Zuid-Portugal - Algarve van 14 t/m 21 maart 2023

banner 01

Door: Henk de Lange

Alle foto's zijn van Henk de Lange

Vooraf:

Ik stel voor om vroeg in het jaar nog even een weekje samen (met Karin Strijker) weg te gaan, voordat ik daarna zelf veel op pad ben met het begeleiden van andere reizen. De keuze viel hierbij op Zuid Portugal omdat daar de temperatuur al redelijk aangenaam is rond deze tijd, zo rond de 20 graden. De natuur loopt hier dan al een beetje voorop met het voorjaar en veel vogels overwinteren daar of zijn al aan de terugweg begonnen. De bedoeling was halverwege februari, maar het werd een maand later halverwege maart vanwege de planning en beschikbaarheid. We hebben een appartement gekozen nog voorbij Lagos en het is zo’n uurtje rijden vanaf het vliegveld. Als voorbereiding de Crossbill Guide: South Portugal gekocht, en deze helemaal doorgenomen en daaruit 6 dag routes gemaakt die zo afwisselend mogelijk zijn samengesteld, er moet ook gewandeld worden naast het genieten van vogels kijken. Bij de bezochte gebieden per dag heb ik de route uit het boekje ook genoemd tussen haakjes! Het verslag is wel geschreven met vogelaarsogen, maar naast de vogels was het net zoveel genieten van de natuur, cultuur en de omgeving.

Dinsdag 14 maart

Onderweg:

dag 1 01 6405 uur in de ochtend stappen we in Groningen in de auto om rond 7:15 aan te komen op Schiphol. We parkeren de auto in P3 en met de pendelbus worden we afgezet bij de vertrekterminal. Alles loop verder voorspoedig en om 9:15 vertrekt het vliegtuig. Het is redelijk bewolkt en als we erboven vliegen is er niet veel meer te zien dan de wolken. Later onderweg wordt het beter en vliegen we o.a. over de Pyreneeën waar je de sneeuw nog mooi kunt zien liggen (zie foto). Het is zo’n 3 uur vliegen en rond 11:20 (-1 uur tijdsverschil) komen we aan op de luchthaven van Faro. Het is even zoeken naar waar we de gehuurde auto kunnen oppikken, maar het blijkt dat we met een busje naar de autoverhuur worden gebracht iets verderop. Wachtend bij de autoverhuur zie ik als de eerste vogels Huiszwaluwen en Huismussen.

Na een uurtje rijden komen we aan bij ons onderkomen “Quinta do Mar da Luz”. Het blijkt een mooie omgeving aan de kust met prachtige tuin en leuke laagbouw appartementjes. Het ligt maar een paar honderd meter van de kust. Als we de bagage hebben uitgeladen lopen we als eerste even naar de kust toe. Rondom de appartementen vliegen veel Blauwe Eksters, ze zitten veel in de palmbomen die hier staan.

dag01 banner01

Roodborsttapuit(man), Groene Kikker, Huismus(man) en Steenloper

Ook Turkse Tortels hoor en zie je hier veel. Naar de kust lopend hoor en zien we de eerste Putters, Groenlingen en een eerste Tjiftjaf. In de lage struikjes op rotsen zie ik ook al de eerste Kleine Zwartkoppen, prachtig met dat rode oogje! Boven de zee vliegen wat Geelpootmeeuwen langs. En als we teruglopen naar ons appartement zie ik nog een mannetje Roodborsttapuit en hoor ik de eerste Hop roepen, wat verder weg. In een klein poeltje op het terrein zitten veel groene kikkers te kwaken. 

Locatie: Quinta do Mar da Luz https://www.quintadomardaluz.com

dag01 banner02

De appartementen van hogeraf gezien en dichterbij waar je in de ochtend in de tuin kon ontbijten

We rijden naar het dorpje Luz - dichtbij ons appartement - en trakteren onszelf op een paar heerlijke bolletjes ijs, de hoorntjes worden hierbij gedeeld met de nodige Huismussen. Op de rotsen langs de zee lopen twee Steenlopers. Na een eenvoudige - maar lekkere - pizza genoten te hebben in een restaurantje aan de zee genieten we nog even van de zonsondergang bij het appartement en gaan op tijd naar bed, we waren er ook al vroeg uit natuurlijk. Morgen gaat het echt beginnen 😊. We horen ook nog een Steenuiltje roepen in het donker.

dag 1 02 1920

Zonsondergang

Woensdag 15 maart

Met zonsopkomst ga ik iedere ochtend even alleen rondlopen voordat we aan het ontbijt gaan. Als ik de deur uitstap vliegen de Blauwe Eksters nog overal rond omdat het nog rustig is in de tuin.

dag02 banner01

Blauwe Ekster, Zwartkop(man), Tjiftjaf, Blauwe Eksters

Ik zie ze veel op de uitlopers van de Palmbomen zitten, die tot op de grond hangen en waar een soort van bloemen in zitten. Lopend naar de kust weer dezelfde soorten als gisteren waarbij ik nu wel de eerste Kleine Zwartkop mooi op de foto kan krijgen, iets waar ik van te voren al op hoopte die kans te krijgen. Ook de “gewone” Zwartkop(man) zie ik. Een Iberische Tjiftjaf (zang is anders, met fellere uithalen, dacht eerst nog aan Cetti's Zanger toen ik deze vogel voor het eerst hoorde) scharrelt en zingt voor de deur op de plantjes waar een kat met bovengemiddelde belangstelling naar zit te kijken.

dag02 banner02

Iberische Tjiftjaf en drie keer Kleine Zwartkop in het eerste licht

De kat zit later middenin de bosjes, voor de vogel loopt het gelukkig goed af. Wat ook opvalt dat hier veel Merels zitten.

Ria Formosa - Oost (route 14)

Na het ontbijt gaan we op pad en kiezen vandaag voor de gebieden Ria Formosa – Oost en West. Die liggen grofweg gescheiden door de stad Faro. Het is eerst 80 minuten rijden vanaf ons onderkomen. Ik had de routes iets te enthousiast samengesteld qua tijd, zodat we ons beperken tot een rondwandeling bij het bezoekerscentrum in de buurt. Bij de poort kopen we een kaartje en krijgen een plattegrond in het Portugees en een uitleg in het Duits. De man noemt in sneltreinvaart van alles op en wijst van alles aan op de kaart. Het zal allemaal wel, we bedanken hem en gaan lekker zelf rondlopen. De route staat gewoon met bordjes aangegeven dus een kaart heb je eigenlijk niet nodig. Bij elkaar is het een kilometer of 3 langs plasjes, zoutpannen en door het bos.

