europese Kanaries en ander klein spul op de grond foeragerend en ook mijn eerste Blonde Tapuit kon ik hier heel mooi zien.

Aangekomen op de parkeerplaats, staan er een paar auto's. Bij een auto staan mensen zich goed in te pakken en ze lopen vervolgens weg met handschoenen en al aan. Tja die hadden wij dus even vergeten, was het er dan nog zo koud?

Direct al bij het uitstappen zie ik de Heggenmus, Waterpieper, Tapuit (zie foto) en vliegt er al een Grote Gele Kwikstaart een paar keer voorbij over de rotsen.

compilatie04

Heggenmus, Tapuit, Grijze Gors

Dus wij hebben ons toen ook maar goed ingepakt, fleecetruien aan en onze water- en winddichte regenjassen, alleen voor Morris hadden we een simpele regenjas. De zon liet zich niet zien en richting de berg was het zelfs wat donker en het bleef het ook de hele tijd wel een beetje dreigend. Het bleef dus duidelijk hangen, want terugkijkend naar het dal zag je wel dat het af en toe wat opentrok.

We wilden natuurlijk de Steenbokken zien en hadden al vernomen dat die redelijk dicht te benaderen waren. Dus wij op pad op de wandelroute richting Berghut, ongeveer twee uur lopen naar een hoogte van 2500 meter. Het liep niet echt makkelijk voor vooral Morris, want het pad bestond voornamelijk uit keien naast elkaar gelegd.

Als vogels zag je Heggenmussen (zie foto), enkele Iberische Gele Kwikstaarten, een Grote Gele kwikstaart, Kuifleeuwerik, een Roodborsttapuit, Zwarte Roodstaart en Rode Patrijs. Dieper het gebied in zag en hoorde je de Alpenkraaien. Ook Vale Gieren vlogen hier hun rondjes en Rotszwaluwen scheerden mooi langs de rotsen.

Morris had het inmiddels al aardig koud gekregen, vond het niet leuk meer en wou alleen maar terug, met de tranen biggelend over de wangen. We hebben nog even tot bij een stenen brug gelopen. Vanaf die plek kon ik op een nog grote afstand Steenbokken zien op de berghelling, dat zou nog een heel eind lopen zijn om daar enigszins in de buurt te kunnen komen. Na een paar foto's gemaakt te hebben van Finn op de sneeuw zijn we dan toch maar terug gaan lopen.

Langs een klein riviertje zag ik toen een fraaie Waterspreeuw, een leuke verassing, en weer een stukje terug ook heel mooi een paartje Grijze Gors (zie foto).

compilatie5

Steenbokken, man en vrouwtjes

Terug op de parkeerplaats had Morris weer het hoogste woord. Onderweg sprak ik nog twee Engelsen en die zeiden dat je vanaf de parkeerplaats ook gewoon de Steenbokken kon zien en ze hadden gelijk. De parkeerplaats ligt tussen de rotswanden die aan beide kanten flink omhoog lopen. Aan de ene kant zat een 10-tal vrouwtjes met jongen bovenaan de rand. De telescoop erop gericht en zo allemaal rustig en mooi kunnen bekijken. Ook kwam er nog even een Tapuit mooi dichtbij. Gelukkig dus, we hebben nu allemaal de steenbok kunnen bekijken. Voldaan stappen we in de auto en nog geen 50 meter verder steekt waarachtig een stel steenbokken voor ons over de weg, in eerste instantie alleen vrouwtjes met jongen. Op een paar meter voor en naast de auto, prachtig te zien. En dan in eens zien we ook een mooi mannetje dat verderop staat te grazen langs een riviertje. Hij zat vaak met zijn kop naar beneden en besteedde eigenlijk weinig aandacht aan ons. Dus ik de auto uit en achter wat stenen wat dichterbij geslopen. Afijn, het resultaat is te zien. En na deze fantastische afsluiter zijn we aan de terugreis begonnen.