dag02 banner03

mensen aan kokkels rapen, vervallen bootje en getijdenmolen

Tussen de bomen weer de nodige Blauwe Eksters. Als we bij het wad aankomen wat in contact staat met de zee en waar het nu afgaand water is. Hier lopen Zilver-, Bontbek- en Kleine Plevieren en staan een paar Rosse Grutto’s. Op de pier zitten Aalscholvers en Geelpootmeeuwen. In de lucht een paar Gierzwaluwen en over het wad scheren vooral Boerenzwaluwen. Op een binnenplasje lopen Regenwulpen en staat ook een groepje Grutto’s verderop met de telescoop te zien. De Rosse Grutto’s, daar zit nog weinig kleur aan(nog winterkleed). Ook een paar Lepelaars en Kleine Zilverreigers foerageren hier. Vanuit de bosjes hoor je de Cetti’s zanger af en toe te keer gaan.

dag02 banner04

Regenwulp, Lepelaars en Kleine Zilverreiger, Drieteenstrandloper, Flamingo's

Op het drooggevallen zand zie je overigens overal Krabben zitten met hun scharen. We lopen door en doen een extra lusje tussen twee zoutpannen door. Daar staat een mooie groep Flamingo’s en lopen ook de nodige Bonte en Drieteenstrandlopers en Steenlopers. Vanaf deze kant zie ik ook twee IJslandse Grutto’s, super rood op kleur tussen de andere Grutto’s. Op het droge land vliegen ook “gewone” Eksters en zien we onze eerste Kuifleeuwerik op de grond scharrelen. Als we weer door het droge land lopen zien we een aantal Kneutjes en een Iberische Gele Kwikstaart (door tegenlicht wel slecht te zien, maar heeft een witte keel). Op wat natter land achter een hek lopen Bontbekplevieren en de eerste Strandplevieren.

dag02 banner05

Groenling, Iberische Gele Kwikstaart, Bontbekplevier, Roodborsttapuit(vrouw)

We komen nu aan bij een kijkhut van waaruit we de Purperkoet zouden moeten kunnen zien. We hebben er een uur gezeten en tevens even onze broodjes gegeten, maar helaas laat de Purperkoet zich niet zien. Wel de nodige Meerkoeten, Waterhoentjes en Dodaars. Achter op de plas zitten de bosjes vol met Koereigers en enkele Kleine Zilverreigers staan daaronder in prachtkleed.

dag02 banner06

Koereigers in de bomen, Kleine Zilverreiger in prachtkleed, Koereiger en parende Krooneenden

Enkele malen vliegt er ook een Hop heen en weer en telkens ben ik te laat voor de foto. Graszanger en Tjiftjaf zijn er te zien in het riet. Op het water zitten Slobeenden en Krooneenden en zien we de eerste Steltkluten naast een Kokmeeuw en een paartje Wilde Eend. Op het hek bij de auto zit nog een vrouwtje Roodborsttapuit. Na meer dan 2 uur te hebben genoten rijden we nu door naar de westkant.

Ria Formosa – West (route 15)

We rijden het gebied in en zien in de bomen een kolonie Ooievaars broeden en langs de waterkant staat een Blauwe Reiger. We parkeren vlak bij de zoutbulten voor de Ludo villa. Van hieruit doen we een wandeling langs zoutpannen, een golfbaan en over een lang vlonderpad naar de zee. Zo’n 7 a 8 kilometer bij elkaar. Bij de auto hoor je al de Cetti’s zanger weer even uithalen.

dag02 banner07

Kolonie Ooievaars, Kleine Zwartkop, Kluten, Flamingo

Op de zoutpannen veel Steltkluten en Kluten, naast de Bonte en Drieteenstrandlopers, Groenpootruiters, Rosse Grutto’s, Tureluurs en Bergeenden. Hier zit ook een mooie grote groep Flamingo’s die af en aan vliegen. Een Bruine Kiekendief jaagt de boel even de lucht in. In de ruige bosjes hier weer de Kleine Zwartkoppen.

We lopen tegen de golfbaan aan over een soort van dijk met aan de ene kant de golfbaan en de andere kant nog zicht op zoutpannen tussen de bomen door. Ik hoor hier de Groene Specht roepen (mogelijk Iberische?). Op de Golfbaan zelf zie ik in de verte iets scharrelen, het blijkt een Hop te zijn. Hij blijft lang zitten zodat die goed bekeken kan worden, want laten we eerlijk zijn dat is die wel waard! Aan de andere kant op de zoutplaten zitten weer tientallen Flamingo’s en Bergeenden.

dag02 banner14

Hop, Kijkhut, Dodaars en Moorse Beekschildpadden

We komen bij een kijkhut die uitzicht geeft over een grotere plas te midden van de golfbaan. Hier is ook de kans groot op de Purperkoet die hier zou zitten. Ook hier helaas niet nu te zien, ja alleen op de camera van de Portugees naast me die mooie foto’s laat zien van een aantal weken geleden vanuit deze hut, maar hij had ze ook nog niet gezien de laatste dagen. Op het water zitten wel Meerkoet, Waterhoen, Dodaars, Krakeend, Wintertaling en Wilde Eend. Helemaal achterop zit een groep Meeuwen, op de foto kan ik zien dat dit om de Audouins Meeuw gaat, die ik zelf ook nog niet zo goed ken.

dag02 banner09

Audouins Meeuwen en Zwartkopwever (vrouw en man)

Moorse Beekschildpadden liggen aan de overkant op rietstengels op de waterlijn. In het riet voor de hut komen een aantal Zwartkopwevers voorbij, zowel man als vrouw, deze vogels zijn uit Afrika over komen waaien of hebben zich als ontsnapte kooivogel inmiddels gevestigd. Op de green groepje Blauwe Eksters en een kuifleeuwerik.

dag02-banner08.jpg

Zilverplevier, Kijkhut, Groenpootruiter en Stelkluut

Verder lopend over het vlonderpad naar de zee op het slik o.a. Tureluur, Steenloper, Zilverplevier, Bonte Strandloper, Kleine Zilverreiger, Regenwulp, Strandplevier, Drieteenstrandloper en Wilde Eend. Op de leuningen van het vlonderpad Kleine Zwartkop en Roodborsttapuit.

dag02 banner13

Flamingo's met Futen bij langzaam ondergaande zon

Terug op de dijk lopen we onze route verder tussen een zoutpannen door, het is al wat later geworden en we moeten wat doorlopen om niet in donker pas bij de auto te komen. Hier zien we een tiental Strandplevieren. Op de plasjes Wintertaling, Kluut, Steltkluut, Bonte Strandloper, Groenpootruiter, Grutto, Flamingo, Kleine Zilverreiger.

dag02 banner12

En zo zie je alleen nog maar veel silhouetten van allerlei strandlopers en steltlopers

Als het langzaam donkerder wordt zien we in het mooie licht achter een groep Flamingo’s, Futen nog hun balts uitvoeren. Dan ineens uit het niets zie ik een roofvogel aankomen, al snel zie ik dat het een Visarend is, prachtig! Het lukt me nog net om een paar foto’s te maken bij deze snelle verrasing. In de Bomen nemen de Aalscholvers plaats. En nog een beetje onder de indruk lopen we verder terwijl het steeds donkerder wordt.

dag02 banner10

Grutto en Steltkluut, Strandplevier, Kleine Zilverreiger en Visarend

En alsof het nog niet op kon zie ik ook nog een Slechtvalk langskomen, maar die gaat me te snel om vast te leggen, de vogels reageren daar wel meer op door omhoog te komen. De vogels worden in het donker steeds meer silhouetten en zijn dan nog lastig allemaal op naam te brengen. Een Oeverloper zit nog dichtbij en is nog wel te herkennen. En zo zien we de zon ondergaan in deze prachtige omgeving met de vele honderden vogels op de slikplaten, waaronder nog een Lepelaar. De Flamingo’s zie je in meerder groepjes naar de slaapplaats vliegen.

dag02 banner11

Flamingo's op weg naar de slaapplaats

We rijden nog iets meer dan een uurtje terug om te gaan eten in Luz waarna we ook onze slaapplaats maar opzoeken na deze prachtige dag met prachtig weer, strak blauwe lucht boven de 20 graden.

Donderdag 16 maart

6:50 uur als eerste zie ik een Roodborst en een Merel gevolgd door de eerste Kleine Zwartkop zingend op de struiken en in de bomen Groenlingen en Putters. Op de rotsen zoekt de Kneu zijn nestmateriaal bij elkaar en op het draad roept een Grauwe Gors. Zowel man als vrouw Roodborsttapuit is ook te zien. Terug bij het appartement loop ik nog even langs de auto en daar hoor ik Kwartels roepen uit het veld erachter.

dag03 banner01

Kneu, Putter, Merel en de rotsen aan de kust allemaal in het eerste zonlicht

Ik zie iets licht geligs aan komen vliegen en hoor ook zijn roep, denk in eerste instantie aan een Groene Specht, maar als ik dan iets naar achter loop waar ik het zag hoor ik weer de roep, en nu dringt het tot me door dat het een Draaihals is. Hij zit achter in de tuin bij iemand waar ik niet in kan en ik moet over de schutting kijken. Ik kan de vogel helaas niet vinden en al die tijd zeker 5 minuten lang hoor ik hem roepen binnen 50 tot 100 meter afstand, jammer maar het is niet anders. De andere dagen van de week ben ik er iedere keer even geweest in de vroege ochtend, maar nooit meer gehoord en of gezien helaas. Na het ontbijt gaan we binnenland trip maken bij Castro Verde.

Castro Verde – Steppegebied (route 10)

Naar de stad Castro Verde is het al zo’n 135 km rijden 1:20 minuten voordat we aan de route beginnen. In principe had ik de route nog langer gemaakt richting de bergen, maar dat deel laten we toch maar schieten, dat wordt iets te veel van het goede.
Als vrij snel in de route zien we een Vorkstaartplevier overvliegen. Op het draad zit een Torenvalk en onder het Ooievaarsnest zitten de buren de Spaanse Mussen te nestelen. Ook een groepje Zwarte Spreeuwen zit te glinsteren op het draad. Het is vrij rustig wat vogels betreft als we 40 minuten later een Bruine Kiekendief over ons heen zien vliegen. Veel verder weg kunnen we een paar Vale Gieren zien schroeven, als het goed is komen we later in die omgeving, hopelijk zien we ze dan beter. Een eenzame Zwarte Kraai zit op een stuk land.

dag03 banner02

Kalanderleeuweriken, Steenuil, Zuidelijke Klapekster en Grauwe Gors

Een stukje verder zien we een grote groep van een paar honderd Kalanderleeuweriken in groepjes over het land draaien en weer neerstrijken in de begroeiing, helaas wat ver op afstand. 10 minuten verder prachtig op een stapel stenen laat een Steenuil zien waarom die zo heet 😊.

De Ooievaar kruist zijn poten, op goed geluk! Bij onze eerste stop bij een bruggetje, daar vliegen ook een paar Rotszwaluwen, en even een paar Vale Gierzwaluwen scheren over. In de verte zien we een Roofvogel op een paal zitten, maar niet te zien wat het is, helaas is die later weg als we er langs rijden. Wat wel gebeurd is dat we een groep roepende Bijeneters van ver aan horen komen vliegen, die echt recht over ons heen komen en waar het geluid aan de andere kant weer afneemt, maar erg apart omdat we ze door de fel blauwe lucht gewoon niet te zien krijgen. Ik ken het van het trektellen wat ik deed op de Kardingebult in Groningen, dat je Veldleeuweriken over hoort trekken maar ze niet ziet, maar wel erg jammer. Ook hoor ik hier nog een Kwartel roepen.

dag03 banner07

Andere Zuidelijke Klapekster, Raven, Thekla’s Leeuwerik en Rode Patrijs

Weer verder rijdend zien we eigenlijk over dezelfde weg bijna alle Zuidelijke Klapeksters, minstens tien over een paar kilometers uitgestreken, wel apart zo dicht bij elkaar in zo’n uitgestrekt gebied. Grauwe Gorzen zie je overal zingen. Bij een tweede stop naast een brug kunnen we tot aan het riviertje doorrijden. Je hoort meteen de Cetti’s zanger al weer roepen. Aan de overkant zie ik nog twee Rode Patrijzen wegrennen en als we onder het viaductje doorlopen aan de andere kant nog eens twee Rode Patrijzen. Ook Boerenzwaluw en Roodstuitzwaluw komen voorbij. Iets hogerop boven een berg buitelen twee Raven om elkaar heen. Ook daar hoor ik meerdere malen een Groene Specht roepen, maar we krijgen hem niet te zien.