Woensdag 12 mei

Steppen bij Belén - Gierenrots "Salto del Gitano"/Kasteel Monfragüe - Rivier Río Tajo bij oude brug

Deze ochtend de wekker nog maar eens gezet om 5:30. Ik wou met het ontwaken van de dag op de steppen van Belén zijn, dat was nog wel een uurtje rijden vanaf de camping. Onderweg nog een paar keer konijnen midden op de weg zien zitten. Alle keren sprongen ze gelukkig de goede kant op in het licht van de koplampen.

vlakte01

Begin van het kilometers lange pad midden door de steppes

Ik was mooi op tijd bij het opdraaien van het pad van de steppes. Er reed alleen een auto net vlak voor me, met een Nederlands kenteken, maar die stopte wel heel veel zodat ik die al snel stapvoets voorbij reed. Deze keer wilde ik graag de Grote Trappen dichterbij bekijken en overal lees je dat je vroeg moet zijn om ze te kunnen zien.

Grauwe Gors, Veldleeuwerik, Theklaleeuwerik, Kneu en Eksters waren de eerste soorten die je al snel zag. Na een stukje rijden zag ik ca. 40 Koereigers het pad kruisen, mooi gezicht zo'n sliert vogels.

Zo halverwege het lange pad heb je nog een kruising, daar ben ik links afgeslagen. Daar zag ik de vorige keer ook een grote groep mensen staan bij een veldje, dus ik dacht daar ook rustig te kunnen gaan staan. Nou helaas, ik ben er nog niet eens, komt er een containerwagen met aanhanger langs, wat een kabaal. Ik kon natuurlijk een stuk achteruit op het zandpad, afijn, toen ik later op dat plekje stond hoorde ik al snel Kleine Trappen op een 10-tal meters van mij vandaan. Het geluid bleek zich gedurende de tijd niet te verplaatsen en ik kon ook geen enkele beweging in het gras zien waar het ongeveer vandaag kwam. Ik hoorde hier ook weer Kwartels. Na een half uur kwam er weer zo'n containertruck langs en 10 minuten daarna nog een grote shovel, dus wat leek op een rustig pad zo ‘s morgens vroeg viel zwaar tegen.

monniksgier01Daarna teruggereden naar het hoofdpad. Zag mooi een Hop en kwam ook weer zo'n truck tegen. Daarna de weg op het grote pad vervolgd en zag o.a. Vale Gieren, Ooievaars, Zwarte Wouwen, Bijeneters, Torenvalken (kleine?), Vink, Zwarte Spreeuw en een Wilde Eend. Als klapper deze ochtend zag ik een grote groep (ca. 50) Zandhoenders overvliegen gezien het silhouet, door de lichtval kon ik niet zien of het wit- of zwartbuiken waren.

Na het eind van het pad kom je weer bij een verharde doorgaande weg uit, die ben ik dit keer overgestoken. Op een gegeven moment zie ik op een boerenschuurtje een aantal Zwarte Wouwen zitten. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat er op een paar meter vandaan twee Monniksgieren (zie foto) zitten. Er lagen hier twee kadavers waar ze van zaten te eten, mooi gezicht. De gieren werden continue belaagd door de Zwarte Wouwen, waarbij de gieren de vleugels spreidden om de kadavers af te schermen. Na dit prachtige schouwspel ben ik naar de camping gereden.

Gierenrots "Salto del Gitano"/Kasteel Monfragüe

valegier2

Vale Gier vlak langs zwevend bij kasteel Monfragüe

Deze middag zagen we bij de gierenrots naast de vele Vale Gieren ook een mooie Zwarte Ooievaar op een nest onderaan de rots zitten en een paar Rode Patrijzen. Daarna zijn we verder gereden omhoog naar het kasteel (ruïne) toe, de laatste paar 100 meter naar boven gelopen. Hier heb je een prachtig uitzicht en zit je op gelijke hoogte met veel zwevende gieren. Ook een Slangenarend was hier even mooi boven je te zien hangen af en toe, goede plek om foto's van de Vale Gieren te maken.