We rijden verder en op een draad zit nu mooi dichtbij een Thekla’s Leeuwerik, die wel erg veel lijkt op de Kuifleeuwerik, maar op de foto zijn details beter te bekijken en ook het gebied waar je een vogel aantreft kan goed helpen. We zien een bord staan met vogels erop, dat blijkt vrij nieuw en is van een Bird Trail. Hier wijken wij van onze route af en nemen de grindweg en hier alweer twee rode Patrijzen. Iets verder komen we bij het Alvares reservoir langs, op dit meer zit er naast Dodaars een groep van zeker 20 Krooneenden.

dag03 banner03

Krooneenden, Arendbuizerd en Rode Wouwen

Iets verder gereden verschijnt boven een bosje wederom een Bruine Kiekendief. Ook een Arendbuizend laat zich even mooi zien. En de eerste Rode Wouw verschijn ten tonele. Iets verderop zitten er drie op paaltjes vergezeld van een aantal Raven. Een Witte Kwikstaart loopt door het gras. Het is een mooi pad waar veel meer te zien is dan langs de verharde weg wat de route uit het boek was. Een Grauwe Kiekendief komt aanvliegen mooi dichtbij, ik pak snel mijn camera, maar op de een of andere manier staat die in een keer op de hoogste iso waarde:102400, waar ik hem meestal op 400 heb staan, helaas vloog toen de vogel al weer te ver van mij vandaan, gemiste kans zal ik maar zeggen. Ook een Kleine Torenvalk hebben we nog gezien en 2 keer een Hop zien vliegen. Voor de auto vliegt nog eens een Blonde Tapuit langs, die soort had ik wel meer verwacht. In het gras loopt nog een Graspieper.

dag03 banner05

Twee mannetjes Grote Trap op de voorgrond en 8 voornamelijk vrouwtjes op de achtergrond, op de paaltjes 2 Rode Wouwen, rechts de inzoom van de mannetjes

Inmiddels zeg ik tegen Karin dat ik de Grote Trap al heb opgegeven, na 80% van de route gehad te hebben. En ja hoor op een kruising van grindwegen kijk ik nog even goed om me heen, en dan zie ik in een keer 1 Grote Trap lopen. Ik schiet even weer vol adrenaline want dit is toch een van de soorten waarvoor je hier komt kijken. We rijden langzaam het grindpad op waardoor we wat dichterbij kunnen komen. Er lopen twee mannetjes in het voorste stukje en daarachter lopen nog eens 8 waarvan de meeste vrouwtjes. We blijven achter de bosjes en achter de auto staan op grote afstand, maar toch vliegen naar verloop van tijd de twee mannetjes op en strijken iets verderop weer neer, de andere groep drukt zich daarna in de hoge begroeiing en is ook niet meer te zien. Ook een aantal Rode Wouwen is hier te zien op paaltjes en een paar in de lucht. Nou dat was een meevaller dat we ze op de valreep nog zien!

dag03 banner06

De andere Grote Trappen langs de verharde weg

Als we weer op de verharde weg zijn aangekomen moeten we ons even oriënteren welke kant we op moeten richting Castro Verde om het rondje af te maken. Een paar kilometer daarvoor hebben ze nog een project waarbij ze nestkasten hebben hangen voor Scharrelaars, helaas zien we ze hier nergens, misschien nog te vroeg? We rijden verder en ja hoor daar zien we dus langs de verharde weg zeker 6 Grote Trappen staan bovenaan de rand van het land wat omhoog loopt, iets verderop draai ik omdat er auto’s achter ons reden. Op de terugweg zien we ze niet meer, nog maar eens draaien en jawel, daar zien we er weer vier omhoog lopen en later uit beeld naar beneden en eentje vliegt weg.

dag03 banner04

Drie van de mooie borden die er staan van de Birding Trail

Het blijft lastig zoeken in zo’n groot gebied als je niet helemaal weet waar bepaalde soorten te zien zijn, jammer genoeg komen we hier pas de borden tegen van die Birding Trail, als ik die thuis op de computer bekijk is die zeker aan te bevelen, die gaat van de gewone weg af waardoor de kansen stijgen. Overigens veel van die grindpaden mag je niet op of hangt vaak een ketting voor, maar op de route van Birding Trail hebben ze de toegankelijke paden gekozen.

Hierbij de link: https://www.portugalwildscapes.com/birdwatching/birding-trail/?lang=en 

Ik had wel meer Gieren of roofvogels verwacht, dus we moeten hier nog eens terug komen. We rijden terug naar Luz om wat te eten voordat we naar ons appartement gaan. Al met al was het een mooie dag, iets bewolkter maar bleef op een paar spetters na droog.

Vrijdag 17 maart

De ochtend weer vroeg op pad voor het ontbijt. Naast de dagelijkse soorten dit keer ook een Winterkoning, Zwarte Roodstaart, Zwarte Spreeuw en Zanglijster. Ik loop nu een stukje langs de kust richting Luz en zie in het mooie licht een Kuifleeuwerik zingen.

dag04 banner01

Turkse Tortel, Zanglijster, Europese Kanarie en Zwarte Spreeuw

Bij een grote tuin zitten in een boom een aantal Zwarte Spreeuwen die ik op de foto zet. Maar dan zie ik vlak daaronder iets aardig geels zitten op aardige afstand, op de foto zie ik het goed het is een Europese Kanarie, het is nog vroeg dus ik waag het erop en loop een stukje de tuin in om een betere foto te maken van de poetsende Kanarie. Een glanzende Spreeuw zingt alsof zijn leven er vanaf hangt.

Alvor riviermonding (route 20)

We doen het vandaag wat rustiger aan en doen een korte route langs de Alvor riviermonding. Als we het gebiedje inrijden zien we al veel Steltkluten lopen in de zoutpannen. Verder zitten er ook Wulpen en Regenwulpen, Groenpootruiters, Tureluurs, Grutto’s en Rosse Grutto’s, 1 Watersnip (de enige deze week), Kleine Plevieren en Zilverplevieren.

dag04 banner02

Watersnip, Groenpootruiter, Visarend en plaatje met Bonte Strandloper, Bontbekplevier, Drieteenstrandloper en Steenloper 

Er zitten twee groepen grote witte vogels de ene groep zijn Kleine zilverreigers en de andere groep Lepelaars, netjes gescheiden 😊. Als we de auto uitstappen worden we meteen al getrakteerd op een Visarend die even wat rondjes draait en af en toe stil hangt in de lucht, prachtig! Na dit schouwspel lopen we een route over dijkjes van ongeveer 1 uur. Ook zit er een kolonie Blauwe Reigers of ze er broeden weet ik niet? Bonte Strandloper, Drieteenstrandloper, Steenloper en Bontbekplevier staan gezellig bij elkaar.

dag04 banner03

Kleine Mantelmeeuw, Tureluur, Zilverplevier en Grote Stern

Nu komen er weer twee Roofvogels aangevlogen over het water en komen over Karin heen gevlogen die iets verderop loopt, het blijken twee Visarenden te zijn, die ook verder doorvliegen helaas.

Verder over de dijk lopend zien we nog een grote groep, deze keer zijn het weer prachtige Flamingo’s. Naast de Geelpootmeeuw, zitten er ook Kleine Mantelmeeuwen. Op een paaltje in het water zie ik een Stern zitten, hij zit met de rug naar me toe, als die later iets draait kan ik een foto maken en zie dat het een Grote Stern is.

dag04 banner04

Tjiftjaf, Visarend met vis, Reuzenstern en Ezels

Op het laatste stukje terug lopend komt er weer een Visarend omhoog, ik denk de eerste, deze keer met een vis in de poten vliegt die weg om ergens rustig verder te eten. Een groepje Kokmeeuwen zit aan de andere kant bij elkaar, ik kijk daar natuurlijk goed naar omdat ik graag een Zwartkopmeeuw eens goed wil zien, maar nog niet gezien helaas. Er komt wel zowaar een Reuzenstern aanvliegen en die gaat daar lekker tussen de Kokmeeuwen zitten. Later vliegt er nog een Reuzenstern langs. Op de takken van een bosje zit nog een Tjiftjaf.

dag04 banner05

Kuifleeuwerik, Oeverloper, Drieteenstrandlopers op bassaltblokken en Roodborttapuit(man) op de leuning

We rijden een eindje verder naar de volgende wandeling vanaf een haventje en passeren een veld met wat Ezels. In de haven nemen we eerst maar een lekkere koffie met taart daar hebben we wel zin in. Er zitten nog wel aardig wat vissers in deze haven, waar ook met die kooien gewerkt wordt om krabben te vangen. Als we de route beginnen zit er op een binnenplasje een Oeverloper en loopt er vlak bij een Kuifleeuwerik.

dag04 banner06

Audouins Meeuwen

We lopen nu op de plek die we vanaf de andere wandeling konden zien liggen, dus dichter bij de groepen Meeuwen, ben benieuwd wat er tussen zit. Aan de waterkant van waar wij op lopen zit een aardig groepje Scholeksters. Daartussen loopt ook 1 Dunbekmeeuw en 1 Zwartkopmeeuw, op basis van de foto’s, die nog wel te slecht zijn om hier te tonen helaas. Nog verder zitten op een eilandje tientallen Kleine Mantelmeeuwen, maar er staat ook een apart groepje iets kleinere soort voor, dat blijken Audouins Meeuwen te zijn, 14 stuks. We lopen helemaal door tot aan het eind van de pier waar aan de overkant een groep Drieteenstrandlopers zit. Een Dwergstern vliegt nog over ons heen. Teruglopend over strand en daarna vlonderpad zit er nog een Roodborsttapuit en een paar Kneutjes, en op de plas nog een Regenwulp.

dag04 banner07

Enkele van de mooie rotsformaties bij Lagos

Na deze wandeling gaan we nog kijken bij de bekende rotsen van Lagos, een toeristische trekpleister waar je in de zomer waarschijnlijk op de koppen kunt lopen. Nu valt het wel mee. Langs de hele route bovenlangs hebben ze weer vlonderpaden aangelegd,

dag04 banner08
Torenvalk en Aalscholvers

maar er lopen er net zoveel op als naast hier. Prachtige rotsformaties inderdaad met gaten waar de bootjes doorheen kunnen varen. Naast de Kleine Zwartkop een aantal Kauwtjes op het draad. En veel Rots en of Stadsduiven tussen de rotsen te broeden. Tot twee keer toe zie ik ook Slechtvalken, de eerste keer roepend zelfs, nou die hebben voer zat hier aan al die duiven. Daarnaast ook Roodborsttapuiten en Zwarte Roodstaarten. Als Zwaluwen zien we hier voornamelijk Boerenzwaluwen, soms een Huiszwaluw of Gierzwaluw. Een Torenvalk vliegt hier ook rond.

Later terug bij ons appartement horen we de Steenuil weer roepen, en nu zie ik hem ook voor het eerst zitten op een muurtje voor een huis, ik maak snel een bewijsplaatje. Als we even aan een biertje zijn begonnen moeten we toch naar binnen want het regent ook hier zelfs nog wel eens, nu dus.

Zaterdag 18 maart

Vandaag uitslapen omdat er bewolking en mogelijk regen wordt verwacht, dus pas om 8 uur rustig opstaan en dan beginnen met een lekker ontbijt. Dat is hier overigens goed verzorgd, ruime keuze uit van alles, wel veel lekkers, nou ja vooruit het is vakantie.
We gaan vandaag een lange route doen van zo’n 180 km, waar je volgens google maps al 4:15 uur overdoet zonder te stoppen. Onderweg bekijken we wel of we nog een stukje afsnijden. Heen door de bergen en terug langs de Zuidwestkust.

Zuidwestkust (route 21 t/m 23)

Net voordat we de weg oprijden richting Marmelete in de bergen cirkelt er een Zwarte Wouw boven de snelweg. Onderweg zien we o.a. een Hop, Torenvalk twee Buizerds en Blauwe Eksters. We bedwingen nog een top bij Marmelete in de buurt, waar een Graspieper en Roodborst zijn te zien en op de lichtmast een aantal Zwarte Spreeuwen. Hier zocht ik wel even naar de Blauwe Rotslijster, maar tevergeefs. Ook mooi punt voor Roofvogels of Gieren maar ook die niet deze keer.

dag05 banner01

Graspieper, Roodborst, Sinaasappels, Buizerd

Vanaf dit punt is ook het racecircuit van de Algarve goed te zien, waar we als langs reden. Langs de route plukken we even een paar sinaasappels die er in het wild groeien. Op een hoge vlakte stoppen we even bij een prachtig veld met wilde bloemen. Hier hoor ik ook Kwartels en even een Bijeneter, maar zie ze beide niet. Wel een paar Groenlingen, een Veldleeuwerik en Grauwe Gors en een Iberische Klapekster. Verder weer naar beneden door een mooie vallei nog een paar Europese Kanaries en een paar Vinken.

dag05 banner03

Vallei, rivier en de monding van de "Seixe" die uitmondt in zee bij Odeceixe

Als we bij Odeceixe aan de kust komen zien we de prachtige kust. Op de bosjes zie ik een vrouwtje van de Kleine Zwartkop deze keer. Bovenop de toppen van de rotsen die in zee liggen broeden zelfs Ooievaars, apart zo op zee. Op een soort ruig gesteente aan het strand de zee in, zitten een aantal Steenlopers en Drieteenstrandlopers.

dag05 banner02

Kleine Zwartkop(vrouw), Ooievaars die bovenop de rotsen in de zee broeden, Geelpootmeeuwen en Witte Kwikstaart

Als Meeuwen zien we hier de Kleine Mantelmeeuw en Geelpootmeeuw en de Huismussen zitten bij de strandhuisjes die nog niet gebruikt worden en een Witte Kwikstaart loopt er ook rond. Ook bij Amoreira aan de kust gekeken, ook prachtig hier, iets minder ruig, maar meer strand. Iets na Bordeira is een prachtige Grindweg zo’n 6 km langs de kust, waar je niet raakt uitgekeken , zo mooi! Aalscholvers zitten ook op de rotsen.

dag05 banner04

De mooie kust bij Odeceixe, op de drie linker punten van de foto broeden de Ooievaars, prachtig en nu nog rustig surfstrand