Ook hoorde en zag ik nog een onbekende vogel. Helaas ben ik er niet achter gekomen welke dit nu was. In de herbouwde ruïne zitten een paar Alpenkraaien te broeden. Ik zag er al eerder een toen er een hele schoolklas naar binnen ging. Dat werd de vogel waarschijnlijk te druk en hij vloog even rond het kasteel.

rivier01

Vanaf kasteel Monfragüe overzicht over een deel van het gebied met de rivier Río Tajo

Rivier Río Tajo bij oude brug

Na het kasteel nog even een klein stukje doorgereden naar de plek waar de oude brug ligt. Hij is echter alleen te zien als het water niet al te hoog staat, het oude weggetje loopt gewoon de rivier in.

Dit is wel een hele mooie plek om lekker te picknicken. Hier kun je ook overdekt zitten en er is een soort waterfonteintje/kraan waar de kinderen al snel bij spelen en lekker nat worden dus. Ik liep hier even een klein rondje en onderaan op de rotsen bij de rivier zie ik daar ineens een Blauwe Rotslijster zitten. Helaas ziet hij mij natuurlijk ook zodat ik er niet lang van heb kunnen genieten, omdat hij wegvliegt naar de overkant van de rivier. Maar goed, wel een leuke nieuwe soort voor mij. Ook hier zie ik meerdere Rotsduiven vliegen, ze vallen op omdat ze een stuk witter zijn aan de onderkant van de vleugel.

Terug op de camping zie ik al een paar fotografen staan met hun teletoeters gericht naar boven. Ook hebben zei een paar camera's plat op de grond liggen die ze op afstand bedienen, om zo de Blauwe Eksters mooi van dichtbij op een zorgvuldig neergelegd stukje boombast te fotograferen. Ik rijd er voorzichtig langs om niet te veel zand op te stuiven, snel de auto uit en vraag waarnaar ze kijken. Er hangt dus een mooie Slangenarend recht boven ons, helaas geen scherpe foto van kunnen maken. Een van de fotografen is Martijn de Jonge, bij velen wellicht bekend. Zij waren net aangekomen en gingen met hun vieren een rondje Spanje doen, langs een paar natuurgebieden. Later vloog er ook nog een Dwergarend over de camping en wat Vale Gieren.

Donderdag 13 mei

Centrumdorp "Villarreal de San Carlos" - groene en de gele wandeling - Almaraz - Gierenrots "Portilla del Tiétar"

compilatie1

Kaspische beekschildpadden en Dwergarend

De laatste vakantiedag, dus vanochtend nog maar een keer alleen op pad. Een stukje van de groene route tot net iets na het bruggetje gelopen, daar ditmaal de Nachtegaal, Zwartkop, Kleine Zwartkop, Boomleeuwerik, Bijeneters, Koekoek, Winterkoning en Baardgrasmus gezien. Bij de gele route vanaf het dorpje eerst nog even langs het kleine plasje gelopen, en deze keer wel een stuk of 20 Kaspische beekschildpadden in alle groottes (zie foto). Ze zijn heel schuw, want de meesten laten zich direct als ze je in de gaten hebben van de kant af in het water glijden en verdwijnen onder alle waterplanten. Tijdens de wandeling de Wielewaal, Kneu, Vink, Merel, Vale gier, Roodkopklauwier, Nachtegaal, Rode Patrijs en Baardgrasmus waargenomen.

Terug op de camping nog twee keer een Dwergarend overvliegend (zie foto).

Almaraz

Deze middag zijn we naar een moerasgebiedje, Almaraz, gegaan, hier is een kleine route langs 4 kijkhutten. De sleutel moet je bij een informatiegebouwtje halen die staat bij hut nummer1 vlak bij het dorpje Saucedilla. Helaas was het dicht, maar gelukkig kun je naast en rond de hutten ook wel genoeg zien.