We komen aan op het meest zuidwestelijke punt van de Algarve: Cabo S. Vicente. Het is hier erg toeristisch maar zoals overal tot nu toe in Portugal is het gratis parkeren, ook op de drukste plekken dus, dat zou in Nederland uitgesloten zijn.

dag05 banner07

Zwarte Roodstaart en rots met doorgang in de zee

Hier moeten ook Alpenkraaien en Kuifaalscholvers te zien zijn, maar van beide geen spoor te bekennen. Als ik door een stuk door de ruige bosjes loop naar de andere kant zie ik ze nog steeds nergens, ook niet waar ze op zouden kunnen broeden. Wel zie ik een Zwarte Roodstaart en meerdere Kleine Zwartkoppen hier.

dag05 banner06

Jan-van-Gent en vuurtoren van Cabo S. Vicente

Als ik terug loop zie ik ver op zee zelfs nog een Jan-van-gent vlak over zee zeilen. We rijden terug naar ons dorp Luz om te eten en sluiten zo deze prachtige dag weer af, waarin de regen mee viel op een paar buitjes na in het eerste uur rijden.

Zondag 19 maart

Vannacht riep de Steenuil om 3 uur zeker een half uur lang, de uil zat nu vlakbij niet ver van onze voordeur.

dag06 banner01

Zonsopgang 6:47 uur

Ik ging nog even een kwartiertje eerder opstaan om te proberen de zon echt op te zien komen. Toen ik snel naar de kust liep was die net helemaal al zichtbaar, dus nog 5 minuten eerder op 😊, maar was niet minder mooi. Vandaag zou het weer beter weer worden 20 graden en geen buitjes meer. Vanochtend de gebruikelijk soorten als Kleine Zwartkop, Zwarte Spreeuw, Blauwe Ekster, Zwarte Roodstaart, Groenling, Zwartkop, Roodborsttapuit, Kuifleeuwerik, Grauwe Gors en Huismus. Ook zelfs een Thekla’s Leeuwerik in het mooie zonlicht aan de kust.

dag06 banner02

Roodborsttapuit(vrouw) en Thekla’s Leeuwerik bij zonsopkomst, Blauwe Ekster en een groepje langsvliegende Jan-van-Genten

Ik ben nog even gaan kijken naar de Europese Kanarie, en vind die inderdaad, zit helemaal achterin de tuin, helaas vloog hij daarna weg en zag ik hem niet meer. Langs de zee lopend zie ik ook deze keer klein groepjes Jan-van-genten langs vliegen, ver op zee vlak boven het water, totaal zeker 20 exemplaren. Na het ontbijt gaan we Castro Marim en Monto Gordo een hele dag die eindigt aan de zee.

Castro Marim en Monte Gordo (route 13)

Het is eerst weer een stuk rijden 140 km in 1,5 uur voordat we beginnen aan de route. Eerst rijden we via de N125 via Lagos net voorbij Odiáxere, daar zagen we toen we eerder deze week daar langsreden heel erg veel Ooievaars op nesten zitten, daar wil ik wel even een foto van maken.

dag06 banner03

gedeelte van de kolonie Ooievaars

Ik denk dat er misschien wel 100 nesten bij elkaar zitten, zoveel heb ik er nog nooit tegelijk te zien, het geklepper is niet van de lucht als we er even staan, heel apart!

dag06 banner04

Zwarte Ibissen, Muurgekko, hangnest, (Iberische)Tjiftjaf

dag06 banner07
Koereigers

Als we aankomen bij Castro Marim rijden we eerst richting de snelweg die hoog over ons heen loopt, daar zien we een Torenvalk en een paar Koereigers tussen de koeien. We komen bij een vogelkijkhut en daar zitten naast de Steltkluten en Kluten, ook Grutto’s en enkele Zwarte Ibissen als mooie soort. Op de diverse zoutpannen in dit gebied ook Bonte en Drieteenstrandlopers, Zilver- Strand- en Kleine Plevieren, Steenloper, Tureluur en Groenpootruiter. Ik hoorde hier ook de enige Kievit van deze week.

Op het water Meerkoet, Waterhoen, Slobeend, Wilde Eend, Krakeend, Wintertaling, Bergeend, Krooneend en Flamingo’s. Verder Kleine Zilverreigers en Blauwe Reigers. Als Meeuwen de Geelpootmeeuw, Kleine Mantelmeeuw en Kokmeeuw. Ik zoek hier naar de Dunbelmeeuw en Audouins Meeuw die hier ook zouden broeden, ze zouden te zien zijn met telescoop, maar die heb ik even niet bij me, ik heb alleen 1 Dunbekmeeuw zien vliegen, foto is helaas nier scherp genoeg, maar genoeg voor detail.

dag06 banner05

Muurgekko blijft aan plafond plakken

In de kijkhut zelf zaten een aantal Muurgekko’s, leuk om die op de kop te zien hangen. Bij binnenkomst schoten ze eerst tussen de planken maar kwamen daarna weer tevoorschijn. Een paartje Kleine Plevier trekt zich niets aan van ons en doet gewoon zijn werk om voor nageslacht te zorgen.

strandplevier 1920

Paringsritueel Kleine Plevieren

We rijden daarna nog even onder de snelweg door en zien een Hop wegvliegen, op het grote meer is verder weinig te zien. Daarna stukje terug en komen bij het bezoekerscentrum uit, helaas is het seizoen hier nog niet begonnen en is het op 1 auto na rustig te noemen en dat op een zondag. Ook hier vliegt er een Hop rond.

We lopen hier een stuk de velden in achter de heuvel door de velden. Hier zien we een paar Kleine Kortteenleeuweriken opschieten uit de vegetatie. Kuifleeuweriken zijn aan het baltsen, doordat ik hier net naar zit te kijken mis ik de enige roofvogel die over vloog, zie hem nog net van achteren van ons afvliegen. Over de velden veel Zwaluwen als Boerenzwaluw, Oeverzwaluw en Huiszwaluw. Graspiepers, Thekla’s Leeuwerikken, Witte Kwikstaarten en Rode Patrijzen zien we ook tussen de lage vegetatie.

dag06 banner06

Het droge gebied achter de heuvel en zoutpannen die ernaast liggen

Bij het bezoekerscentrum terug zie ik in de bosjes nog een nest hangen met een gat erin, zou ook van de Zwartkopwever kunnen zijn, maar weet niet of die hier ook zit? Roodborsttapuit, Roodborst, Grauwe Gors, Gekraagde Roodstaart en Kleine Zwartkop ook allemaal te zien.

We rijden door naar een zoutbedrijf waar je ook rond zou kunnen lopen, het is even zoeken naar het weggetje, maar ter plekke staan overal borden dat je er niet in mag (Privé terrein), dat is jammer komt dus niet erg overeen met wat er in het boekje staat. Op de zoutpannen waar je langs rijdt, o.a. veel Flamingo’s en Steltkluten.

Monte Gordo

Omdat we hier niet kunnen wandelen rijden we maar door naar de plaats Monte Gordo, waar we net naast de camping onze auto parkeren. Van hieruit lopen we door een bos wat uiteindelijk uitkomt bij de zee.
In het bos de eerste Houtduiven die ik zie, daarnaast Vinken, Mussen, Kool- en Pimpelmees, Kneu, Zwartkop, Putter, Groenling, Iberische Tjiftjaf, Blauwe Eksters, Eksters en 3 Europese Kanaries. Ook hier hoor ik weer een (Iberische) Groene Specht, maar zie hem niet. Wel zie ik de Grote Bonte Specht. Op het plasje middenin het bos zwemt slechts een paartje Krooneend. Het plasje is met een hek afgesloten, waar dan wel weer gaten in gemaakt zijn.

dag06 banner08

Plasje in het bos Monte Gordo, Krooneend(vrouw) en Europese Kanarie

Bij het strand aangekomen zit er 1 Strandplevier zich ver van de zee te poetsen, aan zee zelf lopen veel Drieteenstrandlopers. Als we bij de strandtenten aankomen gaan we hier maar even eten, waarna we teruglopen naar de auto, daar vliegen 10 tallen Gierzwaluwen rond de hoge hotels en daar zie je ook nesten met bijbehorende Huiszwaluwen onder de balkons gemetseld, mooi dat ze hier toch te midden van al dit beton nog een plek weten te vinden.

Maandag 20 maart

Laatste ochtendwandeling, nu even sneller bij de kust komen en was net op tijd voor de zonsopkomst.

dag07 banner01

Vissers, Kuifleeuwerik, Graspieper en Zwartkop(vrouw)

De soorten van vanochtend: Zwarte Spreeuw, Kleine Zwartkop, Zwartkop(vrouwtje), Roodborsttapuit, Kuifleeuwerik, Zwarte Roodstaart, Blauwe Ekster, Turkse tortel, Kneu, Groenling, Merel, Zanglijster, Huismus, Grauwe Gors, Graspieper, Iberische Tjiftjaf, Tjiftjaf en Putter.

dag07 banner02

De verrassing van deze ochtend één van de drie Blauwe Rotslijsters

De vissers halen in de vroege ochtend de boeien uit het water waar de kooien aan zitten voor de krabben.
Als ik terug ben bij de kust voor ons appartement loop ik nog even een stukje de andere kant op. Ik denk dat ik een paar Zwarte Spreeuwen zie onder verder weg tegen de rotsen aan, maak een paar foto’s en daar zie ik op dat ik Blauwe Rotslijsters heb gezien, er zaten er drie, deze had ik hier dan weer totaal niet verwacht, en in mijn gedachte oogden ze ook blauwer. Wel gaaf ze toch gezien te hebben!

dag07 banner03

Overvliegende Zwarte Ibissen

Teruglopen langs de randen van de tuinen en huizen hoor ik aan de overkant van een groot veld zeker 10 minuten een Hop roepen, ben er maar niet heen gelopen omdat ik anders zo weer een uur later voor het ontbijt ben en dat is niet de afspraak. Vlak bij het appartement vliegt nog een groep zwarte vogels over, denk in eerste instantie dat er een groep Aalscholvers aan komt, maar het zijn Zwarte Ibissen!

dag07 banner04

Zwarte Roodstaart, Tjiftjaf hangend in de lucht, Grauwe Gors en het Steenuiltje dat de hele week al roept

Ook het Steenuiltje roept weer en zit op zijn plek bij dat huis net voordat we de auto in stappen. Na het ontbijt gaan we vandaag een bergrit maken het binnenland in naar de hoogste berg van de Algarve: Pico da Foia.

Monchique (route 18)

dag07 banner05

Ooievaars onderweg, rechts Ooievaars gewoon middenin de stad Silves naast het kasteel

We rijden eerst naar het kasteel van Silves om dat te bekijken. Onderweg zie je ook weer overal Ooievaars bij elkaar op nesten. Het kasteel is gerestaureerd en van oudsher een Arabisch vestigingswerk wat ooit door de Romeinen was neergezet. Als vogels Torenvalk, veel Ooievaars in de lucht, Gekraagde Roodstaart en Roodborsttapuit.

dag07 banner06

Het kasteel van Silves, Gekraagde Roodstaart, het stuwmeer te zien vanaf  de berg

Daarna rijden we een weg door een vallei, waar we volgens het boek een paar keer langs de rivier moeten stoppen, maar dat valt tegen, op een plek komen we echt aan de rivier.

dag07 banner07

De rivierbedding twee kanten op gezien

Hier horen we meteen onze eerste en enige Nachtegaal en Cetti’s Zanger tegelijk, ook mogelijk een Orpheusspotvogel is er te zien, maar dit ging snel en misschien ook nog wel wat vroegin het jaar. Roodborst, Tjiftjaf en Groenling zitten er ook. Bij het stuwmeer aangekomen is er op 3 Aalscholvers na weinig te zien.

dag07 banner08

Uitkijktoren, Koningspage en Kneu

Als we bij de op 1 na hoogste berg aankomen hoor ik wederom een Groene Specht, en net zoals de andere keren krijgen we de soort weer niet te zien. Op de top zitten twee prachtige vlinders, het zijn Koningspages. Vogels op de top zijn schaars, had hier wel weer hoop op de Blauwe Rotslijster, maar helaas.

We gaan nu naar de berg van Monchique, die Pico da Fóia wordt genoemd. Deze plek is weer erg toeristische vanwege de hoogste berg en er kunnen leuke soorten gezien worden. Ik zeg al tegen Karin ik ga hier niet weg voordat ik de Grijze Gors heb gezien, dus de druk is hoog 😉

We zien voornamelijk enkele Roodborsttapuiten, maar die heb ik al genoeg gezien. We lopen een eindje richting de radio/TV masten maar het blijft rustig. Teruglopend zie ik in een keer een fraaie Beflijster, nou gelukkig toch iets bijzonders. En niet ver van het restaurant zie ik toch de gewenste soort, er scharrelen zeker 3 Grijze Gorzen rond tussen Putters op het gras. Op de bosjes zit ook nog een Grauwe Gors te zingen.

dag07 banner09

Beflijster, Grijze Gors, Buizerd en waarschijnlijk Arendbuizerd, zie rechter vogel die was roodbruinig met veel meer contrast dan Buizerd, blijft lastig

We stappen weer in de auto en ik vraag of Karin nog een foto wil van die wielrenner met hoogte vermeld die daar staat, ik draai even een extra rondje. Als Karin een foto maakt zie ik verderop ineens nog een roofvogel boven de rotsen draaien, het leek me geen Buizerd, maar wat dan wel? Daar loopt een weggetje onderlangs, dus even stukje terug en langs het restaurant het andere weggetje inslaan. Als we dichterbij komen zijn het er maar liefst drie, ik maak een paar foto’s en het is mogelijk in ieder geval 1 Arendbuizerd, die andere is Buizerd en de derde weet ik niet. Zo snel ze er waren zijn ze ook weer weg, nou dat was toch nog een leuke afsluiter zo! Foto’s geven helaas geen 100% duidelijkheid.