We zagen bij de hutten Kleine Zilverreiger, Aalscholver, Grote Karekiet, Snor, Meerkoet, Waterhoen, Roodborsttapuit, Purperreiger, Krakeend, Zwarte Spreeuw, Graszanger, Cetti's Zanger, Ekster, Zwarte Wouw, Kuifleeuwerik, Ooievaar en Dwergstern (broedt hier). Bij hut nummer twee was het moment waarom ik hier wou kijken: jawel de Purperkoet kwam even tevoorschijn, slechts een seconde of 10, maar niet te ver weg en mooi in de verrekijker, prachtig!

koereiger01

Koereiger op een tapijt van schapenwol

Bij hut 4 was ook nog een mooi tafereel: daar liep een kudde schapen in gezelschap van wel een stuk of 50 Koereigers door een graslandje. Midden in dat landje stond een oude auto, bleek daar muziek uit te komen en nog iemand in te zitten. Geen idee waarom die erin zat. De schapen en Koereigers (zie foto) liepen er gewoon aan beide kanten omheen en kwamen mooi op me af. Naarmate ze dichterbij kwamen gingen de Koereigers meer naar achteren, terwijl ik me zo stil en onopvallend mogelijk probeerde op stellen. Ze zijn dus toch wel iets schuw. Hier zag ik naast de hut ook nog een Roodborsttapuit met rupsjes in zijn bek. Wat me in Hongarije (2009) maar niet lukte heb ik nu wel de mazzel goed een Woudaapje te kunnen bekijken, zowel in het riet zittend als vliegend, heel mooi. Sprak nog even met een andere Nederlander en wees hem nog even op de Baardgrasmus die aan de overkant aan het zingen was. Hij wou vanavond nog even naar de gierenrots kijken zei hij en we zeiden nog misschien zien we elkaar daar wel tegen 19:00 uur.

hert01We zijn van Almaraz weer teruggereden door Monfragüe en zijn na de Gierenrots "Portilla del Tiétar" nog even op de picknickplaats geweest waar we op 6 mei ook hebben gezeten. Hier nog weer een Baardgrasmus en stond een hert (zie foto) rustig te eten, maakte zich totaal niet druk om ons.

Gierenrots "Portilla del Tiétar"

Als afsluiter besloten we om nog even terug te gaan naar de gierenrots. We liepen er naar toe en daar stond ook de man die we in Almaraz hadden gesproken. Hij wees op zijn horloge, 19:02 gaf die aan, en zei dat we net twee minuten te laat waren en zo de Spaanse Keizerarend gemist hebben. Had ik me volgens hem maar beter aan de afspraak moeten houden, nou dat was dus balen, had ik dat extra rondje op die picknickplek nu maar niet gelopen terwijl iedereen al in de auto zat.

We bleven er nog even hangen. Vale Gieren en Zwarte Wouwen af en aan, ook zaten bovenop de rots een paar Aasgieren. Later vlogen ze wat rond en hebben we ze mooi kunnen bekijken. Zwarte Ooievaar vloog ook langs, die zitten een paar honderd meter verderop te broeden.

Achter ons zag en hoorde ik een Grijze Gors zingen en beneden ons, aan de kant waar we stonden, een Baardgrasmus en zag ik mijn tweede Blauwe Rotslijster. Die vloog naar de overkant naar de gierenrots en is daar nog af en toe waargenomen. Ook aan die kant zag je Rode Patrijzen (zie foto) en Zomertortels en over de rivier en tussen de rotsen door vlogen Gierzwaluwen, Rotszwaluwen, Roodstuitzwaluwen, een Dwergstern en een Blauwe Reiger.

We besloten om nog maar even te blijven. Op de camping sprak ik een paar dagen geleden nog een gids die er net een paar weken op had zitten. Hij zei dat je er de klok op kon gelijk zetten en dat de Oehoe rond 21:00 uur tevoorschijn kwam, even bovenop de rots ging zitten zodat je hem goed kon zien en dan weg vloog. Het werd toch al wat frisser en de zon verdween achter de rotsen, ook de kinderen werden wat vermoeider, maar we hielden vol. Er stonden een man of 10 met spanning te wachten en een paar minuten na negen hoorden we een paar keer de Oehoe roepen. Om 21:30 was het al schemerig aan het worden en waren er nog twee andere mensen over. Toen zijn we ook maar weggegaan. Helaas dus de Oehoe niet gezien, maar aan ons lag het niet! Het zou een waardige afsluiter zijn geweest van onze vakantie. Gelukkig waren we ondanks het late tijdstip nog welkom in het restaurant van de camping voor een lekkere laatste maaltijd.

rodepatrijs01

Rode Patrijs in kleurrijk korenveld

Conclusie:

Zoals menig vogelaar wel weet is vogelen in combinatie met je gezin meestal niet een ideale combinatie. Ik was dan ook altijd van plan om de Extremadura eens te gaan bezoeken los van mijn gezin en dan wellicht met een groepsreis mee. Echter de ontmoeting met Udo in 2009 in Hongarije (zie reisverslag) heeft mijn mening drastisch doen veranderen, zijn enthousiaste verhalen hoe zij dat met hun gezin en andere familieleden ervaren hebben gaven mij de aanzet om dit ook op deze manier te gaan doen. Het is ons allemaal uitstekend bevallen. De vakantie hebben wij als zeer ontspannen ervaren met veel verschillende natuurervaringen. Als er maar voldoende andere uitdagingen zijn naast het vogels kijken dan is er een goede mix voor elk wat wils. 10 dagen is dan ook wel weer mooi op deze manier. Zelfs met over de 120 soorten mag ik niet klagen. Ik zie wel lijstjes met 150 of zelfs meer, maar die zijn vaak van groepen die op pad gaan. Al met al een geweldige vakantie gehad, en ja voor mij zijn er dan wel een aantal leuke soorten die ik nu gemist heb zoals o.a. Havikarend, Griel, Orpheusspotvogel, Orpheusgrasmus,  Provençaalse Grasmus, Rode Rotslijster, Scharrelaar, Vorkstaartplevier, Zwarte Tapuit en Grijze Wouw. Voor ons dus alle reden om er nog eens terug te gaan wanneer de mogelijkheid zich weer eens voor doet.

____________________

Links:

PDF bestanden Monfragüe:

10 reacties

 • goedemiddag Henk,

  Een verhaal met foto's en een mooie beschrijving van de streek. Wij gaan er in september zeker kijken. wij waren in maart ook op weg maar zijn toen, door de corona crisis van reisplan veranderd, dus zodoende. Eventueel kunnen we in maart 2021 alsnog terug gaan.

  m.vr.gr Jo en Thera

 • Zeer genoten van uw interessante verslag betreffende reis naar de Extramadura, een paar jaar geleden.Wij zijn geen ervaren vogelaars en hebben veel aan uw (ook prettig geschreven)tekst gehad.

 • Wat een geweldige site en mooie foto's! Wij willen er in maart 2013 met onze camper naar toe en hebben er nu nog meer zin in. Maken dankbaar gebruik van de tips!!

  Groetjes,

  Jannie van Ginkel.

 • Wat een fantastisch uitgebreid reisverslag over de Extremadura. Je wilt er zo naar toe.

  Marja Bos

  Frankrijk

 • Zeer genoten van uw prachtige reisverslag. Deze streek staat bij mij bovenaan mijn verlanglijst. Uw uitgebreide reisverslag (met de fraaie foto's) geeft dan nu precies dat extra duwtje om direkt concrete plannen te maken.

  Hartelijk dank!

 • Leuk verslag

  Gezin en vogels kijken 't kan, maar dat wist je toch al na de Shetlandeilanden en Hongarije.

  't Gaat bij mij ook kriebelen: de zuid-Frankrijk vogel-ervaringen uitbreiden naar het zuiden.

  Jullie hebben genoten van al die soorten, ook nieuwe, dan is het aantal 120 of 150 niet meer belangrijk.

  Mooi fotowerk. De klapper vind ik de laatste foto. Die Rode Patrijs zat precies goed.

  groetjes

  Jaap

Jouw reactie

Als antwoord op Some User
Free Joomla! templates by Engine Templates