We rijden terug naar Luz, en gaan nog weer even lekker uit eten met uitzicht op zee.

Dinsdag 21 maart

Vandaag weer eens uitslapen, we doen rustig aan en zitten pas na 9 uur aan het ontbijt, je merkt dat het dan toch wat drukker is. We hebben nog de tijd en moeten rond 17:30 bij de autoverhuurder zijn zodat we om 19:35 weer terugvliegen.
We besluiten om de Arade riviermonding nog aan te doen uit het boekje een halve dagtrip.

Arade riviermonding (route 19)

Als we bij punt 1 uitkomen van het boekje is daar niet erg veel te zien, en je kunt er ook niet rondlopen, dat valt wat tegen dus. Het volgende punt 2 ligt naast een oude ongebruikte brug naast de N124, daar zie je dat het afgaand water is en de rivier en de uitlopers langzaam leegstromen. Er zit een Kleine Zilverreiger op een betonblok, en er lopen naast een Tureluur zeker een drietal Oeverlopers op het slik. Onder de brug door vliegen Boeren-, Huis- en een enkele Roodstuitzwaluw.

dag08 banner01

Oeverloper, vissen en Kleine Zilverreiger

Punt 3 en 4 liggen naast de brug: “Pont de Portimão” aan beide kanten. Eerst rij je langs 3 waar je een aantal zoutpannen ziet waar weer veel Steltkluten op zitten, ook Tureluurs en Groenpootruiters lopen er in het slik. Daarna rij je met een viaductje over de N125 heen en zie je aan deze kant o.a. wat Meeuwen zitten ver weg, voor zover ik het zie Geelpootmeeuwen en zowel Grote als Kleine Mantelmeeuwen.

dag08 banner02

Torenvalk, het witte huisje en Grote Stern

Ik besluit nog even richting het mooie witte huisje dat daar staat te rijden en loop vandaar even verder naar het water toe om te kijken of ik nog iets anders zie. Een groep Strandlopers vliegt er wel weg, maar zie zo niet welke dat zijn. Ik kan daar ook onder het viaduct door naar de andere kant kijken, daar zie ik in ieder geval een Kleine Zilverreiger, Zilverplevier, Groenpootruiter, Regenwulp en Wulp. Ook een Bruine Kiekendief draait er even rond. Een Torenvalk (vrouw) zit rustig op een paal.

dag08 banner05

De brug: “Pont de Portimão” met aan beide kanten de beddingen van de rivier

Punt 5 is een paar kilometer verder vlak naast een restaurant wat nu dicht is. Aan de overkant zit een groep Lepelaars. Het groepje Steltlopers van zo straks vliegt hier ook rond het blijken Strandplevieren te zijn. En op een paaltje in het water zit een Grote Stern.

dag08 banner03

Strandplevieren vergezeld van 1 Bontbekplevier

Als laatste punt 6 van deze route rijden we helemaal naar de plek toe waar de rivier in de zee uitmond, bij “Praia do Molhe”. Eerst maar even koffie met wat lekkers en daarna lopen we de pier even op tot bijna het eind, maar doordat de zee op de pier beukt komt er veel water omhoog, en ik wil wel graag mijn apparatuur droog houden. Achterop de pier zitten zowaar 2 Tapuiten. Karin ontdekt op de rotsen nog een hagedis: Grote Zandloper. Er vliegen nog een paar Grote Sterns langs.

dag08 banner06

De pier "Porto de Portimão" en de piraten die weer uitvaren

We hebben nog wat tijd over en Karin wil nog even aan het strand kijken, we rijden naar “Praia de Faro” veel toeristen en badgasten, daar val je dan wel uit de toon in je lange broek met verrekijker en Camera 😊. We gaan even op een bankje zitten aan de wad kant. En net als ik denk dat het klaar was met vogels kijken en natuurbeleving gaat er nog een vogel verderop in een struikje zitten, uit gewoonte kijk ik maar even en dan spring ik op, verrek dat is een Roodkopklauwier, die hadden we nog gemist deze week en dat die nou net hier komt zitten. Op dat moment komt er een stelletje aanlopen en ja die gaan nu net daar in het gras zitten met de hond te spelen, gelukkig kon ik nog net een paar foto’s maken.

dag08 banner04

Tapuit, Grote Zandloper, Roodkopklauwier en Hop

En dan is het nog niet klaar komt er ook nog eens een Hop overvliegen en gaat wat verderop in een palmboom zitten, we lopen er maar even heen en blijft lastig te zien. Hij vliegt daarna terug daar waar we zaten, en daar maak ik op de valreep de mooiste Hop foto van deze week. Dan is het echt tijd en stappen in de auto en rijden terug richting vliegveld.

Conclusie:

Het was een prachtige week, veel gezien en op een paar buitjes na mooi weer. Ook de mensen zijn overal erg aardig, maar ja het seizoen is ook nog niet begonnen met massatoerisme. Daarom is deze periode ook ideaal om overal rustig rond te lopen. Zo kom je op de stranden weinig mensen tegen nu. Ook de locatie waar we verbleven was mooi gesitueerd, het deed ons zelfs denken aan Costa Rica, wat hier de Blauwe Eksters zijn waren daar de Papegaaien in de tuin. Natuurlijk eg veel vogels gezien dat heb je kunnen lezen, het totaaal komt op zeker 125 soorten. Een soort die ik wel gemist heb is de Purperkoet, die had ik zeker wel verwacht. Maar ook buiten de vogels om was het gewoon erg mooi overal en genoot Karin net zo veel van de wandelingen en natuur en af en toe de cultuur. Kortom het echt een aanrader ook omdat de prijzen dan een stuk lager liggen dan later in het seizoen.

4 reacties

  • Mooi reisverslag Henk.

    Prachtige soorten ben je tegen gekomen. 

    Theo

    Gewijzigd op maandag 30 oktober 2023 22:27 door Theo.
  • Prachtig reisverslag ,en zou je er naar toegaan ,dan heb je al goed laten weten waar je wat kan zien.

    Veel gezien in een week zeg.!  Zeker de moeite waard.!

    Groet

    Diny

    Gewijzigd op maandag 30 oktober 2023 22:33 door Diny Postma.

Reageren is niet mogelijk

Reageren op deze inhoud is niet mogelijk.

Free Joomla! templates by Engine Templates